Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: PILONIDALNI SINUS ILI PILONIDALNA CISTA

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno PILONIDALNI SINUS ILI PILONIDALNA CISTA

S obzirom da ne pretražniku nema ništa na tu temu a vjerujem da je barem netko za to čuo i ima kakve informacije bila bih jako zahvalna za razmjenu iskustava. Problem je sljedeći.Zara je rođena u 39.tom tjednu carskim rezom zbog zadka. Na guzi u predjelu trtice ima rascjep (kao produžetak polutka guze ali taj rascjep ide u stranu i dug je cca 3-4 cm).U rascjepu se nalazi rupica dubine cca 5 mm.Iz rupice ništa ne curi, zatvorena je i koža je čista i normalne boje.Pri otpustu iz bolnice to nitko nije napomenuo a ja nažalost nisam odmah vidjela.Kod pedijatrice nisam uspjela dobiti odgovor što je to-osim da će svaki put kontrolirati. Zvala sam Klaićevu i oni su rekli da idem kirurgu da to pogleda. Na kraju sam nazvala Stanojevića i on mi je rekao da je to pilonidalni sinus i da je posljedica greške u razvoju ostatak "repića" :shock: To nisam shvatila ili sam tak blesava pa ne znam da bebe imaju rep!!!Rekao mi je da treba paziti da se ne upali jer se znaju napraviti razni ekcemi radi uraslih dlaka i kod težih slučajeva pomaže jedino kiruško odstranjivanje. Malo sam uspjela sazati s raznih internet stranica (naravno na hrvatskim nema ništa) da se javlja više kod muškaraca nego žena.Inače kad se to upali ne izgleda nimalo lijepo a vjerujem i da je poprilično bolnoprema slikama koje sam vidjela. Zanima me da li netko ima bebu koja to ima i kak se sve to ponaša (da li ste imali problema) i da li je tko upoznat s tim gdje se može o tome više proučiti. Što je s estetikom, da li je moguće to kasnije odstraniti, naravno ne mislim bebu od 2 i pol mjeseca voditi nikakvom kirurgu i mrcvariti ju ako to nije potrebno.Bilo kakva informacija je dobrodošla jer sam zabrinuta upravo iz razloga što mi nitko o tome ne zna detljnije nešto reći i objasniti.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da te utješim: nije ti to ništa opasno, ni ružno.

Ja sam to imal (a da nisam ni znal), i 25 godina nije bilo nikakvih problema. Onda se počelo upaljivati (kak sam dlakav, urasla dlaka i odmah upala). Normalno, nisam znal kaj je u pitanju i nisam ni išel kod doktora (neš' ti muškog koji ide k doktoru zbog nečeg takvog, blje!). Inače, kad se upali bude jako bolno, ne možeš ni normalno sjesti. Kad su mi konačno dosadile te periodične upale odoh ja kod svoje dokice, ona mene kod kirurga koji je odmah znal kaj je na stvari.

I normalno, najprije sam moral srediti upalu, a kad je upala prošla ja lijepo kod proktologa, pa na malu operaciju (prvi dan operacija, pod općom anestezijom, treći dan doma), pa još nekoliko kontrola, malo namakanja u kamilici, i gotovo.

Ožiljak, ako i ima, ne vidi se , a ništa više ne boli niti se upaljuje.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: PILONIDALNI SINUS ILI PILONIDALNA CISTA

To ima i moj muž,kako on ima mnogo dlaka na tom dijelu često se događa da mu se to upali zbog dlaka koje uđu unutra. On ima tri rupice i samo jedna je uvijek otvorena. Do sada je išao dva puta očistiti ranu ali mu je doktor rekao isto da bi se trebalo kirurški ostraniti. U ljetnim mjesecima se češće upali zbog znoja i to ti je to. Dlake na tom području treba brijati i nema nekog drugog lijeka, kad se upali zna dosta boljeti, tj. najviše kad se sjedi jer je na tom području.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Juroslav, može pitanjce? Moj muž planira poslije ljeta ići na operaciju, zanima me gdje si je ti radio, i koliko dugo je bio oporavak odnosno za koliko se vremenski može ići raditi?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam to radil na Rebru (zato kaj tam spedam po mjestu stanovanja, to ti je jedini razlog).

A radit sam išel nakon cca. 10 dana (zato kaj radim sjedeći, inače bi se moglo i ranije).

I reci mu nek svakak to 'izreže', ta operacija spada u red 'rutinskih', kao reciom vađenje mandula i sl.
    A olakšanje..... :D

Angelina Bell avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja bih malo podigla tu temu, jer evo i moja bebica to ima.
    Za razliku od prethodno opisanih, moja melena ima jednu rupicu koja ide "samo" u dubinu.
    Rekli su mi u rodilištu da rupica ima dno i da treba jako paziti prilikom higijene guze i kao bit će sve ok.
    A problem je što je rupica tako mala da niti vrh štapića za uši ne može u nju i bojim se da se ne desi kakva upala ili sl. pogotovo dok je još tako malena.
    Da li bi bilo preporučljivo kad malena dođe na npr. 4-5 god. obaviti kirurški zahvat da se to sašije (začepi)? Naravno, ne da mi se rezati ju samo tako, iako rez mora zbilja biti mali, ali mislim to kao preventivu za eventualne buduće upale.
    Ako me imate bilo kako savjetovati... hvala!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Angelina Bell, vidjeti ćeš vremenom kako će se ta rupica ponašati. Zarin pilonidalni sinus i hemangiom su se stvarno dosta povukli a i rupica je nekako manja.Svaki put pazim kod presvlačenja da nečistoća ne ostane u njoj i do sad nismo imali nikakvih problema. I mi smo razmišljali da kad bude veća (4-5 god) to kiruški riješi ali sad sam mišljenja da to vjerovatno neću raditi dok sama ne bude dovoljno velika da kaže da li joj to smeta ili ne i da sama odluči hoće li to operirati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •