pulinka prvotno napisa
Nije ti paralela sasvim ista.
Treba ići obrnutim redosledom.
Mi smo potomci upravo onih kod kojih je virus prehlade bio upravo to što je nama: virus prehlade, na koji kineš i curi ti nos.
Nemaš pojma koliko je bilo onih praistorijskih ljudi za koje je ovaj naš virus prehlade bio smrtonosna korona, koja ih je odnela odmah ili im skratila životni vek toliko da su i oni i njihovi potomci sa sličnim genima izgubili evolutivnu trku i tokom vekova se uklonili iz "gene pool"-a čovečanstva. I baš zato što su neki ljudi i njihovi geni potpuno izbrisani tokom vekova, za nas je danas virus prehlade bezazleni virus osim za baš teško imunokompromitovane.
Prirodno bi se sa godinama i sa koronom desila ista stvar, da nismo došli do vakcine tako brzo.
Međutim, ako bi vakcina mogla da spreči retku ali vrlo nezgodnu i opasnu pojavu MIS-C-a kod dece nakon korone, onda bi verovatno bilo isplativo vakcinisati i decu. Jedino je pitanje da li i vakcina može da bude okidač sličnog burnog odgovora, ili bi bar odgovor na vakcinu bio puno blaži nego na koronu.
Sa druge strane, meni se ovaj virus ne čini puno sličan prehladi. Prehlada ima kod svih nas manje više utvrđen i konstantan tok, i nema nekih "čudnih" simptoma. A korona kod dece ima takav niz totalno nevezanih simptoma koji mogu biti rasejani po celom telu, da je puno sličnija gripu- jednima curi nos, drugi imaju proliv, treći samo visoku temp., četvrti baš ništa, peti samo izgube čulo ukusa, šesti trpe bolove u mišićima... Neki baksuzniji imaju upalu pluća ili srčanog mišića, rizičnim grupama bude okidač za dijabetes... Dokle god je to virus sa tako nepredvidivim ishodima i nepoznatim posledicama, ja sam sklonija vakcinaciji dece nego prirodnom imunitetu.