Stranica 309 od 383 PrviPrvi ... 209259299307308309310311319359 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 15,401 do 15,450 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ivana s prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam znala da se i to počelo komercijalno raditi. Ali opet imamo dokaz da si prebolio i ništa više o tome koliko dugo si zaštičen. Trebalo bi barem izjednačiti preboljenje i cijepljenje.
    Zar nije pravi pokazatelj imuniteta – prisustvo antitijela u krvi? Čula sam od par medicinara komentar da je ovo što je sad u igri, mijenjanje medicine. Za ono što bi oni najprije gledali – je li čovjek prebolio – tu to ne igra nikakvu ulogu, samo cijepi se, cijepi se, cijepi se.

Nisam medicinar, ali zar ne bi bilo logično, najprije provjeriti visinu antitijela, pa ako ih cijepljeni ima, ne docjepljivati? Ili ako si prebolio i imaš antitijela koja te štite, ne docjepljivati?
    Navodno kod Primorca možeš provjeriti ta stanična antitijela.

Za ovu curu u Sloveniji, meni je to pretužno i netko bi trebao odgovarati. A oni fino pišu da nisu znali da su moguće tako fatalne nuspojave.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Danas mi dođe termin za jedan pregled i kao obavezan pcr prije pregleda

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Danas mi dođe termin za jedan pregled i kao obavezan pcr prije pregleda
    Ne znam o kakvom se pregledu radi, ali MM je za gastroskopiju isto trebao pcr, za magnetsku nije.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    Zar nije pravi pokazatelj imuniteta – prisustvo antitijela u krvi? Čula sam od par medicinara komentar da je ovo što je sad u igri, mijenjanje medicine. Za ono što bi oni najprije gledali – je li čovjek prebolio – tu to ne igra nikakvu ulogu, samo cijepi se, cijepi se, cijepi se.

Nisam medicinar, ali zar ne bi bilo logično, najprije provjeriti visinu antitijela, pa ako ih cijepljeni ima, ne docjepljivati? Ili ako si prebolio i imaš antitijela koja te štite, ne docjepljivati?
    Navodno kod Primorca možeš provjeriti ta stanična antitijela.

Za ovu curu u Sloveniji, meni je to pretužno i netko bi trebao odgovarati. A oni fino pišu da nisu znali da su moguće tako fatalne nuspojave.
    Antitijela su samo jedna komponenta imuniteta. Cijeli imunološki sustav funkcionira na dosta složeniji način od toga da samo proizvodi antitijela po potrebi.
    "Stanična antitijela" ne postoje, tu se misli na stanična imunost koja se odnosi na aktivnost limfocita T. Oni ne stvaraju antitijela, ali sudjeluju u imunološkom odgovoru na drugi način. I to nije nikakvo novo "mijenjanje medicine", za staničnu imunost se odavno zna.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ako je ova mlada Slovenka ovako odreagirala na cjepivo, vjerojatno bi jednako tako zaglavila i da se zarazila Covidom .

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Antitijela su samo jedna komponenta imuniteta. Cijeli imunološki sustav funkcionira na dosta složeniji način od toga da samo proizvodi antitijela po potrebi.
    "Stanična antitijela" ne postoje, tu se misli na stanična imunost koja se odnosi na aktivnost limfocita T. Oni ne stvaraju antitijela, ali sudjeluju u imunološkom odgovoru na drugi način. I to nije nikakvo novo "mijenjanje medicine", za staničnu imunost se odavno zna.
    hvala na pojašnjenju
    mislila sam na reakciju imunološkog sustava po kojem se vidi da si nešto prebolio i da imaš antitijela ili što već u sebi
    mijenjanje medicine u smislu, da za koronu vrijede pravila koja dosad nisu vrijedila a sve se svodi da se cijepiš bez obzira što je u tebi

@čokolada, teško... zdrava cura koja je fasovala od cjepiva, da je dobila koronu, vjerojatno bi je prehodala

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam o kakvom se pregledu radi, ali MM je za gastroskopiju isto trebao pcr, za magnetsku nije.
    Da za mr ne traže ovo je obični uzv abdomena

Šogor treba za gastroskopiji ili pcr ili cjepljenje

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

jelena.O, jel to jave iz bolnice ili što? svaka ima svoja pravila?!?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Danas došlo poštom papir za narudžbu, a možda ima veze s općenito pričom o korona i bolnica.
    Pred mjesec dana nije trebalo ništa, ok ima vremena tek je to za dva mjeseca ,stigne doći i još koji papir ili mejl

Ovo je rebro
    Šogor ide na sveti duh
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 30.09.2021. at 15:24

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ja idem idući tjedan na sistematski u privatnu polikliniku. Baš me zanima hoće li tražiti potvrdu, pretpostavljam da hoće

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Rekli su za domove zdravlja ne treba potvrde ili sam krivo skontala?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Ja idem idući tjedan na sistematski u privatnu polikliniku. Baš me zanima hoće li tražiti potvrdu, pretpostavljam da hoće
    Zasto bi trazili? Ako ne popravljas zube ili radis gastroskopiju?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Za popravljanje zubi treba? A ortodont?

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

A sad čitam
    Pacijenti: EU digitalna COVID potvrda ili predočenje odgovarajućeg drugog dokaza za pacijente u sustavu zdravstva traži se:

• Kod planiranih hospitalizacija (nisu uključene dnevne bolnice osim kod postupaka koji generiraju aerosol).

• Kod planiranih dijagnostičko-terapijskih postupaka koji generiraju aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti.

• Iznimno, u bolničkoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti kod pregleda, planiranih i drugih boravaka u dnevnoj bolnici i dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji ne generiraju aerosol ako se na temelju trijaže procijeni visoki rizik izloženosti infekciji.

EU digitalna COVID potvrda ili predočenje odgovarajućeg drugog dokaza za pacijente u sustavu zdravstva ne traži se:

• **Ako bi odgađanje prijema narušilo zdravstveno stanje, već se pacijenti zaprimaju, izoliraju, testiraju, te im se u slučaju pozitivnog nalaza pruža odgovarajuća zdravstvena skrb u izolaciji.

• U svim djelatnostima na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

• U bolničkoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti kod pregleda, planiranih i drugih boravaka u dnevnoj bolnici i dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji ne generiraju aerosol.

• Kod pružanja hitne medicinske pomoći.

• Kod pružanja zdravstvene skrbi zbog sumnje na COVID-19 ili zbog potvrđene bolesti COVID-19.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je ova mlada Slovenka ovako odreagirala na cjepivo, vjerojatno bi jednako tako zaglavila i da se zarazila Covidom .
    Ima li ova tvrdnja temelja u nečem, osim u osjećaju?

Zanimljive su grafike od EMA-e na dnu ovog članka:
    https://www.index.hr/vijesti/clanak/...o/2307463.aspx

Nije mi jasno je li to za sva cjepiva ili za neko konkretno... al, ako je ovo ovako, vrlo je upitno treba li se itko mlađi od 29 cijepit.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ne, pojma nemam, laički nagađam.
    edit: znam da je to loše, sluđena sam informacijama.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 30.09.2021. at 16:02

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj cipelica prvotno napisa Vidi poruku
    Preboljela prije 6mj. Zbog silnih restrikcija na poslu odlučila se ciijepiti. Johnson. Jučerašnje vijesti iz Slovenije su poražavajuće.
    Oprosti na glupom pitanju, ali zašto si se cijepila vektorskim cjepivom?
    Ja sam isto, sa AZ, ali nisam imala izbora tada.

Ovaj slučaj u Sloveniji će sad dodatno studente obeshrabriti da idu na cijepljenje.

Jadranka, misliš li da se mladi općenito ne bi trebali cijepiti ili samo ne vektorskim?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Za utrku u Lju traze od sudionika covid potvrdu. Isto i za smjestaj, navedeno na booking.com stranici.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

(za Jadranku)Ah sad vidim da si pisala da ne vidiš za što su grafikoni - oni su za Vaxzevriu, znači za AZ. Ova matematika da se podijeli s 5 do 10 desna strana grafikona za Jannsen mi nije skroz jasna. A nije mi jasan ni zadnji grafikon gdje uspoređuju broj smrti od COVID-a s brojem stvaranja ugrušaka, al ne piše da je to stvaranje rezultiralo smrću.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 30.09.2021. at 16:17

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Piše da je kod nas preporuka da se mlađi od 50 godina ne cijepe AZ. Nadam se da ću idući put upasti u građane prvog reda i dobit mRNA.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ima li ova tvrdnja temelja u nečem, osim u osjećaju?

Zanimljive su grafike od EMA-e na dnu ovog članka:
    https://www.index.hr/vijesti/clanak/...o/2307463.aspx

Nije mi jasno je li to za sva cjepiva ili za neko konkretno... al, ako je ovo ovako, vrlo je upitno treba li se itko mlađi od 29 cijepit.
    To je za AZ. Za J&J su tromboemolije 5-10x rjedje. U prosjeku koliko se sjećam 20% je fatalno. Znaci ako pise 2 na 100.000 to je 20:1.000.000 za AZ a za J&J bi trebalo biti max 4:1.000.000 slucajeva od čega jedan smrtni.

Zato bolje mladje od 30 cijepiti s mRNA. Neki kažu i mladji od 40 ili čak 50 (sto su stariji manja je sansa za nuspojavu a veca za smrt od covida). Naravno to je u varijanti da mozes do cjepiva I birati, u zemljama gdje se ne može birati vjerojatno je svima iznad 20 bolje se cijepiti.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Jelena, zato što je dosta bliska osoba imala miokarditis od pfizera. 33 godine, zdrava osoba.Obiteljska doktorica nije željela dati mišljenje koje cjepivo uzeti.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    To je za AZ. Za J&J su tromboemolije 5-10x rjedje. U prosjeku koliko se sjećam 20% je fatalno. Znaci ako pise 2 na 100.000 to je 20:1.000.000 za AZ a za J&J bi trebalo biti max 4:1.000.000 slucajeva od čega jedan smrtni.

Zato bolje mladje od 30 cijepiti s mRNA. Neki kažu i mladji od 40 ili čak 50 (sto su stariji manja je sansa za nuspojavu a veca za smrt od covida). Naravno to je u varijanti da mozes do cjepiva I birati, u zemljama gdje se ne može birati vjerojatno je svima iznad 20 bolje se cijepiti.
    Ok, al, ako dobro citam grafiku, ispada da EMA kaze da je rizik od smrtnosti od covida za osobe od 20 do 29 godina manji od 0.1 na 100 000 osoba? Tj. manje od 1 na milijun sto ispada puno manje nego rizik od smrti nakon cijepljenja s AZ koji je 8 na milijun? A za J&J ispada isti rizik.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

20% od 20 je 4, znaci rizik je 4 naprama milijun.
    I da veci je nego za smrt od covida za tu grupu. Zato je za mladje preporučeno da se ne cijepe s AZ nego s mRNA. Za J&J mislim nema te preporuke.

Kad se predje 50 godina onda rizik pada na 10 slucajeva (2 smrti) na milijun i manje s povećanjem dobi. Bar po UK brojevim za AZ.

To sve za prvu dozu, za drugu je rizik 10x manji.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uz sve statistike, žalosti me pritisak na mlade; za većinu mlade populacije manji je rizik od covida nego od cijepljenja.

Ne možemo znati, ali mogu lako pretpostaviti da se djevojka cijepila zbog toga što joj je bez potvrde onemogućen normalan život. A sad je taj mladi život izgubljen. S druge strane, ne znam kako je u Sloveniji, ali kod nas nije cijepljeno pola stare populacije, koja ima stvarni rizik od komplikacija i hospitalizacije.
    Ovaj put se potpuno slažem s populističkim izjavama našeg predsjednika: cjepiva ima za sve koji se žele cijepiti, tko ne želi, široko mu polje, ne treba ucjenjivati i pritiskati.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    tko ne želi, široko mu polje
    Steta jedino sto ne ostaju na sirokom polju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Steta jedino sto ne ostaju na sirokom polju.
    Jao, nasmijala si me. Da... da ostanu na sirokom polju i ne bivaju primljeni uske bolnicke hodnike, mislim primarno na staru neprocijepljenu populaciju, bila bi to jedna sasvim druga prica za cijelo drustvo.

Sve ovo i radimo primarno za zastitit zdravst. sustav.

Da se svi oni unaprijed odreknu lijecenja u slucaju covida tj ostaju na sirokom polju, bilo bi drugacije, bio bi manji pritisak. Ali, nitko ne ostaje na sirokom polju jer ne zivimo na sirokim poljanama...uglavnom.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 01.10.2021. at 00:52

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Smanjena karantena na 10 dana i nove preporuke

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...ntene-15106538

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma daj svi i u svakom slučaju se moraju testirati!?!?!

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ki ki prvotno napisa Vidi poruku

Sad mi stvarno ništa nije jasno, znam dvije osobe koje su prije dva tjedna dobile karantenu 10 dana

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

To smatraš da su imale koronu, ili su bile pratnja u koronu?

Kod naših je odmah odrapljena do 14-tog dana,ali tek nakon pozitivnog pcr testa,mislim na SI

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    To smatraš da su imale koronu, ili su bile pratnja u koronu?

Kod naših je odmah odrapljena do 14-tog dana,ali tek nakon pozitivnog pcr testa,mislim na SI
    Imale su koronu

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ovim vjerojatno žele smanjiti bivanje u školi ogromnog broja pozitivne djece koji i ne znaju da su pozitivna (a roditelji ih ne testiraju).
    Posljednje uređivanje od čokolada : 01.10.2021. at 07:03

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da za njih je bilo 10 dana,a ta one druge 14. Bar u našem slučaju

Brine me više ti testiranje za nedolazak u školu, curi može biti loše od menge,dečku od matematike....,sestri jer je alergija na najjače i svi se moraju testirati

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Sad mi stvarno ništa nije jasno, znam dvije osobe koje su prije dva tjedna dobile karantenu 10 dana
    Skracenje je SI za kontakte pozitivnih sa 14 na 10 dana.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mislim da im ta povremena testiranja koja ipak imaju povod, neće smetati. I djeca i mladi su već navikli na pandemiju I znaju što se mora.
    Sve dok ne uvedu rutinska testiranja, dobro je.

I pišem ja: dobro je.
    I je.
    Pred godinu i pol bih za ovo što je sad, mislila da je potpuna suprotnost od dobrog...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Skracenje je SI za kontakte pozitivnih sa 14 na 10 dana.
    Kaj to nisu obznanili u prošlu nedjelju?
    Lako danas kad su odradili sve

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

20% od 20 je 4, znaci rizik je 4 naprama milijun.
    I da veci je nego za smrt od covida za tu grupu. Zato je za mladje preporučeno da se ne cijepe s AZ nego s mRNA. Za J&J mislim nema te preporuke.

Kad se predje 50 godina onda rizik pada na 10 slucajeva (2 smrti) na milijun i manje s povećanjem dobi. Bar po UK brojevim za AZ.

To sve za prvu dozu, za drugu je rizik 10x manji.
    Jasno, 4, ne 8.

Al ipak s ovakvim sluzbenim statistikama, slazem se s Marijinim postom.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Iz ovog članka (i preporuka HZJZ) nije jasno, odnosi li se to i na cijepljene učenike? Ili je njih toliko malo da nisu smatrali potrebnim da se taj detalj istakne u uputama?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Iz ovog članka (i preporuka HZJZ) nije jasno, odnosi li se to i na cijepljene učenike? Ili je njih toliko malo da nisu smatrali potrebnim da se taj detalj istakne u uputama?
    Vjerojatno ih je toliko malo da nema potrebe isticati.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ali trebali su i to naznačiti, ovakve upute su nedorečene. Ako se cijepljeni učenici izuzimaju od samoizolacije, odnosi li se taj izuzetak i na nužno testiranje u slučaju da imaju, npr. proljev ili napad astme?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Jasno, 4, ne 8.
    Al ipak s ovakvim sluzbenim statistikama, slazem se s Marijinim postom.
    Ja se ne slažem. Ovo je službena statistika za AZ a ne za sva cjepiva na raspolaganju. Ona djevojka se cijepila s J&J koji ima puno manju vjerojatnost za tu nuspojavu a imala je i još dva cjepiva na raspolaganju bez te nuspojave pa ih nije odabrala (cijepi se cjepivom po želji). Naravno da je tragedija da je baš ona taj 1:milijun. Ali isto tako je npr tragedija da je onaj 11-godišnjak iz Španskog umro u siječnju kod nas od korone. Isto valjda 1:milijun. Možda i rjeđe. Ne znam. Ali eto nema više ni njega. Ne možemo sve odluke donositi temeljem 1:milijun šansi, onda nitko ne bi hodao po nogostupu svaki dan, sjeo u auto, popio ibuprofen itd...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ali trebali su i to naznačiti, ovakve upute su nedorečene. Ako se cijepljeni učenici izuzimaju od samoizolacije, odnosi li se taj izuzetak i na nužno testiranje u slučaju da imaju, npr. proljev ili napad astme?
    Ja ne vidim zbog čega bi cijepljeni učenici bili izuzeti od ičega, ni od samoizolacije ni od testiranja - kad je jasno da se i cijepljeni mogu zaraziti, a mogu i zaraziti druge.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da malo je čudno sve to skupa napisano ili izglasano

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

U samoj uputi jasno piše da su cijepljeni izuzeti od SI.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

U samoj uputi jasno piše da su cijepljeni izuzeti od SI.
    Jesu, izuzeti su od SI, ali ne piše za ova obavezna testiranja prije povratka u školu ako boluju od nečeg drugog.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja ne vidim zbog čega bi cijepljeni učenici bili izuzeti od ičega, ni od samoizolacije ni od testiranja - kad je jasno da se i cijepljeni mogu zaraziti, a mogu i zaraziti druge.
    Mogu, ali je vjerojatnost značajno manja. Isto tako može netko i 20 dana nakon pozitivnog testa biti pozitivan, ili razviti simptome 17. dan od kontakta s pozitivnom osobom, pa je svejedno propisan neki broj dana za karantenu.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Samoizolira li se cijepljeno medicinsko osoblje ako (s maskom) borave u prostoru s covid pozitivnim?
    Posljednje uređivanje od čokolada : 01.10.2021. at 09:09

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    Uz sve statistike, žalosti me pritisak na mlade; za većinu mlade populacije manji je rizik od covida nego od cijepljenja.

Ne možemo znati, ali mogu lako pretpostaviti da se djevojka cijepila zbog toga što joj je bez potvrde onemogućen normalan život. A sad je taj mladi život izgubljen. S druge strane, ne znam kako je u Sloveniji, ali kod nas nije cijepljeno pola stare populacije, koja ima stvarni rizik od komplikacija i hospitalizacije.
    Ovaj put se potpuno slažem s populističkim izjavama našeg predsjednika: cjepiva ima za sve koji se žele cijepiti, tko ne želi, široko mu polje, ne treba ucjenjivati i pritiskati.
    Da ovo je istina, baš žalosno.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pa koliko znam i inače au cijepljeni izuzeti samo u slučaju da nemaju simptome pa bi tom logikom cijepljeni učenik koji ima navedene simptome isto morao biti testiran kao i necijepljeni.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •