Citiraj Sandra90 prvotno napisa Vidi poruku
Može li mi netko opisati kako se ponasa dijete koje ima samo kasnjenje u jezicno govornom razvoju, a ne autizam ili neki drugi poremecaj? Meni je to sve slicno. Koja je razlika? Da li je normalno da se udara po glavi kad mu kazem ne ili se baci na pod kad nesto nije po njegovom? Psihologinja kaze da tako iskazuje ljutnju jer nezna reci sto zeli. Zanimaju me osobna iskustva.
Nisam dugo bila aktivna, ali moja kćer ima sada skoro 8 godina i ima govorno jezične poteškoće. Dakle govor se razvijao sporije od vršnjaka. Naš put do tečnog govorenja je bio dug ( i još nije gotov), popraćen s puno frustracija, teških adaptacija na vrtić, puno strahova. Ona nije sebe tukla ali bi plakala, vrištala, svašta nešto. I danas nakon nešto više od 4 godine logopedske terapije joj se čuje povremeno u govoru, nekada se ne zna izraziti dobro što želi pa se naljuti jer joj fale riječi. Teško je nekada utvrditi što je razvojna faza, a što je posljedica kašnjenja u jezično govornom području kad asu mali. Naravno niti jedno dijete koje ima govorno jezične teškoće nije isto, ali to vrlo vjerojatno nije nešto što će se moći riješiti preko noći. To je poteškoća koja je jako slojevita, stalno nešto novo iskače kao problem kako se razvojni ciljevi trebaju ostvarivati, itd... ukoliko kako mogu pomoći savjetom, pošto smo ipak na temi o autizmu, slobodno me kontaktirajte na pp.