Citiraj alef prvotno napisa Vidi poruku
Ne preporučuje se stavljati djecu da sjede ili stoje dok sami ne mogu da se dovedu u taj položaj. Međutim, sve troje moje djece su pedijatri na pregledima stavljali i da stoje i da sjede (mislim, ne doslovno, pridržavali su ih pri tome). Mislim da na taj način provjeravaju na neke reflekse, tonus misica, i da li razvoj razvoj opcenito teče kako treba... Dr je tako “stavila da stoji” do sada na stotine djece, i sigurno zna kakva bi trebala biti reakcija djeteta. Ako misli da nesto odstupa, ja bih potražila mišljenje fizijatra...
Ako pedijatarka misli da u tom uzrastu nešto ozbiljnije odstupa, onda treba sama da uputi dete fizijatru, koji će njene sumnje da potvrdi ili opovrgne. Svaka druga reakcija pedijatra u ovom slučaju je i pogrešna i štetna i vrlo nefer i neprofesionalna i prema detetu i prema majci.

Ev. odstupanja u reakciji deteta se sigurno neće rešiti stavljanjem u hodalicu niti podupiranjem da sedi, niti je nestavljanje deteta u te položaje ikad bilo uzrok odstupanja, ako ga uopšte ima u ovom slučaju. To bi jedan pedijatar trebalo da zna, a pošto konkretni pedijatar to ne zna, dovodi se u pitanje i koliko je ostatak njene procene tačan...
Meni je tih paušalnih "polustručnih" procena i opaski bilo jako preko glave dok su moji bili manji, kad doslovno dr. opšte prakse kaže jedno, pedijatar kad se vrati sa godišnjeg drugo, suprotno, a specijalista konačno kaže da nijedna nije bila u pravu ...
Ovako je rezultat zbunjena i zabrinuta mama, beba koja se po svemu pročitanom razvija prilično po tablicama, i još mesec-dva majčinih preispitivanja dok se ne pokaže u kom smeru ide detetova motorika. To nijednoj majci ne treba i zaista mislim da pedijatri nekad nisu dovoljno pažljivi u odmeravanju svojih reči i postupaka.

Sa ostalim se slažem, naravno da pedijatri stavljaju decu "da stoje i da sede" u kontrolisanim uslovima, i da to ima dijagnostičku vrednost, ali treba posle i znati interpretirati rezultate i samom sebi a pre svega roditelju.