Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Rodilja - neuračunljiva?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Rodilja - neuračunljiva?

Iznenadila me izjava babice na trudničkom tečaju kako je rodilja neuračunljiva tijekom i neposredno poslije poroda. Pozvala se i na zakon, te rekla kako po zakonu ako u roku dvadeset četiri sata naudite svojoj bebi 'nikom ništa'.
    Iznenadila me i uvrijedila.
    U prijevodu to bi značilo kako mi ne znamo ništa, a one su tu da odlučuju umjesto nas.

Osim što nas tijekom trudnoće tretiraju kao bolesne, još smo i lude i nesposobne rasuđivati. Samo neka se prepustimo njima.

S obzirom na situaciju u nekim rodilištima u RH, možda bi bilo bolje da umjesto supruga uz žene bude odvjetnik/ca.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Je li rekla na koji zakon?

Pozvala se i na zakon, te rekla kako po zakonu ako u roku dvadeset četiri sata naudite svojoj bebi 'nikom ništa'.
    A što s čedomorstvom? Nema kazne? Nema ni istage o okolnostima jer po defaultu rodilja 24 sata nije uračunljiva?

Ovo mi je sve tako koma čitati.

S obzirom na situaciju u nekim rodilištima u RH, možda bi bilo bolje da umjesto supruga uz žene bude odvjetnik/ca.
    Slažem se.

Fae avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nije čudo da se po rodilištima događaju takve gluposti kakve se događaju...uz ovakav stav od strane babice koja bi nam trebala pomoći u najosjetljivijem trenutku u našem životu pravo je čudo da se i ovoliko mama uspjelo izboriti za svoja najosnovnija prava...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

E fakat katastrofa!
    Ne znam koju bi osobu na ovom svijetu osim muza, i moje mame eventualno, pozeljela uz sebe na porodu!
    Mozda je ona bila neuracunljiva, ja znam sigurno da nisam. . . ne bih svojoj bebi mogla nuditi nikada. One koje mogu su ja mislim neuracunljive vec od prije. . . samo nije izaslo na vidjelo.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Pina, nemoj tako! PPD može pogoditi bilo koju rodilju, kako onu koja je, kako ti kažeš "prije bila neuračunjiva", tako i onu mentalno najzdraviju.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Depresija je jedno, ali nauditi vlastitom djetetu. . .to za mene nije bas normalno. Sorry, ako se netko nasao uvrijedjen ovim . . .

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Normalna PPD nikad nije takva da je rodilja neuračunljiva, što implicira da je dijete uz nju ugroženo ili da je rodilja suicidalna. Normalnu PPD nikad se ne smije brkati sa teškom dopresijom koja je u stvari psihoza i koja stvarno može imati kobne posljedice za majku i/ili dijete.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

da li tu psihozu može uzrokovati porod ?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, ovako, PPD nije "normalna". "normalan" je Baby Blues. ("Normalno" meni ovdje znači nešto što se dešava velikoj većini žena, ne znam što "normalno" znači Minnie).

evo malo pojašnjenja pojmova.

POSTPOROĐAJNA PSIHOZA
    Kod 0,1% do 0,2 % žena u prva 4 tjedna nakon poroda može se javiti vrlo ozbiljno i kritično stanje postporođajne psihoze.
    Karakteriziraju je nagle promjene raspoloženja, paranoja, te halucinacije usmjerene ideji da je dijete zlo, demonsko i slično. Majka često razmišlja o djetetovoj smrti te je vrlo sklona ranjavanju i ozljeđivanju same sebe, bebe ili ostalih ljudi u svojoj okolini.
    Iz ovoga je vidljivo da je mami potrebna hitna medicinska pomoć i hospitalizacija.
    Postporođajna psihoza uglavnom se javlja kod žena koje i inače pate od težih psihičkih bolesti.
    BABY BLUES"
    Postporođajna tuga ili baby blues javlja se 2 do 5 dana nakon poroda, traje do mjesec dana te ga doživljava 80% - 90% žena.
    Veliki utjecaj na ovo stanje, osim psihičkog stresa zbog samog poroda, imaju i hormonalne promjene koje se događaju za vrijeme i nakon poroda, zatim umor i neispavanost, bol uzrokovana epiziotomijom ili carskim rezom, mastitis, ili bilo koji drugi problemi sa zdravljem mame ili bebe. Također, nakon prvih par dana mami i bebi su manje dostupni raznorazni sistemi socijalne podrške (muž, ako je i dobio par slobodnih dana zbog rođenja djeteta, mora se vratiti na posao, bake i prijatelji prestaju intenzivno pomagati...).
    Glavne su karakteristike postporođajne tuge manjak energije, slabost, ranjivost, nagle promjene raspoloženja, plačljivost, zbunjenost. Mnoge žene osjećaju da je beba prevelika odgovornost za njih, oplakuju gubitak svoje slobode ili su pak uvjerene da ih nitko ne voli i ne može voljeti. Treba naglasiti da su svi ovi simptomi pojačani kod žena koje su rodile carskim rezom ili pak kod žena koje same odgajaju svoje dijete.
    Baby blues proći će sam od sebe, potrebno je samo nekoliko dana odmora i velika podrška i pomoć okoline.
    POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA
    Postporođajna ili postpartum depresija počinje se javljati u prvih 4 do 8 tjedana nakon poroda, mada se to može dogoditi i kasnije, tokom prve godine djetetovog života.
    Ona traje mnogo duže od "baby bluesa", čak i do godinu dana, te su joj i simptomi ozbiljniji - uglavnom su slični znakovima prave depresije: osjećaj bespomoćnosti i beznadnosti, nedostatak energije i motivacije, poremećaji hranjenja i spavanja, nedostatak interesa za seksualne odnose, osjećaj nesposobnosti za nošenje sa zahtjevima okoline, razdražljivost, plačljivost. Također je vrlo karakteristična i anksioznost koja se očituje u nedostatku privrženosti bebi, te osjećaja krivnje zbog toga.
    Postpartum depresiju doživljava 10% do 16% mama, a liječenje se uglavnom sastoji od adekvatne psihoterapije i eventualnog uzimanja antidepresiva, dok je kod blažih simptoma ponekad dovoljno i savjetovanje psihologa.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Je li rekla na koji zakon?

Pozvala se i na zakon, te rekla kako po zakonu ako u roku dvadeset četiri sata naudite svojoj bebi 'nikom ništa'.
    A što s čedomorstvom? Nema kazne? Nema ni istage o okolnostima jer po defaultu rodilja 24 sata nije uračunljiva?

Ovo mi je sve tako koma čitati.

Slažem se.
    za cedomorstvo uglavnom nema kazne.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Andrea, nikad porod sam po sebi neće izazvati psihozu kod zdravih majki. Ako se PPD pretvara u psihozu, tada postoje i drugi jako bitni elementi koji spojeni sa porodom uzrokuju psihozu (osoba boluje od depresije ili nekih drugih psihičkih bolesti od ranije, izrazito nepovoljna obiteljska situacija koja je kroz trudnoću stvorila teško depresivno stanje...).

Nedavno sam čitala o dva kućna poroda od kojih je jedan završio s mrtvom bebom, jedan s bebom s teškim ozljedama. U oba slučaja radilo se neuračunljivim postupcima majke neposredno nakon poroda i u oba je slučaja kasnije pisalo da su majke imale izrazito tešku depresiju i ranije. Njih je porod vjerojatno doveo u neuračunljivo stanje, ali nije porod tome uzrok, već su one osobe kojima je bila potrebna stručna pomoć i podrška prije poroda kako bi porod prošle što mirnije.

I da Lutonjice, normalan PPD po mojim postovima je baby blues, odnosno normalno poslijeporođano stanje koje doživi većina majki.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I da Lutonjice, normalan PPD po mojim postovima je baby blues, odnosno normalno poslijeporođano stanje koje doživi većina majki
    ok
    to se sve često miješa, pa uvijek volim naglasiti da postoje 3 stupnja: baby blues, PPD i postporođajna psihoza.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Marta, zakonski je to kažnjivo djelo:

Čedomorstvo

Članak 93.

Majka koja usmrti svoje dijete za vrijeme ili izravno nakon poroda,

kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.
    (Kazneni zakon)

druga je stvar što se vjerojatno često utvrdi bolest kao razlog/povod takvom činu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naraavno da je kaznjivo. Samo kako si i sama napisala, najcesce nis od kazne.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

sad ću ja vjerojatno lupit glupost, al bilo je na teveu jednom, da postoji neki "majčinski gen" i da ga neki vrlo mali postotak žena nema i da se kod tih žena često javlja potreba za čedomorstvom, a često se to i desi

ne znam koliko je to točno, al znam da sam čula o tome

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nikad čula.
    al zvuči zanimljivo, još kad bih imala vremena guglat....

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ali navodno da se ne želi istraživat na pojedinkama, jer bi to onda automatski značilo oslobađajuću presudu, jer bi to bio oslobađajući dokaz na sudu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Naravno da nije rekla o kojem je zakonu riječ. S obzirom na neke druge gluposti koje je izgovorila tijekom predavanja mislim da je riječ o čistom lupetanju.
    Ustvari je željela reći:'vi, jadne niste tada baš najprisebnije, ali zato smo mi tu da vam damo apaurina, dolantina, dripa...' što je po njoj sve jako dobro i jako super i jako normalno. Kako ona reče: 'damo vam drip da vas to bolje boli, a apurine da vam ublažimo bol.' :shock: :shock:

O nemedikaliziranom porodu nije bilo ni riječi.

Na moje pitanje zašto bebe ne ostave s mamama ili ih barem ne donesu kad plaču umjesto da im daju bočicu, sažalno me pogledala i upitala:'A kad bi se vi onda naspavali?'

Ma bilo je tu svega. Ali ovo o neuračunljivosti me baš pogodilo.

Najgore od svega je što je ta žena iskreno predana svom poslu, slovi kao najnaprednija u bolnici, i vidi se da voli svoj posao i bebe, samo što ne vidi dalje od nosa.
    Pa su tako sestre koje se brinu o bebama iz svog džepa izvukle novac i kupile bočice i nekako došle do hrane da nahrane gladnu dječicu.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Pred par mjeseci je kod nas jedna ženska ubila bebu, a mislim da su tada govorili na tv o tome da se nemože pozivati na postporođajnu, jer je prošlo više od 24 sata nakon poroda.? Inače mislim da se to nemože vremenski ograničiti, kao ni svaka druga depresija. To onda traje... Ali da je izuzeto iz zakona :shock: . Pa izuzmimo i shizofrenike, psihotičare i sl..

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Asta, kad drugi put čuješ takvu glupost, lijepo zamoli da ti kaže u kojem to točno članku kojeg zakona 8) .

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj asta prvotno napisa
    Naravno da nije rekla o kojem je zakonu riječ. S obzirom na neke druge gluposti koje je izgovorila tijekom predavanja mislim da je riječ o čistom lupetanju.
    Ustvari je željela reći:'vi, jadne niste tada baš najprisebnije, ali zato smo mi tu da vam damo apaurina, dolantina, dripa...' što je po njoj sve jako dobro i jako super i jako normalno. Kako ona reče: 'damo vam drip da vas to bolje boli, a apurine da vam ublažimo bol.' :shock: :shock:

O nemedikaliziranom porodu nije bilo ni riječi.

Na moje pitanje zašto bebe ne ostave s mamama ili ih barem ne donesu kad plaču umjesto da im daju bočicu, sažalno me pogledala i upitala:'A kad bi se vi onda naspavali?'

.
    nazalost, ovo je tako tipicno
    uh, odma mi bude muka

anuska

Početno Re: Rodilja - neuračunljiva?

Citiraj asta prvotno napisa
    Iznenadila me izjava babice na trudničkom tečaju kako je rodilja neuračunljiva tijekom i neposredno poslije poroda. Pozvala se i na zakon, te rekla kako po zakonu ako u roku dvadeset četiri sata naudite svojoj bebi 'nikom ništa'.
    Iznenadila me i uvrijedila.
    U prijevodu to bi značilo kako mi ne znamo ništa, a one su tu da odlučuju umjesto nas.

Osim što nas tijekom trudnoće tretiraju kao bolesne, još smo i lude i nesposobne rasuđivati. Samo neka se prepustimo njima.

drage rode,
    prvi put sam kao korisnik na ovom forumu,ali vec dulje vremena citam sve na vasim stranicama i odusevljena sam.(a i zgrozena nekim iskustvima)
    nazalost sam tek sada ponukana da nesto dodam na ovu temu,jer mi se babice ocito mijesaju u struku

naime,slicnu izjavu o toj neuracunjljivosti sam procitala na vasim stranicama u izvjescu iz rezolucije perinatalnih dana kada se lijecnica (iz petrove,kaj drugo) pozvala na istu stvar,samo u vezi one izjave o punomoci,dakle odbijanju ili prihvacanju odredenih zahvata.
    doticna tvrdi da iz istih razloga ta izjava ne vrijedi...

a ja vam cure velim da itekako VRIJEDI,i da u slucaju bilo kakvih psihickih smetnji ta ista punomoc NE prelazi na lijecnika #(iako si oni svakako to pravo vrlo rado prisvoje),nego na zakonskog skrbnika-mozete imenovati muza,tatu,mamu...

apropos cedomorstva-prije nekih"sto godina" to se uzimalo kao opravdanje z azenu pa je bila ili oslobodena kazne ili je ona bitno snizena,danas se za to ipak dobiva zatvorska kazna...

i dalje se zgrazam kad vidim da se zene samo tako moze proglasiti pravno nesposobnima,ai laik zna da je za to potrebno vjestacenje psihijatra itd.
    ne moze nitko nikoga samo tako proglasiti ludim,a ta na tecaju pogotovo ne...
    njij bi dobro dosla jedna seansa kod psihologa...

ako nista drugo ne upali,mislim pristojne zamolbe ili razgovor sa osobljem,vi lijepo kod biljeznika,sastaviti izjavu,neka potpise i muz i ne moze vam nitko nista...to vrijedi i za zahvate...
    mozemo i mi njih malo nasamariti kad se vec oni svime i svacime koriste...
    malo sam oduljila,sorry

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •