Da, sramotno velike... Rado bih se toga riješila, ali ne znam kako...
Lijekovi na recept:
DakleM - moj mlađi sin je alergičar i astmatičar (iako mu je sad bolest u remisiji) pa za njega imamo bronhodilatator i kortikosteroide (koji trenutno samo stoje za nedajbože, ali dugo godina su mu bili potrebni svakodnevno) + antihistaminik + dekongestiv kapi za nos. Ništa od toga nije trajno u upotrebi, ali mora biti doma.
MM ima hipotireozu - ima svoju trajnu terapiju i to naručuje 1x mjesečno, pa mu stoji. Ima i zalihe voltarena. Ima i zalihe kreme protiv dermatitisa, koji ga snađe zimi.
Ja imam radi kičme lijekove (nesteroidni antireumatici, lijekovi protiv bolova) i povremeno kortikosteroide - trenutno imam jednu kutiju koja mi je ostala od proljeća, morala bih je odnijeti u ambulantu jer mi je bzvz da to stoji doma, a meni ne treba. Imam u zalihi i šumeći brufen koji isto ide na recept, peptoran i normabel (to je paket lijekova koje uzimam ako mi se ukliješti kičma, uvijek su mi pri ruci).
Od lijekova koji se mogu kupiti u ljekarni imamo:
- probiotike (1 kutija u ormaru + po jedna kartica u svakoj toaletnoj torbici, za put)
- paracetamol (slično - manja količina u ormaru, a po jedna kartica u torbicama za put)
- pastile protiv kašlja (isti princip)
- magnezij - neka jeftinjara iz dućana, ali imamo
- pure yucca kapsule (to je moje, služi za detoksikaciju organizma i pomaže kod bolnih zglobova)
- Plibex
- Alofran
- Ulje crnog kima - moj stariji sin je osjetljiv na prašinu i grinje, ali ne trebaju mu antihistaminici jer dobro reagira na crni kim
Imam još te krame - uljne kapi za uho, umjetne suze, razne kreme (uglavnom protiv uboda: kamagel ili fenistil, belodin a-derm), aloja gel za opekline (dugo sam imala dermazin sa ionskim srebrom, ali to se ne može samo tak kupiti i ne isplati se da stoji doma ako ne treba, aloja je sasvim dovoljna). Imam heparin i obično imam burow -arnika gel, ali sam ga dala bratu. Trebalo bi nadomjestiti zalihu prije odlaska na ljetovanje.
Imam zalihe flastera, zavoja i slično u staroj kutiji prve pomoći iz auta (one po starom standardu) koju čuvam u špajzi, zajedno s bocom alkohola, octenisept-om u spreju i možda još nečim sličnim (flaša lozovače) U tom ormariću stoji i knjižica iz prve pomoći iz nekih starih vremena, a moj sin je prošli tjedan to polagao u autoškoli i donio novu... Rekla sam mu da je to korisna literatura i nek ju ne zametne, nego pospremi na isto mjesto sa mojom starom.
Sigurno sam štošta zaboravila. Imam još i one crini-gel jastučiće koji se griju ili hlade i stavljaju na mjesto koje boli (vrat, križa, zglobovi)... ne mogu se svega ni sjetiti.