A zaboravljamo i da nije plastika jedino smeće, ali eto svi lamentiramo o njoj, dok se drugo ne spominje. Rade se neke dobroćudne analize od strane zaštitara prirode, naizgled cjelovite u smislu from craddle till grave, ali su jako manjkave i površne. Neke druge priče jedva da se spominju, tipa ciljana proizvodnja proizvoda da izdrži određeni broj ciklusa ili o aluminiju kao alternativi za neke plastične proizvode ili...
Npr. ima hrpa nekih tekstova o tome je li bolja limenka, plastična boca ili staklena boca i u pravilu je plastična najgore rješenje iz razloga što ljudi neodgovorno odlažu otpad (i to se neće promijeniti navrijeme). Kao najbolja rješenja se nudi reciklirani aluminij, jer je dobivanje aluminija iz boksita jako dirty job (plus što su rezerve ograničene), pa ćemo eto uzeti reciklirani aluminij. Ništa od tog aluminija nije čisti aluminij. Primjese i smeće u reciklatu čine ga neprikladnim za hrpu proizvoda. Na predavanju o recikliranom aluminiju sam vidjela analize tih reciklata i jedino što je relativno kvalitetno je aluminij iz automobilske industrije. On ima najbolju ponovljivost, kod drugog nemaš pojma što ćeš na kraju dobiti ako kupiš preko alibabe par tona smeća od aluminija za recikliranje. Tako da je to jedna složena priča. Staklo se pretaljuje na jako visokim temperaturama. Koliko sam informirana, čak je kod reciklata nešto niža temperatura prerade, nego kod novog materijala.
I dok je potpuno jasno da je aluminij u krvi izrazito štetan, ja nisam još nigdje vidjela dokaze da mikroplastika djeluje direktno na metabolizam. Shvatila sam da je za morske organizme štetna jer ju oni progutaju pa misle da su siti, a nisu pa uginu od neuhranjenosti, što naravno indirektno preko mora djeluje na cijeli planet.
Ja ne vidim tu jasnu sliku. I mislim da nikada niti neću vidjeti. To bi morao biti neki Bill Gates koji bi osnovao centar gdje bi se svi aspekti mogli pratiti pa da dobijemo točnije informacije. A i onda će biti kao s lijekovima - za ovo je lošije, a za ono je bolje. Smanjiti potrošnju koliko možemo.

Odgovori s citatom