Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 74

Thread: Kuhinja - iskustva

  1. #1
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default Kuhinja - iskustva

    Planiram promjenu kuhinje pa vas molim iskustva oko materijala - sto je najlakše za održavanje? Sto je kvalitetnije? Duboke ladice ili klasični ormarići? Da li viseće ormariće do plafona (u stanu smo klasična visina stropa)? Koji umetci - dodaci za ladice/ormariće su vam se pokazale dobrima? Pećnicu povišenu ili klasično ispod ploče za kuhanje? Zahvaljujem za sve tips&tricks!


    Sent from my iPad using Tapatalk

  2. #2
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,537

    Default

    Pa to je jako individualno, odnosno ovisi o tlocrtu kuhinje. Ja imam do stropa ormarice, ali sam niska pa često posegnem za stolcem, iako sam gore stavila ono što rijetko koristim. Za ladice su meni talijanske kuhinje loše, jer su više na estetiku, nego na funkcionalnost orijentirane, a u maloj kuhinji si to ne mogu dopustiti (npr. za mene previsoke i prevelike ladice za žlice). Ja držim najčešće korištene rajngle u jednoj ladici i to mi je jako praktično - držim 4 "tornja" rajngli od po dvije ili tri, ovisi o veličini i kad kuham je to odlično, ali moram uvijek spremiti svaku rajnglu na točno njezino mjesto. Apsolutno za donje elemente preferiram ladice, imam samo pod sudoperom i do štednjaka, gdje mi plinska cijev prolazi, klasična vrata. Volim viseće šeflje, sita, ribeže i sl., na onoj štangi s kukicama. Ne bih ništa mijenjala u svojoj kuhinji, osim tlocrta (imam previše vrata u kuhinji - predsoblje, dnevna soba, špajza, balkon).

    Eh da, i mijenjala bih radnu plohu svoju. Imala sam davno Ikeinu crnu, malo je bila skuplja, mislila sam da će se vidjeti prašina, ali nije, stalno se briše nešto. Onda sam imala neku šarenu u podstanarskomm stanu, tu me mučilo da ne vidim je li prljavo pa sam zadnje uzela svijetlu jednobojnu, bila je najjeftinija, ali ja nisam išla za tim, nego mi se uklapala u koncept. Ta se jako lako ošteti i sve se vidi (npr. šalica mi je pala i otkrhnula gornji sloj), površina nije glatka i jako teško ribam tragove od mrkve. Ona crna mi je bila najbolja, ali mi sad ne paše, kad bih i mijenjala. U svakom slulčaju preporučam ne šparati na radnoj plohi.

  3. #3
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    U prethodnoj kuhinji nisam imala gornje elemente. Ne volim ih. Zaguše mi kuhinju i stalno lupam glavom. Neću imati ni u novoj, mislim da će bit oko 4.5m duzine ukupno i to mi je dovoljno (frizider nije u tom nizu).

  4. #4
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,537

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    U prethodnoj kuhinji nisam imala gornje elemente. Ne volim ih. Zaguše mi kuhinju i stalno lupam glavom. Neću imati ni u novoj, mislim da će bit oko 4.5m duzine ukupno i to mi je dovoljno (frizider nije u tom nizu).
    pa kako lupaš glavom? Nisam nikad lupila. To je valjda u kompletu s tim da ne mogu ništa dokučiti, pa ni glavom gornje elemente

    I meni je lijepo bez, ali nemam taj luksuz, nažalost. Imam sudoper, štednjak, suđericu i samo 1,6 m pravog prostora za odlaganje. Ja pak nemam napu, nego samo visilice iznad štednjaka, jer mi to ne paše, niti mi se sviđa. Izribam sve skupa jednom godišnje od masnoća i super.

  5. #5
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Nemam pojma, valjda sam jedina kojoj se to događa.

  6. #6
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Naravno da je individualno sto se tiče tlocrta i preferencija sa ili bez visećih ormarića, vise me zanimaju iskustva sa materijalima i organizacijom ormarića - npr ovo sto ste napisale oko dubokih ladica mi je korisno. Zanima me i smeće ispod sudopera - trenutno nemam tu opciju - npr ladica sa umetnutim kantama? Da ili ne? Ako imate kakve fotke takvih stvari pls stavite? Hvalaaaa!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  7. #7
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,098

    Default

    Svakako gornje elemente do stropa. Sad je in da donji kat tih elemenata bude plići, a gornji dublji.
    Nemoj "oblačiti" frižider ili perilicu u frontu (ugradbene) jer za promjenu aparata moraš plaćati i stolara. Napa najjača moguća. Pećnica piroliza.

  8. #8
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Meni su se ladice u donjim elementima pokazale kao najkorisnije i najprakticnije. Napu uopce ne koristim, a kuham non stop. To vise uopce ne bih stavljala. Pecnica gore. Smece- odmah organiziraj ako imas prostora jednu veliku ladicu na izvlacenje gdje ces imati bar tri kante (papir, plastika, obicno smece).


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  9. #9
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Pećnica gore ako veličina kuhinje i organiziranost kuhara to dopušta. Ja sam kaotična u kuhanju, meni radne plohe nikad dovoljno.
    Nikako inox sudoper, pogotovo ako imaš zagrebačku tvrdu vodu, odmah dublji sudoper, s onim tušem.
    Uzela bih povišenu visinu kuhinje ako ste visoki prosječno i više, standardnu visinu jedino ako ste nižeg stasa.
    Gornji elementi obavezno do stropa.
    Za štednjak, ovo su moje opservacije: plin obožavam i da sam bila pametna uzela bih sva 4 (ili čak 5 plinova). Ona staklokeramika je (meni) najgluplja stvar koju sam stavila u kuhinju, uopće ne koristim.
    Ali od korištenja plina se kuhinja brže masti, pa bih danas možda uzela indukciju.
    Donji elementi obavezno ladice.
    Jedna utičnica blizu štednjaka da bude
    svjetla ispod gornjih elemenata
    što se materijala tiče, mi imamo neki medijapan, nemam većih zamjerki
    za pločice bih danas odmah uzela neke sa tamnim fugama jer sve fuge ionako potamne u nekom trenutku.
    Last edited by betty blue; 02.01.2020 at 13:43.

  10. #10
    sillyme's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5,590

    Default

    Ja sam isto za ormarice do stropa, obavezno u njih led rasvjeta za radnu plohu.
    Mene jako smetaju tamne radne plohe, najdraža mi je bila polar white u proslom stanu ali to se onda moras disciplinirati da uvijek rezes na daski i odmah peres ako se zaprlja (moja nije imala niti jednu fleku nakon 5g koristenja, dobro se održavala iako su mi svi rekli da ce biti problema)
    Sudoper preferiram inox, da vidi se kamenac ali to me nimalo ne dira jer se jako lako održava.
    Na zid najbolje staklo a ako ti je preskupo onda pločice veliki format i tamne fuge.
    Dolje ladice, to je najprakticnije.
    Ja imam klasično pećnicu ispod ploče za kuhanje i ne smeta me ali obavezno s teleskopskim vodilicama, i naravno piroliza.
    Ploca mi je indukcija, to svima preporučam.
    Napu koristimo, neka u ormarice na izvlačenje, OK je, daje dobro svjetlo dok se kuha.
    Frižider samostojeci, tako mi je i ljepse i veći je izbor.

    Općenito meni je najbitnije da ima dovoljno rasvjete, da dobro vidim dok radim. Zato ne štedjeti na tome.

  11. #11
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,098

    Default

    greška
    Last edited by čokolada; 02.01.2020 at 14:25.

  12. #12
    Rominka's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    raj na zemlji
    Posts
    1,736

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    U prethodnoj kuhinji nisam imala gornje elemente. Ne volim ih. Zaguše mi kuhinju i stalno lupam glavom. Neću imati ni u novoj, mislim da će bit oko 4.5m duzine ukupno i to mi je dovoljno (frizider nije u tom nizu).

    Marta, nisi jedina

    Umjesto gornjih elemenata imam dvije cube police po 60cm duzine i 20cm visine koje su slozene stepenasto jedna uz drugu i savrseno sluze svrsi. S druge pak strane, iskoristili smo jedan zid u cjelosti i na njemu su ormarici, ladice, pecnica - povisena, frizider inkorporiran - samostojeci. U donjim elementima su kombinacije ladica, vrata, izvlacnih elemenata. Ono na cemu sam inzistirala jest povisena kuhinja - puna visina s radnom plocim iznosi 110cm i rezultat je da ledja ne pate, tako je lako raditi/sjeckati/oprati sudje, a svi su me vikali da je previsoko.

  13. #13
    sillyme's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5,590

    Default

    E jos nesto, ako radis po mjeri majstori obično računaju "ruke kao xy% vrijednosti materijala. Znači medijapan je skuplji od iverala, a akril je mislim najskuplji. Ja imam iveral i metalne ruckice, zadovoljna sam lakoćom održavanja.

  14. #14
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Napu nemam, meni posve nepotrebno.
    Pećnica u visini očiju, iznad nje mikrovalna. Pirolizu ne. Vodilice nisam montirala, meni nepotrebno.
    Gornje ormariće imam samo na jednom zidu, vrata im se otvaraju prema gore i to mi je jedna od boljih odluka.
    Indukcijska ploča je najbolja stvar u novoj kuhinji.
    Donji dijelovi imaju po jednu duboku ladicu, a druge normalne. Duboke su super za spremanje padela i zdjela.
    Perilica mi je ugradbena, frižider nije. No, ni jedno ni drugo mi nije bitno.
    Škaf je jedan, veliki i duboki, siligranit, divna stvar. Nisam ni znala koliko je lakši život sa dubokim škafom.
    Nije do stropa, nemam toliko stvari, a imam dovoljno duljine.
    Donji ormarići su viši nego prije. Malo moram više dignuti ruke ili imati pete kad kuham, malo ramena bole, no navikla sam. Kroksice su mi riješile problem.
    Led traka ispod gornjih ormarića olakšava posao.
    Last edited by Beti3; 02.01.2020 at 15:01.

  15. #15
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,696

    Default

    Sad ste me osvijestile da zapravo uopće ne trebam i ne koristim napu. Bome u novoj kuhinji je neće biti.

    Jel ima netko sudjericu na povišenom, nju češće koristim od pećnice?
    Kakva su vam iskustva?
    Last edited by Lili75; 02.01.2020 at 16:24.

  16. #16
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Sta vi imate u svim tim ormaricima? Moja sogi ima ogromnu kuhinju, s gornjim i donjim elementima. Pol otmarica joj je prazno. Ono, zidni ormaric, sirine 40 cm, do pladona, unutra vrecica cipsa.
    Ja napu koristim, ali ju trenutno nemam. I fali mi.
    Radne plohe i mene zanimaju. Za kerrock nemam para. Obicne radne ploce od iverice bez obzira na porizvodjaca smo satrali. Jedino se ultrapas u ljetnoj kihinji drzi vec 40 godina. Razmisljam o drvenoj radnoj ploci, ali ne znam jesmo ti u stanju to ne razvalit. I razmisljam o betonskom premazu na sorovu ivericu. Mislim da bi nas beton izdrzao.

  17. #17
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Da, ja imam jednaku radnu ploču i zidne panele. Nemam pločice na zidu.
    Tako se lako čisti, a tako dobro izgleda. Ne znam koji je materijal, izgled me je kupio.

    I integrirane ručke. Toliko lakše za čišćenje.
    Last edited by Beti3; 02.01.2020 at 16:47.

  18. #18
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Da, ja imam jednaku radnu ploču i zidne panele. Nemam pločice na zidu.
    Tako se lako čisti, a tako dobro izgleda. Ne znam koji je materijal, izgled me je kupio.

    I integrirane ručke. Toliko lakše za čišćenje.
    Ajde stavi koju fotku pls...


    Sent from my iPad using Tapatalk

  19. #19
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Slike se ne smiju stavljati na forum.

  20. #20
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Ne znam ja napraviti link na sliku.
    Evo ovako ti paneli i radna ploha izgledaju https://m.xxxlesnina.hr/p/novel-nove...i-000210004607

    Narucila sam ju u Lesnini. Došli su najprije izmjeriti i nakon čekanja koje je bilo točno po dogovoru (izrađuje se u Njemačkoj), došli su je montirati. Jako sam zadovoljna.

  21. #21
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Sta vi imate u svim tim ormaricima? Moja sogi ima ogromnu kuhinju, s gornjim i donjim elementima. Pol otmarica joj je prazno. Ono, zidni ormaric, sirine 40 cm, do pladona, unutra vrecica cipsa.
    Ja napu koristim, ali ju trenutno nemam. I fali mi.
    Radne plohe i mene zanimaju. Za kerrock nemam para. Obicne radne ploce od iverice bez obzira na porizvodjaca smo satrali. Jedino se ultrapas u ljetnoj kihinji drzi vec 40 godina. Razmisljam o drvenoj radnoj ploci, ali ne znam jesmo ti u stanju to ne razvalit. I razmisljam o betonskom premazu na sorovu ivericu. Mislim da bi nas beton izdrzao.
    Kako nekom ormarici u kuhinji mogu biti prazni? Kolika je ta kuhinja? Imaju i spajzu?
    Sto se tice plohe meni se beton cini super, ali nemam pojma kakav je za odrzavanje i koliko kosta. Drvo bih preskocila , mislim da je premekano i porozno ( iako super izgleda).

  22. #22
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    ivano, kontaktiraj stolariju Šantek.
    Oni delaju famozne kuhinje po mjeri.
    Brzo rade i kvalitetno.

  23. #23
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Hvala, stolara imam - skupljam ideje/iskustva oko materijala/kombinacija elemenata..tog mi fali


    Sent from my iPad using Tapatalk

  24. #24
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Quote Originally Posted by ivano2 View Post
    Hvala, stolara imam - skupljam ideje/iskustva oko materijala/kombinacija elemenata..tog mi fali


    Sent from my iPad using Tapatalk
    To ti ovisi o velicini prostora i polozaju kuhinje u prostoru. Ovisi o tome da li imas spajzu/podrum ili neku drugu vrstu spremista. Ovisi o tome sto volis i sto ti je prakticno.
    Npr. ja dolje volim duboke ladice za spremanje, a ne ormarice. Gore volim obicne ormarice normalnog otvaranja. Ne volim ruckice.
    Mozda ti volis sve suprotno.

  25. #25
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Npr. meni je napa s vanjskim izvodom obavezna. Jako uzjece na izvodenje mirisa i pare van. Jedino me zivcira buka dok radi iako je kao medu tisima.

  26. #26
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,696

    Default

    Sta ja znam ja samo otvorim balk.vrata i gotovo je odmah.To mi je efikasnije od nape.
    A ljeti su mi ionako stalno otvorena balk.vrata.

  27. #27
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,696

    Default

    A i ne smeta mi miris kuhanja

  28. #28
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default Kuhinja - iskustva

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    To ti ovisi o velicini prostora i polozaju kuhinje u prostoru. Ovisi o tome da li imas spajzu/podrum ili neku drugu vrstu spremista. Ovisi o tome sto volis i sto ti je prakticno.
    Npr. ja dolje volim duboke ladice za spremanje, a ne ormarice. Gore volim obicne ormarice normalnog otvaranja. Ne volim ruckice.
    Mozda ti volis sve suprotno.
    Ladice definitvno dolje, ispod sudopera sa kantama. Gore ormarići još dvojim da li do stropa ili kako je sad nekih 20tak cm niže od stropa. Volim da je na gornjim ormarićima staklo, ne na svima ali barem na nekima... prostor je nepravilno U ... ovako nekako izgleda
    ———-|____
    |
    ——————


    Sent from my iPad using Tapatalk
    Last edited by ivano2; 02.01.2020 at 21:47.

  29. #29
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Ova okomita crtica sa lijeve strane ide skroz na kraj desno


    Sent from my iPad using Tapatalk

  30. #30

    Default

    Ma dajte me nemojte, pa danas je nula vani, koliko bi trebalo imati otvoreno? Nije mi problem miris hrane, već para. Zar vam ne bi ostavila trag na stropu nakon nekog vremena?

    Imam na pola kuhinje elemente do stropa, visoko stavljam ono sto se rijedje koristi, ustvari imam i dio kuhinje kompetno visoke, gdje je ugradbeni frižider, police i pećnica (koja je na visini i to je ok ako može, i vodilice, sto mi je super, i pirolizu, još superije). Sve je ugradbeno, ne žalim sto ću morati zvati stolara, toliko sam mrzila te prekide i pranja oko nogica sto frižidera sto sudjerice, pa izmedju njih i ostalih elemenata, uvijek se nešto zavuče.

    Dolje imam ladica dubokih, i toga žalim sto nisam sve. I nije mi jasno kako neko ima prazno, kod mene sve puca a uopće ne mislim da imam puno stvari.
    Ploca je kvarc, bijela, skupo Al ne znam jel vrijedi, ako lupiš nečim težim, sve se to ošteti. Mrlje ne ostaju.

    Sudoper dubok, inox, dosadilo mi ribanje silgranita.

    Ručice nevidljive, to mi je dobro, lakše za održavanje.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  31. #31
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Napu sa odvodom stavljam obavezno, pećnica vodilice i piroliza, ploča staklokeramika sa plinom jer imam gradski plin i bedasto mi je to ne koristiti jer je jeftino. Gledam neku Bosch sa 5 plamenika 75cm... volim kuhat i kuham svakodnevno i živcira me kad mi se dvije veće rajngle/tave naguravaju...samo gledam kad ću nešto srondat na pod...Frižider je samostojeći na ulaznom dijelu sa desne strane i ne bi ga selila jer mi je na tom mjestu praktičan i volimo na njega stavljat magnetice. Sudoper sad imam Blanco boja pjeska jednostruki i njega bi ostavila i u novoj kuhinji. Pipu moram promjeniti jer me nekaj zeza.
    Spajzu imam pa mi treba samo prostor za ulje, ocat, začine koji koristim svakodnevno, kava, kakao, cornfleks - sad stoji u jednom visećem ormariću, male pikse za šećer-sol-brašno koje sad stoje na radnoj ploči. Tu bi trebala uklopiti negdje ormarić sa onom žičanom uskom košaricom na dvije ili tri razine za te sitnice ...
    Posude ću definitivno u duboke ladice - svi ih hvalite i meni se čine puno praktičnijima.. Btw di držite poklopce ako rajngle idu jedna u drugu? Za bestek, sitni pribor i kuhinjske krpe bi trebala 3 ili 4 manje plitke ladice ili 2 veće plitke....


    Sent from my iPad using Tapatalk

  32. #32
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,537

    Default

    Kod mene obavezno poklopac naopako na odgovarajucoj rajngli. Ne podnosim da nesto trazim dok kuham. Sve mora biti pregledno. Zato i nema promjene mjesta rajnglama.

    Nemam flekove od vodene pare (kakvi bi to bili flekovi?) . Kuham vodu pod poklopcem na minimalnom plamenu.

  33. #33
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,537

    Default

    Ja nemam pirolizu, iako mi je žao, ni te vodilice. To mi se cini super, al imam odlicnu pecnicu za neke druge stvari, nije moglo i jedno i drugo. A kuhanje imam 3 plina i 1 struja. Taj mi vecinom sluzi za odlaganje, a kupljen je za slucaj da nema plina.

    Sudjerica ugradbena, ne vide se gumbi. Meni je tako ljepse. Nije se jos pokvarila nikada. Imam Boschove aparate u kuhinji, kupljeni u Sloveniji, radjeni za zapadno trziste. Mislim da imaju 9-10 godina.

  34. #34

    Default Kuhinja - iskustva

    Pa flekovi na stropu od sve te pare. Napa odvodi i masnocu, pa ako nema nape, sigurno ima vise čišćenja. A oni koji kuhaju na plin isto mogu primijetiti da štednjak s tri plina ima 7,5kW na koliko im i bojler u prosječnom stanu kuri većinu godine i pri tome ima dimnjak dočim štednjak nema, pa napa i tu sluzi da se to odvede. Dimne plinove. U svakom slučaju, kvaliteti zraka doma pridonosi poprilično.

    Meni su poklopci u zasebnoj ladici s poklopcima.
    Last edited by angelina1505; 03.01.2020 at 00:39.

  35. #35
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Vazno je kakav dojam zelis da ti ostavlja kuhinja.
    Npr. Namaje kuhinja spojena s dnevnom, kuhinjski stol je u njoj. Htjela sam da prostor bude povezan , da sve bude jako uredno , pravilnih linija.
    Isto tako nemam spajzu pa prostor za odlaganje hrane i viska posuda je u kuhinji.
    Imala sam hladnjak i perilicu ( koji nisu ugradbeni) pa sam i njih uklopila u novu kuhinju.
    Kod nas gornji elementi idu do stropa, ali su podjeljeni na dva djela. Oni uz strop su dubine 60 cm i sluze za pohranu stvari koje se ne koriste cesto. Oni blizi radnoj plohi su normalni. Na zidu su plocice.

    Da sam imala vise prostora mozda bi i ideja/ materijal bio drugaciji , ovako smo se prilagodili jer imamo samo 3,8m za kuhinju ( plus , mali ormar -otok koji je u suprotnim kutu ).

  36. #36
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Kako nekom ormarici u kuhinji mogu biti prazni? Kolika je ta kuhinja? Imaju i spajzu?
    Sto se tice plohe meni se beton cini super, ali nemam pojma kakav je za odrzavanje i koliko kosta. Drvo bih preskocila , mislim da je premekano i porozno ( iako super izgleda).
    Nemaju spajzu. Kuhinja je jedno 7-8 m. U jednom dijelu ormari do plafona. Svaki drugi prazan.
    Meni se ne stavljaju ormarici pa da posloje razmisljam cime cu ih napuniti.

  37. #37
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Taj beton je ko neka glet masa, navuce se 3 mm na obicnu sirovu ivericu. A sad, cini mi se da ljudi rade kupatila s tim betonom, sto bi znacilo da se odrzava u najmanju ruku kao plocice.0

  38. #38
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,537

    Default

    Quote Originally Posted by angelina1505 View Post
    Pa flekovi na stropu od sve te pare. Napa odvodi i masnocu, pa ako nema nape, sigurno ima vise čišćenja. A oni koji kuhaju na plin isto mogu primijetiti da štednjak s tri plina ima 7,5kW na koliko im i bojler u prosječnom stanu kuri većinu godine i pri tome ima dimnjak dočim štednjak nema, pa napa i tu sluzi da se to odvede. Dimne plinove. U svakom slučaju, kvaliteti zraka doma pridonosi poprilično.

    Meni su poklopci u zasebnoj ladici s poklopcima.
    Uopce ne razumijem o cemu pises.
    Kakva kvaliteta zraka? U kom smislu, da se u dnevnoj sobi ne osjeti miris brokule ili bas mislis na produkte izgaranja propana?
    Stvarno nemam pojma na sto mislis. Nemam ni plinski bojler.

    Mozda igra ulogu u garsonjeri kad netko puno prži. Meni boca ulja traje par mjeseci, a kuham pod poklopcem.

    Kod mene je prljavo u prvom redu zbog umjetnickog izricaja djeteta po zidovima, spricanja nara, fleke iz roskastih prelaze u crne (isti autor), mrvica ispod stola (isti autor, 10put dnevno), pokapan pod (sinergija vise autora), ne lickam svakodnevno oko rucki u kuhinji pa su tu moji otisci. Mislim, kod mene ne moze doci do izrazaja vodena para. A i puno vise je ima iznad sudopera kad cijedim povrce, tjesteninu i sl. Al isto ne vidim da ima dramatican efekt.

  39. #39
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,696

    Default

    Ni kod mene nema nikakve pare ni flekova na stropu, nit je ikad bilo.

  40. #40

    Default

    Dobro veče. Novo pitanje dana: što se može staviti u kuhinju na onom mjestu gdje idu zidne pločice između gornjih i donjih elemenata, a da ne izgleda užasno prljavo kad se ne čisti često ?

    Jesu to neke pločice neke posebne vrste površine?
    Ono staklo - to treba stalno brisati ili?
    Jesu izmislili nešto novo što se ne masti i skuplja kapljice vode?

    Zanima me dakle nešto na čemu se ne vidi iz aviona da nisam obrisala već neko vrijeme.
    Šta definitivno da ne uzimam ako nemam namjeru brisati to dnevno/tjedno?

  41. #41
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,696

    Default

    imam savršeno rješenje, imala sam iste prohtjeve kao i ti

    Dakle odmah sam rekla ne pločicama i kaljenom staklu.
    Stavili smo i prejednostavno je, ne traži skoro nikakvo održavanje - one panel ploče koje su u Elgradu u kombinaciji s radnim pločama, znači materijal koji je otporan na visoke temperature, vlagu. Konkretno kod mene je kuhinja (fronte) bijela al je radna ploča taj materijal kao hrast(nije naravno pravo drvo) a od identičnog dezena su te panel ploće ne znam kako da ih nazovem, režu se i postavljaju u jednom komadu, nema nikakvih fuga, niti spaajanja, sve je u jednom velikom blioku po mjeri.

    Ako pronađem neki link pošaljem ti.

  42. #42
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,696
    Last edited by Lili75; 10.01.2022 at 23:07.

  43. #43
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,696

    Default

    recimo ovako:https://indizajn.rtl.hr/sajam/elgrad...acija-4-final/
    https://www.pinoles.com/eng/products...t37-18-mm.html (klikni gdje su slike kuhinje dolje)

    s tim da je meni moja ploča i puno ljepša

    imaš raznih dezena pa po svom ukusu
    Last edited by Lili75; 10.01.2022 at 23:09.

  44. #44

    Default

    E pa super! Hvala ti.
    I zbilja ne “blješti masnoća/kamenac” na tome kao na pločicama/staklu?

  45. #45
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,289

    Default

    A kaj s donjim pločama gornjih elemenata i sa prednjim vratima gornjeg elementa?

  46. #46
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,696

    Default

    Quote Originally Posted by Bubilo Bubich View Post
    E pa super! Hvala ti.
    I zbilja ne “blješti masnoća/kamenac” na tome kao na pločicama/staklu?
    Ne nista se ne vidi, morala bi zagledat i posebni neki.kut zauzet dok padaju zrake sunca u odredjenom trenutku dan da skuzis

  47. #47
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,696

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    A kaj s donjim pločama gornjih elemenata i sa prednjim vratima gornjeg elementa?
    Donji dio gornjih elemenata uvijek ima napu iznad stednjaka i ona je uredno masna, a sta ces mozda da se kuha manje na plin (a ja obozavam plin), cesce pali napa (sto radim vrlo rijetko, radije otvorim balkon) a i manje kuha hahaha, onda ne bi napa bila masna.

    A nista frknes je u perilicu, prije toga malo naprskas onim cudima za masnoce.
    Last edited by Lili75; 11.01.2022 at 08:21.

  48. #48
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,696

    Default

    A za fronte jelena.O ako pitas za packe imaju sad ovi novi materijali na kojma ne ostaju packe,a inace ce se manje vidjet na mat verziji nego na sjajnoj.

    Ja imam visoki sjaj jer je to bio ustupak MM-u (kojem je estetika No.1) zauzvat da uzmemo ovaj hrast (radnu plocu i panele umjesto kaljenog).

    Ako bi ukucani pravilno otvarali elemente (onaj mehanizam s utorom, ne bi bilo ni packi.

    No nemojmo bas toliko ocekivati
    Last edited by Lili75; 11.01.2022 at 08:25.

  49. #49
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Quote Originally Posted by Bubilo Bubich View Post
    Dobro veče. Novo pitanje dana: što se može staviti u kuhinju na onom mjestu gdje idu zidne pločice između gornjih i donjih elemenata, a da ne izgleda užasno prljavo kad se ne čisti često ?

    Jesu to neke pločice neke posebne vrste površine?
    Ono staklo - to treba stalno brisati ili?
    Jesu izmislili nešto novo što se ne masti i skuplja kapljice vode?

    Zanima me dakle nešto na čemu se ne vidi iz aviona da nisam obrisala već neko vrijeme.
    Šta definitivno da ne uzimam ako nemam namjeru brisati to dnevno/tjedno?
    prijateljica je htjela staklo no nakon nekog odmora u apartmanu sa staklom u kuhinji je odustala. kaže kako god je obrisala da je vidjela tragove, ok možda ima više vrsti, neka bolja sredstva itd. Ja ima neke velike na kojima je uzorak sitnih sivih (više nijansi) oktagona, ne vidi se ništa.
    Ako hoćeš pofotkam ti ako treba i zamusano.

  50. #50
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,696

    Default

    Kosjenka legendo i zamusano

    I ja sam isto tako probala kaljeno ma nema sanse i onaj tko kaze da se to brzo ocisti, samo poprska i prebrise daj me nemooj...ne zelim stalno prskat i prebrisavat a na staklu vidim svaku tockicu i mrzim to gledat pa bi stalno brisala, sigurna sam.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •