Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: Odgoj u duhu slobodne misli (okrugli stol: vjernici, nevjernici i svi između)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U kojoj školi je isto tako kako Pulinka opisuje?
    U našoj školi ne stoje slike svetaca po zidu. Nisu tema u Hrvatskom jeziku ni PiD. Ne rade im se priredbe u čast. Ne misle djeca da je neki svetac ili Isus izumio struju, telefon i sl. Ne crtaju na likovnom Isusa.
    Ja sam vjernik i smatram da vjeronauku nije mjesto u školi ali reći da je kod nas isto ovako kao kod Pulinke je pretjerivanje.
    U našoj osnovnoj je križ u svakoj učionici, ponegdje i Isusove slike. Crta se na likovnom, radi se Božićna priredba svake godine sa kompletno vjerskim sadržajem (sudjeluju sva djeca nižih razreda), posvećuje se kruh, u gradivu HJ provlači se katoličanstvo od prvog do osmog.
    Moj dojam je da je baš isto ovako kao što pulinka opisuje.
    No ono što zaista cijenim je trud i volja škole da se djeci koja ne idu na vjeronauk olakša različitost. Kad se moj sin upisivao u osnovnu prije 11 godina rekli su mi na upisu da je to prvi slučaj u školi da dijete neće pohađati vjeronauk. Međutim, bilo ih je više već u njegovom razredu tako da smo očito probili led.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ali poenta je bila u tome da i religiozni i nereligiozni, i roditelji i deca, mahom smatraju Svetog Savu nezanimljivim praznikom, deci je ta tema sasvim apstraktna i daleka, niko nije preterano oduševljen ni priredbom ni ostalim aktivnostima, ali eto svi to odradimo jer je sad tu u programu.
    I šta ja imam od toga što će 70-80% vernika da se složi da bi školovanje bilo sasvim ok i bez Svetog Save ili uz simbolično pominjanje (apropo priče sa druge teme da vernici često ne misle isto što i zvanični religijski autoriteti), kad niko nikad nije zauzeo nikakav stav povodom opšteg cirkusa.
    Jedan od argumenata protiv premise da "inertni vernici ne štete zajednici", bar sa moje tačke gledišta.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Ali poenta je bila u tome da i religiozni i nereligiozni, i roditelji i deca, mahom smatraju Svetog Savu nezanimljivim praznikom, deci je ta tema sasvim apstraktna i daleka, niko nije preterano oduševljen ni priredbom ni ostalim aktivnostima, ali eto svi to odradimo jer je sad tu u programu.
    I šta ja imam od toga što će 70-80% vernika da se složi da bi školovanje bilo sasvim ok i bez Svetog Save ili uz simbolično pominjanje (apropo priče sa druge teme da vernici često ne misle isto što i zvanični religijski autoriteti), kad niko nikad nije zauzeo nikakav stav povodom opšteg cirkusa.
    Jedan od argumenata protiv premise da "inertni vernici ne štete zajednici", bar sa moje tačke gledišta.
    U vrijeme dok su moja djeca bila u osnovnoj školi, ja sam se pitala imaju li takve teme u programu svrhu... Zaključila sam (iako ne tvrdim da je i u ovom slučaju tako) da je skriveni razlog potreba za štampanjem novih i novih udžbenika, ali to ovdje nije tema.

I meni je išlo na živce uvođenje vjerskih tema u predmete koji nisu vjeronauk (npr. povijest i naročito jezik), ali ne čudi me to, obzirom na način kako se odabiru ljudi koji u ministarstvima donose takve odluke (po ključu podobnosti, a ne stručnosti). Sorry na offt.

Da razjasnim - mi se tu prepucavamo oko religije, a za mnoge stvari postoje razlozi koji s tim nemaju nikakve veze, nego su u pitanju financijski interesi.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.02.2020. at 11:31

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •