Pokazuje rezultate 1 do 50 od 135

Tema: Rodno neutralni odgoj i izrazavanje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Inace u Hrvatskoj se ne radi kirurska promjena spola, vecina nasih ljudi operira se u Beogradu gdje imaju vrhunskog kirurga svjetskoga glasa koji radi tranzicije. Prije svake tranzicije prolazi se opsezna i visegodisnja obrada, i vjerujte da nitko ne ide pod noz u tako radikalni agresivne operacije zbog trenda i tomu slicno. Nego sto doista pati. Pokusajte zamisliti da citavo drustvo vas uvjerava da ste suprotnog roda od onog kojeg jeste i trazi da se u skladu s tim ponasate. I tako citav zivot.
    Transseksualnost je inace poznata od najdavnijih davnina, a u mnogim je drustvima bila sasvim prihvacena, nitko se nad njome nije zgrazavao.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hijr..._subcontinent)
    Primjer Hijri u Indiji.
    Kao i homoseksualnost pojavnost je stabilna, tj uvijek slicnog postotka.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Inace u Hrvatskoj se ne radi kirurska promjena spola, vecina nasih ljudi operira se u Beogradu gdje imaju vrhunskog kirurga svjetskoga glasa koji radi tranzicije. Prije svake tranzicije prolazi se opsezna i visegodisnja obrada, i vjerujte da nitko ne ide pod noz u tako radikalni agresivne operacije zbog trenda i tomu slicno. Nego sto doista pati. Pokusajte zamisliti da citavo drustvo vas uvjerava da ste suprotnog roda od onog kojeg jeste i trazi da se u skladu s tim ponasate. I tako citav zivot.
    Transseksualnost je inace poznata od najdavnijih davnina, a u mnogim je drustvima bila sasvim prihvacena, nitko se nad njome nije zgrazavao.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hijr..._subcontinent)
    Primjer Hijri u Indiji.
    Kao i homoseksualnost pojavnost je stabilna, tj uvijek slicnog postotka.
    A osobe koje sebe definišu kao "fluidne" ili "rodno neutralne"? Da li se one osećaju i kao muško i kao žensko ili ni kao muško ni kao žensko? Da li su one biseksualne ili aseksualne? Ako seksualnost i rodnu pripadnost definišemo kao spektar, jasno mi je da su moguće sve kombinacije, naravno, ali ja se totalno gubim u toj novoj terminologiji roda, pola i seksualne orijentacije.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    A osobe koje sebe definišu kao "fluidne" ili "rodno neutralne"? Da li se one osećaju i kao muško i kao žensko ili ni kao muško ni kao žensko? Da li su one biseksualne ili aseksualne? Ako seksualnost i rodnu pripadnost definišemo kao spektar, jasno mi je da su moguće sve kombinacije, naravno, ali ja se totalno gubim u toj novoj terminologiji roda, pola i seksualne orijentacije.
    Sve sto si napisala je bas tako kako si napisala. Fluidne osobe su - fluidne. Neki s vremenom definiraju seksualnost i rodnu pripadnost, a neke ne. Neke osobe je uspiju/uspijevaju definirati samo privremeno. A neki uopce ne zele ni pokusati, odnosno ne osjecaju potrebu.

Jesam ti pomogla? Zvuci jos kompliciranije.

Sasa je odlicno sve sazela.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Sve sto si napisala je bas tako kako si napisala. Fluidne osobe su - fluidne. Neki s vremenom definiraju seksualnost i rodnu pripadnost, a neke ne. Neke osobe je uspiju/uspijevaju definirati samo privremeno. A neki uopce ne zele ni pokusati, odnosno ne osjecaju potrebu.

Jesam ti pomogla? Zvuci jos kompliciranije.

Sasa je odlicno sve sazela.
    Jesi, jesi, ne zvuči uopšte komplikovano - samo zbunjujuće .

Tj. sve ja to razumem racionalno i sve ja to znam onako kako je sasa objasnila, samo mi je na nekom iracionalnom, emotivnom nivou teško da se postavim u mindset recimo, aseksualne ili fluidne osobe, a da mi to ne izgleda, pa, neobično u najmanju ruku.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Jesi, jesi, ne zvuči uopšte komplikovano - samo zbunjujuće .

Tj. sve ja to razumem racionalno i sve ja to znam onako kako je sasa objasnila, samo mi je na nekom iracionalnom, emotivnom nivou teško da se postavim u mindset recimo, aseksualne ili fluidne osobe, a da mi to ne izgleda, pa, neobično u najmanju ruku.
    I meni isto. Odnosno, kad bi mi netko rekao da je aseksualan, ne bih ni imala nikakvu reakciju. Ali da mi rodno fluidna osoba svako malo dolazi s tim da je jedan dan žensko, drugi dan muško, a eto bit ću možda gruba ali mislila bih da me zaje*ava.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    I meni isto. Odnosno, kad bi mi netko rekao da je aseksualan, ne bih ni imala nikakvu reakciju. Ali da mi rodno fluidna osoba svako malo dolazi s tim da je jedan dan žensko, drugi dan muško, a eto bit ću možda gruba ali mislila bih da me zaje*ava.

A dobro, ne znam da li iko menja orijentaciju na taj način, ali, da, ja ne bih razumela takvu osobu onako, bez nekog dužeg razgovora sa njom. Što ne znači da bih je osudila - samo bih bila dubinski zbunjena.
    Jednako bi me zbunilo ono o čemu je kli_kli pisala na originalnoj temi- kome se ne sviđa ime, neka odabere sebi novo. Sa mojim neprepoznavanjem lica, to bi me uništilo totalno .

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

A dobro, ne znam da li iko menja orijentaciju na taj način, ali, da, ja ne bih razumela takvu osobu onako, bez nekog dužeg razgovora sa njom. Što ne znači da bih je osudila - samo bih bila dubinski zbunjena.
    Jednako bi me zbunilo ono o čemu je kli_kli pisala na originalnoj temi- kome se ne sviđa ime, neka odabere sebi novo. Sa mojim neprepoznavanjem lica, to bi me uništilo totalno .
    Kažem to jer sam čitala intervju s nekom rodno fluidnom ženom iz BiH, pa je ona tamo rekla da je nekad fluidna, a nekad Žaklina. Iako onda opet ne znam što je Žaklina. Ne bih je ni ja osudila, ali priznajem da bih da prvi put vidim, odnosno pričam s takvom osobom, na prvu pomislila da netko izvodi prank na meni.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam odgovore na ova pitanja, tj mislim da su raznoliki no iskreno ne razumijem niti zasto su vazni. I kako na stvari mijenja to da li je rodno neutralna osoba i musko i zensko, a ne ni musko ni zensko. Pitanje bi ili aseksulanosti je lako- ako ih privlace osobe oba spola onda su biseksualni, a ako ih nitko ne privlaci onda su aseksualni. Opet sve je to u spektru. Ako me sada pitas kako se definira seksualno opredjeljenje rodno neutralne osobe zenskoga spola koju seksualno privlace zene- odgovor je da ne znam, ali opet ne mislim da je vazno u razgovoru o rodno neutralnom odgoju i prihvacanju transgender osoba sveukupno. Inace ne postoji odgoj kojim je moguce uciniti dijete transseksualnim.
    Vertex, postotak homoseksualnih osoba u populaciji je oko 10%, a transgender mislim oko 0.5.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ne znam odgovore na ova pitanja, tj mislim da su raznoliki no iskreno ne razumijem niti zasto su vazni.
    Meni zapravo nisu važni, osim što sam nekoliko puta naletela na fb na neke žestoke terminološke rasprave tipa da li je biseksualac isto što i panseksualac i da li je gender neutral zapravo i muško i žensko ili nijedno od ta dva, pa sam shvatila da je to ceo jedan terminološki svet o kojem ne znam ništa i nisam nikad ni razmišljala...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tj mislim da su raznoliki no iskreno ne razumijem niti zasto su vazni.
    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Potpis - ako stvarno prihvatimo raznolikost, onda je ne osjećamo da ona postoji samo da nas netko provocira i "zeza u zdrav mozak", i tad sve te definicije niti neće bit važne - u kojem je točno postotku ovo ili ono, a rodno neutralni odgoj bit će moguć. Mislila sam da je postotak homoseksualaca manji od 10%. Koma da tako velik postotak još uvijek nije prihvaćen nego se s njime isprdava na Karnevalu, jer što će nas netko "zezat u zdrav mozak" sa svim tim i "nametat nam".

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis - ako stvarno prihvatimo raznolikost, onda je ne osjećamo da ona postoji samo da nas netko provocira i "zeza u zdrav mozak", i tad sve te definicije niti neće bit važne - u kojem je točno postotku ovo ili ono, a rodno neutralni odgoj bit će moguć. Mislila sam da je postotak homoseksualaca manji od 10%. Koma da tako velik postotak još uvijek nije prihvaćen nego se s njime isprdava na Karnevalu, jer što će nas netko "zezat u zdrav mozak" sa svim tim i "nametat nam".
    Ja sam stekla utisak da je upravo ljudima koji se identifikuju u te postotke izuzetno važno da pravilno informišu druge o sebi, u smislu "upoznaj da bi razumeo".

Sa druge strane, ja sam bila samo iskrena o svom neznanju i o svojim osećanjima. Racionalno mogu da prihvatim štošta ali me emotivno zbunjuje. I iskreno svaka čast onome ko se ničim ne da zbuniti i kome su sve promene tako osnovnih ljudskih karakteristika tako cool i neuznemirujuće, i kome ne bi trebalo vreme da se prilagodi niti informacije da ih bolje razume. Ja nisam nikad dosegla takve visine apsolutnog prihvatanja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •