Citiraj Nika86 prvotno napisa Vidi poruku
Hvala Peterlin.
Nadam se da nisam dosadna, al moram negdje podijeliti brige. Ono sto je neobično kod moga dječaka je to da u igri (lovica, škakljanje, igra na krevetu...) on ima odličan kontakt očima, no kada smo vani ako se spustim u njegovu razinu i stanem ispred njega u zelji da me pogleda u oči, on to aktivno izbjegava, ne želi me pogledati u oči nikako, to me izluđuje... Odazove se na ime, ako ode negdje kada ga zovnem on se okrene i dođe.
Kada se igra npr. kockama, ne dijeli pažnju...
Normalno je da želiš podijeliti brige... Da je dijete starije, rekla bih da je odlično to što može fino usmjeriti pažnju. To je važno za predškolce. Ne znam je li to problem u ovoj dobi... Čini mi se da dobro odabireš aktivnosti u kojima dijete ostvaruje kontakt očima. Potiči ga na komunikaciju, bilo kakvu, a posebno geste i govor. Vjerujem da će sve biti u redu. Razvoj ne ide uvijek po tablicama. Znam iz iskustva. Moj stariji je govorio manje od dvadeset riječi u dobi od 2,5 godine kad je krenuo u jaslice. Kontakt očima je isto bio upitan zbog problema s vidom. Danas je to zdrav i uspješan student, ali imali smo nekoliko godina intenzivnih vježbi i terapija.
Svako dijete je priča za sebe, ali uz pomoć stručnjaka može se puno napraviti. Pitaj logopeda što s djetetom trebaš raditi dok nije na terapiji. Neke stvari treba provoditi trajno. Ali vidim da ste dobro krenuli. Samo naprijed...