Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
A jel imate zalihe lijekova? Iks puta nam se dogodilo da netko dobije temperturu pa nemam nista doma, opece se pa nema dermazina, prolife ima negdje pitaj boga koliko star...
Da, sramotno velike... Rado bih se toga riješila, ali ne znam kako...

Lijekovi na recept:

DakleM - moj mlađi sin je alergičar i astmatičar (iako mu je sad bolest u remisiji) pa za njega imamo bronhodilatator i kortikosteroide (koji trenutno samo stoje za nedajbože, ali dugo godina su mu bili potrebni svakodnevno) + antihistaminik + dekongestiv kapi za nos. Ništa od toga nije trajno u upotrebi, ali mora biti doma.

MM ima hipotireozu - ima svoju trajnu terapiju i to naručuje 1x mjesečno, pa mu stoji. Ima i zalihe voltarena. Ima i zalihe kreme protiv dermatitisa, koji ga snađe zimi.

Ja imam radi kičme lijekove (nesteroidni antireumatici, lijekovi protiv bolova) i povremeno kortikosteroide - trenutno imam jednu kutiju koja mi je ostala od proljeća, morala bih je odnijeti u ambulantu jer mi je bzvz da to stoji doma, a meni ne treba. Imam u zalihi i šumeći brufen koji isto ide na recept, peptoran i normabel (to je paket lijekova koje uzimam ako mi se ukliješti kičma, uvijek su mi pri ruci).

Od lijekova koji se mogu kupiti u ljekarni imamo:
- probiotike (1 kutija u ormaru + po jedna kartica u svakoj toaletnoj torbici, za put)
- paracetamol (slično - manja količina u ormaru, a po jedna kartica u torbicama za put)
- pastile protiv kašlja (isti princip)
- magnezij - neka jeftinjara iz dućana, ali imamo
- pure yucca kapsule (to je moje, služi za detoksikaciju organizma i pomaže kod bolnih zglobova)
- Plibex
- Alofran
- Ulje crnog kima - moj stariji sin je osjetljiv na prašinu i grinje, ali ne trebaju mu antihistaminici jer dobro reagira na crni kim

Imam još te krame - uljne kapi za uho, umjetne suze, razne kreme (uglavnom protiv uboda: kamagel ili fenistil, belodin a-derm), aloja gel za opekline (dugo sam imala dermazin sa ionskim srebrom, ali to se ne može samo tak kupiti i ne isplati se da stoji doma ako ne treba, aloja je sasvim dovoljna). Imam heparin i obično imam burow -arnika gel, ali sam ga dala bratu. Trebalo bi nadomjestiti zalihu prije odlaska na ljetovanje.

Imam zalihe flastera, zavoja i slično u staroj kutiji prve pomoći iz auta (one po starom standardu) koju čuvam u špajzi, zajedno s bocom alkohola, octenisept-om u spreju i možda još nečim sličnim (flaša lozovače ) U tom ormariću stoji i knjižica iz prve pomoći iz nekih starih vremena, a moj sin je prošli tjedan to polagao u autoškoli i donio novu... Rekla sam mu da je to korisna literatura i nek ju ne zametne, nego pospremi na isto mjesto sa mojom starom.

Sigurno sam štošta zaboravila. Imam još i one crini-gel jastučiće koji se griju ili hlade i stavljaju na mjesto koje boli (vrat, križa, zglobovi)... ne mogu se svega ni sjetiti.