Predsjednik Hrv. lijecnicke komore o cojepljenju:
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-foto-20210922
Predsjednik Hrv. lijecnicke komore o cojepljenju:
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-foto-20210922
Na temu testiranja kod kuće i invazije privatnosti, maloprije sam pričala sa čovjekom iz Austrije, i rekao je da oni imaju pravo na velik broj besplatnih testova i mogu se testirati stalno kod kuće, ali da bi to bio dokument koji ti se priznaje da negdje uđeš i slično, moraš instalirat vladinu apikaciju koja prilikom testiranja napravi nekoliko fotografija, da se dokaže da si to zaista ti.
Kod njih se svi u firmi moraju redovno testirati, pa i cijepljeni, to su uveli zato da ne bi bila diskriminacija necijepljenih, jedino što se cijepljeni mogu rjeđe testirat. Al od 120 ljudi u tvrtki, 3 ih je necijepljeno.
Imala sam osjećaj ko da živimo na dvije različite planete. Kod mene na poslu se priča o uvođenju obaveznog testiranja za necijepljene, s tim da to znači da bi ljudi morali potrošit doslovno pola plaće na testove
Neki dan sam bila u austriji. Svuda se moraju pokazati covid potvrde. Posebno u dućanima s hranom, kafići svi pitaju, hoteli na recepciji... Na recepciji se i prodaju testovi. U Hoferu se prodaju testovi.
I propisane maske su FFP2/3, mi Balkanci došli s običnim ...
Ali zanimljivo je da pola ljudi nema uopće masku, druga polovica ima tu FFP2. I ta maska u dućanu košta pola eura, a kod 25kn. u ljekarnama imaju u bojama razno-raznim i te su 1-2 eura.
I u nasim ljekarnama ima ffp2 maski u bojama.
Oko 6 kn je komad.
Ima li u raznim veličinama? Mojoj kćeri su maske prevelike, pa ih prilagođavamo pomoću nekih trikova sa youtube. Moram doduše priznati da ne znam kako bi izdržala u školi sa FFP2 maskom.
Nisam sigurna za djecje ffp2 da ima osim preko web shopa.
A kaj su joj djecje kirurske premale.
Ne znam koliko ti jee stara kcer.
Ima ona neka velicina za djecu 6- 10 god ako nisu jako glavati [emoji1]
Ma dječje su joj premale, ima 17 godina ali ima malu glavicuKirurške za odrasle su joj prevelike pa ih nekako vežemo.
KAd sam gledala po nekim stranim shopovima prije sam viđala da ima tipa različitih veličina maski FFP2 (S, M, L)
Pfeizer cjepljeno u subotu, crp danas 12(5) ,jel taj crp moguće povečani zbog cjepljenja?
Svi drugi parametri cca ko obično
Posljednje uređivanje od jelena.O : 22.09.2021. at 15:20
Stvarno nije bed, u principu je lakse disati nego uz, recimo, neku krpenu masku. Odmaknuta je lijepo od lica, mozes se i znojiti do mile volje, a bez da se lijepi za lice. Ja sam je nosila preko godinu dana, ponekad bas dugo, usporedivo s danom u skoli. Trenirala sam i Taekwondo u njoj (stara i debela) jedno 7-8 mjeseci po 60-90 minuta na dan.
Najlakse ih je smanjiti silikonskim "perlicama", ali ako ti nisu pri ruci, probaj obicnu plasticnu perlicu za djecje ogrlice, to bi trebalo biti relativno lako naci.
Mi stavljamo ovo na djecje KN95/FFP2 (prevelike su im, iako su djecje): https://www.amazon.com/OCEANTREE-Adj...2318278&sr=8-4 a u nedostatku tih, na ovo sam mislila kao alternativu: https://www.amazon.com/DICOBD-1000pc...2318320&sr=8-2
Meni je FFP2 maska koma. Ne mogu u njoj izdrzati ni 10minuta. Iako , meni su i krpene koma. Nosim samo medicinske/kirurske.
Meni isto nije baš ugodna, premda nisu sve iste, imam neke s Ali Expressa i te su kao plastična vrećicaNosim ja njih svejedno, ali kao što rekoh, ja ne moram nositi masku dok radim.
Ja bas nikako ne volim kirurske, smetaju mi na sve moguce nacine. Volim kljunasice, da me nigdje ne diraju.
Mi samo kljunssice, jer imaju dzep zraka da ti se ne lijepe za usta. Kcer nosi ffp2 za odrasle.
Ni ja ne mogu te ffp2. Pretežno sam nosila platnene ali i to jako ovisi koje, neke mogu a neke me guše grozno. Sad na kraju nosim najčešće kirurške, te skoro ne primjećujem, ne smetaju mi uopće i ne lijepe mi se nikad na lice (znojenje po licu mi je ??? ne znojim se nikad osim na čelu)
Koji je postupak za cijepljenje zdravog 14-godišnjaka? Samo se dođe na Kajzericu ili kako?
Posljednje uređivanje od čokolada : 23.09.2021. at 15:48
Može i na velesajam; roditelj mora biti prisutan.
Posljednje uređivanje od Jedan-tri : 23.09.2021. at 16:18
A gdje još može doći? Vidim da ima samo u Rockefellerovoj srijedom.
Je li Kajzerica i Velesajam jedno te isto?
Da, to je i mene zbunjivalo, pa sam ipak gledala za Velesajam da znam gdje točno doći.
Jeste vidjeli ta apoteke,mada oni cijepe po narudžbi, većinom perak- subota ,ali točno po dogovoru
https://www.hljk.hr/novosti/popis-lj...-covid-19-n230
Evo popis ljekarni.
Pa ako vam je sta blizu mozete tamo nazvati.
Da, s maloljetnicima mora biti roditelj, iako me nisu ništa posebno pitali. Kod druge doze uputili su nas na pult gdje je bio liječnik školske medicine.
Koliko ti godina ima dijete? Više ili manje od 16?
Sori, mislila sam na Jedan-tri. Ne znam mogu li se djeca mlađa od 16 cijepiti na Velesajmu.
Moj sin je bio 17.
Ajmo ispraviti netočne navode: u dućan s prehranom, ljekarnu i kod doktora svi trebaju FFP2 maske, ne trebaju pokazivati potvrde. U drugim dućanima i uslužnim djelatnostima maske ne moraju nosit cijepljeni, drugi trebaju nosit koju god masku žele.
Za sjest se u kafić, pekaru, restoran, hotel, bazen.... treba se pokazat potvrda da si cijepljen, testiran ili prebolio i registrirati se za vrijeme boravka.
Pa to je strasno! Kako možete tako živjeti u Austriji?
Znam da se čovjek na sve navikne, ali što je previše, previše je!
Ja bih to sve uvela kod nas.
Zbog neodgovornih ljudi koji nisu cijepljeni i nisu nosili maske jer “korona ne postoji” upravo na poslu imam ogroman problem i to već par tjedana, a kraj se ne nazire.
Nadam se samo da će svi ozdraviti bez posljedica.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kod nas ljudi više ne nose ni one dva mjeseca stare obične kirurške ispod nosa
Vozim se redovito busom, pola busa bude bez maski uvijek, odem u Superkonzum, skoro svaki put bude bar jedna prodavačica bez ikakve maske, kupci mrtvi ladni u redu bez maske ili preko brade
Ja sam upravo danas po 1.put pokazala covid potvrdu na ulazu u Zagreb Design Week.
Unutra nitko ne nosi masku jer se traze potvrde
(osim nas jer jel MM).
Ja sam se dala od kraja, kazaliste, 2x kino, festival knjizevnosti, ja sve s maskom, al usla sam cak i u kafic/slasficarnu bez maske. MM je bio na infobip konf s 3000 ljudi s potvrdama i bez maski, nije se zarazio, kolega je, al kako je cijepljen cini se da lagano prolazi. Ne cini se da jw to bio neki super spreader event. Svedska s tipa 80 posto odraslih cijepljenih, al 100 posto 60 plus zivi kao da covida nema i ne umiru cini se i to je njima postala samo prehlada
S obz. da nemamo nikakav timeline hoce li nam vlada omogucit boostere - jos i za penzice cekaju - a ja mislim da ko se htio cijepit, cijepio se, mozda cak i nije glupa strategija da cijepljeni malo skinu maske i boostaju se dok jos imaju antitijela, ne znam.
Posljednje uređivanje od ina33 : 26.09.2021. at 18:27
Norveska se skoro skroz otvorila, nevj. 97 posto cijepljenih preko 60 plus, a nisu imali onolike smrti staraca ko svedska.
Meni osobno su najgori testovi u školi, drugu školsku godinu za redom...3x tjedno. Prošle školske godine 3x antigen, ove godine 2x antigen, 1x PCR test...prosle školske godine maske u i izvan učionice , cijelo vrijeme, svi od 6te godine, a od 14te godine samo FFP2. Ove godine za sada samo izvan učionice...
Zaboravila sam napomenuti- u javnom prijevozu je FFP2.
Annie bome vam je fakat koma.
Ina e ako si ti mogla u kino onda moram muza nagovorit da i mi odemo.
Slazem se s tvojom teorijom o boostanju imuniteta. Sklona sam slicno razmisljat u zadnje vrijeme.
Mogu reći za Njemačku.
S obzirom da jako puno testiraju djecu u školi, ako se netko pokaže pozitivan, samo to dijete ide doma u izolaciju, ostali normalno imaju nastavu.
Dobar dio prošle skolske godine u Njemačkoj (valjda ih tad još nisu testirali) djeca su imala on line. Kad su ih krenuli testirati, od tada idu redovito u skolu.
Tri mjeseca su bili online, nakon toga tri mjeseca samo dva dana u školi na tjedan, pola razreda, to je bilo još gore od online nastave.
Sada su pet umjesto deset dana u karanteni, ne više cijeli razred kao prošle godine, nego samo zaražena osoba + osoba koja je sjedila pored i naravno PCR test nakon pet dana ako nema simptoma.
A je li bilo testiranja prije tog prelaska na online lani? Mislim, što želim reći, grozno mi je naravno da se djeca stalno testiraju (iskreno ne znam kako bi moja kći to pretrpila), ali grozna nam je svima i online nastava, pa ako testiranje pomaže da se više nastave održava u školi, onda bi to imalo smisla.