Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 332

Tema: U boj protiv hodalica i jumpera!

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj cekana prvotno napisa
    bobaibeba - Grga je pravi medenjak, tako saltako i samouvjereno izgleda hm... ja bih da sam na tvom mjestu mu ipak to sklonila iz vidokruga, nek on hoda uz namještaj i ono što je nepokretno... hajde, zanima me što će drugi reći
    A zasto bi djetetu 'branila" da hoda ako je spreman? Ahmed se sa 7,5 mj. poceo dizati na nogice sada vec sa 9 mj hoda oko namjestaja. Cak se prihvati neke kutije za igracke i ode... Obidje oko stola dok si reko keks. Nemogu ga svezati!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Poštujem sve što ste rekli, ali neka djeca ne znaju puzati i ne pužu nikako već samo prohodaju... Mnoga pužu unatrag... stalno govorite o štetnosti bakterija neka su djeca alergična na prašinu, koliko je hladno na podu itd.

Naravno da će svaka majka odlučiti najbolje za svoje dijete... Ali isto tako ne možete nekome reći ni slučajno to... Možete mu dati prijedlog šta bi mogao da uradi, a na nama je da odlučimo...
    Čini mi se da ovo počinje ličiti na neki prestiž... Kada kažem malo šećera i malo soli milim da je to sasvim bolje od onoga nikako i nipošto... Zašto:

Kada dijete dehidrira i kada ima proliv daje mu se otopina sa šećerom i soli... Baš zato ne možete reći nikako... Nekoga ćete isprepadati pa neće htjeti djetetu dati infuziju...
    Jod je zdrav i mislim da ne može štetiti u malim količinama...

Mnoga su djeca prohodala sama , mnoga će sa hodalicom, neki puno ranije, neki puno kasnije, ali ne važe neka pravila za sve nas...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A tko je to kome rekao ni slucajno ovo ili ono? :shock:

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Samo da podignem topic!!! Jel ima kakvih novosti?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tamara prvotno napisa
    Mnoga su djeca prohodala sama , mnoga će sa hodalicom, neki puno ranije, neki puno kasnije, ali ne važe neka pravila za sve nas...
    Tamara, nije poanta hoće li djeca prohodati, naravno da hoće...
    Naglasak je na tome da čovjek za pravilan razvoj ne treba nikakva pomagala: kao što mu ni za prinošenje ručice ustima nije trebala nikakva proteza, tako ni za prohodavanje ne treba ništa "vanjsko".

Nismo im pomagali ni da stave nožicu u usta (a i to je dio pravilne motorike), pa nemojmo ni da koračaju. Sigurno to mogu i bez našeg forsiranja (naglasak na forsiranju).

O soli i šećeru nećemo ovdje...

timm, 18.10. imam dogovoren sastanak sa ravnateljicom Goljaka.
    Ona će nam dati smjernice kako ćemo dalje, a onda ćemo se povezati sa mnogim fizijatrima - pretpostavljam da svatko od njih ima nešto za reći.

Sa prikupljenim/prevedenim materijalom i sa napisanim izjavama stručnjaka... idemo dalje.

Pokušavamo stupiti u kontakt i sa vanjskim stručnjacima - sa onima koji su obrađivali štetnost hodalica i isposlovali neke promjene.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ajmeeee divote,neću više svakom živom stvoru morat objašnjavat zašto ne hodalica

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

iki, da baš, i ja se neki dan pretrgla objašnjavajući kolegici s posla, a ona me blijedo gleda - ne vjerujem da sam joj bila uvjerljiva :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo me s Goljaka!

Dakle, ravnateljica, dr. Grubić, nam daje bezrezervnu podršku i čak se u međuvremenu raspitivala za zakonske osnove (i danas je na sastanak dovela njihovu pravnicu)...

Neki dan su imali međunarodni seminar na kojem je ona u nekoj pauzi, potegnula ovo pitanje.
    Slovenci su pokušali, nisu uspjeli osim što su zainteresirali medije i djelomično educirali roditelje.
    Ja bih i s time bila prezadovoljna.

Ona je rekla da će uvijek istupiti u medijima i odraditi sve što bude trebalo.

Ja presretna!

Idemo!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Apri, to su super vijesti!

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apri, vrijednice :D

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

apri

ova recenica me posebno odusevila
    Naglasak je na tome da čovjek za pravilan razvoj ne treba nikakva pomagala: kao što mu ni za prinošenje ručice ustima nije trebala nikakva proteza, tako ni za prohodavanje ne treba ništa "vanjsko

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Joj, pišem "na rate", ali stvarno sam u gužvi.

Pitala sam je što ona govori roditeljima za ovakvo ili onakvo postupanje prema djeci (naravno, njoj je lakše nego nama ovdje, ona ima i znanje i zvanje i njoj se vjeruje).

Onima koji drže dijete za ručice dok prohodavaju:

tata, ajde vi hodajte dok vam netko drži ruke u zraku.
    mogu!
    možete, ali je li vam ugodno?
    pa nije!
    onda nemojte!

ako djecu drže u hodalici, zgrabi ih ispod pazuha i kaže: a sad hodajte!
    i onda s ljudi cerekaju tapkajući na prstima i mlatarajući po zraku pokušavajući dosegnuti pod.

ona je čak i protiv vrtića i sugerira roditeljima da su to zatvori za djecu. ipak, vrtići su od svih "pomagala" najmanje zlo, a za hodalice kaže da služe kako bi se majke ili riješile djece ili kako bi se po susjedstvu hvalile kako njihovo xymjesečno dijete "prohodava".
    drugog objašnjenja nema.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

BRAVO!!!
    Vezano za ovo držanje za ruke, još nešto mi je također važno.
    I kad je dijete starije, ljudi ga drže za ruku i šetaju s njim. To je ok. Al kad sam se našla u toj situaciji, skužila sam da je bebonja (npr. od godinu ipo) prenizak, tj da sam mu ja visoko, i pazim kad ga držim za ruku da ga ne "potežem", nego se trudim da me drži svojim-hm kako bi mogla to objasnit-mišićima. To naročito vidim kad se penjemo uz stepenice koje nemaju ogradu, rukohvat, pa se drži za mene, onda se ja trudim da se on SAM oslanja na mene, a ne da ga ja podižem na svaku novu stepenicu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Oni su protiv vrtića (na Goljaku) zato što je to zatvor, ali i zato što se djeca u vrtiću i kinderbetu počnu pogrešno podizati na noge - tako da se vuku rukama, a stati se treba iskorakom. Tj. nije to pogrešno, nego djeca tako ustaju dok još ne znaju iskorak, a ako su u vrtiću onda imaju tu mogućnost, imaju se za što primiti i povući rukama na noge. (Lei je kao djetetu koje je moralo vježbati trebalo onemogućiti takvo ustajanje, tj. morali smo ju držati podalje od namještaja za koji se može povlačiti)

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja mislim da ste malo pretjerali , vrtić nije nikakav zatvor.Zatvor su mali stanovi u kojima mnogi od nas žive, pa vrtić u takvim stanovima izgleda kao prostranstvo.
    A hodalice nisu ni moguće jer se uopće ne mogu koristiti pa nemamo dilemu da li ih koristiti ili ne.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa čuj, nismo to mi izmislili, tako kažu fizijatri i terapeuti obučeni po Bobath metodi - da su vrtići i kinderbeti loši za mentalni razvoj djece jer sputavaju kretanje (zato zatvor)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E pa sad vrtić baš i ne bih svrstavala u isti koš sa hodalicom!

Koristim vrtić i dobro mi dođe kada moram na WC ili nekud na brzinu jer onda sam sigurna da Dora baš tada neće pasti, udariti se i sl.
    Za druge stvari ga niti ne koristim...dobro, koristim ga i za držanje igračaka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A zašto svi tako doslovno sve shvaćaju?!

Vjerujem da je ravnateljica mislila na zatvor jer mnogi roditelji djecu stave unutra i ne vade van duže vremena. Ako ideš na WC, naravno da ćeš ga staviti negdje gdje se ne može ozlijediti - pa bio to vrtić, krevetić ili autosjedalica (kao kod mene).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

spooky, nigdje ne piše da su u istom košu.
    i uvijek se govori o zlouporabi.
    ako je vrtić za to što si ti napisala, onda je dobro, ali ako služi zato da bi se dijete izolirali i pod parolom da će, držeći se za mrežu i rukohvate, "naučiti hodati", e onda ne valja.

ali da je zatvor, zatvor je: dijete treba slobodu, ma koliko mali naši stanovi bili.

u prilog tome, opisat ću naš slučaj: kada je orka imala 5 mjeseci, bilo smo na kontroli kod dr. Grubić i ona je samo vikala: dajte djetetu poda, Samo pod jo treba (u smislu tvrde podloge z aokretanje i, jednog dana, propuzavanje).
    Znate... mi nemamo poda!
    :? , a gdje vam je pod?
    Mi smo živjeli u tako malom stanu da smo s vrata direktno uletavali u krevet.

Onda, kad je mala imala 9 mjeseci i kada se počela dizati, čučati, dr je govorila: dajte joj namještaja!
    Znate, mi nemamo namještaja

Doc je umrla od smijeha: nikad nismo imali što je trebalo, ali dijete je imalo najpravilniji mogući obrazac hoda: hodala je uz zidove, pa čučnula, pa se digla i otišla.
    Bez ikakvih pomagala.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dok ja napišem tiradu, Vrijeska u jednoj rečenici

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i opet moram objasniti: u međuvremenu smo se bili preselili u ogroman stan bez ijednog komada namještaja. zato ta promjena.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Dok ja napišem tiradu, Vrijeska u jednoj rečenici
    nemam ja trenutno vremena za detaljna objašnjenja
    ti to ipak lijepo objasniš i potkrijepiš primjerima

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Pa normalno i ja koristim vrtić samo kad je nužno i mogu reći da je to super stvar.

Ako netko drži dijete cijeli dan tu nije problem u vrtiću nego u osobi.Takva osoba može dijete cijeli dan držati i u sjedalici , pa neću zato biti protiv sjedalice. :?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Pa čuj, nismo to mi izmislili, tako kažu fizijatri i terapeuti obučeni po Bobath metodi - da su vrtići i kinderbeti loši za mentalni razvoj djece jer sputavaju kretanje (zato zatvor)
    Sto nije Bobath metoda metoda terapije za djecu koja imaju cerebralnu paralizu?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

CP se ne dijagnosticira do godinu dana, a Bobath je metoda po kojoj djeca vježbaju od rođenja.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ne samo za njih; zapravo ne znam po kojim metodama oni rade, ali mi smo radili i po bobathu i nešto kombinacije bobatha i voite

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Do godinu dana se ne zna tko ima a tko nema cerebralnu paralizu, svi imaju cerebralne poremetnje kretanja.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

odgovarala sam ani

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Do godinu dana se ne zna tko ima a tko nema cerebralnu paralizu, svi imaju cerebralne poremetnje kretanja.
    Ja imam drugacije informacije. Koliko znam, poremecaji se u velikoj vecini slucajeva primjete do sestog mjeseca djetetova zivota.

Ne kuzim ovo da svi imaju cerebralne poremetnje kretanja. Tko svi i kakve poremetnje kretanja, u kom smislu?

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

pod "svi" je mima vjerojatno mislila na svu djecu koja imaju ikakve motoričke probleme; npr., i nama je liječnik rekao da bojan ima "cerebralni poremećaj kretnji", a u pitanju je bio "samo" dosta kasno dijagnosticiran dystoni

a kada se točno može govoriti o CP, to stvarno ne znam

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kako to misliš, primijete se? Pa primijeti se odmah po rođenju kakav dijete ima tonus mišića i kakva mu je spontana motorika, ali se dijagnoza cerebralne paralize ne postavlja do godinu dana jer se ne zna kakav će ishod ti problemi iliti poremetnje imati. Sva djeca koja vježbaju imaju do godinu dana neku od dijagnoza cerebralnih poremetnji kretanja, najčešće Dystoni sindrom -- i ona djeca koja sa godinu dana dobiju dijagnozu CP, i ona djeca koja su sa godinu dana zdrava djeca. Tako da svi i vježbaju po istim metodama (na primjer po Bobath metodi), samo naravno da vrsta i intezitet vježbanja ovisi od slučaja do slučaja.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

CP se ne dijagnosticira do godinu dana, a Bobath je metoda po kojoj djeca vježbaju od rođenja.
    Ovo isto ne kuzim. Zasto vjezbaju po toj metodi (sva djeca bi trebala, ili samo neka?) i to od rodenja, kad je ona zamisljena kao terapija (znaci nesto nije kako spada pa ides popravljati)?

Samo da naglasim da ne provociram, iskreno me zanima jer mi bas nije jasno na sto se misli.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OK, onda ovdje znaci samo govorimo o djeci koja imaju motoricke probleme?

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

pa da

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj andrea prvotno napisa
    pa da
    nisam mislila na cijeli topik, nego na ovo zadnje

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma ne sva, ona koja imaju motoričke poteškoće u smislu promjena u tonusu/asimetrije itd. Posebno je važno da ta terapija baš krene od rođenja ii što ranije jer je dječji mozak plastičan pa se ti ranim terapijama puno stvari može popraviti. Ali, ono što terapeuti preporučuju kao dobro za djecu sa nekim problemom, itekako je dobro i za zdravu djecu (to sa mislim na ovo što sam napisala prije o vrtiću) -- vježbanjem se zapravo i simulira nekakav normalan, zdravi razvoj.

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

dr. Grubić i ona je samo vikala: dajte djetetu poda, Samo pod jo treba (u smislu tvrde podloge z aokretanje i, jednog dana, propuzavanje).
    Moje djete skoro nikada nije na podu. Razlog- predivlja je i ona kada se okreće sa trbuha na leđa samo rukicom se prebaci u rikverc, i tako je par puta lupila glavicom da sam podu rekla veliki NE!
    Neka se valja po krevetu, po deci, strunjači...
    :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa može biti na strunjači/deki/puzzlama - na podu, mislim da nitko nit ne stavlja dijete na goli pod

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Irena, nemoj doslovno shvaćati: pod kao ravna podloga na kojoj je dijete slobodno. A ti je prekrij čim hoćeš.
    Krevet nije dobra opcija jer je mekan i nema čvrstog feedbacka.

A ja sam sigurna da dijete koje sve samo radi i čije razvojne faze idu same od sebe... ima sve obrane i ne udara glavom.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nekad mi se čini da vi Irena pomalo forsate Ellicu, iako je ona već sama po sebi jako motorički napredno dijete. To zaključujem na temelju snimke na koju si nam stavila link (gdje je vodite za rukice dok hoda). Nemoj me pogrešno shvatiti . Možda on nije divlja nego pokušava postepeno dostići ono čemu je vi "učite".

A za tebe Apricot link na citirani tekst (a i za Irenu ):

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=31081

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Irchi, puno hvala za link.
    Jako je koristan: trazit cemo odobrenje autora da ga stavimo na nas Portal.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Oh, ma daj, pa drago mi je da mogu biti od koristi, posebno u ovoj tematici .

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ispred cekaonice za posjete u zadarskom rodilistu stoji vec jako dugo tekst (uocljiv, jer je jedini) o stetnosti hodalica.
    Moram priznati da ih ja jako rijetko vidjam kod prijatelja i poznanika. Mozda ima utjecaja

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Irena, nemoj doslovno shvaćati: pod kao ravna podloga na kojoj je dijete slobodno. A ti je prekrij čim hoćeš.
    Krevet nije dobra opcija jer je mekan i nema čvrstog feedbacka.

A ja sam sigurna da dijete koje sve samo radi i čije razvojne faze idu same od sebe... ima sve obrane i ne udara glavom.
    apri, mi smo imali bas super iskustva s krevetom (doduse nas madrac nije bas mekan). Pustali smo tonku golu, samo na plahti (da joj ne smeta posteljina) i na taj nacin je jako dobro vjezbala motoricke vjestine. Ne mogu je bas zamisliti golu na podu, a mislim da je za motoriku vazno da dijete bude sto vise vremena bez pelena. U trenutku kad je pocela sjediti, mi smo je poceli stavljati na pod (na tepih pokriven dekom), 2-3 dana je bila zbunjena i dogodilo se nekoliko puta da je lupila glavom, ali vrlo brzo je shvatila da je tu drukcija podloga i da zahtijeva i drukcije ponasanje. I od onda je pocela izmisljati razlicite igrice za krevet i za pod. Meni se cini korisnim da dijete upozna podloge razlicite tvrdoce i da uci prilagodjavati se.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj dijanam prvotno napisa
    Ispred cekaonice za posjete u zadarskom rodilistu stoji vec jako dugo tekst (uocljiv, jer je jedini) o stetnosti hodalica.
    Moram priznati da ih ja jako rijetko vidjam kod prijatelja i poznanika. Mozda ima utjecaja
    dijanam, jel nam mozes, molim te, reci tko je stampao taj plakat tj. tko je napisao tekst? neko udruzenje, pedijatar ili ?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

već duuuugo nisam bila na zadarskoj pedijatriji , ali u vrijeme kad smo s Laurom (2000.) išli na fizikalnu terapiju zbog hipertonije, na stupu u čekaonici bio je jasno uočljiv kopiran novinski članak o štetnosti hodalica.... koliko se sjećam, mislim da je u prvom planu isticao rizik od padova niz stepenice i sl., ali izgleda da je i takav nedorečen članak imao efekta, jer ja ne poznajem niti jednog zadarskog roditelja koji bi dijete strpao u hodalicu

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

super, hvala dzez.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj džez prvotno napisa
    već duuuugo nisam bila na zadarskoj pedijatriji , ali u vrijeme kad smo s Laurom (2000.) išli na fizikalnu terapiju zbog hipertonije, na stupu u čekaonici bio je jasno uočljiv kopiran novinski članak o štetnosti hodalica.... koliko se sjećam, mislim da je u prvom planu isticao rizik od padova niz stepenice i sl., ali izgleda da je i takav nedorečen članak imao efekta, jer ja ne poznajem niti jednog zadarskog roditelja koji bi dijete strpao u hodalicu
    zato ih ja poznam nekoliko (iako nisam odavde, pa znam malo ljudi), a očigledna je razlika u koordinaciji pokreta i stabilnosti između djece koja su bila dosta u hodalici i Ria koji prohodava uz namještaj.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Potpisujem ninaXY

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja zapravo kad razmislim malo ne znam niti jedno jedino dijete koje je bilo u hodalici. Zapravo, hodalicu sam vidjela samo u dućanu

Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •