Da, kod nas je to otprilike 1:1, maslinovo i bučino. Moj mlađi sin troši oko 2,5 dl bučinog ulja tjedno, jer ga gura u svaku salatu koju napravi (zelena, grah, paradajz, matovilac, krumpir, razne mješavine s kukuruzom) a maslinovo nam je zakon za neke druge vrste salata + lešade + kombinacije tjestenine (dečki nisu komplikatori - skuhaju u istom koncu svrdla ili makarone sa jednom glavicom brokule raskomadane, ocijede i na to frk paketić ribanog sira, češnjak, papar i maslinovo ulje u prilično obilnoj količini... Ručak samo takav gotov u 15 minuta. Uz to ponekad ima mesa, a ponekad ga preskočimo. Umjesto brokule stave ponekad tikvice ili običan karfiol... ili šalšu, ali to je već komplicirano.
Maslinovo mi je nezamjenjivo za humus i druge namaze (od graha, od bijele ribe...). Ne mogu se sad ni sjetiti svega. Kako god - potrošimo više tih hladnoprešanih ulja od običnog suncokretovog.