Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 51 to 100 of 209

Thread: Božićni kolači 2019.

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    hvala vertex!
    i ja cekam recept za princeze

  2. #2
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    I ja i ja. Moja mama ih nikad nije radila, nisdam ni ja. Al moja djeca ih vole. I evo prilike

  3. #3
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,101

    Default

    Ja klasične božićne kolače po 5-10 vrsta nikad nisam radila, jer kako što napravim, tako i nestane iz protvana.
    Ovo mi je danas privuklo pažnju
    https://sasina-kuhinja.com/videorece...cupavci-recept

  4. #4
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Princes krafne

    Tijesto:
    1/4 l vode
    9 dag maslaca
    17 dag glatkog brašna
    4 jaja
    prstohvat soli

    Vodu, maslac i sol zajedno uskuhati. Dodati svo brašno odjednom i i dobro umiješati da bude glatko. Obavezno! vratiti na vatru/ploču i miješajući sve skupa još koji minut zagrijavati. To je korak koji sam preskakala, jer tijesto odmah bude gusto pa mi se činilo viška, ali ispada da bez toga ne ide.
    Četiri jaja (srednje veličine) lagano skupa zamutiti i dodavati u 4 navrata u smjesu i svaki put miješati do glatke homogene konzistencije. Ja to radim ručno, ali sigurno može i mikserom. (Može se i samo dodavati jedno po jedno jaje, ali ako ih prvo smućkate, možete dozirati na kraju i ne dodati eventualno svu količinu jaja, ako vam je tijesto na granici da bude prerijetko. S jajima srednje veličine u pravilu 4 budu taman).
    Od ove količine ja napravim 25 komada u jednoj škrovadi. Možete samo žličicom raditi hrpice, a možete ih i istiskivati pomoću slastičarske vrećice i nekog širokog nastavka. Ispadu drugačijeg izgleda, obje varijante su mi lijepe. Stavim papir za pečenje, a može i ravno na namazani lim. Ne smiju gubiti formu tj. razlijevati se.
    Pečem duže nego što obično piše. S mojom pećnicom treba 40 minuta na 180 da budu svijetlo zlatne. Moglo bi i 45 min. Srednja rešetka. Pri stvaljanju na pečenje, poprskati mokrom rukom malo vode u pećnicu (to nigdje službeno nisam vidjela, vjerojatno je neki čari-bari moje mame, ali ja ga se držim). Ne otvarati tijekom pečenja!! Pri kraju, kad su već dobile lijepo boje i nisi siguran jesu li gotove, neće bit štete od provjere. Kad su gotove, moraju biti tvrde: digneš jednu i pokucaš po njoj kao na vrata, mora biti tvrda i da se čuje zvuk kucanja.
    Ako je velika vlaga u zraku, omekšat će tijesto (ili poslije stajanjem od kreme), ali neće gubiti formu ako su uspjele.

    Ja radim neku varijantu slastičarske kreme. Ovo je doza, ali po meni je malo fali za navedenu količinu tijesta. U maminom receptu idu 3 žumanca, ali meni bi često bila prerijetka tako. Povećavat količinu brašna ne valja, osjeti se, pa sam povećala broj žumanaca.

    Krema:
    3/4 l mlijeka
    5 žumanaca
    5 žlica šećera (može dijelom vanilinog, ili dodajte ekstrakta vanilije, ili kuhajte s mahunom...)
    3 žlice brašna

    Po želji: cca 8 dag maslaca

    U teći u kojoj ćete kuhati kremu (banjo maria) zamutite žumanca i šećer da se malo zabijele, dodajte brašno u tri navrata i svaki put umiješajte da bude glatko. Pomalo dodajte oko trećinu hladnog mlijeka i glatko umiješajte. Ostalo mlijeko dobro zagrijte i pomalo ulijte u kremu stalno miješajući. Stavite sve u veću teću u kojoj ste u međuvremenu uzavreli vodu (može i direktno na plin, ali naravno više se hvata za stijenke) i miješajte neprestano dok se ne zgusne. Ja na kraju stavim još koji sekund direktno na plin da vidim mjehure od vrenja, jer na banjo maria ne uzavre do kraja.
    Prelijte kremu u neku hladnu posudu, možete ubrzati hlađenje stavljanjem posude u hladnu vodu. Kod nas doma se u ovu kremu umiješa i maslac, a može i bez toga. Dakle, dok je još krema topla, umiješati otprilike trećinu paketa maslaca, miješati dok se ne rastopi i homogenizira.
    Krema se ohladi u frižideru, princeze se razrežu i pune, opet ili žličicom, ili se krema istiskuje iz vrećice.

  5. #5
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Ne radi više link za bajadere.
    Ima li tko da zalijepi, molim?

  6. #6
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Hvala vertex, javim rezultate kad (ako) isprobam

  7. #7
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,135

    Default

    Ja već par godina naručim kolače koji su kao domaći. Ispečem 2 vrste doma zbog J. Htjeli smo i sad naručiti ali su zatvorili narudžbe.
    Ima li netko preporuku kakvu?

  8. #8

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,389

    Default

    Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Ja već par godina naručim kolače koji su kao domaći. Ispečem 2 vrste doma zbog J. Htjeli smo i sad naručiti ali su zatvorili narudžbe.
    Ima li netko preporuku kakvu?
    Probaj hotel 'Maroon', na Samoborskoj cesti.

    Imaju velik izbor i fine kolače.

  9. #9
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,101

    Default

    Bravo, Enela! Da ovo čita ministrica Divjak, ne bi branila Školu za život popločavanjem kupaonice, nego prilagodbom recepata protvanima!

  10. #10
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada View Post
    Bravo, Enela! Da ovo čita ministrica Divjak, ne bi branila Školu za život popločavanjem kupaonice, nego prilagodbom recepata protvanima!

    Realno, veći postotak naših učenika će raditi kolače nego popločavati kupaone.

    Ne volim raditi sitne kolače, pa za Božić ne radim neke velike količine (ako se nekad zaigram, ostane nam hrpa kolača koje na kraju ne pojedemo).
    Sigurno radim:
    Voćni engleski kolač (hrpa suhog i kandiranog voća, oraščića, par jaja, višnjevac i koja žlica gustina) - našla prije dosta godina recept tu na furumu, mislim da je Maxi stavila
    Čoko - espresso budniće
    Prhke orehnjače (samo s pekmezom)

  11. #11
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Imam ja odličan za čupavce biskvit i čoko umak. Ne raspada se biskvit, upije taman koliko treba i ne mrve se čupavci kasnije. Javim sutra ne znam napamet.

  12. #12

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Imam ja odličan za čupavce biskvit i čoko umak. Ne raspada se biskvit, upije taman koliko treba i ne mrve se čupavci kasnije. Javim sutra ne znam napamet.
    budem i ja napisala mamin
    nama je, naravno, taj najbolji
    i čupavci su mali, za dva griza

  13. #13
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Imam ja odličan za čupavce biskvit i čoko umak. Ne raspada se biskvit, upije taman koliko treba i ne mrve se čupavci kasnije. Javim sutra ne znam napamet.
    Isto - ide 2 jaja i 250 g brašna, a za ostale omjere ipak moram pogledati u bilježnicu.

  14. #14
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Razmišljam da ovaj viked napravim da se riješim dijela pa da zamrznem, ali nikad nisam kolače zamrzavala. Preporučujete li to i koje vrste ili svejedno Može npr medena, mađarica i suhi? I na koji način odnosno kako se odmrzavaju, samo stavim na sobnu temperaturu?
    Last edited by oka; 13.12.2019 at 07:38.

  15. #15
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    O, ne!
    Zamrzavanje opet

  16. #16
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Jurana svake godine na ovim temama neko otkrije zamrzivac.

    dakle rezime:
    kolaci se mogu zamrznuti. mogu se normalno konzumirati nakon odmrzavanja. nista im ne bude. ali miris istih ovisi o sadrzaju zamrzivaca (isuse kako je ovo u HR sad dobilo potpuno drugo znacenje ). ako imas pecene paprike u njemu mogu povuci miris.

    znamo i forumasicu koja u skrinji ima samo kolace ili bar je nekad imala.

  17. #17
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,855

    Default

    Sad i meni dođe da napravim čupavce ?? A to su mi inače najgori kolači.

  18. #18
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Ma dajte..već ste znači prošle sito i rešeto s tom temom, idem onda tražit . A neću stići sve najednom pa bi se poslužila zamrzivačem. Evo otkrila ga pred Božić
    Last edited by oka; 13.12.2019 at 08:59.

  19. #19
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ma samo ih smrzni. nemas sta proucavati. odmrznes na sobonoj., idu svi. i kremasti i suhi.....

  20. #20
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Možeš malo omotati kutije prozirnom folijom da ih zaštitiš od ostalih mirisa u zamrzivaču

  21. #21
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Meni čupavci nikad ne uspiju - isto nemam dobar recept. A baš ih volimo. I onda ih kupim u Lidlu, kaj je najgore, nisu ni loši, al su debelo preslatki

  22. #22
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,855

    Default

    Evo i ja kupila čupavce u Lidlu. Na akciji su!

  23. #23
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Evo super recept za čupavce. Bitno je da su svi sastojci sobne temperature.

    ČUPAVCI

    Biskvit: 3 jaja i 20dkg šećera (ja stavim 10dkg sasvim je dovoljno) i 1 vanilin šećer miksati da postane gusto i pjenasto
    Dodati 1 dcl ulja i 1 dcl mlijeka te 25dkg glatkog brašna pomiješanog sa 1 praškom za pecivo. Miksati da se svi sastojci izjednače.

    Peći na 180 stupnjeva cca 40 min kad po vrhu počne smeđiti.

    Umak: 30dkg čokolade za kuhanje 24 dkg maslaca i 9 žlica vode rastopiti na pari.

    Kad se tijesto dobro ohladi (ja ga pečem dan ili dva prije umakanja)narezati na kocke i umakati u čokoladu pa kokos.

    Tijesto možete piknuti u sredinu čačkalicom pred kraj pečenja i provjeriti da li je gotovo.

    Nekad u pola smjese stavim kakao ili malo rastopljene čokolade da dobijem šareni biskvit lijepo izgleda.

    Dobar tek!

  24. #24
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,880

    Default

    Vidjela sam amarette Gorana Skoka na 24kitchen i strašno mi nedostaju breskvice, a treba ponoviti i čokoladne kuglice iz prošlogodišnje teme.

    Okušala bih se i u šapicama. Sve su to kolači koje nekad kao dijete ne bih mogla ni zamisliti da stavim u usta.
    Last edited by zutaminuta; 13.12.2019 at 22:32.

  25. #25
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Sve su to kolači koje nekad kao dijete ne bih mogla ni zamisliti da stavim u usta.
    Šuti, dobro si prosla. U zadnjoj trudnoci meni se jelo prisiljeno zelje. I istovremeno mi se rigalo na pomisao jer sam to istinski i strasno mrzila u djetinjstvu. I onda sam se tome opirala neko vrijeme. Pa sam posustala, skuhala loncinu i pojela, sve nevjerujuci sto radim. Imalo je isti onaj okus koji mrzim.

  26. #26
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Šuti, dobro si prosla. U zadnjoj trudnoci meni se jelo prisiljeno zelje. I istovremeno mi se rigalo na pomisao jer sam to istinski i strasno mrzila u djetinjstvu. I onda sam se tome opirala neko vrijeme. Pa sam posustala, skuhala loncinu i pojela, sve nevjerujuci sto radim. Imalo je isti onaj okus koji mrzim.
    O da, i ja sam imala u trudnoći manevre sa zeljem. Kiselim. I toliko sam ga pojela da mi je muka kad se sjetim. I zavoljela sam ga. Ljubav traje i dalje. Jučer sam u 21 došla iz teretane gladna ko vuk i išla dinstati kiselo zelje.

  27. #27
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,880

    Default

    Hahahahah

  28. #28

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Ja bih provjereni recept za šapice, ako netko ima.
    Tnx.

  29. #29

  30. #30
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Potvrđujem da je odličan recept. S maslacem, ne s mašću.

  31. #31

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    hvala ti, probat ću

  32. #32
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,546

    Default

    Mi smo napravili onaj naopaki kolac od jabuka i kiflice/keksice. Prvi smo pojeli
    Ostalo cemo pomalo. Narucivati necu. Ne moramo imati 10 vrsta. Kao sto rekoh - pomalo.

  33. #33
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    mi smo napravili speculaas i pola pojeli
    mogla sam doduše stavit malo više šećera, ali inače su baš fino prhki

  34. #34
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,303

    Default

    U pracne umjesto orasastog može i kokos?
    Last edited by jelena.O; 16.12.2019 at 14:18.

  35. #35
    Dilek's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Malmo
    Posts
    140

    Default

    Ove godine radim domaci panettone, vec sam zazalila. Od ostalog, ici ce 3 vrste suhih kolacica i orehnjaca.

  36. #36
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    U pracne umjesto orasastog može i kokos?
    Ne bih rekla. Nije dovoljno masan.

  37. #37
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,135

    Default

    Molila bih od iskusnih domaćica recept za makovnjaču.. nije mi problem u filu ali tijesto mi nikada ne ispadne kako bih ja htjela.

  38. #38
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Molila bih od iskusnih domaćica recept za makovnjaču.. nije mi problem u filu ali tijesto mi nikada ne ispadne kako bih ja htjela.
    A kako bi htjela?

    U tijesto se može staviti jaje, ali i ne mora.

    Za dizana tijesta nema egzaktnog recepta, nego moraš gledati kako se tijesto ponaša. Ja stavljam jaje, s tim da od tog jajeta/žumanjka oduzmem 1-2 čajne žlice, da imam za premazivanje. Dodam tome 2x toliko mlijeka i izmutim.

    Za mali pleh meni treba pol kile brašna, 1 vrećica suhog aktivnog kvasca koji ne umiješam u brašno, nego potopim u mlijeko.

    BITNO: Svi sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi. Ostaviti u kuhinji dan ranije. Ako je brašno iz špajze, a jaja iz frižidera, ne ispadne dobro.
    Evo, idem redom:
    0,5 kg brašna glatkog, T-550 ili namjenskog za dizana tijesta - dobro ga je prosijati, da uđe zrak
    prstohvat soli
    3 žlice šećera (jušne)
    ribana limunova korica (1 žličica, ne pretjerivati)
    To se sve stavi u plastičnu zdjelu za dizanje i promiješa viljuškom.

    0,25 l toplog mlijeka + 1 jušna žlica šećera - u to razmutiti 1 vrećicu suhog aktivnog kvasca i ostaviti da se diže na toplom
    U tijestu napraviti udubinu u koju se stavi 1 jaje i 1 dl ulja ili 10 dag omekšalog (ne otopljenog) maslaca
    Kad se kvasac u mlijeku naklobuči (paziti da ne ide prenaglo, jer gljivice pokrepaju), ubaciti u brašno i sve izmiješati mikserom pomoću onih svrdlastih nastavaka za tijesto.
    Dodavati vode po potrebi - obično treba pola šalice (1,25 dl) i mora biti mlaka.
    Tijesto je dobro kad se počne oblikovati u kuglu - ne mrvi se, ali ni ne lijepi. To znači da je gotovo. Štajaznam-mlatim ga mikserom 2-3 minute, a ako radim duplu smjesu, malo dulje.

    Eh sada - dizanje: Zdjelu poklopiti i ostaviti na toplom mjestu BEZ PROPUHA.

    (Dok se diže - napravi se fila, ali rekla si da ti to ne treba... Mi volimo nadjev od rogača - samo pomiješam pola vrećice mljevenog rogača (125 g) sa toliko pekmeza ili džema koliko treba - ako je rijedak, omjer je 1:1. Ako je pekmez gust, može ga se staviti i više (2 udjela pekmeza na 1 udio rogača). Pekmez treba dodavati pomalo. Ideju o količini stekneš praksom. )

    Dalje o dizanju tijesta:
    Ja sam lijena i uvijek mi se žuri, pa obično uronim zdjelu u veliku rajnglu tople vode, tako da se dizanje sa 45 minuta skrati na 15-20 minuta. Isto treba paziti da ne utekne. Gotovo je kad se volumen udvostruči.
    Kad je dignuto, može se premijesiti i ponoviti postupak. Meni se to ne da. Ja samo iskrenem kuglu tijesta na pobrašnjeni stol, podijelim na pola, oblikujem u 2 manje kugle i onda razvaljam i filam prvo jednu, pa drugu. Kad se smjesti u pleh, treba odozgo izbušiti nožem ili viljuškom, da plinovi mogu izlaziti, a da ne odvale gornju koru. Pleh je pametno obložiti pek-papirom, da se kolač lakše izvadi. Treba ga ostaviti još neko vrijeme da se digne - cca dvadesetak minuta. Ako je vani, pokriti duplom krpom. Umjesto toga, može se staviti i u nezagrijanu pećnicu i staviti na 50 oC bez ventilatora, dok se ne digne, a nakon toga peći prvo na donjem grijaču štajaznam 15 min, pa na oba još 2x toliko. Kad počne dobivati rumenu boju, premažeš kistom onom otopinom jaja i mlijeka, da dobije glatku koricu.

    Kad je gotovo, ne izvadiš iz pećnice odmah, nego ju ugasiš i pritvoriš vrata (uglaviš krpu ili kuhaču) da ne sjedne prenaglo.
    Last edited by Peterlin; 17.12.2019 at 08:33.

  39. #39

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Zagreb, Trešnjevka
    Posts
    11,211

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    A kako bi htjela?

    U tijesto se može staviti jaje, ali i ne mora.

    Za dizana tijesta nema egzaktnog recepta, nego moraš gledati kako se tijesto ponaša. Ja stavljam jaje, s tim da od tog jajeta/žumanjka oduzmem 1-2 čajne žlice, da imam za premazivanje. Dodam tome 2x toliko mlijeka i izmutim.

    Za mali pleh meni treba pol kile brašna, 1 vrećica suhog aktivnog kvasca koji ne umiješam u brašno, nego potopim u mlijeko.

    BITNO: Svi sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi. Ostaviti u kuhinji dan ranije. Ako je brašno iz špajze, a jaja iz frižidera, ne ispadne dobro.
    Evo, idem redom:
    0,5 kg brašna glatkog, T-550 ili namjenskog za dizana tijesta - dobro ga je prosijati, da uđe zrak
    prstohvat soli
    3 žlice šećera (jušne)
    ribana limunova korica (1 žličica, ne pretjerivati)
    To se sve stavi u plastičnu zdjelu za dizanje i promiješa viljuškom.

    0,25 l toplog mlijeka + 1 jušna žlica šećera - u to razmutiti 1 vrećicu suhog aktivnog kvasca i ostaviti da se diže na toplom
    U tijestu napraviti udubinu u koju se stavi 1 jaje i 1 dl ulja ili 10 dag omekšalog (ne otopljenog) maslaca
    Kad se kvasac u mlijeku naklobuči (paziti da ne ide prenaglo, jer gljivice pokrepaju), ubaciti u brašno i sve izmiješati mikserom pomoću onih svrdlastih nastavaka za tijesto.
    Dodavati vode po potrebi - obično treba pola šalice (1,25 dl) i mora biti mlaka.
    Tijesto je dobro kad se počne oblikovati u kuglu - ne mrvi se, ali ni ne lijepi. To znači da je gotovo. Štajaznam-mlatim ga mikserom 2-3 minute, a ako radim duplu smjesu, malo dulje.

    Eh sada - dizanje: Zdjelu poklopiti i ostaviti na toplom mjestu BEZ PROPUHA.

    (Dok se diže - napravi se fila, ali rekla si da ti to ne treba... Mi volimo nadjev od rogača - samo pomiješam pola vrećice mljevenog rogača (125 g) sa toliko pekmeza ili džema koliko treba - ako je rijedak, omjer je 1:1. Ako je pekmez gust, može ga se staviti i više (2 udjela pekmeza na 1 udio rogača). Pekmez treba dodavati pomalo. Ideju o količini stekneš praksom. )

    Dalje o dizanju tijesta:
    Ja sam lijena i uvijek mi se žuri, pa obično uronim zdjelu u veliku rajnglu tople vode, tako da se dizanje sa 45 minuta skrati na 15-20 minuta. Isto treba paziti da ne utekne. Gotovo je kad se volumen udvostruči.
    Kad je dignuto, može se premijesiti i ponoviti postupak. Meni se to ne da. Ja samo iskrenem kuglu tijesta na pobrašnjeni stol, podijelim na pola, oblikujem u 2 manje kugle i onda razvaljam i filam prvo jednu, pa drugu. Kad se smjesti u pleh, treba odozgo izbušiti nožem ili viljuškom, da plinovi mogu izlaziti, a da ne odvale gornju koru. Pleh je pametno obložiti pek-papirom, da se kolač lakše izvadi. Treba ga ostaviti još neko vrijeme da se digne - cca dvadesetak minuta. Ako je vani, pokriti duplom krpom. Umjesto toga, može se staviti i u nezagrijanu pećnicu i staviti na 50 oC bez ventilatora, dok se ne digne, a nakon toga peći prvo na donjem grijaču štajaznam 15 min, pa na oba još 2x toliko. Kad počne dobivati rumenu boju, premažeš kistom onom otopinom jaja i mlijeka, da dobije glatku koricu.

    Kad je gotovo, ne izvadiš iz pećnice odmah, nego ju ugasiš i pritvoriš vrata (uglaviš krpu ili kuhaču) da ne sjedne prenaglo.
    Zvuči korisno! Inače mi dizano tijesto uspijeva bez problema za klipiće, pincu i sl., ali s orehnjačom mi se redovito dešava da mi fila iscuri van tijesta pa to izgleda svakako (nije loše za jesti, ali nije za pokazivanje ). Možda je štos u ovom bušenju nafilanog tijesta viljuškom prije pečenja?

  40. #40
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,303

    Default

    Tijesto Radim po amalteinom receptu

  41. #41
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Nisam napisala - za veliki pravokutni pleh treba kila brašna, a za manji treba pol kile. Ne znam napamet da li je moj mali pleh 28 ili 30 cm, ali veliki je 35 cm i proporcionalno širi.

  42. #42
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,135

    Default

    Hvala Peterlin

  43. #43
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Hvala Peterlin
    Nema na čemu. Nadam se da ćeš uspjeti, ali samo vježba čini majstora. S vremenom prilagodiš količine (tijesta i nadjeva) upravo svojem posuđu, pa radiš "napamet".

  44. #44
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Evo recepta za čupavce - 2 jaja:

    2 cijela jaja
    2 žlice tople vode
    250 g šećera (može se smanjiti na 150)
    1 prašak za pecivo
    prstohvat soli
    2 dl mlijeka
    250 g brašna - po mogućnosti pola oštrog, pola glatkog ili sve glatko - nikako ne stavljati samo oštro

    Pećnicu uključiti da se ugrije na 175 oC.
    Zamutiti biskvit redom kako je napisano (sve mutiti najvećom brzinom, osim brašna koje treba umiješati najmanjom brzinom i kratko). Pleh premazati uljem i posipati oštrim brašnom ili prezlima, da se biskvit lakše vadi.
    Peći samo na donjem grijaču i ventilatoru 10 minuta, a onda smanjiti temperaturu na 150, uključiti oba grijača i ventilator i peći još 10-15 minuta. Gotovo je kad se rubovi počnu odvajati od posude.

    Krema za umakanje:
    - 10 žlica kristal šećera
    - 10 žlica vode (jušnih velikih) - to meni ispadne oko 1,5 dl
    - 1 cijeli margarin (ili pol maslaca, pol margarina)
    - 4 rebra (100 g) čokolade za kuhanje
    - 1 velika jušna žlica gorkog kakao praha
    - 1 žlica ruma

    Sve se otopi na laganoj vatri, da se sastojci izjednače.

    Treba još 250 g kokos brašna, ali dobro ga je imati u pričuvi i više, jer količina potrošenog brašna ovisi o veličini kocaka. Ja izrežem 28 ili 32 komada, kako ispadne.

    Kocke umačem u toplu čokoladnu kremu i onda "paniram" u kokos brašno, pa odlažem na pladanj obložen pek-papirom, da mi se topla krema ne zalijepi. Ako se krema krene zgušnjavati, može ju se još malo dogrijati. Ako se čini prerijetka, treba dodati još kakao praha.
    Last edited by Peterlin; 17.12.2019 at 10:49.

  45. #45

    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    112

    Default

    Molim pomoć! U kojoj dimenziji protvana se radi bajadera od Apricot? Hvala

  46. #46
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    pa koliko ju ja znam, Apricot nije nesto velika, mislim da ce sati u protvan od pecnice ako ju malo jace naguras

  47. #47

    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    112

    Default

    Onda moram prepoloviti količinu

  48. #48

    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    112

    Default

    Hvala (obrisalo mi pola posta)

  49. #49

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    1,193

    Default

    Peterlin, hvala na receptu za čupavce, sigurno ću ga isprobati...

  50. #50
    pepi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    ZAGREB
    Posts
    1,512

    Default

    Molim provjereni recept za husarske poljupce
    hvala

Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •