Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
Ne znam koliko ta statistika ima smisla. Kad se pogleda na prvu, bude onako malo šokantno, ali po meni ništa ne pokazuje.

Oni su te plaće (kao i svi koji rade statistiku) prikazali po sektorima. To nam baš i ne govori puno, odnosno ne govori nam skoro pa ništa. Uzmimo sektor građevinarstva za primjer. Žene tu u prosjeku imaju veće plaće. Je li to zato što netko diskriminira muškarce pa im daje manje novaca ili je to po samoj prirodi sektora logično za očekivati s obzirom na to da će u tom sektoru puno prije muškarac biti radnik na gradilištu nego žena? Žene će vjerojatno biti na pozicijama unutar same građevinske firme. Onda recimo ako uzmemo neki sektor gdje žene imaju manju plaću, evo poljoprivreda. Je li to zato što netko diskriminira žene ili je to zato što muškarci u puno većoj mjeri rade sa poljoprivrednim postrojenjima što se najviše plaća?
Kako ti ne govori ništa?
Meni govori baš dosta. Baš tako po sektorima.
Recimo, odnos plate bi trebalo da je u većini sektora 1:1 (M:Ž), naročito u zanimanjima gde je udeo zaposlenih po polovima blizak 1:1 (50:50) kombinovan sa sličnim odnosom stepena obrazovanja, i gde tip posla nije takav da se više traži fizička snaga kao kod građevine. A ako vidiš da udeo plate maltene NIGDE nije 1:1 osim u državnim službama, to je prilično indikativno. Pogledaj recimo ugostiteljstvo i slične, udeo žena veći ali plate manje.
Ako tome dodaš da je % visokoobrazovanih žena veći nego % visokoobrazovanih muškaraca, a da je rizik od siromaštva žena veći u skoro svim starosnim grupama, slika je još nepovoljnija za žene. Nisam gledala stopu ubijenih žena naspram muškaraca ali verujem da je i ona indikativna.

Ovu tvoju primedbu o poljoprivredi ne razumem. Na šta misliš kad kažeš poljoprivredno postrojenje, i zašto misliš da muškarci više rade sa njima? Ako misliš na traktore, kombajne, i generalno razne poljoprivredne mašine, ja te uveravam da za rad sa njima nije neophodna nikakva posebna fizička sposobnost koju samo muškarci imaju, nego je upravo stvar toga ko će prati kući gaće ako žena bude kombajnirala ceo dan. Poznajem sasvim dovoljno sposobnih žena traktorista, gomilu koja koristi poljoprivredne mašine opreznije i sposobnije nego neki muškarci i poneku koja uskoči za volan kombajna ako treba. Ili si mislila na nešto drugo?
A što se "sposobnijih radnika" tiče, sve zavisi šta ko očekuje. Baba-tetka MM-a je bila vrlo tražena i uvažena seoska molerka svojevremeno, radila sve od gletovanja zidova do oslikavanja onim starinskim mustrama - visoka 150cm i tanjušna kao trska. Danas bi se iskidali od smeha da takva jedna umaršira sa merdevinama i četkom, ali sedamdesetih godina prošlog veka je "moler" očigledno bilo dovoljno žensko zanimanje.