Results 1 to 23 of 23

Thread: mašina za šivanje

makka's Avatar

Default mašina za šivanje

Kupila ja Bagatovu Ružu prije godinu i pol, puna planova šta ću sve sašiti, a eno je stoji u ormaru bezposlena!
    Dakle, nešto ne radim kak treba: kad probam šiti nešto malo deblje puca mi ili konac ili igla. Nije to ništa predebelo, obična kušulja npr. kad prijeđe preko dva tri puta preslagane tkanine kod poruba (ak me razumijete ).
    Nema šanse jeans ili tako nešto!
    Prijateljica mi ima istu takvu (isto nije imala pojma o šivanju dok ju nije kupila), sve je isto naštimano, njena radi ko luda, a moja stalno zaje....
    Izvadim ju povremeno iz ormara, slomim par igala, sto puta otvaram bobinu (jer mi zaglavi igla), iživciram se pa ju bubnem natrag u ormar.
    Šta radim krivo :?

Mukica's Avatar

odnesi ju u servis i reci im sto si nama

I ja sam svoju odnijela na servis.
    Lijepo su posložili sve, promijenili remen, fino podesili i sad čeka u ormaru da ju izvadim i stavim u pogon.

Ali Hildegard ju je isprobala i veli da je sad ok.

Prezategnut konac, ili se olabavila "capica". Ja friška u tome, šivam tek unazad 2 tjedna, mučilo me isto, muž i ja sami skužili. Sad sam već i majstor postala, porubila hlače ukrasnim štepom

makka's Avatar

Ma poslala sam ju na servis, i opet sve isto.
    Nakon toga sam i pomislila da je greška u šnajderici, a ne u mašini.

makka's Avatar

Probala sam konac otegnut, zategnut. Uglavnom mi stoji na 3.
    Možda ga ne uvedem dobro, nemam pojma.
    Teže ide taj gornji nego donji, čini mi se da bi trebao lakše ići.

Probaj skinuti capicu, i ponovo je našarafiti gore.

makka's Avatar

Nadam se da će upalit, to s capicom još jedino nisam pokušavala!
    Javim sutra kak radi 8)

Arijana's Avatar

Cure, da ne otvaram novi topic, koju biste mašinu preporučili, a da nije previše skupa.

josie's Avatar

makka, bagatove mašine vole maltretirati, to im dođe uz garancijski list
    ne, ozbiljno, dobro prostudiraj upute od a do ž, nisu baš sistemski napisane, i sve je izbrkano, pa pročitaj sve.
    i svakako provjeri zategnutost konca ili ako ti gornji puca, onda nije dobro uveden ili iskače (što je opet problem zategnutosti).

marta's Avatar

bagatove masine, pogotovo one kakti novije geneeracije su oprostite mi na slobodi izrazavanja, sranje.
    pogotovo mi je ta ruza zapela za oko jer su joj dijelovi plasticni i jos se i medjusobno sudaraju... ma vec sam pisala o tome....

Arijana, nadji prvo servisera sivacih masina u Du, onda ga pitaj jel ima kakvu rabljenu za prodat. Obicno oni to prodaju. Starije masine su dosta bolje od ovih novih. Po meni, tu ne viijedi ona, novo je novo. Nas serviser jos i na te rabljene daje garanciju od godinu dana. I prodaje ih za parsto kuna.

Zdenka2's Avatar

Odnesi je na servis, tu napetost konca je teško sam postići ako se nešto zakočilo. A možda ne koristiš adekvatne igle za određene tkanine.

Koju mašinu odabrati? Ja imam Berninu, ko zmaj je, samo kad bih još stigla i šivati. Nije jeftina, ali je odlična i trajna.

Default Mašina za šivanje

I ja imam Ružu, doduše staru 25 g., no prilično me dobro služi.
    Ni moja nikad nije mogla šivati deblje tkanine (samt, npr.) i imala sam iste probleme.
    I ovo s pucanjem konca mi se često događalo neovisno o debljini tkanine.
    Shvatila sam da je su mogući razlozi sljedeći:
    -konac je predebeo u odnosu na iglu - promijeniti konac ili iglu
    -donji konac nije u špuli dobro zategnut (prelabav ili prezategnut) - podesiti ga
    -gornji konac zapinje iz nekog razloga - izvaditi ga pa ponovo uvesti
    Ponekad nisam mogla skužiti o čemu se radi pa bih provjerila sve to, isprobavala na raznim debljinama materijala i s raznim iglama i koncima sve dok nije krenulo kako treba.
    Prije ili poslije, krenulo bi.
    Mislim da to nije razlog da se mašinu nosi na servis i da je problem najvjerojatnije u neiskusnoj šnajderici.
    Inače, koja je sad cijena tih mašina?

makka's Avatar

Probala sam sa različitim iglama, jeans sam radila sa onim najdebljima za denim.
    donji konac nije u špuli dobro zategnut (prelabav ili prezategnut) - podesiti ga
    kako da ovo napravim?

Odnesi je na servis, tu napetost konca je teško sam postići ako se nešto zakočilo.
    To sam i rekla kad sam ju odnijela na servis, činilo mi se da taj zatezač ne radi kako treba, ali nisam primjetila razliku nakon "popravka".

Ne kužim kako frendica na istoj radi sve živo, od zavjesa do porubljivanja traperica :?
    Ja sam svoju platila oko 1300 kn, a ona je istu takvu par mjeseci kasnije platila 1000 kn.

makka's Avatar

I da zaboravila sam reći, više se ne zovu Bagat, kupila ih je neka firma (zaboravila sam kak se zove), i samo stavili svoju naljepnicu preko mjesta gdje piše Bagat (koju sam ja odmah skinula, zato i ne znam kak se zovu).
    Inače je sve isto, kad se poskidaju te naljepnice (alergična sam na takve stvari, pa kad se počnu gulit... a neki ih drže dok same ne otpadnu...uf )

Default Mašina za šivanje

Makka,
    u vezi sa zatezanjem donjeg konca.
    Kad konac namotaš na kolut, staviš u onu kutijicu (koju poslije utakneš u mašinu) i isprobaš koliko je zategnut tako da držiš za taj dio konca koji viri van. Konac je dobro zategnut ako ta kutijica s koncem, dok ti držiš za nit, lagano klizi prema dolje, tj. konac se lagano odmotava. Ali stvarno lagano. Ne da ti se odmah odmota cijeli kolut, ali također ne smije biti jako zategnuto da se konac uopće ne odmotava.
    Kad čitam ovo što sam napisala, nisam sigurna da ćeš shvatiti što je pisac htio reći.
    Bilo bi najbolje da nađeš onaj dio u uputstvu gdje se govori o tome. Imaš i slike pa će ti biti jasnije.
    Ali svakako to napravi.
    Dobro, činjenica je da je moja mašina prastara, ali ne vjerujem da su se te stvari puno promijenile.

makka's Avatar

Evo sad sam malo probavala,
    s capicom mi se čini sve ok, donji konac isto.
    Gornji mi je ispadao iz igle, pa sam stavila zatezač na između 0 i 1,
    ide dobro dok ne dođe do duplog poruba (4 sloja tkanine), onda stane, igla ne može proći, ona za denim!
    Pa zato sam i kupila mašinu, da rubim hlače i slične gluposti!
    Ne mogu vjerovati da to tako mora biti, da ne šije čim je nešto malo deblje.
    Pa jedna prijateljica je sašila kaput na Slavici, nije valjda takva razlika u mašinama. Nažalost ona više ne živi ovdje da ju zovem upomoć .

ja na toj ruži staroj nekih 15 godina rubim traperice normalno, koliko slojeva treba.
    Igla mi je pucala, kad mi je papuča na capici bila na pola otkvačena (otraga je neka ručica koja se pritisne) i onda se ta papuča skroz otkvači. Nakon toga je ponovo stavim i i bilo je ok. Pukle mi 3 igle zbog toga.

makka's Avatar

Tinna, nadam se da ću i ja načvrkat da radi kak treba.
    Nemam puno vremena za isprobavanje, a i nakon što mi ispadnu oči od silnog uvlačenja konca, brzo odustanem...
    Ali doći ću ja dotle ...

ja šivam na bagatovoj ruži već 10-15 godina i znala je zezati, ali u principu mi je ok. šivala sam od badića do kaputa...
    podesi oba konca. gornji konac - ako se izvlači kad počinješ šivati nemoj ga zatezati. kad ga provučeš kroz iglu i papučicu mora viriti bar 10-20 cm da se ne bi izvukao. kada ga namotavaš oko koluta ( kojim zatežeš konac) pazi da je konac u pravom utoru. ako si sve dobro podesila, konac možeš povlačiti rukom bez da išta zateže (kad je papučica dignuta).
    donji konac - kad ga primiš špulica mora laaagano kliziti. podešava se malim šarafcigerom.
    napravi par probnih šavova, pa pogledaj s obje strane. moraju biti jednake. tako ćeš vidjeti da li zateže gornji ili donji konac, pa po potrebi korigiraj.
    deblji šavovi - deblja igla, iako i meni ponekad znala puknuti. kad šivaš nešto deblje stavi na sporije. ja sam ponekad (ako je bilo jako debelo) problematičan dio šivala sa dignutom papučicom.

nadam se da će krenut. ak šta trebaš -pitaj!

makka's Avatar

donji konac - kad ga primiš špulica mora laaagano kliziti. podešava se malim šarafcigerom.
    a zato služi onaj mali šarafciger...eto sad i to znam

Sve ovo što si napisala, mislim da radim dobro. Nemam problema (velikih) sa šivanjem tankih materijala. Prošlo ljeto sam čak radila i sa elastičnim koncem. Ali ovi deblji porubi, ajme majko što me ugnjave. Danas sam probala polako i lagano da mi ne pukne igla, a ona se zabila u hlače i neće dalje (neke platnene, ne traperice).
    Sad baš čitam uputstva pa piše nešto o regulaciji pritiska papučice, to mi je promaklo prije.

cao svima.... imam molbu za vas ako moze neki sajt za bagatove sivace masine il singerove... odlucih se i ja za sivenje al ne znam koju masinu da kupim...zato vas molim da mi izadjete u susret vezane za neki sajt dje mogu vidjet koje masine imaju i njihove karakteristike ..........

HVALA !!!

zumbulmama's Avatar

Ja imam Pfaff stretch&jeans 6120, Šiva 6 slojeva trapera, ali i najtanju svilu, samo iglu promijenim. U 10 godina ni zakašljala, preporučam od srca