I moj prijatelj u Splitu nazvao LOM jucer, dobio termin za danas, mogao birati cjepivo.
Ja sam se jučer cijepila s Johnson&Johnson. Navečer sam dobila temperaturu 38.4 C, glavobolju i mučninu. Danas sam ok. Muž je dobio Modernu, imao je samo lokalnu bol.
Muž i ja u ponedjeljak izašli iz izolacije nakon preboljenog covida, sad mi dolazi mail sa cijepi se o terminu za cijepljenje u ovu subotu, jel da se idemo cijepiti? Nisam ocekivala poziv tako brzo i nekako sam prestala misliti o tome, kao sad imam par mjeseci fore nakon preboljenja...
mog kolegu nisu htjeli cijepiti u terminu koji je dobio jer je prošlo dva tjedna od preboljevanja. rekli su mu da se strpi obzirom da ima puno antitijela
Mislim da je kod nas jos uvijek preporuka cijepljenja najmanje 14 dana nakon preboljenog kovida.
Prijatelj koji je prebolio je zvao HZJZ i rekli su mu da se ne cijepi 6 mjeseci.
Zato što to nije dobro za njega ili zato da ne troši cjepivo hmm?
Zato sto organizam preburno reagira s obzirom na dvostruku "izlozenost" putem preboljene korone i cjepiva.
Znam osobu koja je to napravila, tijelo vrlo burno odreagiralo. Pad imuniteta totalni.
Kaze da to vise ne bi napravila.
Zbog toga i kazu nasi lijecnici da se priceka par mjeseci jer ako su tu i visoka antitijela od nedavno preboljene korone, osobno ne vidim žurnu potrebu za cjepljenjem kad tijelo već ima "zaštitu", čemu riskirat s možebitnom kompliciranom reakcijom u kombi s cjepivom.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.05.2021. at 22:48
Cijepljena u pon s Modernom. Noć pon-ut jaka zimica/groznica, tresla sam se valjda 2h ispod 4 deke, temp bijednih 37.
Utorak cijeli dan "skršena", popodne temp 37.7, nakon lupoceta i tuša bila ok.
Danas sam ok, jedino ruka malo teška i na dodir boli.
Koronu dosta teško preboljela prije 6.5mj pa nagađam da je ovakva reakcija jer sam možda imala još antitijela?
A ti spadaš u one koji bio trebali samo jednu vakcinu?
Sad sam zbunjena. Jača reakcija bi trebala biti nakon preboljene korone? Ja sam cijepljenja prvom dozom AZ u ožujku, preboljela u travnju, u ponedjeljak primila drugu dozu i reakcija je bila nikakva. Ali doslovno nikakva. "Nisam mogla naći ni mjesto uboda" nikakva.
Možda je kod korone i to drugačije??
Ja bih rekla da te preporuke ipak idu u smislu "nema potrebe" . Obzirom da znam za slučaj ponovne zaraze nakon < 6 mjeseci, ja bih bila oprezna s takvim preporukama.
Pa statisticki vjerojatno i nema potrebe. A to sto ce se neko zarazit za manje od sest mjeseci je mozda (sigurno je i to netko proucavak) vjerojatno kao da se neko zarazi nakon dvi doze cjepiva. Nije bas vjerojatno, al dogadja se.
Ja se isto ne bih cijepila kratko nakon preboljevanja bolesti. Da me bas brine, izvadila bih antitijela... pa ovisno o tome donijela odluku.
Koja je to razina antitijela koja štiti? I koliko dugo traje?
Proucis koja je prosjecna razina antitijela nakon preporucenog broja dana od druge doze cjepiva. I, ako ti je takva il veca, onda si valjda statksticki jednako siguran kao nakon potpunog cijepljenja. A statisticki, trenutno, trajr bar sest mjeseci. Tj. to se ocito sluzbeno prihvaca kao trajanje zastite i od cijepljenja i od preboljavanja.
kako sam shvatila, postoje različiti testovi i različite referentne vrijednosti, ali oko mene se uglavnom spominje granica iznad 50 da čini zaštitu, s tim da nakon 2 doze cjepiva ljudi imaju i po nekoliko tisuća.
Ali je od kolege supruga imala oko 6000 (nakon 2 doze Pfizera), i opet je dobila koronu (doduše, s vrlo blagim simptomima)
To nitko zapravo ne zna.
Ono sto bi mene kopkalo je to sto se, valjda igrom slucaja, doze rastezu i preporuke mijenjaju bas tamo gdje ima manje cjepiva.
Ma upravo to hoću reći, ja ne bih rekla da te preporuke imaju veze s ičim osim sa manjkom cjepiva. Svatko odlučuje za sebe, racionalizira i procjenjuje, ali da ima osnove davati medicinske preporuke da se ne treba cijepiti 6 mjeseci nakon preboljele korone, mislim da nema.
Kod nas cjepiva fakat ima i tko god se želi cijepiti se praktički može cijepiti ako ponovno nazove svoju LOM. Pričam o trenutnoj situaciji, donedavno si morao imati lude sreće s LOM, sad se to promijenilo.
Još će morat radit žešću kampanju da ljude uvjere da se cijepe.
Da tako su joj rekli (znači ne neki oni nego liječnici) da je nakon preboljene korone imunitet jako slab i organizam zato tako burno reagira na cjepivo.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.05.2021. at 09:02
Moj svekar od 60+ se već 2 puta javljao svojoj dr i još nije cijepljen. Mjesto radnje - grad u Slavoniji
Pa ja ne bih rekla da kod nas nema cjepiva. Naprotiv. Kod nas na fakultetu su za petak najavili da se dođe cijepit tko hoće od zaposlenih, a za subotu da se dođe cijepit tko god hoće od studenata. Znači, opći poziv, ništa na ime i prezime.
A sad da nema medicinskih razloga da se ne cijepiš odmah... možda i nema... al pitanje je ima li koristi. Istom logikom, možeš se tako i tri tjedna nakon druge doze ponovo cijepit i onda tri tjedna nakon ponovo... možeš preboliti vodene kozice i odmah se nakon toga cijepit... Ako je službeni stav (prihvaćen od HZJZ-a, a očito i od sličnih tijela drugih zemalja - pa prihvatljiv recimo na granicama EU) da cjepivo i preboljavanje štite jednako dugo, onda je to sigurno temeljeno na nekoj statistici. Valjda općenito znaju koliki je postotak ponovo zaraženih ljudi u tom roku. Očito je prihvatljivo malen.
I studenti bez popisa?!
Odlično, drago mi je, ali kod drugih se još uvijek rade popisi zainteresiranih ...
Pa ako i ima cjepiva danas ne znači da se preporuke mijenjaju preko noći. Ja ne znam da se negdje preporučuje čekanje 6 mjesei nakon preboljele korone za cijepljenje. Evo u Americi je 14 dana.
Koliko ja vidim sad svi koji se jave a 18+ su dobiju termin
Zvala sam HZJZ, kazu nema potrebe cijepiti 6 mjeseci, kako sam i sama sklonija to misljenju nisam pitala da li se ne smije ili samo ne preporucuje.
Kad se moj tata cijepio bila je sluzbena preporuka mjesec dana. On je u domu i prebolio je koronu i cijepio se nakon mjesec dana
MM je prije mjesec i pol prebolio koronu. Epidemiologica je rekla da moze cekati 6 mjeseci.
Posljednje uređivanje od larmama : 20.05.2021. at 11:15
https://www.ouh.nhs.uk/working-for-u...s-vaccine.aspx
Nhs kaze da se mozes cijepiti 28 dana od pozitivnog testa ili pojave prvih simptoma. To je otprilike tih 14 dana nakon prebolijevanja.
Ili 90 dana nakon terapije plazmom s monoklonalnim antitijelima.
Odnosno, kao sto je napisala i Mima.
Zna netko mogu li se cijepiti maloljetna djeca (17)?
Najbolje je da pitaš liječnika obiteljske medicine.
Pfizer je registriran za osobe 16+, ali koliko je meni poznato, do sada su cijepili uglavnom rizične skupine, nepokretne i slično: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiol...ina-bolesnika/
Ne znam za ostale...
Ako ti je dijete u rizičnoj skupini (plućne bolesti, alergije), to bi moglo biti odlučujući faktor.
Ne znam ima li službeno odobrenje u RH, ali sigurna sam da ako ga nema, da će uskoro odobriti i kod nas.
Dječja doc nije htjela uzeti prijavu za dijete koje će za koji dan 18, preko platforme je zaprimljena prijava.
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 20.05.2021. at 11:40
MM i ja smo izašli iz samoizolacije zbog kontakta i nismo razvili simptome. S obzirom da smo taman imali termine za cijepljenje i njegova i moja doktorica savjetuju vađenje antitiiela prije cijepljenja.
Nekako mi se ne čini da je do manjka cjepiva, u mojem okruženju tko god se javi liječniku doslovce u dan, dva dobije termin.
Hvala. Meni ovo "can" uopće ne zvuči kao "strongly recommended".
You can have the vaccine 28 days after you had a positive test for COVID-19 or 28 days after your symptoms started, so you may need to wait.
No svatko odlučuje za sebe, ja znam za sebe da bih poslušala naše liječnike i ne bih se cijepila nakon svježe preboljene korone (ne vidim logiku, svi liječnici su složni da se zaštita stječe nakon preboljene korone, a bome bi me i bilo strah reakcije već oslabljenog organizma).
Ma nema sustava kao i inače. Evo jučer pričala sa poznanicima koji su preboljeli u prosincu, oboje su već cijepljeni prvom dozom a idući tjedan idu po drugu.
Meni se mama cijepila i s drugom dozom AZ, tak da sam sad mirna jer ljetni planovi idu dalje bez problema![]()
Danas?
Mami je dr. rekla da joj nema smisla da se još prijavljuje jer nema cjepiva ali ako baš želi da će je staviti na listu čekanja. I stavila ju je ali eto nije ništa javljala.. Bolje da joj ne kažem da je mogla biti cijepljena danas, kampirat će svaki dan pred nekom drugom školom.![]()