Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1108

Tema: Suze znak slabosti?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

https://mobil.derstandard.at/2000104884076/Margaret-Hamilton-Sie-schoss-die-Maenner-auf-den-Mon

tek 2005, odnosno 2013 je odlikovana,
    a feminizam bam jelte vise be treba

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    https://mobil.derstandard.at/2000104884076/Margaret-Hamilton-Sie-schoss-die-Maenner-auf-den-Mon

tek 2005, odnosno 2013 je odlikovana,
    a feminizam bam jelte vise be treba
    iako se zgražam skupa s tobom, nekad mi se čini da su ovakvi primjeri zapravo kontraproduktivne poruke toj "nesvrstanoj" populaciji, ako već nema antifeminista ovdje - izgleda kao da su samo važne nagrade. Naravno da su važne u smislu priznanja, ali naravno da nisu najvažnije u kontekstu borbe za ravnopravnost.

Ova Alabama...ja ne znam što reći. Ta vijest me toliko zaprepastila i toliko je suprotna zdravom razumu da imam dojam da su to te fake news koje se sad stalno spominju. Kako reče netko na twitteru: what in the name of Gilead is this?

Nedavno sam naišla na vrlo zanimljiv članak o procjenama rasta/pada svjetskog stanovništva i učincima predviđene stagnacije i pada i ljepim ga ovdje jer kao root cause navedeno upravo feminističko pitanje - obrazovanje žena. Sad, znam da će mnoge od vas shvatiti ono što je navedeno u članku a vezano je za obrazovanje žena kao imperativ - odnosno da će se odjednom pokušati navesti kontraprimjeri, ali imajte na umu da se govori o globalnim trendovima a ne lokalnim, da se govori u statističkim okvirima, dakle da se zanemaruju ekstremi.

https://medium.com/s/story/by-the-en...k-2f606c1ef088

Inače, razmišljala sam da otvorim novu temu, ali mi se ne da i zapravo mislim da bi bila vrlo brzo zaključana jer je meta prirode i evidentno je potaknuta ovim topicom, pa ću zato svoje pitanje ubaciti ovdje, među suze

Što vama znači "poštovati nečije mišljenje"? ili "dopustiti pravo na mišljenje"?
    I neću biti pakšu i čekati da netko kaže ljepše od mene nego ću odmah reći što meni to znači

dakle, kad mislim da mi se dopušta pravo na mišljenje, prije svega smatram da ne postoji misaona policija koja će doći i zabraniti mi da mislim
    drugo, smatram da mi je dopušteno izreći to mišljenje u javnom prostoru, ako to želim.

Tu staje sve što se tiče prava na mišljenje. Jednom kad je mišljenje izneseno u javnom prostoru, počinje diskurs, dalje vrijede pravila diskursa.

Odnosno smatram da se diskursom ne ukida pravo na mišljenje niti se nekome oduzima ovo pravo.

Smatram da nije nužno da se netko složi s mojim mišljenjem da bi moje pravo na mišljenje bilo ostvareno.

Ne znam jesam li dovoljno jasna. Pokušavam ovo malo podcrtati jer vidim da se u raspravama često spominje "nedostatak tolerancije" ili "nedopuštanje mišljenja", budući da jednom kad krene diskurs postoji tendencija da se nečije kritike interpretiraju kao kritike osobe/osobnosti a ne kritike iznesenog mišljenja/stava.

Doista me zanima, mislite li da se neka rasprava može voditi na generalnom nivou, mislite li da se kritika nekog mišljenja može shvatiti neosobno?

Ustvari, možda je bolje da pitam mislite li da se neka rasprava treba voditi na generalnom nivou, mislite li da se kritika nekog mišljenja treba shvatiti neosobno?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    Što vama znači "poštovati nečije mišljenje"? ili "dopustiti pravo na mišljenje"?

Doista me zanima, mislite li da se neka rasprava može voditi na generalnom nivou, mislite li da se kritika nekog mišljenja može shvatiti neosobno?

Ustvari, možda je bolje da pitam mislite li da se neka rasprava treba voditi na generalnom nivou, mislite li da se kritika nekog mišljenja treba shvatiti neosobno?
    "Dopustiti pravo na mišljenje" i "poštovati nečije mišljenje" mi znači isto što i tebi i Riri, da ne ponavljam. I naravno da ne treba kritiku mišljenja shvatiti kao kritiku ličnosti, ali ja sam prva koja uletim u taj obrazac tako da ne zameram to ni drugima. Više mi smeta kad se taj metod "shvatam sve lično" koristi kao štit iza kog se zaklanjamo umesto argumenata, jer ih nemamo ili smo shvatili da nisu baš validni. To mi je ekvivalent onog dečjeg "neću više da se igram ako nije po mom".
    Meni tema ne deluje ni uzaludnija ni razvučenija od mnogih prethodnih, bilo mi je zabavno da shvatim koliko zapravo ne znam o feminizmu i o percepciji feminizma.

Da budem iskrena najmanje fer su mi ovi "post argumentum" komentari o diskusiji i diskutantima, kakav je ko bio, čiji je stil kakav i ko je koliko tašt ili dosadan. Ali de gustibus ...

A pošto su svi bapci sebi dali slobodu da napišu par reči o Riri, da ne propustim i ja slučajno . Iako su nam stavovi na raznim temama često suprotni ili bar različiti, ja jako cenim i njenu pismenost i elokventnost i spremnost da nastavlja diskusiju, a i pristojnost u pisanju sigurno ne treba zanemariti. Isto mislim da je tu i tamo shvatila previše lično i ono što nije bilo tako zamišljeno, ali ja sam prva često koja pravi istu grešku...
    Što se tiče razlike u godinama, meni to nije nikakav argument nego činjenica. Niti ja mogu imati iskustvo i tačku gledišta osobe starije od sebe, niti mogu ponovo imati svežinu i ideale osobe mlađe od sebe. Meni nije problem ni na forumu ni uživo da pričam jednako i sa starijima i sa mlađima od sebe, nekako mi se samo po sebi podrazumeva da tačke gledišta zavise i od razlike u godinama. To mi je više bogatstvo foruma nego njegov nedostatak.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    I naravno da ne treba kritiku mišljenja shvatiti kao kritiku ličnosti, ali ja sam prva koja uletim u taj obrazac tako da ne zameram to ni drugima.
    Ovo mi je baš zanimljivo, jer ja uvijek mišljenje i ličnost upakiram skupa. Odnosno mišljenje shvaćam kao dio nečije ličnosti, nisam sigurna da to mogu/znam odvojiti.

I hvala Pulinka

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi je baš zanimljivo, jer ja uvijek mišljenje i ličnost upakiram skupa. Odnosno mišljenje shvaćam kao dio nečije ličnosti, nisam sigurna da to mogu/znam odvojiti.

I hvala Pulinka
    Ali nema na čemu .

I ja mišljenje shvatam kao deo nečije ličnosti, zato sam i sklona da sve rasprave "uzimam k srcu", što je moja baba govorila o meni odavno. Mislim da je naglasak upravo na "deo ličnosti", tj. svako naše mišljenje je samo jedan delić naše ličnosti, i dokle god raspravljamo samo o tom mišljenju bez ad hominem argumenata, nikom nije uskraćeno pravo na mišljenje niti pravo na toleranciju, samo zato što se njegovo mišljenje preispituje. E sad, šta su ad hominem argumenti a šta ne, malo je to u oku posmatrača ponekad .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ali nema na čemu .

I ja mišljenje shvatam kao deo nečije ličnosti, zato sam i sklona da sve rasprave "uzimam k srcu", što je moja baba govorila o meni odavno. Mislim da je naglasak upravo na "deo ličnosti", tj. svako naše mišljenje je samo jedan delić naše ličnosti, i dokle god raspravljamo samo o tom mišljenju bez ad hominem argumenata, nikom nije uskraćeno pravo na mišljenje niti pravo na toleranciju, samo zato što se njegovo mišljenje preispituje. E sad, šta su ad hominem argumenti a šta ne, malo je to u oku posmatrača ponekad .
    i s ovim se slažem al ajmo iskreno pulinka šta upravo na ovoj temi nisu secirali ličnost od Riri a ne samo njeno mišljenje

Žao mi je da nisam mogla upratit sve jer postovi su se samo množili brzinom svjetlosti, a mojoj guzici (ne lijenoj guzici od sirius ops) ipak je draže brčkanje u moru nego tipkanje po mobu
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.07.2019. at 13:50

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    i s ovim se slažem al ajmo iskreno pulinka šta upravo na ovoj temi nisu secirali ličnost od Riri a ne samo njeno mišljenje

Žao mi je da nisam mogla upratit sve jer postovi su se samo množili brzinom svjetlosti, a mojoj guzici (ne lijenoj guzici od sirius ops) ipak je draže brčkanje u moru nego tipkanje po mobu
    A jbg taknuto maknuto , ti si mogla da uskočiš bilo kad kao osvetnik Zoro, što nisi ?

Iskreno, ne znam ko je šta gde i kako, i mene ko i tebe mrzi da čitam unazad za tako nešto, bio mi je samo zanimljiv taj "argument" godina.

Odakle bih mislila da se za 27 godina ne može steći iskustvo, to si ti kod nekog drugog pročitala...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A pošto su svi bapci sebi dali slobodu da napišu par reči o Riri, da ne propustim i ja slučajno .
    živjeli svi mi bapci

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Što se tiče razlike u godinama, meni to nije nikakav argument nego činjenica. Niti ja mogu imati iskustvo i tačku gledišta osobe starije od sebe, niti mogu ponovo imati svežinu i ideale osobe mlađe od sebe. Meni nije problem ni na forumu ni uživo da pričam jednako i sa starijima i sa mlađima od sebe, nekako mi se samo po sebi podrazumeva da tačke gledišta zavise i od razlike u godinama. To mi je više bogatstvo foruma nego njegov nedostatak.
    Ovo mi je zanimljivo što si napisala pulinka.

Ja uopće ne doživljavam sebe da sam bila toliko drukčija s 27 god (koliko Riri ima) ili sad nakon 40-te. Osnovne životne stavove i vrijednosti sam imala skoro iste (uz sitne korekcije), naravno "rasla" sam i učila puno na temama koje nisam poznavala s 27 (dojenje, porodi, potpomognuta i sl.).

Nisam sigurna da svakome godine donose mudrost i iskustvo na kojem su naučili. Neki nikad "ne nauče".
    Neki ostaju "mladi" u duši, poletni i žive život s lakoćom bez obzira na sve poteškoće, netko njurga cijeli život i nikad nije zadovoljan ni s puno godina iskustva iza sebe.

Hoću reći da glavnom razlikom među forumašicama (i ljudima općenito) smatram razliku u karakteru/osobnosti, a ne godine.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ali ja se i slažem sa tobom Lili, naročito u poslednjoj rečenici. Mislim da ono što si ti napisala ne isključuje moje reči nego ih dopunjuje. Naravno da se karakter i temperament ne menjaju previše, a verovatno ni dobar deo osnovnih stavova, ili, radije, načina suočavanja sa izazovima u životu.

Ja sam i govorila isključivo o naučenom (ili nenaučenom ) kroz iskustvo, koje mora biti različito kod nas između ostalog i zbog godina, jer je o njima i bila reč. Pa se zbog iskustva ipak poneki stav i način prilaska nekom konkretnom problemu i može promeniti, bilo na bolje ili na gore. Ja bar nemam neke ideale, iluzije, zablude, očekivanja, nazovi ih kako hoćeš, koje sam imala kada sam bila mlađa, ne znam da li je bolje ili gore ali sam u ponečem sigurno drugačijih reakcija nego pre 10 godina. I na neke stvari gledam poprilično drugačije nego dok sam bila mlađa, a počinjem da razumem ponešto od ponašanja starijih osoba što me je nekad zbunjivalo ili išlo na živce .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

a počinjem da razumem ponešto od ponašanja starijih osoba što me je nekad zbunjivalo ili išlo na živce .

Slažem se s tobom, jedino mi se čini da ipak i u 27 godian života čovjek nešto nauči, stekne iskustvo, zašto bi baš te 30-te bile presudne
    Ja se duboko nadam da ni u poznim godinama neću mlade ljude gledat na način kako to znaju stari ljudi radit inače. Živi bili pa vidjeli.

Još uvijek imam ideale i snove, lebdim i sanjam, čuvam dijete u sebi i nadam se da ću tako dok ne otputujem u vječna lovišta

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •