Stranica 22 od 22 PrviPrvi ... 12202122
Pokazuje rezultate 1,051 do 1,100 od 1108

Tema: Suze znak slabosti?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Pa Betty mislim da je stvarno svima jasno da sami naziv crni feminizam govori da to i dalje jeste feminizam. I shvaćam da je to kritika iznutra. Unatoč tome što je to kritika iznutra, vidim problem. Ako se ostali žele praviti da to nije problem, u redu. Ali onda ne pričajte o mom neznanju, jer se ovdje vidi suprotno.

I ne, to mi NIKAKO NIJE jedini razlog zašto nisam feministkinja, to sam rekla i ranije.

Da, Jen dopire do mene, ali dopire do mene u smislu da je želim saslušati i razmisliti o tome što govori. Ne u smislu da sam ja sad odjednom feministkinja zbog toga što mi se sviđa kako Jen priča. Ako na ovoj temi čekate da se ja izrazim kao feministkinja, onda se možete odmah odjaviti.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne znam ko sto ceka, ja ne cekam nista.
    Mislim da je tesko ocekivati da nije bilo rasista medju sufrazetkinjama s obzirom na vremenski okvir rasne emancipacije i gradjanskog pokreta kao takvog, svakom vremenu svoje.
    Ako cemo tako gledati, nijedan pokret, ma koliko pozitivan inace bio, nije bez mane.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ne čeka se da potapšaš, ali bi bilo zgodno čuti zašto misliš da se današnje feministkinje u potpunosti identificiraju sa propustima sufražetkinja? odnosno zašto pretpostavljaš da je čin podržavanja feminizma jestjednak podržavanju nedostataka tog istog pokreta od prije 100 godina? Zar sama evolucija feminizma ne govori dovoljno o njegovoj samokritičnosti i spremnosti na promjenu?

i rasprava doista nije i ne bi trebala biti o tebi, niti služiti tomu da tebe pretvori u feministkinju, i mislim da se na to ne trebamo vraćati

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ja to uopće ne mislim. Samo se ja osobno ne mogu identificirati sa pokretom koji je tako počeo. I to je to, ne znači da ja mislim da osobe koje se izražavaju kao feministi misle isto što i tadašnji feministi, to bi bilo nenormalno.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Riri, tvoj prvi post o crnom feminizmu zvuci puno drugacije od tvojih ostalih postova.
    Feminizam ima puno problema, ali u odnosu na intersekcionalnost, radi se o “grijehu propustom”, a ne djelom.
    To je ono o cemu sam pisala, da bijele zene srednje klase ne mogu autenticno, niti bi trebale pretendirati da mogu, pisati o iskustvu crnih zena. Tu se radi i o rasnoj i o klasnoj osnovi. A di su lgbt feministice, crne lgbt feministice, muslim feministice i sl.
    To je dosta zanimljiva tema, od koje se mnogima moze zavrtiti u glavi... ali po meni to sve lagano skrece u “whataboutism”, te cini svaki aktivizam tupim i nemocnim.
    Ima mnogo ljutnje sa svih strana, no ja mislim da jedan glas ne iskljucuje nuzno drugi, te da svi imaju svoje mjesto pod suncem i trebaju sluziti kao medjusobni korektiv :kumbaya:
    Nemam obicaj tapsati, ali bas super napisano! Zato volim kad jenn piše.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam obicaj tapsati, ali bas super napisano! Zato volim kad jenn piše.
    rekla bih da to nije samo super napisano jer i drugi pišu super (superpodhebljivo, supernametljivo ili samo super), nego je autorici posta tema očito bliska i dobro znana, a kroz način komunikacije ne soli pamet i ne omalovažava.
    ja sam se relativno nedavno malo bacila u proučavanje povijesti feminizma i zato mi je jako zanimljivo čitati nekoga tko nešto može i objasniti.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Štikle mogu davati moć i u smislu dresscoda. Kao sto se muškarci osjećaju moćnije u nekom odlično skrojenom odjelu i cipelama po mjeri.
    nemam osobna iskustva, nisam nikad nosila štikle, prvo zbog visine, a poslije mi je falila navika.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

I svejedno vam je, ionako bih ja bila užasno loša feministkinja. Recimo, meni uopće ne smeta ono što je Peterlin gore govorila. Ne bi mi smetala zaljubljenost u moje tijelo. Pitala sam jednom prilikom muža što ga je privuklo meni kad smo se upoznali i rekao je bez problema da je to bio izgled. I ja nemam problem s tim, jer niti je on meni mogao vidjeti dušu niti je mogao znati kakav mi je mozak. Prišao mi je zbog izgleda i meni je to skroz u redu. I ja bih sebi prišla da sam muško.

Ne volim biti svedena SAMO na objekt, ali nemam problem s tim da netko primjeti kako izgledam. Imala bih tek da izgledam loše. Eto, površna sam.
    Posljednje uređivanje od Riri92 : 12.07.2019. at 12:09

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Riri, ne bi vjerovala, i ja volim lijepo izgledati, plava sam :D, sminkam se i nosim stikle svaki dan.
    Ali to ne znaci da ne razumijem koncept drustvene uvjetovanosti i male gaze-a.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Riri, evo ima nesto i za tebe :D

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lipstick_feminism

Salim se

Hvala jelena

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Riri, evo ima nesto i za tebe :D

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lipstick_feminism

Salim se

Hvala jelena
    Taj mi se već više sviđa.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

a zar nije i onaj slavni Chimamandin govor We should all be feminists dobrim djelom govorio o tome kako se ona voli uređivati i šminkati?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a zar nije i onaj slavni Chimamandin govor We should all be feminists dobrim djelom govorio o tome kako se ona voli uređivati i šminkati?
    Da, je.
    Ali bome ovaj članak o Lipstick feminizmu kaže da predrasude o feministicama (muškobanjaste mrziteljice seksa i seksualnog, tako nekako) imaju popriličan temelj u realnosti drugog vala. Bome i veći nego što sam ja mislila.
    Posljednje uređivanje od vertex : 12.07.2019. at 12:47

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

edit: ma ne "i veći nego što sam mislila", nego neizmjerno veći. Mislila sam da je to gluparija.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jedan moja kolegica (visoko je u znanosti, i to ne "ženskoj") kaže da na važne sastanke i slično obavezno ide u visokim petama, da joj to daje moć. Nisam osobno to nikad osjetila. I uopće, seksualnost volim da je slobodna i da nema veze s moći. Osim u smislu neke intimne igre, koja se ne tiče baš nikoga, nego uključenih.
    Posljednje uređivanje od vertex : 12.07.2019. at 12:52

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Jedan moja kolegica (visoko je u znanosti, i to ne "ženskoj") kaže da na važne sastanke i slično obavezno ide u visokim petama, da joj to daje moć. Nisam osobno to nikad osjetila. I uopće, seksualnost volim da je slobodna i da nema veze s moći. Osim u smislu neke intimne igre, koja se ne tiče baš nikoga, nego uključenih.
    Ima nešto u ovome. I ja se osjećam kao da mi daju nekakvu moć u poslu, ne mogu uopće razjasniti zašto. Ali ne volim tu dominaciju u intimnim igrama, ježim se na samu pomisao 50 nijansi sive i sličnog.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I prvi koncepti demokracije se nisu odnosili ni na robove, ni na žene.
    pa svejedno nam to nije prvo što asociramo sa demokracijom kao pojmom

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    I prvi koncepti demokracije se nisu odnosili ni na robove, ni na žene.
    pa svejedno nam to nije prvo što asociramo sa demokracijom kao pojmom
    Samo što demokracija nije pokret nego oblik vlasti, pa asocijacije ni ne mogu biti na istoj razini.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[QUOTE=betty blue;3114559]ali to je kritika iznutra a ne izvana[/QUOT

Meni se isto svidjaju kul rasprave - seni i sasa i betty, a ovo necu se vise igrat, pa tjesenje...a znam da nisam takva da bi mi.to bilo bitno, nekima je, boze moj. Ja sam na forumu zbog intelektualnog kruha - ne toliko zbog emotivnih podrski (takva sam i inace), pritom se nadam da ipak ljudima ne stajem na prst.

Vezano za prihvatljivo i njezno upakiran crni feminizam - izvrsna pocetnica su feminiaticki tekstovi chimamande ngozie adichie. Tj ona se isto ko i vecina noje svratala u formalno clanstvo, nego je feministkinja samim time sto zivi, promislja i percipora taj svijet u kojem zivu otvorenih ociju - kod nje je joa izrazenije nego kod nas (nigerija), a jos je i crnkinja pa percopira i pitanje rase. Ne mogunsvi rec ma sta cu se s tim zamarat, corava posla itd - jednostavno, ni tu nismo isti.

Slazem se sa sasom - meni misljenja niau isto neutralna - ja sam za feminizam.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.07.2019. at 13:20

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da je na asocijativnoj razini svejedno da li se radi o pokretu, ili vrsti društvenog uređenja.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ma kakvo božje tješenje i 'neću se igrati više'? Pa jel se igram od 21.6.?

Nemam više što reći ni na temu feminizma ni na temu crnog feminizma, samo ću se ponavljati bezveze. Za pokret i oblik vlasti mi nije isto jer sam u obliku vlasti koji je tu svakako, a u pokretu mogu i ne moram biti, tako da ni o asocijativnoj razini ne razmišljam na jednak način.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I pokret za građanska prava Afroamerikanaca u Americi je 60ih, 70 ih godina ima o militantno krilo crnih pantera, pa svejedno to nije prva asocijacija na antirasizam.
    zapravo mi je vrlo zanimljivo koliko se zbog raznih razloga feminizam kao pojam još i odjek doživljava pejorativno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    I pokret za građanska prava Afroamerikanaca u Americi je 60ih, 70 ih godina ima o militantno krilo crnih pantera, pa svejedno to nije prva asocijacija na antirasizam.
    zapravo mi je vrlo zanimljivo koliko se zbog raznih razloga feminizam kao pojam još i odjek doživljava pejorativno.
    Pa feminizam nije jedinstven i linearan - ima tu koječega.... S nekim stvarima se čovjek ne mora složiti, ali to ne smeta da općenito podržava ideju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

.. i isto tako nije raspoznavao posebnost prava crnih žena unutar pokreta za građanska prava

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

što se rasizma tiče, u mom mindsetu, a vjerujem i mindsetu mnogih drugih, to je pojam koji se uglavnom veže za USA
    a o rasizmu Europe se malokad govori
    a itekako je prisutan
    počevši od odnosa prema imigrantima
    pa sve do inkluzivnosti
    npr. kada moja struka ima godišnje sastanke na europskoj razini, prisutni su isključivo bijelci/bjelkinje
    što nije čudno za jednu hrvatsku
    al je bome čudno za jednu francusku ili veliku britaniju
    jednom sam upitala osobu od autoriteta zašto je to tako
    odgovor koji sam dobila je: ovo je fin posao

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    što se rasizma tiče, u mom mindsetu, a vjerujem i mindsetu mnogih drugih, to je pojam koji se uglavnom veže za USA
    a o rasizmu Europe se malokad govori
    a itekako je prisutan
    počevši od odnosa prema imigrantima
    pa sve do inkluzivnosti
    npr. kada moja struka ima godišnje sastanke na europskoj razini, prisutni su isključivo bijelci/bjelkinje
    što nije čudno za jednu hrvatsku
    al je bome čudno za jednu francusku ili veliku britaniju
    jednom sam upitala osobu od autoriteta zašto je to tako
    odgovor koji sam dobila je: ovo je fin posao
    Bas ovaj tjedan sudjelujem, koliko mogu (a nazalost mogu premalo) u raznoraznim online raspravama/formumima u sklopu interne La Leche League konferencije na internacionalnoj razini i bas je centar rasprave ovo sto betty spominje. Toliko je razlike u percepciji rasizma, a i inkluzivnosti, izmedju raznih dijelova svijeta da je prakticki nemoguce voditi neki suvisli diskurs.

U lokalnim krugovima (USA; vrlo sirok pojam), glavni fokus je trenutno na boji koze (bijeli vs. svi ne-bijeli) i na non cisgender populaciji, u svim svojim nijansama. Kanada je fokusirana na non-cisgender i inkluzivnost, sto je prilicno razumljivo jer ima izuzetno jakog predstavnika, Trevora MacDonalda, prvog trans muskarca akreditiranog u redove mahom bijelih cisgender zena, uglavnom middle class. Europljani, uglavnom, nikako ne razumiju kakve to probleme imamo u sjevernoj Americi jer se to njima ne dogadja. Dalje od Europe, opet nis', rekli bi ovdje - just crickets (and unicorns and rainbows) jer nitko nema nikakvih konretnih problema, cini se. Mislim, uzorak mi je malen, na razini cijelog svijeta, ali opet s druge strane, oko 6,000 ljudi razbacanih po svim kontinentima je sasvim dobra grupa za razgovore. Konkretno iz Velike Britanije je bas bilo podosta glasova koji nikako ne razumiju sto se talasamo tu u SAD-u i cime smo to nezadovoljni.

Uzasno mi je zanimljivo biti dio organizacije od koje mi se poprilicno dize zeludac, a zbog toga sto postoji sansa da cemo je napokon transformirati u modernu, inkluzivnu organizaciju koja stvarno smije i moze imati status neprofitne org. Kako sad stvari stoje prilicno je sve skupa nakaradno i uzasno iznutra. Na "vlasti" sjede pogresni ljudi i ne dizu guzicu, doslovno.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

naletjela sam na ovo već ranije, i evo danas opet, pa da podjelim s vama, u korist svih budućih, nadam se dobrih, rasprava

https://i.redd.it/0h10ct8bkr931.jpg

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ne bih baš tako pojednostavnila. netko neugodan ili antipatičan me može još više udaljiti od onoga što mi i inače nije blisko, ali me nikako ne bi mogao udaljiti od onog što volim pa baš i ne kužim usporedbu.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ah n.grace, svakako me to sto mi je poneka trkacica antipaticna ne bi sprijecilo niti da pocnem trcati. Ta vrsta zrcaljenja mi je sasvim strana i opceniti mi se cini regresivna u najmanju ruku.

Sent from my iPhone using Tapatalk

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

a mene čak ni Lili ne bi nagovorila da počnem trčati, ide to u svim smjerovima

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    .. i isto tako nije raspoznavao posebnost prava crnih žena unutar pokreta za građanska prava
    Svaka ideja koju ljudi primijene ce imat povijesne i sadasnje greske. Al svejedno ima opcenito dobrih, i opcenito losih ideja - koje su se u visegodisnjoj praksi pokazale kao dobre. Feminizam i antirasizam i borba za ljudska prava su dobre ideje.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Cool!

Stranica 22 od 22 PrviPrvi ... 12202122

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •