kod nas na kontaktnu (i u zgradu) samo s COVID potvrdama (dakle cijepljeni,testirani ili preboljeli)
Kaj ostali online? Kak to misle skombinirati?
predavanje u dvorani s online prijenosom
Kak u dvorani,kad ne mogu u zgradu?!? Bolje bi bilo da imaju doma onda
oni koji imaju covid potvrde mogu u zgradu, pa samim time u dvoranu
oni koji nemaju, slušat će nastavu online (u dvoranama su ssustavi za prijenos nastave - kamere, zvučnici itd.)
Recimo za nesto ovakvo, velika vecina ljudi ce ovdje otici na PCR. Dio iz istinske brige je li covid ili nije, a dio svakako ne brine bas o covidu, ali radije bi znali da dijete smije u kolektiv (koji god) za dan dva, a ne 14, jer je ostajanje kod kuce skupo ili nekima i nemoguce. Baka ili ne zivi u istom gradu (drzavi, cak), a najcesce jos i radi.
Zna li netko sljedeće:
za necijepljeno dijete moram nabaviti 48h-digitalnu covid potvrdu temeljem brzog antigenskog testa.
1. dobije li se ta potvrda odmah na mjestu testiranja? (ako da, izdaju li je sva mjesta za testiranje, i privatna i državna u DZ?)
2. ako se ne dobije odmah, koliko vremena prođe dok se potvrda ne ukaže na roditeljevom e-građaninu? Stigne li automatski ili se čeka? (trebam je, naravno, najkasnije sljedeći dan)
Posljednje uređivanje od čokolada : 29.09.2021. at 15:46
Je li netko putovao natrag u HR iz SAD-a (a mozebitno i negdje drugdje) u vrijeme pandemije, a pogotovo nedavno?
Moji lete natrag za Zagreb u nedjelju i nismo sigurni sto im treba za let. Ruta je Minneapolis -----> Amsterdam -----> Zagreb.
Znaci prakticki, nismo sigurni sto im treba za ulaz u Amsterdam, a zatim i za Zagreb. Amsterdam je tranzit samo, manje od 6 sati, ako se ne varam (4 ili 6, zaboravila sam).
Vecina informacija zvuci kao da se odnosi na osobe iz SAD-a, sto znaci da nemaju COVID putovnicu. Moji je imaju, vrijedi im, cijepljeni su dva puta.
Jesi citala ovo? Ja nisam, al navodno bi tu trebalo pisati.
https://www.schiphol.nl/en/page/welc...-your-arrival/
Coksa, u Synlabu nalaz gotov za 15ak min a salju ti ga i na mail pa ne moras cekat.
Sestra tamo rjesavala klinki prijelaz granice.
Da, u međuvremenu sam shvatila da se kod privatnika dobije odmah za 250 kn. U (državnoj) Poliklinici Zagreb košta 100kn, ali moram pitati šalju li potvrdu na mail.
Posljednje uređivanje od čokolada : 29.09.2021. at 22:52
Kako vi objašnjavate ovo pravilo da cijepljenima potvrda vrijedi 9 mj i to se kontinuirano produljuje, vj će sad produžiti na godinu, a preboljelima samo 6 mjeseci? Pratila sam znanstvene radove o imunitetu nakon jedne i druge opcije i svi rezultati upućuju da je imunitet jači nakon simptomatskog preboljenja. To je i logično jer je organizam bio u kontaktu s puno većom količinom virusa i više različitih antigena u usporedbi s cjepivom gdje je samo spike protein u igri.
Ja tumacim time sto se u cjepivu zna kolicina imuniteta koja se postize, ajmo rec istrazenije je, kod preboljenja ne - neko je bio plus asimptomatski jer ga ulovilo na nrkom prijelasku granice, nekog skrsilo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 30.09.2021. at 09:08
Kako misliš ina da se zna nakon cjepiva? Pogotovo što razina protutijela nije relevantna, sve više istraživanja pokazuju da je stanična imunost važnija a to se ne može izmjeriti.
Imaš pravo, nigdje to ne mogu naći, a činilo mi se da se to najavljivalo.
Ovo je istina, covid potvrda za preboljele vrijedi 6 mjeseci ali potvrda o preboljenju za izuzece od samoizolacije (npr. za skole) vrijedi 9 mjeseci. To su produljili na 9 mjeseci od ovog ljeta, pise na stranicama HZZJA-a, ali ne znam iz kojeg razloga ne vrijedi za Covid potvrde.
Evo moji klinci su upravo sada izašli iz tog perioda od 6 mjeseci a oba razreda su u samozolaciji (i od kceri i od sina). Dobili smo mail od nadlezne skolske medicine da oni koji su preboljeli unatrag 9 mj. ne moraju u samoizolaciju. Samo smo trebali javit razrednici datum (poslala sam pozitivan test sa datumom).
Da, zato je zbrka.
Mene ovo baš ljuti. Nemam ništa protiv cijepljenja, ali danas, kad bi medicina trebala biti što više utemeljena na dokazima, postavljaju se takva glupa pravila da ljudi imaju zapravo temelj za zapitati se nije li sve to farmaceutsko lobiranje....
Po novome možeš
Adresa: Sv. Katarina
Tim prof. Primorca ima test staničnog imuniteta (radi se temeljem uzorka krvi preko T limfocita), no preskup je za svekoliko pučanstvo, ali jedini zapravo pouzdan u vezi stečenog imuniteta (sad već znamo da razina antiijela ne mora nužno ništa značiti).
Naravno test pokazuje trenutnu situaciju u vezi imuniteta. Još uvijek znanstveni tim radi na tome da proba iznaći kolika je dugotrajnost tog imuniteta. To još nisu dokučili, ali rade ustrajno na tome.
https://www.svkatarina.hr/clanak/tes...ars-cov-2/2310
A da informacija bude potpuna, evo i cijene: 1.200 kn
Frend mi je bio na tome.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.09.2021. at 10:15
Nisam znala da se i to počelo komercijalno raditi. Ali opet imamo dokaz da si prebolio i ništa više o tome koliko dugo si zaštičen. Trebalo bi barem izjednačiti preboljenje i cijepljenje.
Ipak daje sliku trenutnog imuniteta i možebitne reakcije organizma da se ponovno zaraziš.
Ovaj moj frend je imao gadnu situaciju s COVIDom, završio u bolnici s teškom upalom pluća. Pitat ću ga kako je to prošlo jučer.
Slažem se da bi preboljenje i cijepljenje trebali bit izjednačeni.
Nemam namjeru braniti farmaceutski lobi, ali sam shvatila da se vecini njih vise isplati da se razbolimo, nego da se cijepimo.
Jelena, kako misliš? S obzirom na potrošnju ostalih lijekova tijekom infekcije ili?
Nisu rastumačili nikako. U nekim zemljama je preboljenje izjednačeno s cijepljenjem.
A kad gledaš da većina ljudi prođe s blažim ili umjerenim simptomima, tu se opet koriste uglavnom lijekovi koje kupuješ u ljekarni bez recepta tako da ne znam jel baš to razlog. Meni se više čini da CDC forsira cijepljenje nakon preboljenja.
Upravo sam dodala covid potvrdu na onu aplikaciju covid go i piše mi da je valjana do 13.06.2022.
Drugu dozu pfizera sam primila 13.06.2021., znači sad je službeno godinu dana?
Za farmaceute su i ti sto ce kupiti sirup za kasalj i paracetamol i bedastoce za jacanje imuniteta ok, a tek oni koji se dulje lijece su im super. Turboblagi simptomi - prehodao sam covid - su rijetki. Lijecenje covida i onih s komorbiditetima, pa postcovid, pa nedolasci na pravovremeno lijecenje drugih bolesti, zacas progutaju cijene cijepljenja.
Preboljelima je i dalje 180 dana iako to nema nikakvog smisla. Izraelska studija je pokazala da preboljeli imaju 12-13 puta manju sansu da opet obole od onih cijepljenih s dvije doze. I to neke zemlje uvazavaju, ali ne i nasa.
Zato jer su rekli preboljelima da se moraju još i cjepiti
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...-dana-15106314
Evo našla sam, za prelazak granice priznaje se i preboljenje unazad 365 dana, stupa na snagu 15. listopada.
Ako u članku piše da se za prelazak granica produljuje s 270 na 365 dana to znači da nećeš moći dobit Covid potvrdu a možeš prelaziti granice?? Luda kuća, čemu onda Covid potvrde?
ivana s , rezultati onog testa su mu za 8 dana.
Opet visoki udio testiranih pozitivan, cca svaki 6. je pozitivan.
Ovdje je riječ o našima, tj. o ulasku u RH.
Svaka zemlja određuje za sebe.
Naši priznaju potvrdu o preboljenju liječnika opće prakse (isprobano!).
Sad će se ta potvrda produljit na 12 mjeseci.
Sasvim druga stvar je prelazak inozemne granice, to svaka zemlja određuje za sebe.
Preboljela prije 6mj. Zbog silnih restrikcija na poslu odlučila se ciijepiti. Johnson. Jučerašnje vijesti iz Slovenije su poražavajuće.