Znate li možda kako ide računanje mirovinskog staža kad je netko zaposlen samo pola radnog vremena?
Da li se 2 godine rada računaju kao 1 godina mirovinskog ili 2? :?
Znate li možda kako ide računanje mirovinskog staža kad je netko zaposlen samo pola radnog vremena?
Da li se 2 godine rada računaju kao 1 godina mirovinskog ili 2? :?
Moja mama ti tak radi vec godinama i njoj je sigurno 2 godine rada= 1 godina staza.
![]()
Sh***t... a baš sam mislila otkazati jednu polovicu radnog vremena...
a ništ onda, deri po starom dok se ne pojavi nešto bolje![]()
Nemoj odustat samo zbog moje informacije, pitaj jos nekog, mozda ima i drugih verzija.
nema drugih verzija. koliko posto radis, toliki ti je staz. ako radis 25%, onda trebas 4 godine da bi skupila 1 godinu staza.
Mislim da si možeš plaćati sama za ovu drugu polovicu.
TinnaZ, pa to i radim trenutno :/
Malo pojašnjenje: pola radnog vremena zaposlena sam u školi, pola u privatnoj firmi.Amalthea prvotno napisa
E sad, ako ja dam otkaz u privatnoj firmi, da li ja mogu i kako (na temelju čega, ne mogu valjda samo iz neba pa u rebra) uplaćivati preostalu polovicu.
Npr. kao poljoprivrednik i sl.?
Mislim da možeš samo tako bez objašnjavanja (ionako nećeš ništa dobiti penzije od toga obaveznog I stupa mirovinskog, pa im je bitno samo da pokupe lovu tko nudi, he, he). Ali trebalo bi valjda pisati u nekakvom Zakonu, a možeš i pitati na HZMO mada se to meni pokazalo napouzdano (jedan put jedan odgovor drugi puta drugi)Amalthea prvotno napisa
Ti si sama plaćaš?
Ne, ali su mi nudili na HZMO da si sama plaćam ako budem uzela 3-godišnje mirovanje radnog odnosa (do 3 godine starosti djeteta). Obzirom da mi to neće utjecati na visinu mirovine (kao nitko neće potvrditi ali je ustvari tako), nego samo na duljinu radnog staža; skoro sam sigurna da neću davati tih 450kn. Radije bih te novce dala za dobrovoljnu mirovinsku štednju, ili za životno (što si već plaćam)
Ček, ček - znači 450 kn mjesečno i time "kupuješ radni staž"? Pa to mi je puno povoljnija opcija od trenutne.
A životno nam uplaćuje MM enivej.
kad dođeš po majicu, lijepo mi objasniš
Da, to je ako koristiš mirovanje radnog odnosa do 3 godine starosti djeteta, ili ako si uplaćuješ kao nezaposlena osoba.
Ako si zaposlena, pa si uplaćuješ za druga 4 sata za koja si nezaposlena - za to ne znam, ali logično je da bi trebalo biti još manje.
A zakaj si ja onda, budala, ne plaćam taj staž? A kam uopće ići to tražiti?
Javi se na mirovinsko (HZMO)