Iksam n.grace.

Pulinka, ja potpuno razumijem da postoje ljudi koji žele biti dio većih ili manjih skupina i koji imaju potrebu osjećati se 'jednim od njih'. Ja ti tu potrebu nemam. Kao i još neki na ovoj temi. Sve radim po osjećaju, ne volim biti u bilo kakvom kalupu. Ideologije i pokreti ti donose itekakav kalup. Ako se smatraš dijelom nekog pokreta/ideologije, onda je za očekivati da se slažeš sa svim tim što ti pokret nalaže. Meni preveliki okovi i kalup. Za moj karakter, jel.

Patriotizam bi osim ljubavi prema domovini značio i stavljanje domovine ispred sebe. E vidiš, padam i na tom testu jer sam iz svoje domovine otišla zbog ljubavi. To nikako ne znači da ja svoju domovinu ne volim. Nikako. Ja svoju domovinu obožavam i uvijek će mi srce brže lupati kad dolazim, ali nisam je stavila ispred sebe.
Evo, Davor je spomenuo Thompsona. Činjenica je da je on veeeliki patriot. Ali je*iga, ja ne mogu u isti kalup s njim jer meni ljubav prema nečemu ne uključuje mržnju prema nečemu drugom. Tako da neka njemu slobodno patriotizam, ja nemam problem s tim da kažem da nisam patriot ali da volim svoju domovinu.

Puno primjera smo ovdje dali u kojima smo objasnili kako je moguće generalno se slagati s nečim, a opet se ne svrstavati tu. To što se objašnjenja ne uvažavaju ili se možda slučajno ili namjerno preskaču u čitanju, ne znači da ta objašnjenja nisu dobra. Znači samo da je rasprava na niskom nivou. Pogotovo kad ubacimo i patke u taj kaos.

Evo ja ću pokušati ponovo. Recimo, vjerujem u Boga. Unatoč tome što vjerujem u Boga, ne idem u crkvu i nisam religiozna. Kako je to moguće? Jednostavno. Vjerujem da postoji neka viša i jača sila od nas, nazivam je Bog. Ne vjerujem u to da bi se Bog složio s onim što crkva radi i na koji način prakticira tu vjeru i ljubav prema njemu, pa isto tako nisam dio crkve.
Drugi primjer neka mi bude nogomet. Ja ti obožavam nogomet i idem na sve utakmice hrvatske reprezentacije na koje stignem i koje mi nisu predaleko. Gle čuda, iako obožavam nogomet i našu reprezentaciju, nisam dio kluba Uvijek vjerni. Zašto nisam? Opet jednostavan razlog. Jer ne želim biti na takav način povezana s nogometom. Jer ne želim da neka osoba s čijim se mišljenjem i načelima ne slažem, javno istupa u ime cijele skupine, pa i u moje.

Kao što sam napisala prije nekoliko stranica, ja uvijek radije biram biti 'Samo Ja' nego 'Ja, dio ovoga i onoga i onoga tamo'. Srećom pa moje Samo Ja nikad ne gubi volju za objašnjavanjem što to Samo Ja zapravo znači.