I betty je "nesvrstanost" i "centar" napisala kao sinonime, trebala sam zapravo prvo na to odgovoriti. Ne znam zašto to izjednačavate, možeš biti nesvrstan u neku grupu i istovremeno sasvim ekstreman. Meni to znači neovisno razmišljenje, s odmakom od identiteta bilo koje grupe (naravno da nikad nije sasvim tako), a meni je to visoko u sustavu vrijednosti.
Umjerenost bi valjda bila centrizam, i ne mogu reći da nju načelno ne cijenim. Tu mi je jenn super napisala: dijalog, a ne manifest. Da, ja sam definitivno osoba koja zamišlja da bi svijet mogao postati bolji kroz dijalog, a ne kroz borbu manifesta. Meni to, između ostalog, znači da ako osoba za koju držim da uvijek govori gluposti kaže/napravi jednom nešto pametno, ja mogu reć: e to je dobro rekla/napravila. Pojednostavljeno, je li.
Ili recimo, umjerenost u okviru teme pobačaja meni znači da smatram da pobačaj mora biti legalan i lako dostupan, ali se slažem s protivnicima da moralno pitanje oko života nije banalno i da protivnici nisu isključivo zločesti/mrzitelji žena/zatucani itd. Kod kontracepcije nemam moralnih pitanja, ona mora biti lako dostupna svima.
A ovo za Bandića, Jelena, ne znam šta bih ti rekla. Ok, ja i Bandić, dvije srodne duše :D