Pokazuje rezultate 1 do 50 od 108

Tema: Trebamo li ići psihologu?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Gradiva je manje ali...Danas rade udžbenike da budu ‘guba’. Sličica gore, pogledaj lijevo, prouči,desno gore nešto piše,nađi, ... Sad se profesorima čini da je malo gradiva pa nadopunjuju u bilježnici..
    Da naprave knjigu u kojo bi sve važne činjenice bile u sredini, svi važni pojmovi malo podebljani, sličice sa strane( bez puno teksta) ‘tko želi znati više’na kraju- djeca bi se spasila.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj cipelica prvotno napisa Vidi poruku
    Gradiva je manje ali...Danas rade udžbenike da budu ‘guba’. Sličica gore, pogledaj lijevo, prouči,desno gore nešto piše,nađi, ... Sad se profesorima čini da je malo gradiva pa nadopunjuju u bilježnici..
    Da naprave knjigu u kojo bi sve važne činjenice bile u sredini, svi važni pojmovi malo podebljani, sličice sa strane( bez puno teksta) ‘tko želi znati više’na kraju- djeca bi se spasila.
    Kod nas su udžbenici već godinama ovakvi. Zar kod vas nisu bili? Zanimljivo...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj cipelica prvotno napisa Vidi poruku
    Negdje sam čitala koliko je takvo skretanje (rasipanje) pažnje loše za mozak koji onda više nije u stanju držati pažnju ni na čemu dulje od koju minutu. Originalni članak je komentirao news portale, ali mislim da se može primijeniti i ovdje.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Negdje sam čitala koliko je takvo skretanje (rasipanje) pažnje loše za mozak koji onda više nije u stanju držati pažnju ni na čemu dulje od koju minutu. Originalni članak je komentirao news portale, ali mislim da se može primijeniti i ovdje.
    Takvi udžbenici su kod nas i uvedeni sa premisom da su stari udžbenici strašno zastareli, dosadni i pretrpani linearnim informacijama, a nove generacije su nekako već odmalena navikle na elektroniku, ekrane i drugačiji vizuelni raspored informacija, kratkog su raspona pažnje i "zahtevaju" drugačije udžbenike, kraće i drugačije vizuelno raspoređene, da bi efikasnije učila. U praksi se ta premisa baš nešto i ne iskazuje kao tačna...

Do sad su masi dece najrazumljiviji oni udžbenici koji su zlatna sredina i napisani uz zrnce zdravog razuma i stručnosti: bez nagomilavanja nepotrebnih podataka, ali i bez preteranog uprošćavanja do besmisla, uz modernizovane sheme i ilustracije ali bez preteranog šarenila, i ono što je najvažnije, sa lekcijama koje su manje više zaokružene u neku smislenu celinu, tako da je detetu jasno šta lekcija uopšte pokušava da mu saopšti (za mnoge lekcije to nije jasno ni meni, a kamoli detetu). I da, deci uglavnom ne smeta ako je lekcija napisana linearno, bez tog razbacivanja levo, desno, gore, dole, ukoso... naprotiv. Većina dece želi udžbenik koji je zaista udžbenik, a ne sastavljen kao podsetnik.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •