Ne znam jel tko stavio vec.
Super sve objasnjeno.
Hvala! Da je neko alergican na taj peg makrogol - znao bi? Di toga ima? Nadam se da ce lijecnici opce prakse na temelju ovog obrazlozemja lakse do preporuke za pacijente jer su meni ova obrazlozenja i nabrajanja kemijskih sastava - korejski.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.12.2020. at 20:42
Evo, može se putovati gdje hočeš, samo treba imati para za uplatiti smještaj.
https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novost...6LPRO_qLkGotPQ
Ina33,
cini mi se da tebe najvise zanima, javim se malo kasnije, imamo obit.frenda koji radi u kompaniji u vlasnistvu Pfizera kojeg smo pitali za misljenje o cjepivu.
A čujte, Pfizer proizvodi Viagru.
Ako im milioni muškaraca vjeruju i ako svima njima i njihovim ženama Pfizerov proizvod pomaže, i ako nikoga nije strah uzimati Pfizerov proizvod koji utiče na nešto muškarcima od najbitnije važnosti, tada se ne treba bojati niti Pfizerovog cjepiva.
![]()
On nam je rekao da se ne bi cijepio radi nepoznatih dugorocnih autoimunih reakcija jer mRNA umjetno aktivira antitjela što je super za virus, ali nije za autoimune nuspojave.
On radi za njih (na vrlo visokoj poziciji) i sad ti budi pametan.:/
Ja sam svojim roditeljima rekla neka pricekaju s cjepljenjem.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.12.2020. at 09:15
Vezano za dugorocne mogucnosti nuspojava.. mozda za roditelje to nije toliko bitno? Moj tata ima 80, sto bi za njega bio dugi rok? Kod tate me vise brine kratkorocna perspektiva, dosta njegovih je partilo od korone sad, s 2 se pozdravio prije prikljucivanja na respirator..Mene su neki upozoravali da kao ne znaju se dugorocni utjecaji cjepiva protiv gripe (a na trzistu je 50 god) :/.
Posljednje uređivanje od ina33 : 20.12.2020. at 09:26
peg se nalazi u laksativima, u sredstvu kod kolonoskopije... prilicno je inertan i rijetko izaziva reakcije
sto se tice mrna tehnologije, nije nikakva novost. koristi se vec jako dugo. i ne, nema nikakve opasnosti od autoimunih bolesti kao sto mnogi strahuju. puno su vece opasnosti od akutnog covida i posljedica koje radi nasem organizmu
Posljednje uređivanje od magriz : 20.12.2020. at 09:32
Ma to za gripu mi nema smisla, hellou 50 god i dugorocno su se vec 100x pokazali.
Realno s obzirom koliko se moji cuvaju i spremni su se jos tako duze cuvati, mene je trenutno vise strah tih nuspojava. Moji su imali nekoliko puta reakciju i na cjepivo protiv gripe, ali po frendovom komentaru ove mi nuspojave zvuce puno kompliciranije i nedostatno neistrazene jer nije proslo duze vrijeme da se uopce pokazu.
Nisam ni sama pametna.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.12.2020. at 09:36
Nisam upisala sve njegove komentare jer ne stignem, samo osnovno.
Evo tu je iz prilično pouzdanog izvora ukratko objašnjeno
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019...ines/mrna.html
Ovako kako je opisano mi se čini da ima dosta prednosti spram klasičnih cjepiva (gdje dobiješ jako puno raznog genetskog materijala za imuni odgovor - ovdje dobiješ točno onaj komadić koji imunosustavu treba) no očito ima nekih drugih nuspojava, ne znam kojih... Dugoročno mi se ne čini opasno, jer piše da se nakon proizvodnje proteina mRNA razgrađuje i ne ulazi u staničnu jezgru nego djeluje samo par dana....
Naravno sve je to teorija a praksa zna otkriti iznenađujuće pravce djelovanja kojih se razmišljanjem prije nitko nije uspio dosjetiti.
A na temu opasnosti - evo jučer upravo saznala za još jedan slučaj 40-i-nešto-sitno-gpdišnjaka koji je preminuo od korone.
Tako da kad stigne cjepivo i dođem na red - sigurno se cijepim. A i mamu ću nagovoriti da se cijepi čim prije. Te "štitim se" fore su samo smanjenje rizika, realno - osim ako žive u stanu i ne izlaze nikad van i samo im hranu dostavljaju - uvijek postoji šansa za zarazu.
Posljednje uređivanje od sillyme : 20.12.2020. at 09:43
Pa da...
I što nam je alternativa? Ovako se zafrkavati i izbjegavati koronu?
Dokad?
Očito neće sama nestati, a naše mjere su nedjelotvorne...
Pfizerovo je cijepivo ispitano na vise od 40.000 ispitanika i proslo je rigorozno sve faze koje mora proci svako cijepivo prije stavljanja na trziste. U ljudskoj povijesti ne postoji medicinsko dostignuce koje je za ljudsku vrstu napravilo vise od izuma cijepiva. I niti jedno cijepivo nikada nije imalo signifikantne jake i trajne posljedice. Ne postoji niti jedan jedini dokaz koji bi upucivao da Pfizerovo cijepivo uzrokuje autoimune bolesti. Ne postoji. Tehnologija koju koristi Pfizer u ovom cijepivu koristi se u razvoju drugih cijepiva i lijekova (npr. cijepiva za zika virus, cijepiva za CMV, lijekovi za razne karcinome).
i jos bih htijela reci, da raspolagati informacijama i nesto znati i razumjeti nije isto i da se toga valja podsjecati u raspravama o cijepivu. Osobno, bez obzira na medicinsku podlogu, ni u ludilu ne mislim da znam i dubinski razumijem razliku medju cjepivima. Sigurna sam da niti “visoka pozicija” u Pfizeru ne garantira razumijevanje i znanje. Osim ako gospodin nije radio na razvoju ili istrazivanju samog cijepiva. Ali sasvim cu se sigurno cijepiti. Jer kao i u mnogim drugim zivotnim situacijama biram vjerovati sustavu- kao sto vjerujem da su deklaracije na proizvodima pretezno tocne, primjerice, no ne provjeravam sama niti ne sumnjam u to da ipak ima dodatnih tvari ili otrova. Ili vjerujem da je pilot izucen za to sto radi, a avion tehnicki ispravan. Pri cemu je proces koji se primjenjuje na cijepiva i cijepiva iznimno rigorozan kada dodje do ispitivanja sigurnosti primjene.
Magriz, kad si već spomenula, koje su kod tebe posljedice nakon preboljelog covida?
Ja sam jutros odlučila da će se moja čitava obitelj , šira i uža cijepiti. Svekar je umro.
Ja ne pokapam više nikoga.
Bar ne zbog ili od korone.
U potpunosti se slazem s ovim što je saša napidala i duboko vjerujem u to da je cjepivo jedino rješenje.
Meni su te gluposti (nemam druge riječi) oko toga je li cjepivo sigurno toliko glupe i za ne povjerovati, i na razini rasprave jesu li antiobiotici i normabeli sigurni. Ono ima li antibiotik i normabel nuspojave. Svaka i najmanja tabletica bilo čega ima nekakvu nuspojavu kod nekoga, a jednog od tisuću ili 10 tisuća će ubiti 1 andol, pa to nikoga ne spriječava da ih gutaju ko ludi i kad treba, i još više kad ne treba (kad su antibiotici u pitanju).
Ovo sad sto ću napisati znam da će zvučati malo bljak, al evo... moje je dijete s 8 godina prošlo kemoterapiju i transplataciju koštane srži, nakon toga je u 20 mjeseci primio 28 doza različitih cjepiva. (morao je primiti sve ispočetka s čim je bio ranije cjepljen plus još neke druge). Ako medicina može prvo u dijete uliti kemoterapiju pa onda 28 doza cjepiva, valjda je toliko sigurna u to da može smiksati malu količinu nečega što velikoj velikoj većini odraslih ljudi neće ostaviti nikakve trajne ili smrtonosne nuspojave.
Zapravo, nije sigurna... sve je to rizik. To je prvo što smo naučili kad se dijete razboljelo. Medicina je samo odabir/preuzimanje manjeg rizika.
Ima li cjepivo nuspojave? Ima. Al ima ih i piletina koju jedemo i zrak koji dišemo.
Ako se ne odričemo medicine (znanosti) inače, zašto smo odlučili odreći ih se baš sada?
Joj, da barem Bill Gates ugrađuje čipove kroz to, možda bi mogao na taj način utjecati i nekako prosvjetiteljski na ljudsku vrstu.
Ono što me zapravo zanima, nisam uspjela popratiti, hoće li raditi prvo serološke testove prije cjepljenja?
Babyboys, iskrena sucut
Magriz, pitat cu ga konkretno to pitanje, pa ti prenesem.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.12.2020. at 14:19
Babyboys, moja sucut....
Mi smo doma svi pozitivni, sin dobio od frenda. Bebu nismo testirali ali je imao jedan dan 37.7.
babyboys, moje saucesce.
Babyboys držite se
Ivana s koje je simptome imao sin da ste se uopće išli testirati jel to brzi test?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 20.12.2020. at 17:44
Meni je pocelo naglo groznicom, tepm do 39, onda strasna glavobolja i slabost, drugi dan vrtoglavica, ko zesci mamurluk otprilike. Danas, 6. dan izgubila okus i miris ali opce stanje mi je sad ok. Mm me prati s jednim danom zaostatka.
Posljednje uređivanje od ivana s : 20.12.2020. at 18:12
babyboys jako mi je zao
moja sucut
sto se tice cjepiva, slazem se sa sasom i Bubilo
i pun mi je kufer vise svih tih “strucnjaka” koji se kuze u sve
majketi, ko da su svi radili na razvoju tog cjepiva![]()
da, ovo sad je super, pokapati ljude koji su jos mogli zivjeti, ne dobivati adekvatnu skrb za druge bolesti, ne vidjati svoje bliznje zbog straha i zivjeti ovako kako sad zivimo - bez socijalnog kontakta, bez normalne skole, ma bez iceg normalnog
ma dajte, pa dokle?? i zasto? jer je frend frenda susjedovog frenda rekao da mozda ima nuspojava
sva sreca na znanosti i ljudima koji su omogucili razvoj suvremene medicine
i ono, cost-benefit ljudi moji
inace, prebolila sam koronu, fit i zdrava bila, a nije bilo bas macji kasalj
Mi u obitelji imali smrt za koju se ne možeš ne pitati jel korona kriza pripomogla.
Teti prije mjesec dana dijagnosticiran rak, nakon sto joj mjesecima nije bilo dobro, a nije poslana na neke detaljnije pretrage.
U bolnici planirali operaciju, al odjednom ju pustaju doma jer je očito bila u kontaktu tamo s koronom. Nek se vrati za 10 dana s negativnim testom.
Nismo ni znali da je opet u bolnici. Navodno umrla u petak, do danas nitko nije javio nego mi sestricna tamo zvala svaki odjel da dobije neke informacije
Ne mogu se ne pitati kako bi to prošlo u normalna vremena...
Hvala vam svima ♥️
Drzimo se... Nekako. Mm balansira na rubu tuge i očaja... Ja sam se skoncentriralanna hendlanje djece. Mali se rasplakao, srednji kaze da ne moze plakati, veliki šuti cijeli dan...
Da apsurd bude veći, svekrva ni ne zna još da joj je muž umro. Ona je u domu, korona je ušl au dom ,s vi su u izolaciji, molili su da joj ne govori osoblje, pokušavaju sad organizirat da netko od djece dodje do nje i kaze joj. Dodatna okolnost je to što je ona gluha i komunikacija je velo teška... Ono što je dobro je što su glavna sestra i nadležna epidemiologinja maksimalno izašle u susret i našle način da ju puste na sprovod... Pod mjerama. A kad će biti sprovod ni bog ne zna jer trebačekat papire iz dubrave, a to navodno traje danima...
Dosta mi je svega.
babyboys, moja sucut.
Bas tuzne sudbine i teski trenuci za sve vas.
Ne mogu ni zamisliti kako ce biti svekrvi...![]()
babyboys moja sucut
Evo moja teta nije umrla od korone,a mama ju zadnje vidjela na ljeto negdje. A bile su bliske.Svi se cuvamo,a onda zivot ispiše ovakve price.
Ne znam za Dubravu, mi smo s Rebra uspjeli preuzimanje i prijevoz pokojnika rijestiti odmah ali smrtni list smo cekali 15 dana.
Ukop i sve potrebno je rjeseno sa potvrdom o smrti koja je podignuta na patologiji ako se ne varam. Uz nju je i otpusno pismo s odjela islo.
Tako je. Na žalost imam vrlo svježe iskustvo. Najprije sam morala ići u bolnicu potpisati da ne treba obdukcija, tamo sam dobila i otpusno pismo. Nakon oko 2 sata se može ići u komunalno poduzeće, oni nazovu patologiju, tamo se plati oko 4000 kuna, potpiše nešto, provjere da li grob ima više vlasnika i onda možeš nazvati privatno pogrebno poduzeće, dalje sve oni obave.
Pogreb u doba korone, tuga u doba korone, saučešće u doba korone...sve je to čudno i ludo. Moraš skrivati vrijeme i mjesto pogreba da ti ne dođe više od dozvoljenog broja ljudi.
Nema zagrljaja sućuti, ma nema ni rukovanja sućuti. Treba to izdržati.
Znam to, ali Dubrava je u daleko većem kaosu od rebra.
Za potvrdu surekli da moze trajati i nekoliko dana
Beti kod vas se pokapaju? Vidim da se u ZG obavezno kremiraju bar koliko sam ja vidla kod poznatih
Mi nismo skrivali, najnormalnije je pisalo vrijeme pogreba. Ljudi je bilo, kazu puno ali rastrkanih po groblju, u parovima...
Propise smo postovali u mrtvacnici.
Besmisleno mi je ogranicavati vani broj ljudi, ako se pridrzavaju mjera.
Koliko sad smije biti ljudi na ispraćaju?
Sestricna probala dobiti i muziku, ni oni sad vise ne zele.
Kaze, eto sirotinjski sprovod
Nama su rekli 30, u mrtvacnici 20. Bio je sam trubac. Ljudi je bilo desetak puta vise, ali kazem nije bilo tradicionalne povorke nego je masa ljudi bila rastrkana.
Na osmrtnici nije navedeno ogranice, nego na ulazu na groblje pise dopusten broj ljudi.
Apsurd je da u mrtvacnici smije 20 a vani 30.