Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 61

Tema: VL- cjepivo za zaštitu od raka grlića maternice

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno VL- cjepivo za zaštitu od raka grlića maternice

MEDICINA
    Prvo cjepivo za zaštitu od raka grlića maternice: Gardasil 2007. u Hrvatskoj
    Autor Diana GLAVINA

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je prvo i zasad jedino cjepivo protiv raka! To znanstveno dostignuće jučerašnja je svjetska vijest iz područja medicine. Riječ je o cjepivu gardasil, četverovalentnom rekombinantnom cjepivu protiv humanog papiloma virusa tipova 6, 11, 16, 18, koje proizvodi farmaceutska kompanija Merck & Co.

Potkraj godine očekuje se registracija cjepiva u Europi, a sredinom 2007. u Hrvatskoj, i to pod zaštićenim imenom silgard. Tri doze cjepiva stajat će oko 195 eura. Gardasil sprečava karcinom grlića maternice, cervikalne prekancerozne lezije visokog stupnja (CIN 2/3), adenokarcinom in situ, vulvarne i vaginalne karcinome uzrokovane HPV tipovima 16 i 18, te genitalne bradavice i cervikalne lezije niskog stupnja (CIN 1) uzrokovanih HP virusom.

Gardasil je zasad odobren za djevojčice i žene u dobi od devet do 26 godina. Adolescenti su važna skupina za cijepljenje protiv HPV-a, i to prije početka seksualnog života jer epidemiologija kaže da je jedna od četiri osobe u dobi od 15 do 24 godine već zaražena HPV-om. HPV-om je zaraženo više od 60 posto seksualno aktivnih žena, a rak grlića maternice je drugi najčešći uzrok smrti od karcinoma u žena diljem svijeta i svake godine od te bolesti umre 240.000 žena. U Hrvatskoj godišnje od karcinoma grlića maternice oboli 400 žena, a oko stotinu ih umire.

Kliničke su studije dokazale da cjepivo sprečava 100 posto slučajeva raka grlića maternice te vaginalnih i vulvarnih prekanceroznih lezija vezanih uz HPV tipove 16 i 18 te 99 posto slučajeva genitalnih bradavica vezanih uz tipove HPV-a 6 i 11. U tijeku su studije koje se provode na ženama u dobi od 26 do 44 godine. Kod žena koje su već zaražene jednim ili više HPV tipova, cjepivo štiti od bolesti uzrokovane preostalim HPV tipovima iz cjepiva.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A s druge strane The New York Times opisuje Gardasil u sasvim drugom svjetlu i raskrinkava ga kao proizvod koji nema reklamirani učinak:
    http://www.nytimes.com/2007/03/25/op...ry-revere.html

Umjesto uljuljkivanja u neostvariva obećanja zaključuju da je vjerojatnost oboljenja uz rano otkrivanje ionako ekstremno mala.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajme Davore odmah me ubije u pojam....ja nažalost imam sve one "najgore"brojeve.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ronin, ima i tome lijeka.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajoooj draga,ne dam se ja.
    Konkretno kod mene je ključ u imunitetu,pao je i HPV se aktivirao u visokog rizika.
    Trenutno pijem čisti aloa sok i jedem puno voća i povrća;ovako se stvarno nikada dosad nisam zdravo hranila.
    U travnju ponavljam papu,nadam se da će biti OK.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Preveo sam članak linkan gore iz The New York Times-a:

Cijepljenje u žurbi
    Autor SIGRID FRY-REVERE

Objavljeno: 25. ožujak 2007

Washington
    Nema ničeg lošeg u objavljivanju proizvoda od strane proizvođača lijekova, ali ih iskušenje unosnih ugovora s državom može navesti da igraju brzo i izgube. Tijekom lobiranja državnih zakonodavaca u nastojanju da njihovo najnovije cjepivo postane obavezno, Merck je jako preuveličao prijetnju od bolesti, kao i sposobnost svojeg lijeka da ju spriječi. (Istina, Merck je obećao prestati lobirati, ali zakonodavci i javnost i dalje podliježu zabludama za čije ispravljanje ovaj proizvođač lijekova nije ništa poduzeo.)
    Riječ je o lijeku Gardasil, cjepivu za četiri tipa humanog papillomavirusa, ili HPV, od kojih su dva odgovorna za 70 % slučajeva raka grlića maternice. (The Food and Drug Administration, FDA) je odobrila Gardasil prošle godine upotrebu protiv HPV-a za žene u dobi od 9 do 26.
    Sabornica Amy Paulin, Demokratkinja koja predstavlja oblasti Bronxville, Eastchester, Pelham, Pelham Manor, Scarsdale, Tuckahoe, dijelove New Rochelle-a i White Plains-a, nedavno je dala prijedlog zakona kojim bi HPV cijepljenje postalo obavezno za “djecu rođenu nakon 1. siječnja 1996.” (Za sada se prijedlog odnosi samo na djevojčice. Ako ga Administracija za hranu i lijekove odobri za dječake, i oni će se uključiti u legislative.)
    Ovakvi propisi su blagodat za Merck, jer Gardasil je jedno od najskupljih cjepiva na tržištu. Sa cijenom od $360 za protokol od tri injekcije, cijepljenje oko dva milijuna djece u New Yorku utržilo bi skoro 700 milijuna dolara.
    Gardasil nije toliko dobar kako se vjeruje. Skorašnja studija objavljena u “The Journal of the American Medical Association” pronašla je da je udio svih 37 spolno prenosivih tipova HPV-a 33,8% među ženama u dobi od 14 do 24 — puno manje od brojke 50% prikazane na Merck-ovoj Web stranici. Još puno važnije, udjeli tipova HPV 16 i 18 — zaslužnih za 70% slučajeva raka grlića maternice — su astronomski manji: samo 1,5%, odnosno 0,8%.
    Među svim tim slučajevima, uputa iz “American Cancer Society” objavljena prošlog mjeseca kaže da većina HPV infekcija, čak i onih karcinogenih, prođu i bez liječenja. Oko 75% infekcija kod odraslih i 90% kod adolescenata nestaju same od sebe.
    Vrijedno je primijetiti da “American Cancer Society” svoju borbu protiv raka grlića maternice vidi kao uspješnu čak i bez Gardasila. Kad se bolest otkrije dovoljno rano pomoću Papa testa, stope preživljavanja su veće od 90%.
    Ukratko, čak i bez cjepiva, uz primjenu postupaka ranog otkrivanja, broj djevojčica koje su u opasnosti od umiranja radi raka grlića maternice uzrokovanog HPV-om 16 ili 18 je jako mali. U većini slučajeva tijelo se pobrine za viruse bez ikakve pomoći izvana.
    Pod ovim okolnostima, jesmo li stvarno spremni potrošiti milijune dolara na ubrizgavanje ovog cjepiva u djevojčice, da ne spominjem i dječake? Zapravo, to bi moglo izazvati više zla nego dobrobiti.
    Na primjer, što ako cjepivo dade mladim žena lažni osjećaj sigurnosti? Gardasil štiti jedino od virusa zaslužnih za neke oblike raka grlića maternice i žene mogu vjerovati da ne trebaju redovite Papa testove ako su se cijepile. Kao posljedica toga, mnoga pred-maligna stanja mogla bi proći nezamijećena dok ne postane prekasno.
    Merck-ova istraživanja pratila su žene koje su primile Gardasil u prosječnom periodu od tri godine i skoro ništa ne znamo o trajnosti imuniteta ili dugoročnim rizicima povezanim s ovim cjepivom.
    Ranije ovog mjeseca je “The New England Journal of Medicine” prijavio je slične probleme sa cjepivom za ospice. Ne samo što se vremenom povećava učestalost bolesti među cijepljenima od ospica, nego se i težina bolesti pogoršava.
    A što ako će HPV cjepivo izazvati nekakvu strašnu nuspojavu koja će se pojaviti tek kasnije? Vjerojatnost takvog ishoda nije toliko nategnuta koliko se možda čini. U 1976. je svinjska gripa izazvala samo jedan dokumentirani smrtni slučaj u SAD, ali je zato cjepivo ubrizgavano po nalogu države teško ozlijedilo ili ubilo stotine. Ispalo je da ovo cjepivo Guillain-Barré sindrom, rijetku paralitičku bolest sličnu poliju, uz stopu smrtnosti od 5% i 10% trajnu paralizu.
    Obavezno Gardasil cijepljenje svakako svjetlaju Merck-ovu budućnost, ali nije baš sasvim čisto je li to na dobrobit New Yorčanima. U svakom slučaju, procjenu rizika treba ostaviti svakoj obitelji ponaosob, ne samo zato što takva odluka s pravom počiva na obiteljima, nego zato što jednostavno nije smisleno eksperimentirati nad tako velikim dijelom populacije odjednom.
    Ne samo što je Merck zakonodavcima zatajio moguće loše utjecaje obaveznog HPV cijepljenja, nego je još i aktivno lobirao i plaćao velike priloge kampanjama političara koji su ih bili voljni podržati.
    Prema bilješkama privremene državne komisije za lobiranje New Yorka, Merck je potrošio skoro 400.000 USD za utjecanje na zastupnike od 2003. do 2006. Iako se čini da je sabornica Paulin primila samo 500 USD od tvrtke, ona je njene predstavnike osobno sretala u više prilika.
    To ne znači da Gđa. Paulin iskreno ne vjeruje da je cijepljenje ispravan smjer. Ali ona i njeni kolege sabornici bi trebali shvatiti da će obavezno cjepivo požeti velike prihode za tvrtku, koji mogu ići na uštrb djece New Yorka.

Sigrid Fry-Revere je voditelj bioetičkih studija na Cato Institutu.

anabela avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

koliko mi vrijedi cjepivo ako već imam HPV? :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa koliko sam ja shvatila ono bi trebalo spriječiti da ne dobiješ karcinom. :/

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

....velikim dijelom se slažem s prigovorima na nekritičnu reklamu za HPV cjepivo.

Nije ono beskorisno ili štetno.
    Ali mora se znati da ono ne štiti žene od HPV infekcijie, niti ne sprječava rak cerviksa.
    Cjepivo jednostavno smanjuje rizik od karcinoma cerviksa i displazija koje prethode karcinomu.
    U kojoj mjeri smanjuje rizik nitko ne može sa sigurnošću reći.
    To najviše ovisi o tome u kolikoj su mjeri HPV tipovi koji se nalaze u cejpivu (6, 11, 16, 1Cool zaslužni za razvoj raka cerviksa u određenoj populaciji.
    Jer cjepivo štiti samo od displazije i raka uzrokovanih tim tipovima.
    Svi vole citirati američke i zapadnoeuropske podatke da su HPV tipovi 16 i 18 zaslužni za nastanak 50% premalignih displazija cerviksa i za 70% raka cerviksa.
    To bi značilo da će cijepljenje djevojčice smanjiti njezin rizik za razvoj raka cerviksa za 70% - ako se cijepe prije nego što postane spolno aktivna, ako cjepivo pruži doživotnu 100% zaštitu, te ako ne dođe do promjene u zastupljenosti HPV tipova pri razvoju karcinoma cerviksa u populaciji u slijedećih 30-50 godina
    Sada nitko ne može garntirati niti jedan od ovih uvjeta.
    Također, u Hrvatskoj, npr. ne zna se koliko su u ovom trenutku HPV tipovi 16 i 18 zastupljeni u razvoju raka cerviksa. Postoje istraživanja na temelju kojih se može pretpostaviti kolikoo bi to otprilike bilo. Ali to nije dovoljno precizan podatak za neku ozbiljnu preporuku.
    To je razlog više da nije moguće reći koliko bi ovo cjepivo smanjilo rizik od raka cerviksa u Hrvatskoj.
    S druge strane, oni koji zastupaju da treba što prije početi cijepiti sve što hoda, imaju argumente koji nisu bezveze:
    Obzirom da u Hrvatskoj godišnje umre 100 žena od raka cerviksa, bez obzira koliko smanjenje raka se postigne cijepljenjem, riječ je o spašavanju života i ekonomskoj koristi od spašenih života. Samo smanjenje rizika od raka za 20% će spasiti 20 života. Tome se može bprigovoriti da se životi žena mogu spasiti i bez cijepljenja ako se kvalitetno organiziraju programi secreeninga (probira) i žene budu redovito išle na preglede.

i tako dalje, i dalje.......

Ukratko, cjepivo postoji, obečavajuće je, ne sprječava HPV infekciju niti rak cerviksa već smanjuje šansu za njegov nastanak, ima još dosta nepoznanica i treba izvidjeti je li djelotvornije i isplativije suzbijati rak cerviksa cijepljenjem ili poboljšanim screeningom ili kombinacijom.

Anabela, ako imaš neki od HPV tipova koji su u cjepivu ili si već bila ranije zaražena njima, npr. tipovima 6 i 16, cijepljenje neće nikako djelovati na taj tip HPV-a. Niti će pomoći, niti će odmoći. Ali bi moglo spriječiti zaražavanje i razvoj bolest na račun preostalih tipova u cjepivu (npr. 11 i 18 )

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kao što rekoh...ja imam najgore brojeve:16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    Kao što rekoh...ja imam najgore brojeve:16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68
    Nema šanse da imaš sve te brojeve.
    Nego su ti vjerojatno radili PCR na visokorizične tipove (a to su ovi koje si navela), a ne zna se koji.
    Jer nalaz možda glasi (ovisno kako ga napišu) da imaš visokorizični HPV tip, a brojevi su navedeni u zagradi. To samo znači da imaš neki od njih a ne zna se koji. Jer ta pretraga nije toliko specifična da može reći o kojem tipu se radi.
    A imati visokorizični tip u sluznici ne znači obavezno razvoj raka. U večini slučajeva rak ne nastane. Ali veća je šansa ženama koje imaju visokorizični tip nego ženama koje ga nemaju. To znači da treba češće ići na redovite ginekološke preglede i Papa test.
    Sigurno ti je ginekolog rekao kako često trebaš dolaziti na kontrolu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa sad,na nalazu piše da sam pozitivna na HPV vbisokog rozika i navedeni su ti brojevi.Nisu u zagradi.

Doktorica mi je dala terapiju i ponavljamo papu za 4 mjeseca.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sori,prsti lete=visokog rizika

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa sad,na nalazu piše da sam pozitivna na HPV vbisokog rozika i navedeni su ti brojevi.Nisu u zagradi.

Doktorica mi je dala terapiju i ponavljamo papu za 4 mjeseca.
    E, pa da. To ne znači da imaš sve, nego neki, a ne zna se koji.
    A česte kontrole služe tome da se na vrijeme otkriju promjene koje su otišle "predaleko" (ako se to dogodi) i liječe.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Selim na ovaj topic s plemenskog, jer ovdje i pripada. Mujica je dao podatak o 100 žena kod nas koje godišnje umru od ove bolesti.
    Slijedi copy/paste.
    Išao sam ove podatke staviti u prspektivu dobi oboljelih i našao sam:
    http://seer.cancer.gov/csr/1975_2000...rvix_uteri.pdf

Incidencija oboljelih od raka cervixa (U SAD) do 19 godina života je 0 (slovima: ništica).

Dokument je jako detaljan i može biti naporan za pregledavanje. Zato je dobro pogledati tematske dokumente za rak općenito i usporediti.

Za umrle (u SAD) podaci su na ovom linku:
    http://seer.cancer.gov/csr/1975_2000...c_age_dist.pdf

Ispada da od gore spomenutih 100 žena što umru od raka cerviksa (hvala mujice) u dobi do 20 godina ih je 0,3, a u dobi od 20-34 ih je 15,9.
    Po svemu ispada da se radi o bolesti zrele dobi, što potvrđuju prosjeci godina kod dijagnoze i kod smrti:
    http://seer.cancer.gov/csr/1975_2000...ic_med_age.pdf
    Prosječna dob (u SAD) kod dijagnoze je 47 godina i prosječnu dob kod smrti je 57 godina.

Sumarum: rak grlića maternice nije bolest djece i djecu uopće nema smisla cijepiti. Cijepljenje bi trebalo ostati diskrecijsko pravo žene.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sve što prethodi zaključku je točno.
    Pa i zaključak je ispravan. Ali ima jedan problem: Ako je žena već bila inficirana nekim od tipova HPV-a koji su u cjepivu (tipovi 6, 11, 16 i 18 ), cjepivo neće moći spriječiti trajnu infekciju i nastanak premalignih lezija, niti karcinoma cerviksa uzrokovane tim tipom.
    To je glavni razlog što zagovornici uvođenja obaveznog cijepljenja u preadolescentnu dob, govore o dobi od 12-tak godina.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja ipak mislim da su glavni razlozi šuštave novčanice. Puno šuštavih novčanica.
    Postoji stanovita razlika između cijepljenja cijele generacije curica i otvorene ponude odraslim ženama koje svjesno sortiraju prioritete. Razlika je barem red veličine.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se da rak grlića maternice nije bolest djece - iz jednostanog razloga što HPV-u treba niz godina da napravi štetu. Cjepivo ima za cilj spriječiti zarazu pojedinim vrstama HPV-a. A trenutak zaraze nije i trenutak kada se HPV može ustanoviti u tijelu. Nekad treba puno vremena dok se klasičnim pretragama ne otkrije HPV, pogotovo što tipizaciju HPV-a rade tek kad nalaz papa testa ukaže na promjene koje se mogu povezati s HPV-om.
    Kao osoba koja se već godinama bori s HPV-om, apsolutno podržavam cijepljenje. Znam da za mene cjepivo više nema učinka, ali bi svoju kćer cijepila svakako. Svjesna sam da se može inficirati drugim tipovima HPV-a, ali barem ne s svima.
    A liječenje promjena koje uzrokuje HPV nije nimalo lako, vrlo je dugotrajno, zahtijeva stalne kontrole i nimalo ugodne preglede i zahvate.
    Bojim se nuspojava cjepiva, naravno, ali nadam se da će sve biti u redu.
    A o novcima u pozadini svega - ah, pa navedi mi dio farmaceutske industrije koji nema takvu pozadinu. Što reći o snižavanju dopuštenih granica kolesterola u krvi, što je automatski generiralo hrpu novih pacijenata kojima treba lijek? Itd, itd... Bojim se da je to stvarnost...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pardon, paralelna stvarnost.

Svaka konceptualna stvarnost unutar svog malog svemira izgleda podjednako uvjerljivo. Na primjer, Ivica i Marica. Primjer s kolesterolom je podjednako dobar.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Pardon, paralelna stvarnost.

Svaka konceptualna stvarnost unutar svog malog svemira izgleda podjednako uvjerljivo. Na primjer, Ivica i Marica. Primjer s kolesterolom je podjednako dobar.
    iiiideeeeeš..... ovo je jako duboko.

vidiš kako Rozin tekst relativiziraš filozofiranjem.
    a zašto ne priznaš relativnost konceptualne stvarnost unutar vlastitog malog svemira kad je riječ o optužbama o silnoj štetnosti cjepiva (koja u toj istoj konceptualnoj stvarnosti premašuje korist od cijepljenja)?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    a zašto ne priznaš relativnost konceptualne stvarnost unutar vlastitog malog svemira kad je riječ o optužbama o silnoj štetnosti cjepiva (koja u toj istoj konceptualnoj stvarnosti premašuje korist od cijepljenja)?
    Nikad. Ovo gore je samo tvoja konstatacija. Svojevremeno sam na temelju dostupnih podataka izračunao da je pušenje jedne cigarete dnevno štetnije od svih cjepiva zajedno. S druge strane, pušenje godišnje ubije 5 milijuna ljudi, a od cijepljenja se razlikuje po tome što nije obavezno.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha... tebe muči samo nametanje obaveze.
    Ali i tu ima puno argumenata koji to opravdavaju. Kao i onih koji ne opravdavaju.
    Opet neki konceptualni svijetovi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

. Svojevremeno sam na temelju dostupnih podataka izračunao da je pušenje jedne cigarete dnevno štetnije od svih cjepiva zajedno. .
    :D

:D

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da, ali računao sam sa službenim podacima CDC-a, VAERSA i sličnih jakih firmi. Oni sami priznaju male stope prijavljivanja nuspojava, a stvarne vrijednosti zbog toga nitko ne zna. Procjene stopa prijavljenosti se kreću od 1% do 10%. Dakle, slobodno si vizualiziraj bebu sa čikom u ustima.

U procjeni se nisam služio podacima HZJZ-a jer ih tada nisam znao. Ni sada ih ne bi koristio jer nemaju uporište u stvarnosti.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

vidim, ti si jedan od onih koji misle da je sve štp je strano bolje od našega...

a reci, koliko si ti stvarno upućen u snagu uporišta podataka američkog VAERS-a i našeg sustava priijavljivanja nuspojava?

Po ćemu misliš da je kod njih prijavljivanje bolje nego kod nas?

Provjeri malo taj svoj stav, pa podijeli s nama.

Koliko sam ja čuo, kod nas je prijavljivanje nuspojava cijepljenja puno sveobuhvatnije nego u zapadnoeuropskim zemljama i SAD-u.

Sad mi ti reci po ćemu znaš da su njihovi podaci uporišniji

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Prema WHO za MMR cjepivo vrijedi (http://www.who.int/vaccines-document...F00/www562.pdf) i CDC-ovoj studiji iz '98, najčešća reakcija je visoka temperatura unutar 12 dana (!) nakon cijepljenja, a pogađa 5-15% djece, 0% u slučaju HZJZ-a. Radi se o 100% neprijavljivanju.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prema WHO za MMR cjepivo vrijedi (http://www.who.int/vaccines-document...F00/www562.pdf) i CDC-ovoj studiji iz '98, najčešća reakcija je visoka temperatura unutar 12 dana (!) nakon cijepljenja, a pogađa 5-15% djece, 0% u slučaju HZJZ-a. Radi se o 100% neprijavljivanju.
    To ti, Davore, nije nikakav argument u prilog američkim podacima o praćenju nuspojava.
    To su podaci iz kliničkih studija, gdje se aktivno prate nuspojave iz dana u dan.
    To i u HZJZ-u znaju da je takva učestalost.
    A podaci koje ti kritiziraš govore o broju prijava koje su prijavljene kod nas.
    U američki VAERS stigne manji broj prijava na broj primijenjenih doza nego kod nas.
    Tako da ne možeš uspoređivati izvještaj HZJZ o prijavljenim nuspojavama s rezultatima kliničkih ispitivanja. To svatko tko se time bavi zna.
    Ali možeš s prijavama pristiglima u VAERS, a tu smo bolji.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

... a unatoč tome niti jedno dijete nije dobilo temperaturu. Hm... pa čemu onda služe prijave ako se ne kane uvrstiti u izvještaj?

Gle, tu smo totalno OT.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kako nema niti jedne temperature?

Zar ne znaš da status febrilis, postvakcinalni morbili, aseptički meningitis, svi podrazumijevaju porast temperature?
    To što nema više prijava bolesti s temperaturom je zbog toga što oni koji trebaju prijaviti - pedijatri - nisu povezivali porast temperature kod djece s cijepljenjem. Kao u primjeru Melanije u topicu Imamo reakciju na Priorix.

A što ti znači kratica "OT"?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OT = off topic = svi šumom, mi drumom.

Razumijem na što misliš, ali se radi o razlici velikog raspona. Svih tih aseptičkih i ostalih latinskih džidžamidža ima oko 1000x manje nego "normalne" visoke temperature (bez dodatnih latinskih atributa) i suludo je da nema niti jedne prijave - većina bolovanja je uzrokovana upravo visokom temperaturom. Kako onda vjerovati u istinitost svih ostalih tvrdnji? Slijepo?

Radi se o povjerenju. Cjepivo neće postati ni milimetra bolje ako se zataje njegove loše strane, ali će se sigurno bolje prodavati.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

OT = off topic = svi šumom, mi drumom.

Razumijem na što misliš, ali se radi o razlici velikog raspona. Svih tih aseptičkih i ostalih latinskih džidžamidža ima oko 1000x manje nego "normalne" visoke temperature (bez dodatnih latinskih atributa) i suludo je da nema niti jedne prijave - većina bolovanja je uzrokovana upravo visokom temperaturom. Kako onda vjerovati u istinitost svih ostalih tvrdnji? Slijepo?

Radi se o povjerenju. Cjepivo neće postati ni milimetra bolje ako se zataje njegove loše strane, ali će se sigurno bolje prodavati.
    Ma ne, dovoljno je razumjeti da pedijatri ne prijavljuju nuspojave nakon Priorixa, jer ih je netko uvjerio da ih Priorix nema.
    Meningitise nakon MoPaRu prijavljuju, jer ih je netko uvjerio da se javljaju u "epidemijskim razmjerima", pa da i oni daju svoj doprinos toj teoriji.
    A povišene tjelesne temperature nakon cijepljenja ne prijavljuju uglavnom zbog toga što djeca doista svako malo imaju temperaturu neovisno o cijepljenju i teško im je dovesti temperaturu nakon cijepljenja u uzročno-posljedičnu vezu s cijepljenjem.
    I ako si svjestan tih par činjenica, ne bi se trebao uzrujavati oko broja prijava nuspojava.
    Bitno je da ih znaš interpretirati - kakve god bile.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

BBC je već pisao o Gardasilu i njegovom uvođenju u Njemačkoj za cure od 12 do 17 godina, ali na malo neutralniji način:
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6502367.stm

Zajednička misao BBC-ovom i New York Times-ovim člancima je da će ukupni učinak biti potpuna pušiona bez redovnih kontrola.

Od pušenja godišnje u svijetu umire oko 20x više ljudi nego od raka cerviksa.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Update:
    Canberra news piše o djevojkama koje su hospitalizirane nakon cijepljenja Gardasilom. Scenarij je poznat, 100,0% im to nije od cjepiva, a kako Tasmanija nije daleko, ne mogu se izvlačiti na tasmanijsku groznicu. Izvlače se na strah od injekcije. Link: http://canberra.yourguide.com.au/det...tory_id=587650

Izdvojeno:
    - I think the message would be that the vaccine appears to be safe
    -"I couldn't move at all. There were girls dropping like flies, basically," she said.
    - But authorities believed their reactions were likely to be related to having an injection not the vaccine itself. :?
    - Mr Abbott said it was not usual for people to experience side-effects such as fainting, dizziness, headaches or skin rash but these were rarely serious.
    - "While certainly I have asked for further checks to be done because it's very important we assure ourselves that this vaccine is as safe as reasonably possible I would counsel parents against undue alarm," Mr Abbott said.

Taj Mr Abbot (ministar) očito nema tri čiste o medicini, ali je svakako pravi spin doktor.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sorry što se miješam, ali ja sam se borila s CIN III 4 godine... (srećom HPV negativan)
    Jesi radila genotipizaciju HPV-a? Na tom nalazu (trenutno ga gledam) ti odvojeno testiraju za:
    1. HPV niskog rizika (6/11)
    2. HPV srednjeg rizika (31 ili 33)
    3. HPV visokog rizika (16 ili 18)
    4. HPV neodređenog rizika (neutvrđeni tip HPV)

btw ovaj zadnji mi je zakon nedorečenosti moderne medicine

Bar ćeš znati koji si broj ...

A što se cjepiva tiče, ja bih se, nakon dvije LETZ konizacije (od čega jedna u 6. mj. trudnoće) odmah pelcovala.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ovaj mister cool je trebo bit osamnaest...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kao padobranac ulijećem i lijepim sljedeći članak:

http://www.tportal.hr/fset.html

s današnjeg T-Portala, o opasnostima Gardasila.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prestrašno!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Čini mi se da se ipak neću cijepiti tim Gardsilom.
    Ovo mi je horor:

Pored smrti triju djevojčica u dobi od 12 do 19 godina, u VAERS su stigli podaci o 1.637 reakcija na cjepivo, od čega je čak 371 kvalificirana kao ozbiljna. Radi se o uglavnom neurološkim komplikacijama kao što su konvulzije, paralize, poremećaji svijesti, sindrom Guillian-Barre, pareze facijalnog živca, itd. Od 42 trudnice koje su primile cjepivo, 18 je imalo nuspojave u rasponu od spontanog pobačaja do različitih abnormalnosti fetusa.
    42 trudnice primile cjepivo? Pa zašto, pobogu?!

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:shock:

anina

Početno

trudnice vjerojatno nisu ni znale da su trudne, što samo znači da ih nitko nije ni pregledao iako bi se cjepivo navodno trebalo davati samo osobama koje nisu zaražene, a kako će se to znati ako se osoba ne pregleda

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Puno je vjerojatnije da su se cijepile ZNAJUĆI da su trudne i misleći kako je to nešto najbolje za njihovu bebu. Toliko o cjepivima. Na predobrom su glasu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Friško: http://www.scoop.co.nz/stories/HL0705/S00287.htm

Elem, članak lijepo opisuje stvarnu poziciju Gardasila uz malo matematike. Zgodan mi je detalj gdje uspoređuju troškove "cijepljenja" s izdvajanjima za Herceptin (za liječenje raka dojke) koja pri tome sliče kutiji za dobrovoljne priloge na godišnjoj skupštini kleptomana.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

napisala sam i na pdf komentari na tekstove portala, evo i ovdije

ovo mi je danas stiglo na mail. kako cjenim rad Ellaine Holingsworth, preporucujem da se vidi Gardasil-my error is the smoking gun, autorica teksta je Cynthia A. Janak, ona je
    Cynthia Janak is a freelance journalist, mother of three, foster mother of one, grandmother of five, business owner, Chamber of Commerce member. Her expertise is as an administrative professional. Her specialties are adoptee and genealogy research and research journalism. Hobbies: Writing prose, crocheting, Conservative Studies, and rehabbing houses. You can contact Cynthia Janak at cj1951@ameritech.net
    (izvor)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

u tekstu se direktno potvrdjuje povecanje raka kod cijepljenja zarazenih zena
    +
    zelim jos ovo podvuci, od teksta, naravno za one koje ne zele citati

Also in the reports I found one that was of special interest. It was received from a company representative. What they reported was on a literature article concerning females who were vaccinated. This is what they said, "According to the article, there have been 'injuries' when the vaccine is given concomitantly with 'vaccines other than Recombivax HB. The article indicated that '1/3 of the 'adverse events' occurred in girls who were 16 years old or younger who were given Gardasil concomitantly' with other vaccines. According to the representative, the article also stated that Gardasil can 'enhance cancer when given to a woman who is already infected with one of the strains of the virus included in the vaccine,' although in this instance, the representative did not indicate a specific patient was involved."

What this has just told me is that the chances of getting cancer have just increased because of this vaccine. It also means that before any female starting at the age of 9 decides to get this dangerous vaccine they need to get a pap smear to rule out HPV first. If you do not you have just increased your risk of cancer and I do not want to see any woman go through that horror.

This goes out to all the parents out their considering this vaccine for their daughters. What do you think your 9 year old daughter is going to feel like after she gets her first pap smear? My opinion is that she will feel rather violated by her trusted medical professional.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U zadnjih mjesec dana se nije dogodilo ništa spektakularno, osim što je na newstarget.com izašao "special report" u kojem se spominje i gore opisani dokument. "Izvještaj" se nalazi na http://www.newstarget.com/Report_HPV_Vaccine_0.html i dobro je čitati s dozom skepse, jer autor poneke zaključke izvodi izvan konteksta. Obzirom da su svi linkovi na izvorne dokumente tamo, lako je pronaći na kojim mjestima je autor zabrazdio. U svakom slučaju pohvale za uloženi trud. Prateći video se nalazi na http://www.youtube.com/watch?v=XK97CHQZhq0

O mogućim dometima moderne medicine suočene s HPV-om može se pronaći nešto poučnog teksta na http://www.fda.gov/cber/minutes/0910evolv.txt str. 85-88. Tekst je dosadnjikav, ali uz nešto naprezanja se dade pročitati.

FDA je odabrala stranu. Odbijaju ponovnu evaluaciju cjepiva nakon 28 pobačaja, jer su navodno u skladu s uobičajenom stopom :? http://www.foxnews.com/story/0%2C293...5466%2C00.html
    http://www.cnsnews.com/ViewCulture.a...20071206a.html

Uzgred, ima li netko s pretplatom na JAMA? Pojavio se zgodan članak, a ne mogu ga "skinuti u potpunosti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nasa pedijatrijska ambulanta kao i moja ginekoloska su prepune reklama i brosura za Gardasil.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To je još uvijek puno bolje od obaveznog cijepljenja.
    Negdje sam našao napomenu da se docjepljivanje može obaviti SAMO cjepivom koje je prvo korišteno. Dakle, Mercku je jako važno izbosti što više curica u što kraćem roku.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uzgred, ima li netko s pretplatom na JAMA? Pojavio se zgodan članak, a ne mogu ga "skinuti u potpunosti.
    Imam ja taj članak, dam ti kad se vidimo.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Super :D

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •