Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: Odgoj u duhu slobodne misli (okrugli stol: vjernici, nevjernici i svi između)

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Ali poenta je bila u tome da i religiozni i nereligiozni, i roditelji i deca, mahom smatraju Svetog Savu nezanimljivim praznikom, deci je ta tema sasvim apstraktna i daleka, niko nije preterano oduševljen ni priredbom ni ostalim aktivnostima, ali eto svi to odradimo jer je sad tu u programu.
    I šta ja imam od toga što će 70-80% vernika da se složi da bi školovanje bilo sasvim ok i bez Svetog Save ili uz simbolično pominjanje (apropo priče sa druge teme da vernici često ne misle isto što i zvanični religijski autoriteti), kad niko nikad nije zauzeo nikakav stav povodom opšteg cirkusa.
    Jedan od argumenata protiv premise da "inertni vernici ne štete zajednici", bar sa moje tačke gledišta.
    U vrijeme dok su moja djeca bila u osnovnoj školi, ja sam se pitala imaju li takve teme u programu svrhu... Zaključila sam (iako ne tvrdim da je i u ovom slučaju tako) da je skriveni razlog potreba za štampanjem novih i novih udžbenika, ali to ovdje nije tema.

I meni je išlo na živce uvođenje vjerskih tema u predmete koji nisu vjeronauk (npr. povijest i naročito jezik), ali ne čudi me to, obzirom na način kako se odabiru ljudi koji u ministarstvima donose takve odluke (po ključu podobnosti, a ne stručnosti). Sorry na offt.

Da razjasnim - mi se tu prepucavamo oko religije, a za mnoge stvari postoje razlozi koji s tim nemaju nikakve veze, nego su u pitanju financijski interesi.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.02.2020. at 10:31

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •