sama rasprava je po meni dokaz da je još puno rada i truda potrebno uložiti u ovu temu. No @LaraLana, ne, iskreno uopće nisam ništa očekivala, ovo je tema za sve koji imaju djecu iz postupaka s doniranim gametama ili koji planiraju ići na takav postupak.

Ja sam se s izrazom SAmenspende ili Eizellspende susrela još kao rekla bih 16-godišnjakinja, u Njemačkoj prije pa sad već skoro 30 godina i unatoč činjenici da je još uvijek u Njemačkoj zabranjena donacija jajnih stanica - no nije zabranjena donacija sperme - su te riječi imale bar za moje uši isključivo pozitivan prizvuk - SPENDE - donacija. Kad sam se mnogo kasnije našla u situaciji da nam je potrebna medicinska pomoć kako bi se ostvarili kao roditelji, sam se opet susrela s donacijom gameta. Kao dugogodišnja članica Rode sam naslijedila Rodin stav da donacije trebaju biti anonimne - jer u protivnom donacija neće biti. No kad sam prvi put 2013. godine slušala više o potrebi da donacije budu NEanonimne, kako djeca imaju pravo znati da su iz donacije, kako taj podatak jednostavno NE MOŽEŠ ZA VIJEKE držati tajnim, da će to dijete prije ili kasnije saznati i da su ta slučajna, nenamjerna i kasna saznanja veoma bolna, sam iskreno počela više i intenzivnije razmišljati o ovoj temi. Tad nažalost u udruzi nije bilo nikoga tko bi podržao tu temu, možda će se pacijentica kojoj sam slala podatke, materijale koji su mi bili tad dostupni prepoznati ako čita.

U međuvremenu je u Njemačkoj za primjer osoba (tad je ta mlada žena imala 19 godinu) koja je rođena iz postupka AID - inseminacija s doniranom sjemenom stanicom - tužila kliniku - i dobila je spor, ona je pokretačica udruge u Njemačkoj koja okuplja oosobe rođene iz postupaka s doniranim gametama www.spenderkinder.de, nije Njemačka jedina država s takvim raspletom, ali je njezin spor doveo do toga da su donacije u Njemačkoj od tada samo još dozvoljene ako su NEanonimne, nažalost i dalje zabranjuju donaciju jajnih stanica.

Sve je više država koje se od donacije gameta anonimnih donora okreče prema "open donation", u travnju 2019 je Vijeće Europe izdalo vrlo jasne preporuke po pitanju donacija te kaže:

anonymity should be waived for all future gamete donations in Council of Europe memberStates, and the use of anonymously donated sperm and oocytes should be prohibited.

The Parliamentary Assembly thus recommends that the Committee of Ministers makerecommendations to member States in order to improve the protection of the rights of all the partiesconcerned, while focusing on the rights of the donor-conceived person, who is in the most vulnerable positionand for whom the stakes appear to be higher.

Ja iskreno ne sumnjam da će ova tema završiti na razini Europske unije te da će nova direktiva implementirati i ovo a sve članice EU su obavezne slijediti EU direktive, ono što hoću reći je da ćemo ubuduće vjerojatno moći u Europi ići samo još u NEanonimne donacije.

Ali na stranu to što zakon kaže, direktive ubudće obvezuju, pitanje je i dalje, planiramo li reći djeci da su iz donacije, kad i kako?

Postoji na ovu temu puno literature, postoje i dobre slikovnice za djecu, predlažem da Roda jednu takvu izda na hrvatskom jeziku.

SAmo je pitanje jesmo li mi spremni, jesu li svi koji idu u postupak donacije razmišljali i o ovom pitanju.