Dosta ljudi voli reći da su ti neki najgori primjeri katolika predstavnici svih vjernika samo da bi opravdali svoje nepodnošenje vjernika. To bi bilo isto kao da kažemo da je Andrej Plenković predstavnik svih Hrvata. Ma je, malo sutra.

Predstavnik vjere za mene nije nitko. Nema te osobe, čovjeka, koji bi meni mogao predstavljati neku vezu sa Bogom. To je moja osobna stvar. Vodim se svojim unutarnjim osjećajem kad nešto trebam napraviti, odlučiti. Ne vjerujem u nikakve popratne likove i sadržaje raznih religija. Samo u Boga. A njemu se mogu obratiti i sama. Ne treba mi druga obična osoba kao što sam i ja da to radi umjesto mene.

E sad, kako baš pravi katolici, koji žive katoličkim načinom života gledaju na to, ne znam. Nadam se da ima netko ovdje na forumu i da će se javiti pa da pričamo o tome. Iz mog razgovora sa svojim vršnjacima i prijateljima, mogu primjetiti da jako puno ljudi gleda na način na koji ja gledam. Samo vjera u Boga i to je to. Nema sporednih likova. Tako da bih ja rekla da katolika zapravo ima jako malo. Pravih katolika. Pretpostavljam da se ljudi deklariraju kao katolici iz neke navike ili možda iz razloga što ne znaju kako bi drugačije objasnili svoju vjeru.

S druge strane, možda i nisam u pravu, možda ti ljudi žele biti pravi katolici, ali ne žele doživljavati Boga onako kako ga Crkva doživljava. Što isto nije loše. Crkva je svakako mijenjala neke svoje stavove, nije baš ni za očekivati da će neka organizacija ostati identična stoljećima. Možda oni to očekuju, ne znam.