Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
prijatelj je prijatelj, a psihoterapeut je psihoterapeut

možeš imati najbolje prijatelje na svijetu, ali oni neće znati što da rade s time što si npr. stalno anksiozan u mjeri da ti to jako otežava život
ne znaju ti pomoći kako da se riješiš učestalih napada panike itd itd
a prije svega, to je odnos koji bi trebao biti ravnopravan i prijatelji neće biti voljni redovito samo i isključivo slušati tebe i tvoje probleme
druga stvar je da ljudi mogu biti divni prijatelji, ali obično komuniciraju na drugačiji način, i prijateljica na kavi će ti reći "slušaj ti trebaš reći/napraviti to i to", i neće imati strpljenja niti vještine da te vodi do toga da sama dođeš do nekog svog odgovora
to su jednostavno dvije potpuno različite dinamike, čak i kad su ti prijateljice psihoterapeuti (čak i kad su obje)
X

meni je psihoterapija puno pomogla da skužim srž svog problema,
zašto sam anksiozna, zašto sam fizički bolesna.
pila sam i AD godinu dana, bez problema se skinula s njega i bila dobro.
išla sam tu i tamo, da pročistim psihu i proluftam mozak.

na žalost sad sam opet tu, dolazi vrijeme vađenja markera, UZV, magneta,
nuspojave na lijekove s kojima se ne nosim dobro i psihoterapija je u punom jeku.

ne zanima me što itko drugi misli o tome što idem psihijatru, ne vičem o tome okolo,
ali ni ne krijem. ako me netko pita, otvoreno pričam.
ako vidim da nekome treba, ponudim pomoć, preporučim ustanovu i psihijatre ili psihologe.

a što se tiče stigme oko AD, ja sam imala priliku čuti od liječnika preporuku da ih ne pijem,
da je to zlo, blablabla... što onda očekivati od običnog čovjeka, laika?!