Citiraj *mamica*; prvotno napisa
Pa i ja o tome pricam. I smatram da je suludo okarakterizirati obracanje u rodu kao "uvredljivo". Mi vidimo pred sobom objektivne spolne karakteristike i na temelju njih se obracamo ljudima u pocetnoj komunikaciji. Ne vidim zasto bi trebali micati "male" i "female" iz formulara i komunikacije (barem pocetne) uopce. A sto se mene tice, osjecaj se kako hoces i zvati cu te kako hoces (kada saznam sto hoces).
Citiraj Jadranka; prvotno napisa
Eto, a mome se cak svidja kad mu kazu da je lijep ko curica [IMG]file:///C:/Users/Dejana/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG] ovom starijem... Mladji bi im rekao da su dosadni i da ce u zatvor [IMG]file:///C:/Users/Dejana/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif[/IMG]al on je definitivno lijep ko djecak [IMG]file:///C:/Users/Dejana/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG]

Sto se tice sporta... Problem koji vidim u sudjelovanju originalno muskih transrodnih ili transgender osoba u sportovima nije samo u potencijalnih par sezona pobjedjivanja (makar je vec i to problem) nego i u tome sto bi mnogo lakse oborili svjetske rekorde koji bi onda vjerojatno ostali neoborivi drugim zenama.

Kaze mi md da u atletici sad mjere razinu testosterona, ako je iznad odredjene granice (makar i kod zena), ne dopustaju im da se natjecu u zensloj kategoriji u mnogim atletskom disciplinama.
Citiraj Kaae; prvotno napisa
Ovo je vrlo jednostavno pitanje s vrlo jednostavnim odgovorom -- u trenutku kad Kolinda postaje predsjednica RH, poznato je da je zena. Znaci obracamo joj se rjecju predsjednicE, u zenskom rodu, kako ona zeli. Apsolutno je nemoguce da javnost ne zna je li Kolinda muskarac ili zena u trenutku kad se o njoj govori u javnosti, a u tom kontekstu.

Grupi zena/muskaraca/osoba bih se obratila prikladnim pozdravom - good morning/evening, dobro jutro, pozdrav... ovisno o prilici. Ne vidim nikakvu potrebu za svrstavanje u rodne ili neke druge okvire.
Citiraj Jadranka; prvotno napisa
Al ne mislim da je nekome motivacija promjene sudjelovanje u nekom sportskom natjecanju. Samo to navodim kao primjer gdje bi uvodjenje jednakosti moglo znaciti stvaranje nejednakosti.

Ja se svojim studentima u mail komunikaciji obracam s postovana/i (draga/i) kolegice/kolega Ante/Ana. Tako su se i meni obracali. Meni je to recimo kulurno obracanje. A ako se kome to ne svidja, racunam da je dovoljno zreo da mi kaze.
Citiraj Kaae; prvotno napisa
Sad vec ispada da seciram postove, a citam redom pa da ne ponavljam bas sve sto pise. I ja sam prilicno sigurna da nece postojati kritican broj transgender osoba u bilo kojoj razini sporta, a pogotovo u profesionalnom, ili cak rekreativnom ali natjecateljskom sportu. Transgender ili gender-fluid, ili bilo koje druge non-binary osobe nisu novost u svijetu, ali prihvacanje svakako jest, tako da ce se sigurno situacija razvijati prema sto pozitivnijim smjerovima (kao sto je spomenula Jelena), ako nikako drugacije, onda sistemom pokusaja i pogreske.

Moje informacije dolaze bas iz cipela LLL leadera; puno se informiram oko rodnih i spolnih pitanja jer je organizacija zadnjih godina u kompleksnoj tranziciji, a i lokalna zajednica ima poprilicno znacajan broj LGBT+ clanova, pogotovo za ruralne predjele. U krugovima u kojima se krecem je dovoljno non-binary osoba da mi je jos bitnije uciti i promatrati.

Ne vidim problem u tome, tim vise ako promijenis komunikaciju u Dragi Ana, ako Ana u sljedecem mailu napise da je muskarac. Ili da zapravo zeli da joj se obracas imenom Petar.

Nitko ovdje, a ni opcenito, ne govori da se je nuzno potrebno mijenjati jezik u svakom trenutku da se ne bi slucajno nekoga uvrijedilo. Problem je u uvrijezenoj, a nepotrebnoj komunikaciji koja naglasava rod i/ili spol, a jos vise u direktnom nepostovanju necijih preferenci i zelja.

Meni su se obracali i s "ej mala" pa nemam ni zelju, ni potrebu nekome to reci. U srednjoj skoli su mi se kulturno obratili cak i rijecima "derle razvedenih roditelja".
Citiraj jelena.O; prvotno napisa
Meni osobno ni profaci u skolu a ni na muskom faksu se nisu obracali s draga,ok ja sam iz doba prije mejla interneta .......
Veliki cesto dobi mejle s dragi ali na njemackom istina vecinu ih pisu hrvati
Citiraj tangerina; prvotno napisa
Ne mislim da pričamo o ocu koji se uvrijedi jer mu je netko rekao da je otac, a ne roditelj
Nego pričamo o tome da neko dijete ima npr dvije majke, one ispunjavaju formular za nešto, i tu piše otac i majka. Znači jedna od njih bi se trebala potpisat kao otac. To više nisu fiktivne situacije, takve obitelji postoje i u Hrvatskoj. Ako već treba bit formular koji obuhvaća i mene i nju, manje je čudno da mene nazovu roditeljem, nego neku Maricu ocem
Isti tako ovo male female, ne treba se to izbacit, ok nek se 98% ljudi ili koliko već i dalje tako izjašnjava, dodaš samo kućicu other i riješen problem

Sigurna sam da postoji puno situacija kada je ovo pitanje izazovno i začkoljasto, i kad neće bit jednostavno smislit rješenje, to je ljepota pluralizma
Ali ovi navedeni primjeri mi nisu to, malo su mi na razini "a kad je strejt pride?"
Osim ovog sa sportom, o tome ne znam nista
Citiraj Riri92; prvotno napisa
Čini mi se da other nije dovoljan: https://www.vecernji.hr/techsci/musk...cebooku-921115

Moram priznati da uopće ne razumijem razliku između Cis Female i Cis Woman, MTF i Male to Female i sličnoga. [IMG]file:///C:/Users/Dejana/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.gif[/IMG] Ili ovo Transsexual Male i Transsexual Man.
U mnogim situacijama je other naravno dovoljan
Citiraj seni; prvotno napisa
Riri, pretpostavljam da si na facebooku.
Clanak iz večernjeg je iz 2014.
da li se tvoj svijet Facebooka na bilo koji način promjenio/ pogoršao otkako je, ako je facebook uveo te sve kategorije?
Ja mislim da riri nije na fejsu jer je fejs za stare babe kao ja [IMG]file:///C:/Users/Dejana/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.gif[/IMG]
Citiraj Riri92; prvotno napisa
Seni nisam, otišla sam. [IMG]file:///C:/Users/Dejana/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif[/IMG]

Ne zbog toga naravno hahaha. Ali nije se ni tad promijenio, niti bi sad, ja se zeeezam sa člankom. Iako mi ni google nije ponudio odgovor na gore navedene nedoumice pa ako netko zna.. [IMG]file:///C:/Users/Dejana/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif[/IMG]
.