Pokazuje rezultate 1 do 50 od 344

Tema: Djeca vegetarijanci, roditelji mesojedi.. i obrnuto

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Pulinka, nisam se ja uopće htjela uhvatiti za to, niti je važno za temu. Ali polaziti od pretpostavke da svi znaju ovo:

''Osobine zivih bica su
    1.Ishrana
    2.Disanje
    3.Kretanje
    4.Rast i razvice
    5.Razmnozavanje.
    6.Osetljivost i prilagodjavanje.
    7.Celijska gradja''

i da ako to ne znaju, nije ni bitno sjećaju li se petog osnovne ili ne, jednostavno nema smisla.
    Svima vama koje bi stvarno ovo nabrojale da vas netko zaustavi na ulici i pita, skidam kapu i bravo. U to ne računam biologe i one kojima su djeca trenutno na ovom poglavlju biologije. Što se tiče znanja da je biljka živa, to smo vjerujem svi znali. U mom slučaju, nisam znala da osjeća patnju druge biljke, što sam i napisala, ali Bože moj eto sad znam.

A što se tiče polazišne točke koju dijete hoće ili neće imati, vjerojatno je i bolje da je nema s obzirom na ovo što Omerta piše o tortillama, pizzama itd. U biti mogu iksati Tangerinu, ona ljepše to složi nego ja.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Pulinka, nisam se ja uopće htjela uhvatiti za to, niti je važno za temu. Ali polaziti od pretpostavke da svi znaju ovo:

''Osobine zivih bica su
    1.Ishrana
    2.Disanje
    3.Kretanje
    4.Rast i razvice
    5.Razmnozavanje.
    6.Osetljivost i prilagodjavanje.
    7.Celijska gradja''
    Onaj tko to ne zna, ne može ni slučajno reći da je vegan ili ne znam što već, jer je neznalica.
    Nemoj me zezati da postoje ljudi koji ne znaju da živa bića dišu, hrane se, rastu, razmnožavaju se...možda ne kažu istim riječima kojima si ti napisala, možda ne razmišljaju o tome, ali znaju!!

Ne znam pišemo li ovo na filozofskom i koliko se smije raširiti tema, ne traži mi se, pa neću više.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Onaj tko to ne zna, ne može ni slučajno reći da je vegan ili ne znam što već, jer je neznalica.
    Nemoj me zezati da postoje ljudi koji ne znaju da živa bića dišu, hrane se, rastu, razmnožavaju se...možda ne kažu istim riječima kojima si ti napisala, možda ne razmišljaju o tome, ali znaju!!

Ne znam pišemo li ovo na filozofskom i koliko se smije raširiti tema, ne traži mi se, pa neću više.
    Ma dobro da, znam da bi svi znali da živa bića dišu, hrane se, itd. Ovo mi je izbacilo kad sam guglala zajedničke osobine, pa sam zato stavila i za tih sedam sam se i uhvatila onda.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ako svi znamo da je biljka živa, onda valjda znamo i da kažemo zašto tako mislimo i kad nas neko zaustavi na ulici: jer raste, razvija se, razmnožava, stari, i u jednom trenutku- ugine.
    A dok je živa, hrani se, diše, upija vodu i isparava je, njeni delovi su sposobni da sami bar delom menjaju mesto u prostoru (latice koje se otvaraju i zatvaraju, listovi koji se mogu podizati i spuštati u toku dana, grane koje se izdužuju ka svetlu, polen koji leti, semenke koje ispadaju iz čaura itd, itd...).
    I da bi bila i ostala živa, mora imati dovoljno vode, svetla, minerala, toplote i vazduha...I da, građena je od ćelija/stanica.
    Stvarno mislim da bi to svako znao ovako kako Beti kaže -a to je prepričano tih sedam osobina koje si nabrojala.
    Jednako mislim da većina nas primeti da se biljka izdužuje ka svetlu ako ga nema dovoljno, razvije jači koren na onoj strani saksije koju bolje zalivamo, "pobegne" granama od drugih biljaka ako ih jako naguramo, odbaci lišće ako joj je prehladno ili presuvo itd, itd. Šta je to drugo nego znak da je biljka sposobna da detektuje promene u svetu oko sebe i prilagodi im se?

Svi to zapravo znamo, samo ne pridajemo pažnju činjenici da biljke nisu ništa manje žive od nas. Niti je njihovo pravo na život manje nego životinjsko.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Šta je to drugo nego znak da je biljka sposobna da detektuje promene u svetu oko sebe i prilagodi im se?

Svi to zapravo znamo, samo ne pridajemo pažnju činjenici da biljke nisu ništa manje žive od nas. Niti je njihovo pravo na život manje nego životinjsko.
    Znam ja to. Nisam u biti ni govorila o tome. Nismo se shvatile, nema veze.

Omerta, tebi svakako sretno sa prinovom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •