Odvajanje bio otpada po ljeti je nemoguće. Otvorila spremnik ispred zgrade, prefuj. Doma nemam gdje držat. U friđu nema mjesta, vani se prave crvi.
Odvajanje bio otpada po ljeti je nemoguće. Otvorila spremnik ispred zgrade, prefuj. Doma nemam gdje držat. U friđu nema mjesta, vani se prave crvi.
Mi obično navečer odnesemo i ispraznimo biootpad direktno u kantu. Nikakve vrećice. Imam na balkonu malu kantu od farbe za zidove, unutra stavim jedan sloj papira na dno da se lakše izbaci i tu bacamo dnevnu količinu. Navečer frk i gotovo.
Jučer me nije bilo doma i naravno da se nitko od mojih muških nije sjetio biootpada, pa sam jutros imala hrpu mušica. Mislim si - odnijeti to sada ili ostaviti? Odustala sam od bacanja, ali sam dala radni zadatak. Tko je doma, ima to isprazniti.
Inače, bacanje smeća je bio doslovce prvi zadatak od kućanskih poslova koji su moja djeca savladala. Vidi možeš li upregnuti svoje. Ako nisu spremnici pod ključem ili daleko, djeca i te kako mogu pomoći. Njima je to zabava ili barem ne prevelika tlaka, a tebi bi puno značilo.
zato jer ljudi bacaju kuhanu hranu, a to ne ide u biootpad
ostaci sirovog voća i povrća, trave, ne smrde u biootpadu i nema crva
imam pod prozorom komposter i ne osjeti se ništa (bacam i sirove ljuske od jajeta u njega)
U smeđe spremnike treba odlagati:
- kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.) ,
- vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),
- male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).
U smeđe spremnike ne smije se odlagati:
- ostaci termički obrađene hrane,
- meso, riba, kosti, koža,
- mliječni proizvodi, ulja i masti,
- pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad,
- obojeni i lakirani drveni otpad,
- odjeća, cigarete i dr.
Ovo nije točno za srpanj i kolovoz. Ja bacam u biootpad samo gulinje od povrća, ali jučer sam imala koru dinje (čak ne i sjemenke, to bacam u wc) pa mi se u roku 24 sata skupila takva hrpa voćnih mušica da mi je bilo zlo.... Ima takvih stvari koje brzo trunu. Isto je i ako očistim koštice višanja, šljiva, marelica - mušice dolaze u roju nakon 10 minuta.