Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
https://m.24sata.hr/blogbuster/za-bo...cetnike-634268

Mislim da je Ida to lijepo sažela i vrlo realno za početnike.
Nije loše za početak. Evo komentara:
Stavljam br. 10 na prvo mjesto, jer u našem domu tako je sve počelo. Odvajali smo mi i prije staklo i papir, ali ništa drugo, a onda su djeca iz vrtića donijela ideje o odvajanju, pa smo krenuli…

10. Jako važno. Učimo svoju djecu odgovornom ponašanju već od prvih koraka! (…)

1. Da bismo proizvodili manje otpada, prestanimo opsesivno kupovati gluposti koje nam ne trebaju, to je prvo pravilo! (…) – trudimo se, a korisno je i financijski. Npr. koristim sapun jer ga više volim nego gel za tuširanje, ali moji ukućani vole gel, pa kupim jednu veliku bocu ( a ne pet malih) i prelijevam.

2. Počinjem odvajati sav otpad. (…) – sve što se može, ali teško je npr. zbrinuti stari hladnjak u kojem je freon, jer kad pozoveš Reto centar da ga odvezu, nemaš više pojma što se dalje s tim dogodilo… Tu treba primorati odgovorne da osiguraju odvojeno odlaganje otpada i odvojeno ZBRINJAVANJE otpada (v. točku 9).

3. Izbjegavajmo plastiku koliko god je moguće. (…) – idemo malim koracima: shopping torbe, smrzavanje u posudama za višekratnu upotrebu….

4.Ne koristite jednokratnu plastiku - posuđe i pribor za jelo, slamčice. (…) – to smo radili i prije, jer je to neopravdani trošak. Kad čovjek tako postavi stvari u glavi, puno je lakše.

5. Ako imate priliku, kupujte proizvode u kartonskoj ambalaži, umjesto u plastičnoj. Postoje deterdženti u kartonu, razne vrste hrane, nosači za limenke... (…) – kad je hrana u pitanju, tu je rješenje tržnica (plac) i mm često govori da mu ne treba staviti robu u pvc vrećicu, jer ima hrpu jednokratnih torbi. Suho voće, vrganji i slično budu pakirani u papirnate vrećice, a i to se često može izbjeći ako imaš svoju ambalažu

6. Najveći dio moje potrošnje je garderoba. (…) – samo treba osvijestiti da je novac potrošen na krpe puno pametnije uložiti u npr. putovanja ili karte za neki kulturni događaj za koji mislimo da si ne možemo priuštiti… Što se tiče krpa, od mladosti obilazim Hrelić (fihplac)

7. Ukoliko imate izbor, odlučite se na piće u limenci, ne u plastici. (…) – limenke nisu sretno rješenje (da ne širim priču na ovom mjestu), ali staklo jest i ono se može lakše reciklirati.

8. Primam svu poštu elektronski! (…) – to je trend, samo se treba sjetiti odjaviti usluge dostave izvoda, računa i slično u papirnatom formatu

9. Budite glasni! Ne morate prigovarati svojim prijateljima i ukućanima, znam da nitko ne voli rospije. Ali dajmo im primjer! Utječite na političare, korporacije, pišite im svoje prijedloge, budite aktivni. (…) – evo, ispalo je da je i ovaj forum mjesto gdje razmjenjujemo mišljenja i ideje o tome, ali da se vratim na početak – bitno je krenuti od sebe i svog doma. Mi nismo počeli učiti djecu, nego je ispalo da su djeca na odgovornije ponašanje potakla nas. I danas je tako. Samoinicijativno odvajaju baterije, elektronički otpad (kojeg kod njih ima puno više nego kod mene u kuhinji) i sl.

Ont. Kad se sjetim svoje bake – njezina generacija živjela je puno „zelenije“: imala je kompost, čovjeka koji je skupljao odbačene staklenke, metalni otpad i slično, a otpadno drvo koristilo se za loženje. Deda i ona su svaki predmet okrenuli dvaput i triput prije nego bi ga bacili u smeće. Meso su kupovali umotano u papir, koji bi poslije završio u peći. Odjeća se prekrajala, puloveri su se rasparali i od njih se plelo ponovno, od ženskih čarapa napravila bi otirač (naheklan), kokošji gnoj koristio se za gnojenje vrta itd.
Sokovi na razrjeđivanje dolazili su u staklenim bocama (i danas to povremeno kupim), kao i većina drugih pića, mlijeko je bilo u staklenim bocama, jednostavno je način života bio drugačiji. Možda bi se vrijedilo prisjetiti nekih od tih trikova, dobro bi nam došlo….