Stranica 10 od 10 PrviPrvi ... 8910
Pokazuje rezultate 451 do 480 od 480

Tema: Pravilno odlaganje otpada, recikliranje, zagađenje okoliša...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Nije čist ni uredan ostao je na terasi kad sam ga ja pokupila sa pored kontejnera, i nisam ga zakrpala, i nismo još u Jelkovcu već čistim stari prostor. Ima još tih stvari s kojima ne znam kuda.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Na računu imaš sa desne strane 3 barkoda, onaj najveći je barkod za reciklažno

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Rabljena odjeća se može odnijeti u kontejnere, koji su kod Ikee (sa lijeve strane zgrade, 5 kom), kod poduzeća Span u Koturaškoj (2 kom)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

natrpaj stvari u zg vrećice i ostavi u miješanom otpadu u zgradi

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Odvajanje bio otpada po ljeti je nemoguće. Otvorila spremnik ispred zgrade, prefuj. Doma nemam gdje držat. U friđu nema mjesta, vani se prave crvi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Odvajanje bio otpada po ljeti je nemoguće. Otvorila spremnik ispred zgrade, prefuj. Doma nemam gdje držat. U friđu nema mjesta, vani se prave crvi.
    Mi obično navečer odnesemo i ispraznimo biootpad direktno u kantu. Nikakve vrećice. Imam na balkonu malu kantu od farbe za zidove, unutra stavim jedan sloj papira na dno da se lakše izbaci i tu bacamo dnevnu količinu. Navečer frk i gotovo.

Jučer me nije bilo doma i naravno da se nitko od mojih muških nije sjetio biootpada, pa sam jutros imala hrpu mušica. Mislim si - odnijeti to sada ili ostaviti? Odustala sam od bacanja, ali sam dala radni zadatak. Tko je doma, ima to isprazniti.

Inače, bacanje smeća je bio doslovce prvi zadatak od kućanskih poslova koji su moja djeca savladala. Vidi možeš li upregnuti svoje. Ako nisu spremnici pod ključem ili daleko, djeca i te kako mogu pomoći. Njima je to zabava ili barem ne prevelika tlaka, a tebi bi puno značilo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zato jer ljudi bacaju kuhanu hranu, a to ne ide u biootpad
    ostaci sirovog voća i povrća, trave, ne smrde u biootpadu i nema crva
    imam pod prozorom komposter i ne osjeti se ništa (bacam i sirove ljuske od jajeta u njega)

U smeđe spremnike treba odlagati:
    • kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.) ,
    • vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),
    • male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne smije se odlagati:
    • ostaci termički obrađene hrane,
    • meso, riba, kosti, koža,
    • mliječni proizvodi, ulja i masti,
    • pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad,
    • obojeni i lakirani drveni otpad,
    • odjeća, cigarete i dr.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    zato jer ljudi bacaju kuhanu hranu, a to ne ide u biootpad
    ostaci sirovog voća i povrća, trave, ne smrde u biootpadu i nema crva
    imam pod prozorom komposter i ne osjeti se ništa (bacam i sirove ljuske od jajeta u njega)

U smeđe spremnike treba odlagati:
    • kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.) ,
    • vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),
    • male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne smije se odlagati:
    • ostaci termički obrađene hrane,
    • meso, riba, kosti, koža,
    • mliječni proizvodi, ulja i masti,
    • pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad,
    • obojeni i lakirani drveni otpad,
    • odjeća, cigarete i dr.
    Ovo nije točno za srpanj i kolovoz. Ja bacam u biootpad samo gulinje od povrća, ali jučer sam imala koru dinje (čak ne i sjemenke, to bacam u wc) pa mi se u roku 24 sata skupila takva hrpa voćnih mušica da mi je bilo zlo.... Ima takvih stvari koje brzo trunu. Isto je i ako očistim koštice višanja, šljiva, marelica - mušice dolaze u roju nakon 10 minuta.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Al od koje živine su crvi? Ne ide mi u glavu da vinske mušice imaju crve, msm ne oku vidljive, a muva mesara nema kaj ić na koru dinje mrkve luka.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 12.07.2024. at 13:24

Munkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2016

Početno

Vinske musice imaju “crve”. Licinke su tanke i 2-3 mm velike.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Onda je to to. Ise nisam znala da su bebe mušice tak velike. Kak su tak sitne kad lete?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Al od koje živine su crvi? Ne ide mi u glavu da vinske mušice imaju crve, msm ne oku vidljive, a muva mesara nema kaj ić na koru dinje mrkve luka.
    Od tih istih vinskih/voćnih mušica.

Edit: Sad vidim da je već Munkica odgovorila. To je to.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.07.2024. at 15:52

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Onda je to to. Ise nisam znala da su bebe mušice tak velike. Kak su tak sitne kad lete?
    To je ova beštija: https://bs.wikipedia.org/wiki/Drosophila

Ja pamtim taj izraz jer su se pokusi genetike provodili na tim mušicama. To se zove modelni organizam ili tako nešto. Jako se brzo razmnožavaju.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Drosophilu lako uzgojis. Zato je popularna u labosima. A i modelna je jer je visestanicni organizam.
    Za jednostanicne koristi se kvasac.
    Sad su i ribe zebrice in.

Svaka musica pa ima licinku i crva.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ništa krenut mi je u biologe.

Dotična mušica je opet preplavila moju kantu, ne znam kako joj je uspjelo jer sam pazila, voće sam bacala u smeđe vrećke i van, a ostatke nevoćnog u vrećice pa u kantu. Crveki su se zalijepili po poklopcu, oni kaj su krepani, valjda jer nemaju hrane, zalijepe se ko super glue i neće dolje. Izribala sam četkom, utješno je jer je voćna muha, a ne muha mesara one su tek bljak.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Kada stižu vrećice iz holdinga obično? Poslala sam im dva emaila, svaki put šablonski odgovor - uskoro. Kompost omatam u papir da bih iznijela van.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nama uopce ne dolaze, a ako dodju to je toliko rijetko....meni mama donese svoje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kada stižu vrećice iz holdinga obično? Poslala sam im dva emaila, svaki put šablonski odgovor - uskoro. Kompost omatam u papir da bih iznijela van.
    Mi imamo malu kantu za biološki otpad, papir bacam u papirnate vreću pa sve zajedno frknem u kontejner za papir, plastiku u bilo kakvu veću vreću, jedino komunalni otpad bacam u plavoj zg vreći. Holding nije vreće dostavio već mjesecima i dulje.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Strašno. Evo, kako oni misle dobiti ljude da razdvajaju. Još sam ja neki mlaki eko frik i sve mi se manje da.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Nama su do sada dostavljali vrećice jednom godišnje, otprilike u listopadu. Ali mislim da se prošle godine moglo doći u holding u Vukovarsku i pokupiti vrećice, možda se i dalje može.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ma dit će žuta bez auta jahat s druge strane grada ovakvim grad.prijevozom do Holdinga u Vukovarskoj?! ja bome ne bi.

Ja sam odustala od silnog razdvajanja, tako da razdvajam samo plastiku i papir, ostalo većinom završi u mješanom. Nekad i papir. Eto jednostavno mi je bilo too much, a oko kontejnera sve krcato jer redovito ne odvoze. Ljudi sve razdvojen, ali kad nema mjesta više u kontejneru, spuštaju pored. Najviše mjesta ima i dalje u mješanom.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pa nisam ni mislila da će ići u Vukovarsku samo zbog toga. Ali možda imaju i neki područni ured ili se mogu dobiti u onom njihovom mobilnom uredu. Trebalo bi ih zvati i pitati.
    Sad mi je palo na pamet da ponekad na onim sharing is caring grupama ljudi razmjenjuju te vrećice.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ma nije mi neki problem otići, okej promet je nekad krvav jer ne dolaze na vrijeme, ali mogu vlakom, mada glupo mi ako bi oni trebali donašat... ali meni se čini da to razdvojeno ovako ionako ne vidi reciklaže, jer dok ja razdvojim njih deset ih baci plastiku u kompost, a miješano u papir.

Nemam fejsaru.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 20.11.2024. at 22:52

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Žuta ti ok razdvajaš , i u principu ti ne trebaju još dodatne vrećice, a to kaj se drugi ponašaju kak se već ponašaju je tragično, i kod nas zna biti divljaka

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Otišla sam s odjećom u ruksaksu do reciklažnog i kaže frajer ne može ruksak nije tekstil pa ne bude to nitko oblačio, i mislim si, pa ne bude ni ove raspale kuhinjske krpe onak... ja sam mislila da oni tekstil ionak melju i od njega rade punjenje za kajgod jer se mješavine poliestera, akrila, pamuka i nemre za novu odjeću, jel tak?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A nije dao da odjeću izvadiš , a ruksak doneseš ili baciš?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 27.11.2024. at 19:58

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

ne već odvojeno odjeću jesam u tekstil, a ruksak u glomazni otpad mada ne shvaćam posebno zašto kad je praktički isti materijal

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ruksaku je mjesto u plastici. Nema tu prirodnih vlakana, osim ako nije stariji od 30 godina

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

al većina odjeće je plastika tak ionak

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

al većina odjeće je plastika tak ionak
    Istina...