Pokazuje rezultate 1 do 50 od 477

Tema: Psihoterapija i dozivljaj iste u drustvu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kada je u pitanju naputak da se zove hitna i policija- nazalost iscrpljene obitelji vrlo cesto vrse pritisak na lijecnike u pokusaju da se bolesnik hospitalizira. No ako bolesnik ne zeli i nema elemente za prisilnu hospitalizaciju- psihiajtru su ruke vezane. Obzirom da se obitelji cesto zale da je clan obitelji nemoguc, da npr vice, luduje, ne da im spavati, svadja se- sto SVE i dalje nisu elementi za prisilnu hospitalizaciju najbolji savjet je u tom slucaju reci obitelji da kada se tako nesto zbiva zovu hitnu i policiju.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Obzirom da se obitelji cesto zale da je clan obitelji nemoguc, da npr vice, luduje, ne da im spavati, svadja se- sto SVE i dalje nisu elementi za prisilnu hospitalizaciju najbolji savjet je u tom slucaju reci obitelji da kada se tako nesto zbiva zovu hitnu i policiju.
    I hitna i policija te skinu s dnevnog reda jer oni ne izlaze za takve stvari. Šta se radi dalje?
    I gde je tu dobrobit pacijenta, maničnog recimo, koji ne spava, ne jede i konstantno hoda nekoliko dana, kako je to bolje i zaštitnički po njega hospitalizovati ga tek kad kolabira od dehidratacije, gladi i umora sa par kg manjka, umesto par dana pre toga ali prisilno?
    I zaista, kad već zloupotrebljavam temu a pričamo o nedostatku edukacije, koji deo sistema lečenja je predviđen za edukaciju porodice od koje se očekuje odgovornost za pacijenta? Koja osoba u sistemu ima tu ulogu edukatora porodice?

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    I hitna i policija te skinu s dnevnog reda jer oni ne izlaze za takve stvari. Šta se radi dalje?
    I gde je tu dobrobit pacijenta, maničnog recimo, koji ne spava, ne jede i konstantno hoda nekoliko dana, kako je to bolje i zaštitnički po njega hospitalizovati ga tek kad kolabira od dehidratacije, gladi i umora sa par kg manjka, umesto par dana pre toga ali prisilno?
    I zaista, kad već zloupotrebljavam temu a pričamo o nedostatku edukacije, koji deo sistema lečenja je predviđen za edukaciju porodice od koje se očekuje odgovornost za pacijenta? Koja osoba u sistemu ima tu ulogu edukatora porodice?
    ne znam, u Hrvatskoj hitna i policija uglavnom izlaze na takve pozive. Meni je zao sto izazivam frustraciju sa svojim odgovorima, puno je tragicnih i teskih situacija u kojima nema lijepih rijesenja. Ali evo u nekim postovima vidimo frustraciju time da ovlasti psihijatra nisu sire, a u drugima sto nisu uze. Osobno mislim da je ovaj zakon human i ne nalazim mu vecih zamjerki.
    Sto se tice edukacije, osobno drzim da je nadlezni psihijatar taj koji bi trebao razgovarati i educirati i pacijenta i obitelj.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Sto se tice edukacije, osobno drzim da je nadlezni psihijatar taj koji bi trebao razgovarati i educirati i pacijenta i obitelj.
    Znam da pilam , ali sto ako se do tog nadležnog psihijatra nikad ni ne dođe, tko bi onda trebao razgovarati i educirati?

Da znam, ne možeš nikoga natjerati na liječenje, ali čini mi se da je to ogromna rupa u sustavu. Da ti imaš mehanizme koji bi na vrijeme prepoznali neke elementarne simptome kod pacijenta (npr. opća praksa), pa odmah i krenuli s osnaživanjem pacijenta i cijele obitelji, sigurno bi se moglo napraviti nešto na tome da više ljudi započinje potrebno liječenje.

Je l imaš neku statistiku, koliko ljudi nikada ne završi na psihijatrijskom liječenju ili ga prekine jako brzo, usprkos tome sto im je kvaliteta života zbog psihičkih tegoba jako loša?

I još samo ovo, pa idem spavati , ja tebi stvarno vjerujem da se bolesti kao sto je shizofrenija danas mogu liječiti. Pretpostavljam ako se prepoznaju na vrijeme i terapija se nikada ne dovodi u pitanje.
    Tako kad se ja npr. pitam kolike su šanse da netko od djece oboli, jer ipak je nasljedno, vjerujem u sebe da ću dati sve od sebe da ja s moje strane napravim sve sto bi bilo potrebno, vjerujem i u znanost i u medicinu i u lijekove.

Ali s druge strane, kad imam osobu kao moja svekrva, koja dijagnozu sigurno ima već punih 40 ili 50 godina, i koja tehnički jedva da je ogrebala pomoć koju bi joj psihijatrija mogla dati, zbilja ne mogu misliti nego da tu mora biti neki problem u sustavu. Da, opet, znam nikoga ne možeš natjerati na liječenje. Ali nije do stigme. Sva rodbina i svako i najmanje dijete u ulici je i prije 30 godina znalo da je ona “malo čudna” ili “luda baba”, ali svejedno ta osoba nikada nije završila na ozbiljnom liječenju.

Znam da se vrtimo u krug, ali nikako ne mogu naći suvisli odgovor na to da to ne može biti drugačije i da se takvim osobama mora nekako moći pomoći, da ih se mora nekako moći uvesti u liječenje.

U suprotnome imamo samo one koji će sami otići psihijatru. A je li njih manji ili veći broj od ovih koje bi trebalo puškom tjerati?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •