Seni, ja ne govorim sto treba, nego kako jest.
načelno ne trebaju, ali je naprosto u ljudskoj prirodi funkcionirati na taj način
lakše je se zbližiti s idejom ako udara u prave žice, u suprotnom je preapstraktna
pa i meni je feminizam udario u prave žice jer sam odrasla u sredini koja je izrazito patrijarhalna, okružena gomilom braće
ne znam bih li imala jednak put da sam rođena u jednoj švedskoj
jenka, lijepo te vidjet![]()
Jen, informirani izbor da li se izjašnjavaš kao feministkinja ili ne?
ne kužim sasvim?
Betty, kužim ja dobro ljudsku prirodu, ali u tome je i poanta. Iz odgovornosti prema sebi i zajednici ne daš da te vode najniži instikti.
od onog filma
Upravo to seni, da imas prave informacije sto feminizam jest, a sto nije, za sto se zalaze, a za sto se ne zalaze, jer upravo na ovoj temi vidim puno pogresnih informacija o feminizmu.
Betty![]()
Od onog filma o brexit-u me jos podilazi jeza...
kombinacija briljantnog uma i kompletnog odsustva osjećaja odgovornosti prema društvu i zajednici,
začinjena gomilom čistih laži,
te
komninacija deprivilegiranosti te istog takvo kompletnog odsustva odgovornosti i prema sebi i prema društvu
Jen, pa misliš da je kli kli informirana, jer smatra da njen život ne odgovara viziji feminizma, kod čega se kao sto Jelena kaže feminizam ne bavi propisivanjem vizija osobnih izbora
Preletila preko postova.
Molim sve sudionice da vode racuna da je ovo roditeljski i edukativni forum te da izbace proste rijeci.
Seni ja nisam kli kli shvatila tako.
Nego da se na neki nacin bavila, ili bila u doticaju s feminizmom akademski, i da joj se cijeli taj proces tvornice paradigmi malo zgadio. Sori kli kli ako sam nesto fulala.
Kao netko tko je bio u slicnoj situaciji ja je mogu razumjeti, iako se ne slazem s njom.
ja sam kli kli shvatila kao da s feminizmom ima isti problem kao Marta - osjećaj osuđivanja zbog životnih izbora, neuklapanje u stereotip feministkinje, nedovoljan broj feminističkih glasova koji iskazuju podršku "tradicionalnijim" izborima...
a možda sam i ja krivo shvatila
Ne bih sada da razvlačimo kli kli, ja sam očito drugačije razumijela...
no nije važno, svatko naravno sam odlučuje kako će se ili neće deklarirati.
u svakom slučaju prije 12ak, godina kad sam došla na forum u jednoj od rasprava o feminizmu tocno du se 3 osobeizjasnile kao feministkinje: mc, ja i jos jedna forumasica, ne sjećam se vise tko je to bio...
Posljednje uređivanje od seni : 28.06.2019. at 10:34
Je, sirius je.
a i nismo sada na sreću krenuli u razglabanje, tko sječe drva, a tko pere suđe...![]()
pa eto seni, imamo razloga za slavlje, jos da ovih par preobratimo
Ja cu biti good cop, a ti bad cop![]()
Hehehe.... možda još stignemo....
Neki dan mi je kolega dao dobronamjeran savjet: "Nemoj sinove učiti kuhati i slagati veš, jer će jednog dana raditi na poslu za svoje žene i doma još jednom podmetati leđa za sponzoruše, koje budu lakirale nokte."
Baš sam se pitala da li mu trebam odgovoriti ovakoili iskreno, pa sam odabrala ovo drugo - ne učim ja svoju djecu kuhati i slagati veš da bi opsluživali svoje žene, nego SEBE.
Osim toga, smatram da nisu njihove buduće žene dužne opsluživati NJIH (ni obrnuto), a očekujem da moji sinovi to znaju i usvoje. Ni ja nisam dužna opsluživati njih, nego imaju doprinositi.
To je doslovce jedino što mogu zaista efikasno napraviti za ravnopravnost spolova - živjeti u skladu s tim i odgajati djecu u skladu s tim. Ravnopravnost na djelu, ne samo po spolu nego i na svim poljima.
Peterlin, neki dan sam bila u Njemackoj i u razgovoru su mi rekli Nijemci da su kod njih po zakonu djeca duzna pomagagi roditeljima u kucanstvu. Ne znam od koje dobi, bilo nas je puno, nisam cula. Ne znam ima li toga kod nas, al ti si svijetli primjer![]()
Ne sjecam se jesam li sudjelovala, ali sam ja u druzenju s nekim forumasicama i ostalim naprednim zenama pred nekih 5 god isto izjavila da nisam feministica. Moj razlog je bio upravo ignorancija. Nisam razumjela, nisam ni pokusavala, a tada mi se cinilo da je zenama kod nas OK. Nisam se jos opekla, ni svjedocila sovinistickim ispadima, bila sam prenisko u drustvenoj hijerarhiji da bi me se ticalo.
Prije 15tak godina sam upitana u Njemackoj zelim li biti u odboru koji se bori za zenska prava u mojoj bivsoj struci (koja je naprednija po tom pitanju od sadasnje) i rekla sam da za mene ne postoji zenski i muski profesionalac, nego profesnionalac. Danas mi je žao. Bas me zanima kako bi mi bilo. Osoba koja me pitala je i danas dobra samnom, nije me osudila za nepoznavanje.
A imala sam i pravih bisera vezano uz klimatske promjene, obnovljive izvore i nuklearke i danas mi je neugodno zbog njih.
Al eto, učimo, drago mi je sto su ti neki napredni ljudi mislili da sam dorasla, al eto nisam bila. Nisam ni sada dovoljno, al ide, pomalo.
Drago mi je da se jenn pridruzila. Volim njezine pomirljive postove.
I sve su to tekovine feminizma.
To da možeš ako hoćeš i ne moraš ako nećeš.
Uopće, Riri, da bi ti danas smjela nekog i nešto podržavati, da je nekog za tvoje mišljenje i stav uopće briga, da smiješ pisati ovdje i iznositi zaključke, kakvi god oni bili, zahvali isključivo feminizmu, odnosno sufražetkinjama.
Uopće ne razumijem tvoj stav.
Što misliš o rasizmu, odnosno antirasizmu? To je jedan od izama, a vidim da te opterećuje pojam definicija izama, ne želiš biti njima označena.
Ali me zanima, ako nisi rasist, podržavaš li ljude koji misle drugačije od tebe? Podržavaš li rasiste, šoviniste, puštaš li im na volju ako ne rade nikome direktno na štetu? S time da moj pogled štete ne mora biti isti kao tvoj, a sasvim sigurno mišljenje rasista nije poklapajuće s tvojim ili mojim.
Imaš sva prava koja su ti izborile žene, ne tako davno. Ne moraš se njima koristiti, dapače, ne moraš ništa. Ali ih imaš.
Budi zahvalna.
Budi dio toga.
Ako nisi, onda si protiv.
Jer tu nema sivog, nema.
Jedan od razloga zbog kojih se žene ne žele deklarirati kao feministkinje je militantnost istaknutih predstavnica.
U rangu onoga što velik dio načelno ne-homofobnih Hrvata izjavljuje "Nemam ništa protiv pedera i lezbi, ali jel baš moraju paradirati", i totalno odobravaju kad neki gay izjavi da je protiv Pridea.
Kao da bi bilo moguće izboriti ikakva prava bez ekstremnih ideologa i aktivista.
Ali ne moraš biti aktivist da bi bio feminist/kinja. Kao što ne moraš biti aktivist da bi bio fašist ili antifašist.
Meni je čudno da one koje u feminizmu ne mogu odvojiti ideologiju od osobnosti istaknutih aktivista lako razdvajaju ideju alfe od osobnosti njenih istaknutih predstavnika.
Evelina, teško je to shvatiti mlađim generacijama. Doslovce isti problem imam i ja sa svojom djecom, odnosno njihovom generacijom - prava za koja se netko borio oni uzimaju zdravo za gotovo, jer nisu sudjelovali u toj borbi, pa ne mogu shvatiti da neke stvari nisu bogom dane. To je razlog zašto se povijest često ponavlja.
Konkretno - pravo glasa žene su ovdje dobile tek 1945. Prije ga nisu imale. Da ne širim priču dalje....
Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.06.2019. at 11:30
Dezulovic o seksimu, ženstvenosti i visokopozicioniranoj profesionalki u Hrvata.
http://hr.n1info.com/Kolumne/Boris-D...ne-obline.html
Da.
Kao što je rijetko tko htio biti povezan kao istomišljenik udruge Roda, kad ste bile militantne.
Jer ste "preagresivne", "radikalne", "prestroge".
Rijetko je tko razmišljao da ste morale biti takve da bi uopće minimum zahtjeva prošao.
Da bi dobio prst, morao si tražiti ruku.
Ne obrnuto.
Ali nije riječ samo o štajaznam Saudijskoj Arabiji, nego o npr. Švicarskoj, u kojoj je pravo glasa za žene uvedeno tek sedamdesetih, a plaćeni porodiljni 2004: https://povijest.hr/nadanasnjidan/za...vo-glasa-1971/
Sjećam se kolegice koja je dio mladosti provela u Švicarskoj, pa je rekla "žene nisu imale pravo glasa, ali su bile zaštićene". Kao da je to isto.... Ali to je jedan od argumenata "za protiv".
Eh, feminizam nije pokret nego proces.
Uostalom, danas se tom pokretu pridružuju i rodno neopredijeljeni. U korijenu svih tih pokreta je borba za ljudska prava, ništa drugo. A kad se prava izbore, oni koji ih uživaju vrlo često lako zaborave kako je se do toga došlo i koliko je bilo mukotrpno. Uostalom, da bi se čovjek opredijelio za nešto ili protiv nečega, treba dosta o tome znati, a često se za to treba i sam/a potruditi. U eri instant informacija to ne ide uvijek glatko.
Sasa, ja nigdje nisam rekla da podržavam nešto bolje od nekog drugog ovdje. Sasvim sigurno nikoga ovdje nisam nazvala ljutom feministkinjom. I ja i druge žene ovdje koje se ne nazivamo feministkinjama smo dale preko nekoliko argumenata zašto je to tako. Nijedan nije prihvaćen kao dovoljno dobar, ali to već nije moj problem.
Oportunistom ne dozvoljavam da me se zove jer koliko ja znam, definicija oportunista kaže da je to osoba koja nema moralnih načela, nego mijenja mišljenje onako kako joj u tom trenutku odgovara. Moja moralna načela niti u jednom trenutku mog života nisu bila upitna, iako vi to nikako ne možete znati pa će ostati na mojim riječima, ali uvreda mi je da me se naziva oportunistom pa lijepo molim da se to ne radi.
Najlakše je glumiti moralne vertikale i uopće ne čitati tuđe postove nego samo uglas ponavljati da to nisu argumenti. Ma daj? Jedini argument koji druga strana daje jeste taj da napada i istovremeno govori da trebamo biti za ravnopravnost i da ne razumije kako nismo za ravnopravnost. Bez obzira na to što smo više puta naglasile da jesmo za ravnopravnost.
Evelina, ja jesam zahvalna feminizmu što nam je donio prava. Nigdje nisam rekla da nisam zahvalna i da je to nebitno. Zapravo potpuno suprotno, rekla sam više puta da ne dovodim u pitanje ostvarenja feminizma. Nisam rasist.
I za tebe i za Jelenu, s obzirom na to da ste se uhvatile na -izme, priznajem da sam izletila sa -izmima i da nisam recimo uopće razmišljala o antirasizmu.
Točno to.
Nije ni danas puno bolje, i dalje svako toliko čujem legendu o mitskoj Rodi koja ih je presrela u parkiću dok su davale bočicu bebi ili linčovala na forumu/fejsu. Istini za volju već dugo nisam čula "Babe i Rode", to mi se sviđalo
I sad se trebamo opravdavati jer na forumu Udruge, na podforumu gdje se pretežno nalaze sredovječne visokoobrazovane feministkinje, ateistkinje i ljevičarke (koje su ujedno većinom i majke i supruge i te vrijednosti pokušavaju živjeti u svojoj obitelji), smatramo da je feminizam jedini ispravni put?
Da, znam da je to bila neka "normalna" zemlja, ne SA. Bila sam šokirana, iskreno šokirana, koliko su nazadni tada.
Što se tiče ovog s mlađim generacijama i nepoznavanjem puta, prihvaćanja zdravo za gotovo, borim se.
Sin mi ima tek 10 godina, ali zadnje dvije pohađa humanističke radionice koje organizira Centar za ženske studije i Centar za građansku hrabrost u kojima se sve teme -izama obrađuju.
Baš zato da nije tabula rasa.
Ja sam se od djetinjstva smatrala feministicom, pa sam se nemalo iznenadila kad mi je najstariji sin počeo koristit taj termin u posprdnom, negativnom kontekstu. Međutim, kad sam vidjela koje se bljezgarije šire društvenim mrežama pod parolom feminizma (tipa afanavanja nad manspreadingom), stvarno mu nisam imala šta zamjerit. Ako je to glas feminizma na zapadnu danas, stvarno nisam ta vrsta feministice.
S druge strane, kad poslušaš We should all be feminst, šta tu imaš nego složit se sa svime? Moj sin prvi. Ne da sve misli u riječ tako, nego je to dio njegovog bića.
Ti riri možda misliš da si u manjini sa svojim "nesvrstanim" stavom, ali nisi
ni na ovom forumu, koji je pretežno ovakav kakav je argente opisala, ni u RL, a pogotovo ne na brdovitom balkanu
evo jedno zanimljivo istraživanje gdje se vidi koja je dominantna paradigma https://www.bbc.com/news/uk-politics-47006912
Riri, ja sam zaista pročešljala cijelu temu i sve što sam našla od argumenata protiv nazivanja sebe feministkinjom je:
1. Lili 75 živcira Sarnavka
2. kli_kli ne želi da je se svrstava u bilo koju kategoriju
3. Konfuzija smatra da je feminizam dovoljno odradio i da više nije potreban
1. Mogu odgovoriti paralelom - ja se smatram ljevičarkom, i iako mi je Zoki karakterno antipatičan, ideološki mi je blizak. Dakle, meni nije prihvatljivo odreći se kompletne ideologije ako mi ne pašu neke izjave i stavovi nekih njenih istaknutih predstvnika dok je većina izjava i stavova ipak na mojoj liniji.
2. Ne razumijem otpor prema kategoriziranju kao takav, ali mogu prihvatiti da kli_kli osjeća da ne živi feminizam pa joj se nelagodno kao takvoj deklarirati. Ali i tu mogu povući paralelu, eto ja već godinama ne doprinosim Rodi nikakvim aktivizmom pa se svejedno iznutra smatram Rodom.
3. Naprosto se ne slažem, ali ovo jest argument.
Možeš li mi, molim te, dati još koji?
marta, ne kužim točno na čiji račun se sprdaš, nacrtaj mi![]()
a ako ćemo filozofski, i da se nadovežem na brexit misaonu liniju, ja doista imam problem sa nesvrtanošću
ta pošast centrizma meni osobno nalikuje na izbjegavanje teških razgovora i donošenja teških izbora
jer ako se zauzme čvrst stav onda taj stav treba i braniti, a to gotovo nikad nije lako
pa tako i ovu raspravu gledam kao obranu tih čvrstih stavova
vertex da se voziš busom zagreb zadar često kao ja kužila bi mržnju prema manspreadingu
Srećom alfe uglavnom imaju aute
To je točno.... Ako pravo i bude deklarativno, treba proteći još puno vode dok se ne promijeni sustav vrijednosti, koji nije tako lako mijenjati kao zakone...
Uostalom, tako je ovaj topic i počeo - stereotipom, a to je najgore sr*nje kad ljudi ne promisle o nekim stvarima ili ne uzmu u obzir sve bitno, nego svoje mišljenje smatraju jedinim ispravnim. Evo, da napišemo jasno i glasno:
- Stereotip je pojednostavljen i teško promjenjiv stav prema nečemu
- Izraz je nastao u razdoblju javljanja i razvoja rasnih, etničkih, vjerskih i socijalnih netrpeljivosti
- U osnovi stereotipa nalazi se pogrešno i neopravdano široko poopćavanje te konvencionalno i pojednostavljeno mišljenje i vjerovanje
- Problem kod stereotipa nastaje kad se takve tvrdnje nekritički proglašavaju istinom
Primjeri stereotipa:
- Muškarci su agresivni, žene su nježne
- Muškarci su pametniji, žene imaju „polakšu pamet” (Marin Držić – Dundo Maroje)
- Žene su bolje njegovateljice, muškarci su manje spretni s djecom
- Muškarci su dobri vozači, žene ne znaju parkirati
(Negdje u ranijim postovima sam napisala izvor ovog materijala - OŠ Duga Resa, zdravstveni odgoj)
Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.06.2019. at 12:11
Možda, Mima. Često se vozim pak trajektom. Znaš kako fine cure slatko legnu preko 4 mjesta i zaspu tvrdim snom i prije nego je krenuo. Zaista ne vidim kako je jedno ili drugo tema feminizma.
Sjetila sam se naših javnih donedavnih uglađenih alfi: Sanader i Nadan Vidošević - "lep ko greh". Ako oni nisu alfe, onda ja zbilja ne znam tko je
Argente, ja mislim da doprinosis rodi, razumnim argumentiranjem na ovom forumu.
I btw. ne znam ima li ijedna forumašica koja u nekom trenutku nije osjetila da ju forum uopće ne razumije i da potpuno krivo doživljavaju napisano. Možda neke koje uvijek malo promišljenije nastupe poput Peterlin, cvijete, sase, jenn...
Samo komentar na Švicarsku, ne znam na temelju čega i kako, ali rođakinja u Švicarskoj ima jako dobru penziju jer je bila doma s djecom godinama sedamdesetih. To joj je nekako išlo u staž. Bolju od muža koji je cijelo vrijeme radio kao VSS, solidan posao, a ona solidan posao s SSS. Tako da ne znam kako je bilo s naknadom, ali penzija je osigurana![]()
Ahahaha Jelena, Sanader, joj i njega sam se bila sjetila pa zaboravila!
Mojoj se baki on toliko sviđao, uglađeni lider, da je tata (njen sin) morao prije svakih izbora morao otići održati satove preodgoja da ne bi slučajno glasala za njega
Inače, super je ovaj link što je betty blue stavila. A da...ako imaš dodira samo s ekstremima ("brkate lezbe") plus nemaš neki inner drive, onda je lako zazirati od pokreta.
Osobno sam imala sreću da je prva aktivistkinja koju sam upoznala bila jedna stara feministkinja koja voli muškarce, u stvari do srži humanistkinja.
Posljednje uređivanje od Argente : 28.06.2019. at 12:23