Mislim ja i na druge države, gle Austriju. Članak je otprije mjesec dana. Je li Macron popustio?
Ja bih, bez sekunde razmišljanja, ovim zdravstvenim radnicima koji prosvjeduju, uručila izvanredni otkaz. Pa neka se onda zaposle gdje god žele, ako mogu.
Nisam čitala članak ali se sjećam da kad se tu pisalo kako mediji imaju "zavjeru šutnje" o protestima u Francuskoj sam komentirala da iako se okupilo 250.000 njih na protestima diljem Francuske istovremeno se tad svaki dan cijepilo 250.000 građana Francuske.
U međuvremenu je broj tih koji protestiraju pao na par desetaka tisuća a broj cijepljenih Francuza se povećao za par milijuna.
Ali zar baš zato ne misliš da bi se sljedećih xy dana/tjedana trebalo testirati sve? Zar nisu svjesni da je sve otišlo u kupus? To bi bio maleni glas razuma u ovom ludilu. Ok, hajmo pokazati građanima da nam je zaista stalo.
Ovakvi nelogični postupci u narodu stvaraju još veći otpor.
I ovdje na forumu se provlači tvrdnja kako cijepljeni također šire virus, ali (mnogo) manje. Pa idemo to onda staviti na papir, konkretne brojke. Te mnogo manje brojke. Zašto to ne naprave? Ne možeš ljudima prodati priču da ga šire manje, a ne zna se o kojem je broju riječ, nego je sve na razini nagađanja.
Mislim da nitko ne niječe da i cijepljeni šire virus, pa gdje je tu onda logika?! Što ako taj jedan zaraženi cijepljeni liječnik bude neki kirurg?! Pa koja je to tek opasnost.
Jutros u osječkom KBC-u među testiranima 6 pozitivnih, piše asimptomatskih. Vjerojatno je takvih i među cijepljenima - asimptomatskih.
Od 6,5 tisica zaposlenih na Rebru valjda ih je jutros tamo bilo desetak. Uz njih vise od desetak vrlo glasnih organiziranih protivnika mjera i teorije o virusu.
Mene osobno ta predstava jutros stvara sram i nelagodu.
Ne smeta mi da zaposlenici kazu svoje misljenje, ali parada oko njih mi stvara los osjecaj. Ali to se moglo ocekivati. Nista novo niti neuobicajeno.
Čitam sad - u Francuskoj je oko 2,7 milijuna zdravstvenog i njegujućeg osoblja, a 15.9. suspendirano ih je 3000 koji su odbili cijepljenje. Izračunajte postotak. Koliko ih je ono kod nas?
O tome koliko puta manje cijepljeni šire ili se zaražavaju postoji više studija. Zadnje što mi je ostalo u glavi jest 17 puta manje. Ali, izvoli guglaj.
Ma daj, da guglam. Pa to nije primjernjivo na stvarnost, na svakodnevnicu. Studije, studije i studije. Pa zar će se to reći pomahnitalom narodu? Guglajte. Ja se stvarno pitam - zašto testiranje svih ne provedu u praksu - jedan mjesec. Samim tim činom povratit će povjerenje jednog dijela građana, sigurna sam. Ne pozivaju svi na vješala i ne prijete svi, ima onih kojima je jednostavno dosta toga da ih se pravi ludima.
Zašto Beroš u srpnju nije odgovorio Mariji Selak na nekoliko vrlo konkretnih pitanja koja mu je postavila u sabornici. Još ga je na samome početku pozvala na dijalog. Bila je pristojna i normalna, nikakvih uvreda i prijetnji nije bilo.
Ovakvih izjava čujem dosta, bio cjepljen i umro od korone. Znači da cjepiva ne štite baš od fatalnih posljedica i smrti. Znam da ništa nije 100%, ali ovo je puno manje od 100%.upravo je sprovod tati mog nadređenog koji je umro od korone. Bio je cjepljen, fit i vitalan.
Znači možeš širit zarazu, razboliti se, imati teške posljedice i umrijeti. pa čemu onda ljude prisiljavati na to. Tko želi neka izvoli.
Na pitanje Markotićki da li cjepljeni imaju manju količinu virusa u tijelu (budući da se često provlači da oni šire zarazu ali puno manje), žena je rekla da imaju istu količinu virusa ali da to sad ionako nije bitno. kako onda manje šire zarazu ako imaju istu količinu virusa i zašto nije bitno. Bitno je jako, ako je cilj zaista javno zdravlje ljudi.
Ponavljam se. Ali, po mojoj procjeni za Hrvatsku temeljenoj ma brojkama koje je Capak iznio i podacima o cijepljenima. 45 posto cijepljenih, 55 posto necijepljenih. Medju pozitivnima, 78 posto necijepljenih, 22 posto cijepljenih. To su podaci za zadnjih tjedan (ili par tjedana). Da je cjepivo potpuno neucinkovito, omjer cijepljeni-necijepljeni medju pozitivnima bi trebao biti jednak omjeru cijepljeno necijepljeni, dakle 55 naprema 45 posto. Ovako, kad je rijec o pozitivnima cijepljenima ispada da ih ima nekih 2 puta manje nego bi ih bilo da je cjepivo 100% neucinkovito.
No, ovo ipak nisu brojke i postoci za hospitalizirane i umrle ljude za koje ne znam (mozda su mi iznesene brojke promakle), ali pretpostavljam da je situacija za cijepljene znacajno bolja. Ove brojke bi trebale biti dostupne svim clanovima stozera, i bilo bi ih dobro javno iznijeti. No, lako moguce da su to vec i radili, al ja nisam uocila.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 04.10.2021. at 15:43
Ovakvih izjava čujem dosta, bio cjepljen i umro od korone. Znači da cjepiva ne štite baš od fatalnih posljedica i smrti. Znam da ništa nije 100%, ali ovo je puno manje od 100%.upravo je sprovod tati mog nadređenog koji je umro od korone. Bio je cjepljen, fit i vitalan.
Znači možeš širit zarazu, razboliti se, imati teške posljedice i umrijeti. pa čemu onda ljude prisiljavati na to. Tko želi neka izvoli.
Na pitanje Markotićki da li cjepljeni imaju manju količinu virusa u tijelu (budući da se često provlači da oni šire zarazu ali puno manje), žena je rekla da imaju istu količinu virusa ali da to sad ionako nije bitno. kako onda manje šire zarazu ako imaju istu količinu virusa i zašto nije bitno. Bitno je jako, ako je cilj zaista javno zdravlje ljudi.
sorry otišlo mi duplo
da je cjepivo 100% neučinkovito u sprječavanju zaraze za očekivati bi bilo da je jednak udio pozitivnih necijepljenih i pozivitnih cijepljenih (te dvije populacije bi bile jednake)
da je cjepivo 100% učinkovito u sprječavanju zaraze za očekivati bi bilo da je udio pozitivnih cijepljenih = 0%
a budući da cjepivo nije 100% učinkovito, čak i u populaciji koja je 100% procjepljena za očekivati je postojanje pozitivnih. U tom hipotetskom slučaju, udio cjepljenih u populaciji zaraženih bi bio 100%
Betty, kakav je ovo komentar?! Što itko ima od njega osim činjenice da se ti prepucavaš, a to je ionako uzaludno. I za tebe i za mene, za sve. Evo, što ti misliš, bi li bilo dobro da se svi testiraju jedan mjesec? Ni više ni manje. Tridesetak dana dobivat ćemo neke brojke. I bit ćemo pametniji. Možda nešto bliže nekom rješenju.
i je tako, samo se informacije kriju od javnosti. cenzuriraju. i više pozitivnih cjepljenih nego necjepljenih. i rekli su mnogi stručnjaci da će tako biti. i nakon toga ih se ušutkalo. umjesto da se potakne rasprava, ljude se ušutkava ako se usudjuju propitkivati ovo ludilo od mjera...krasno poticanje znanostijednak udio pozitivnih necijepljenih i pozivitnih cijepljenih
S tvojim komentarom je sve u redu, ali od njega nikakve koristi, konkretne. Samo se prepucavaš. Što si i posljednjim postom ponovno dokazala.
Evo, ako nisam bila jasna, iako sumnjam - neka se testiraju svi koji ulaze u zdravstvene ustanove, i cijepljeni i necijepljeni, svaki dan (točno onako kako bi to trebali činiti necijepljeni) i neka se te brojke pažljivo bilježe - samo jedan mjesec.
I što ćemo onda s tim podatcima? Na to ti stvarno ne moram odgovoriti. Čemu onda testiranje uopće, što ćemo s tim podatcima?
i dalje ne razumijem zašto je moj komentar prepucavanje
vezano za testiranje, prije bilo kakvog testiranja, istraživanja obično se unaprijed pokuša definirati zašto su nam ti podaci potrebni
pa se tako primjerice kod PCR testiranja testiraju pojedinic koji imaju simptome covida ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, ili, po novom, ako rade s osjetljivom populacijom
cilj tog testiranja je svakako identificirati i izolirati zaraženu osobu
pa te tako još jednom pitam, što bi bio cilj svakodnevnog testiranja cijepljenih i necijepljenih? da se utvrdi učinkovitost cjepiva? ili da se necijepljeni izjednače u pravima i obvezama s cijepljenima? da izoliraju zaraženi?
Nije li negdje gore pisalo da se necijepljeni (u zdravstvu) testiraju dva puta tjedno?
U Minnesoti se necijepljeni zaposleni u drzavnim ustanovama testiraju jednom tjedno. Ima nezadovoljnih, ali za sad nisu protestirali. Izmedju ostalog znaju da mogu traziti novo radno mjesto ako im uvjeti rada ne odgovaraju.
S obzirom da se redovito o tome obaviještava i da je 1.10. bilo objavljeno da je
Stvarno treba biti odvojen od realnosti i tvrditi da je više pozitivnih cijepljenih nego necijepljenih. To si iz neke svoje kristalne kugle izvukla kad već ne čitaš vijesti? Ili je to neka matematika u kojoj je 78,8% manje od 21,2% ? U matematici koju sam ja učila je to otprilike 4x višeU zadnjem tjednu imali smo ukupno 540 hospitaliziranih, od kojih 72% nije cijepljeno nijednom dozom. U zadnjih 7 dana preminule 84 osobe, od kojij 77.4% nije primilo nijednu dozu cjepiva. U istom periodu imali 8546 novih slučajeva, od kojih 78.8% nije cijepljeno nijednom dozom
Posljednje uređivanje od sillyme : 04.10.2021. at 16:22
Naravno, time bi se osim učinkovitosti cjepiva utvrdio i udio mogućih zaraženih cijepljenih (jer se ovi drugi ionako moraju testirati) pa bi se u skladu s brojkama/rezultatima ustanovilo trebaju li se ili oni svakodnevno testirati kako ne bi ugrožavali, primjerice, teško bolesne. I naravno, da se izoliraju zaraženi. Jer ovih 6 današnjih asimptomatskih u Osijeku sigurno nisu pustili u bolnicu. Pa onda ne bi trebalo ni zaražene cijepljene.
Tu ću citirati Nevenu: "Na pitanje Markotićki da li cjepljeni imaju manju količinu virusa u tijelu (budući da se često provlači da oni šire zarazu ali puno manje), žena je rekla da imaju istu količinu virusa ali da to sad ionako nije bitno."
Eto, i da se ubuduće izbjegnu ovakve smiješne i besmislene izjave.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 04.10.2021. at 16:30
Poanta je u tome da testiranje bude primijenjeno na sve, jedno kraće vrijeme. Objasnila sam zašto.
ova dva posta zapravo govore isto
ispravite me ako griješim, ali moj je dojam da oba posta govore o sumnji na učinkovitost cjepiva, odnosno ono što sam ranije rekla, da su jednako rizični oni koji cijepljeni i necijepljeni
koliko je meni poznato, navedene dvije metode nisu ispravan način ispitivanja učinkovitosti cjepiva
opet o dojmovima, dojma sam da se u ovoj raspravi polazi od PREMISE da cijepljeni imaju jednaku šansu zaraziti se kao i necijepljeni, pa se onda statistika tumači na taj način i iznose se preporuke da bi se svi trebali testirati
pa ajmo razjasniti za početak taj dio
imaju li cijepljeni jednaku šansu zaraziti se kao i necijepljeni?
Posljednje uređivanje od betty blue : 04.10.2021. at 16:40
Prvo, podsjetnik da je SARS COVID-19 jos uvijek relativno nov virus, cjepivo jos novije, a Delta najnovija od tri stavke.
https://www.nature.com/articles/s41591-021-01316-7 - "Initial report of decreased SARS-CoV-2 viral load after inoculation with the BNT162b2 vaccine" (Kolovoz)
https://www.nature.com/articles/d41586-021-02187-1 - "Emerging data suggest that Delta could spread more readily than other coronavirus variants among people vaccinated against COVID-19. But key questions remain." (Kolovoz)
https://www.medicalnewstoday.com/art...evels-of-virus - "Delta infection: Unvaccinated and vaccinated people have similar levels of virus" (Kolovoz)
https://www.nbcnews.com/health/healt...finds-n1280583 - "Vaccinated people are less likely to spread Covid, new research finds" (Listopad, prije cak tri dana)
Evo, izgleda da pronalaze nove informacije, sto je (meni) sasvim logicno kad je rijec o znanosti, a pogotovo novim i novijim pojavama.
I dalje nam je cjepivo najbolja postojeca zastita od zaraze koronom, a samim time i sirenja virusa. Ok, nije najbolja. Najbolja je apstinencija, kao kod seksa. Znaci mogli bismo zivjeti sami samcati bez ikakvog dodira s vanjskim svijetom i vjerojatno bismo ostali zdravi (sto se koronavirusa tice) u jednakoj mjeri u kojoj ne bismo ostali trudni bez spolnih odnosa ili pomoci medicine.
https://www.npr.org/2021/09/10/10360...es-more-likely
The latest studies from the Centers for Disease Control and Prevention released on Friday also found that vaccinated people were nearly five times less likely to get infected and 10 times less likely to get so sick they ended up in the hospital.
Unvaccinated people are 11 times more likely to die from COVID-19 than those who are fully vaccinated, new research has found, bolstering evidence that the inoculations continue to provide powerful protection, even against the delta variant.