-
Princes krafne
Tijesto:
1/4 l vode
9 dag maslaca
17 dag glatkog brašna
4 jaja
prstohvat soli
Vodu, maslac i sol zajedno uskuhati. Dodati svo brašno odjednom i i dobro umiješati da bude glatko. Obavezno! vratiti na vatru/ploču i miješajući sve skupa još koji minut zagrijavati. To je korak koji sam preskakala, jer tijesto odmah bude gusto pa mi se činilo viška, ali ispada da bez toga ne ide.
Četiri jaja (srednje veličine) lagano skupa zamutiti i dodavati u 4 navrata u smjesu i svaki put miješati do glatke homogene konzistencije. Ja to radim ručno, ali sigurno može i mikserom. (Može se i samo dodavati jedno po jedno jaje, ali ako ih prvo smućkate, možete dozirati na kraju i ne dodati eventualno svu količinu jaja, ako vam je tijesto na granici da bude prerijetko. S jajima srednje veličine u pravilu 4 budu taman).
Od ove količine ja napravim 25 komada u jednoj škrovadi. Možete samo žličicom raditi hrpice, a možete ih i istiskivati pomoću slastičarske vrećice i nekog širokog nastavka. Ispadu drugačijeg izgleda, obje varijante su mi lijepe. Stavim papir za pečenje, a može i ravno na namazani lim. Ne smiju gubiti formu tj. razlijevati se.
Pečem duže nego što obično piše. S mojom pećnicom treba 40 minuta na 180 da budu svijetlo zlatne. Moglo bi i 45 min. Srednja rešetka. Pri stvaljanju na pečenje, poprskati mokrom rukom malo vode u pećnicu (to nigdje službeno nisam vidjela, vjerojatno je neki čari-bari moje mame, ali ja ga se držim). Ne otvarati tijekom pečenja!! Pri kraju, kad su već dobile lijepo boje i nisi siguran jesu li gotove, neće bit štete od provjere. Kad su gotove, moraju biti tvrde: digneš jednu i pokucaš po njoj kao na vrata, mora biti tvrda i da se čuje zvuk kucanja.
Ako je velika vlaga u zraku, omekšat će tijesto (ili poslije stajanjem od kreme), ali neće gubiti formu ako su uspjele.
Ja radim neku varijantu slastičarske kreme. Ovo je doza, ali po meni je malo fali za navedenu količinu tijesta. U maminom receptu idu 3 žumanca, ali meni bi često bila prerijetka tako. Povećavat količinu brašna ne valja, osjeti se, pa sam povećala broj žumanaca.
Krema:
3/4 l mlijeka
5 žumanaca
5 žlica šećera (može dijelom vanilinog, ili dodajte ekstrakta vanilije, ili kuhajte s mahunom...)
3 žlice brašna
Po želji: cca 8 dag maslaca
U teći u kojoj ćete kuhati kremu (banjo maria) zamutite žumanca i šećer da se malo zabijele, dodajte brašno u tri navrata i svaki put umiješajte da bude glatko. Pomalo dodajte oko trećinu hladnog mlijeka i glatko umiješajte. Ostalo mlijeko dobro zagrijte i pomalo ulijte u kremu stalno miješajući. Stavite sve u veću teću u kojoj ste u međuvremenu uzavreli vodu (može i direktno na plin, ali naravno više se hvata za stijenke) i miješajte neprestano dok se ne zgusne. Ja na kraju stavim još koji sekund direktno na plin da vidim mjehure od vrenja, jer na banjo maria ne uzavre do kraja.
Prelijte kremu u neku hladnu posudu, možete ubrzati hlađenje stavljanjem posude u hladnu vodu. Kod nas doma se u ovu kremu umiješa i maslac, a može i bez toga. Dakle, dok je još krema topla, umiješati otprilike trećinu paketa maslaca, miješati dok se ne rastopi i homogenizira.
Krema se ohladi u frižideru, princeze se razrežu i pune, opet ili žličicom, ili se krema istiskuje iz vrećice.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma