Neke mozes ot(pustiti) da egzistiraju paralelno, pa se ubacivati kako ti odgovara![]()
Neke mozes ot(pustiti) da egzistiraju paralelno, pa se ubacivati kako ti odgovara![]()
Ispalo mi iz posta:
AB je prof. tjelesnog
Čokolado pa što sad samu sebe demantiraš? Jesi lijepo rekla da ja imam potencijal za govornika, a uopće nemam obrazovanje iz medicine, psihijatrije i psihologije.![]()
Riri ne razumijem, pa pise da je sam schrodinger dao taj primjer kao reductio ad absurdum te teorije, a ne suprotno.
Hvala Jadranka, baš sam planirala iznijeti znanstvenu podlogu moje teorije, ali naravno puno je uvjerljivije kad to napravi stručnjak. -+ svima
Stvarno već sje*avate temu svojim ruganjem, bezveze.![]()
Nisam fizičarka, ne poznajem lik i djelo te Ane (osim iz novina), ali meni to izgleda onako kao da uzmeš oni hipotezu, da kada bi putovao brzinom svjetlosti do zvijezde udaljene jednu svjetlosnu godinu, taj put trajao 0 vremena, mjereno našim vremenom.
iz sada iz toga izvedeš teoriju da titranjem nekog nazovimo ga sad krotexsom, možeš otputovati iz Sydneyja za Berlin za 0 vremena. Samo trebas titrati ili vibrirati.
Prije sam uvijek htjela klincima kupiti/čitati onu Safari duha, nisam nikad... a poslije sam mislila “baš dobro da nisam”.
Moram priznati da sam prvo bila iznenađena koliko vas ne podnosi Šimlešu i nije mi bilo jasno ovo s mizoginijom. Sjetila sam se samo da ga Riri možda ne voli jer on ne voli ljude koji njeguju svoje tijelo. A onda sam se sjetila Lidije B. i zaključila koja sam ja loša feministica.
Riri, mislim da nema šanse da ovdje bude neke suvisle rasprave...
Nego, koje su to dvije s foruma, pliiiiiiz.
Nedavno ste spominjale ime jedne, da se dugo tužila na situaciju pa se razvela i ostvarila biznis sama.. Baš sam se iznenadila jer sam dugo ovdje al s godinama pauziranja.
Zašto ne, treba vjerovat u sebe i naplatit znanje, dok ima potražnje ima i ponude.
Znam za nju, ali mislila sam da zarađuje na dječjem slobodnom vremenu, nisam znala da tu ima i ovakvih elemenata. I nisam htjela pitati za prava imena, nego forumska... no ok, kužim.
Ipak imam nešto za reci na temu... u nekom trenutku je Betty mislim započela nešto na tom tragu...
Sjetilo me ovo sve na jednu raspravu s dragom osobom, vjernicom, katolkinjom. Dakle, ja neuvjereni ateist, agnostik, što li već... i ona, raspravljamo o tome postoji li raj. I ja se žestim na nju da kakva je to glupost, čemu sve to s tim rajem kad je ovo što imamo ovdje jedina prava stvar. I rasprava završi na tome da njoj život nema smisla ako ne može vjerovati da postoji nešto bolje od ovoga. To je ona točka na kojoj sve rasprave na ovu temu prestaju. Njoj nema smisla vjerovati da je ovo najbolje što možemo. Meni nema smisla vjerovati u nešto u što moram vjerovati. Meni je ovo jedina prava i opipljiva stvar. Taj tvoj život, nekad siv, nekad žut, ali jedini koji imaš i sa sigurnošću znaš da ga imaš, taj tvoj grah koji ti je pao kako ti je pao, i ta tvoja 24h u kojima brojiš, obrćeš, kuhaš i pečeš taj svoj grah najbolje što znaš i umiješ u okolnostima koje su ti dane. Možeš moliti, vibrati... na kraju dana imaš samo to svoje jedno tijelo, i tu svoju jednu glavu i imao u njoj raj, vorteks ili ništa, to je sve što imaš. Sad sam pojednostavila cijelu povijest religije, filozofije, popularne psihologije i literature samopomoći na 3 reda, ali to je samo moje mišljenje
.
I možeš se ti roditi na dnu indijske kaste, kao topovsko meso u 1. svjetskom ratu ili u obitelji srednje klase u Skandinaviji, na kraju dana imaš samo taj svoj grah.
bb, meni tu ima jos i drugih aspekata.
moram odmah reci, nisam nista citala ni slusala od ane (kad stignem pogledati cu onaj video na prvoj strani).
meni nije problem sto to ona naplacuje, ne prisljava ona nikoga na kupnju, a ljudi kupuju i prodaju sve i svasta od cigareta, koje su dokazano stetne, do one gomile bespotrebnog hm, hm sto se naziva hranom po supermarketima. ono kako peterlin cesto kaze:svaka roba ima svog kupca.
aspekt vjerovanja, nije nista novo, sve su religije sagradile svoje koorporacije na toj temi, a kao institucije su nanjele puno vise stete, nego sto bi ana ikad mogla.
i teorije zakona privlacnosti, (naski kako zracis tako privlacis) i motivacijsko govornistvo su opce poznate stvari. poznat mi je i princip self-help literature, nesto sam od nje i procitala. mislim cak i onu original "tajnu" (tanka je knjizica u sat dva gotova), ali se ne sjecam, da je kako li se zvala, byrne, ili tako nekako, spominjala skidanje sa medikamenata...
inace, ne kuzim sasvim, zasto ljudi ne citaju i gledaju original, nego ovu nasu verziju? (nije bitno, cisto me zanima)
moji problemi pocinju sa medikamentima, bolestima i slicno. zato sam i pitala koje obrazovanje ima Ana.
od recenice: "depresija znaci da ste dugo vremena bili na niskoj vibraciji i toliko toga se skupilo da je sada momentum (???) koji se zove depresija"
zanemarimo groznomorni stilski izricaj ove recenice
Asocijacija: jedna od klasičnih i vrlo poznatih priča Ursule LeGuin je upravo Schroedingerov mačak - ovo je link na original (ne za tebe, nego za Riri i ostale koje to zanima): http://www.saintjoehigh.com/ourpages...er_s%20Cat.pdf
Nekad davno ta je priča objavljena u Yu SF časopisu "Sirius"
Sorry na offt. Možda bi trebalo otvoriti novi topic na podforumu Što čitate i tamo drukati znanstvenu fantastiku. To mi se fakat više sviđa čitati nego Šimlešu i AB.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.07.2019. at 07:48
pobjeglo, idem dalje:
ja nisam medicinske struke, ali meni se od ove konstrukcije dizu sve kose na glavi. dakle jedna slozena pojava, bolest, sa mnogostrukim uzrocima, od kojih neki mogu biti i kemijski disbalansi u organizmu, kod koje su i granice izmedu ozbiljne depresije koja apsolutno zahtjeva strucnu obradu, pa do onih stanja "crnila" koje svatko od nas u zivotu prolazi i vise puta, ali principjelno se s tim i sam mozes izboriti, dakle sav taj kompleksni "univerzum" je sveden na "momentum" niske vibracije.
a to me vodi to tocke 2, zbog koje mi sve te pojave ala Ana nisu ni nasjmanje simpaticne:
tocka 2 je banalnost, povrsnost, populizam, plitkost.
ja sam osobno potpuno razumijem onog sto su spominjale lili i coksa, znaci prica o pozitivnom i praktivnom stavu (sto sam starija sve vise mi gode i svidaju se ljudi koji imaju energiju, volju, proaktivnost i spremni su zasukati rukave). no izmedu toga i ovog sto ana "prodaje" za mene nema puno poveznica.
na jednom nivo mi je razumljivo sto bi zakon privlacnosti bio, te na tom jednom nivo, mislim da i funkcionira (vezano na odnose sa ljudima, odnos prema sebi...itd)
i ako to ljudima pomaze, sve pet!
medutim ove daljne price sa realnostima, kojima ocito ni sama Ana ne vlada su mi.
mislim, uzeti neke teorije fizike, da postoje paralelne realnosti, svjetovi sa vise od 3, 4 dimenzije, da bi kao dao znanstvenu podlogu pricama, o tome da se prebacujes iz realnosti s tabletama u realnost bez tableta....jao, jao. da li moze biti banalnije ili povrsnije?
to je moj osnovni problem.
da nas karakter, nase misli, na neki nacin utjecu i na nase zdravlje, je teza koju mnogi znanstvenici i medicinari podrzavaju. no kada se to banalizira i populisticki iskrivi, onda dobijes to sto ana prica.
cak i rüdiger dahlke, koji je prilicni ezoterik, te u svojim knjigama ala "bolest kao govor duse" tematizira taj odnos na jednom puno dubljem, kompleksnom nivou.
ako covjeka zanima pozitivna psihologija, pa eto ima martin seligmana, (odlicne su mi knjige vezane na odgoj djece) i mnogo drugih odlicnih, strucnih ljudi koji zaista vladaju tim sto pricaju.
zbog cega ljudi biraju taj banalni, plitki, povrsni pristup, meni je to zaista tajna.
i pojava koja me dubinski uznemiruje i mislim da dovodi do iscasenja svijeta u kojem danas zivimo:
kardashian sa 140 stocetrdeset!!! milijuna sljedbenika.
klaun i pajac na celu jos uvijek najmocnije drzave svijeta
boris johnson, lazac, manipulator...itd
za mene je sve to tipa Ana samo jedan doprinos vise opcem banaliziranju, povrsnosti, plitkoci i populizmu kojeg smatram jednim od gorih zla na svijetu.
i slazem se sa jadrankom, simlesa je meni puno benigniji od ane.
nije to moj cup of tea, ali ok. (nisam upratila tu mizoginiju... to je bilo nesto vezano na lidiju b?)
ali ana, pa vortex, pa uplitanje medicine, fizike... kako bi to sve imalo jelte neki znanstveni dignitet![]()
Zašto te to čudi? Ljudi su skloni instant rješenjima. Bole me leđa, ne bih doktoru, ne bih svako jutro u krevetu vježbao sat vremena, ali ima ona neka mast, radi je Mara, Bari je bilo odmah bolje čim se namazala...
Bubilo, dobro si to primijetila. Pa i Riri je na ovoj temi napisala poantu, a to je da ne bi mogla živjeti ako je život besmislen i slučajan. Meni je to sasvim razumljivo , nije lako biti ljudsko biće, imati svijest i hrpu vječnih pitanja na koja znaš da nema odgovora. Uopće nije čudno što si pričamo kojekakve priče.
Pa istina, meni je besmisleno da je život besmislen. I ne mogu prihvatiti ni u ludilu da je sve besmisleno i slučajno. Ja mislim da ništa nije slučajno, da se baš sve događa s razlogom. Ne vjerujem u raj i pakao, ali vjerujem u život poslije života i u reinkarnaciju. I nema smisla vjerovati u nešto u što se mora vjerovati, ali ipak postoje i ljudi koji vjeruju jer jednostavno vjeruju, ne moraju tako.![]()
Malo mi je strano svoditi bilo čije vjerovanje na nešto banalno i površno. Meni se sva kosa digne na glavi kad netko kaže da mu se stvari događaju jer mu je tako grah pao ili jer je rođen pod nesretnom zvijezdom. Mislim, ako je banalno i površno misliti da privlačimo onako kako zračimo (za zračenje ipak treba trud), zar nije banalno i misliti da će sve biti onako kako ti padne grah (za grah ne treba trud)?
Grah je super ako je osoba s grahom sretnija nego što je bila bez njega. Ali, isto tako je i vorteks super ako je osoba s njim sretnija nego što je bila bez njega. Ne mogu govoriti u ime drugih, ali ja sam s vorteksom sretnija nego bez njega, a pogotovo sam sretnija s vorteksom nego s grahom. Grah me nikako ne ispunjava, osim kad ga jedem.![]()
Što se tiče znanstvene strane, već smo vam govorili o Srđanu. Ali nitko neće da gleda.![]()
Drago mi je da još ima ljubitelja tog žanra. Meni više odgovara čitati takve stvari nego ovdje spominjane autore (iako mi ni to nije strano) ali SF pruža ljudima mogućnost da se malo odmaknu od stvarnosti u smjeru koji pušta mašti na volju. Trenutno mi je James Corey glavna zabava - ovo: https://znanje.hr/oznaka-proizvoda?s....%20A.%20Corey
Eh,sad - što taj link radi na ovom topicu? To je odličan primjer kako se bujnom i kreativnom maštom može sasvim dobro zaraditi, a da ne štetimo tuđem zdravlju. Svaka čast...
apsolutno se slažem, s tobom i s ovim što je BB napisala
samo da dodam da meni ne pada na pamet uvjeravati ikoga u išta, doista mislim da je svak slobodan vjerovati u što god želi i pričat si koje god priče želi
ali u početnom postu je upitano što mislimo o tome, pa smo eto vjerujem svi rekli što mislimo o tome
nedavno sam imala razgovor s odraslom, mentalno zdravom osobom koja me je uvjeravala da je djevojčica koja se na misi trese i urla opsjednuta vragom
meni je to jednak mumbo jumbo kao i liječenje paralelnim realnostima
i ako izuzmemo kardinalni problem s odgovaranjem od terapije, imam još dvije stvari koje me onako generalno muče u svemu tome
prva je da pričanjem tih priča (ne samo law of attraction, nego svih tih utjeha u obliku religija, odnosno pojednostavljivanja svijeta i svemira) zatvaramo vrata pitanjima, a samim time i traženju odgovora
religije su nastale zato da većinski neukom svijetu objasni stvari koje su teške za shvatiti (koje se ni danas ne razumiju)
pa su tako za epileptičare govorili da su opsjednuti vragom (a neki i danas to govore) jer je lakše napraviti taj prečac do zaključka nego izmisliti cijelu znanost koja stoji iza otkrića i sistematizacije i liječenja epilepsije
svaki put kad nam je (kroz povijest) bio serviran instant odgovor na teško pitanje u obliku priče za laku noć, zatvorena su ta vrata spoznaje
i da nema ljudi koji te priče odbijaju progutati nego i dalje postavljaju pitanja dok god se ne dokaže (znanstvenim metodama, a ne anegdotalnim primjerima) istina, nikad ne bismo išli naprijed
drugi problem koji imam baš konkretno s law of attraction, a doista nije strašan, više je dojam u pitanju, je taj da čitajući malo o toj filozofiji ne mogu ne primjetiti da se vrlo često vezuje uz težnju ka stjecanju bogatstva
npr na wikipedijinoj stranici kod prominent supporters spominje podupiratelje i njihove knjige, koje između ostalog, zvuče ovako:
The Science of Getting Rich
Think and Grow Rich
The American Myth of Success
Money and the Law of Attraction: Learning to Attract Health, Wealth & Happiness
priznajem, izvučeno je iz konteksta, ima tu još naslova, ovi su mi baš upali u oko
jednostavno me obuzme nelagoda kad pomislim da netko aktivno vibrira da bi privukao novac
i nekako mi se uklapa u moj dojam američkog sna - bogatstvo i uspjeh, materijalizam iznad svega
ali napominjem, to je samo moj dojam, možda uopće nisam u pravu i svi vibratori zapravo samo vibriraju za mir u svijetu
Riri, grah je ovo:
- stoljeće i desetljeće u kojem si rođen
- geografski položaj na kojem si rođen
- društveno - političko / religijsko uređenje društva u kojem si rođen
- socio-ekonomski status tvojih roditelja, babe, dede i tetke
- genetske i nasljedne, ili one druge bolesti s kojima se rodiš i odmah ili nekad kasnije u životu se manifestiraju
To je grah koji dobiješ na početku, nije grah svakodnevica.
Kako tko Betty. Neću ulaziti u tvoju životnu situaciju, ali onaj tko je bio u situaciji da nema novca ni za osnovne potrebe, itekako će vibrirati za novac. Ili raditi bilo koju metodu da ga dobije. I neće ga biti briga što ga netko tko tu situaciju ne razumije naziva vibratorom i materijalistom. Jer njemu treba novac, što ne isključuje da želi i mir u svijetu. Mene na takve zaključke obuzme nelagoda, jer u mojoj glavi i svijetu možeš biti osoba koja voli novac, ali i osoba koja voli mir u svijetu.
Posljednje uređivanje od sirius : 30.07.2019. at 09:42
Sad ću ti malo razdvojiti post...
Meni život nije besmislen. Meni je život divan, predivan, smislen iz dana u dan. Pun je prepreka i spoticanja, ali ima tako divnih i predivnih trenutaka kad si tako sretan što si živ i imaš te neke ljude koje voliš oko sebe. Ni Lili ne bi to bolje napisala.
Ali to je to - život je svakodnevica - smisao života je život - ono što radiš u danu i kako dišeš, i kako prolaziš kroz taj život i kako se odnosiš prema svim tim ljudima oko tebe. Što će ti više? Što ti trebaju ikakva druga objašnjena osim onog što vidiš oko sebe - leptira u letu, i zagrljaj drage osobe. (Danas sam u elementu).
Ok. Mogu razumjeti i razumijem da ljudi moraju u nešto vjerovati, i da je na svijetu milijarde ljudi koji vjeruju u svašta... ali, ako zastaneš na trenutak - zar ti povijest, biologija, psihologija, sociologija, socijalna psihologija, antropologija... (nastavite niz) ne daje baš sve odgovore na svijetu i da ti je dovoljno samo da se opustiš, i promatraš tog leptira u letu, i uživaš u zagrljaju s nekim dragim. Što će ti više?
Eto, opet sam svela cijeli bitak na par redaka.
pa Riri, ne mislim da bi novac trebao biti nešto čemu ljudi teže
ako netko živi u siromaštvu, neće mu novac pomoći da se izvuče iz njega
pomoći će mu pošteno plaćen posao, država koja ima mogućnosti zaposlenja, koja nudi kvalitetan život svojim građanima i onda kada upadnu u teške životne situacije, podržavajuća okolina
novac ne bi trebao biti cilj nego tek jedno od sredstava dolaska do kvalitetnog života
ali opet, to je samo moj stav, nikakvo univerzalno pravilo
ako netko želi novac, nadam se da će ga i dobiti
Ono : krstarenje na prilicno bogataskom brodu uz sve blagodati uz prilicnu cijenu da bi dosao do spoznaje.![]()
To "kako ti je pao grah" odnosi se na situaciju u kojoj si se zatekla. . Tako se kaže jer su nekad Ciganke gatale na grah kakva će ti biti budućnost, pa ako grah odmah u početku loše padne, ne može ni budućnost biti bogznakakva... Moglo bi se reći "kakve karte dobiješ, s njima moraš igrati".
Ljudi koji vole materijalno nisu opsjednuti materijalnim, ne nužno. Svi volimo materijalno u toj mjeri dok nam zadovoljava osnovne potrebe. Ili okolo krademo hranu recimo?
Novac postaje zlo tek kad ga se čovjek ne može zasititi toliko da onemogućava njegov protok u daljnjim kanalima.