Stranica 323 od 383 PrviPrvi ... 223273313321322323324325333373 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 16,101 do 16,150 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se čini da se ovdje na rodinom forumu upravo to događa

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ok, kakvim bi se točno argumentima mogli poslužiti da komentiramo npr. Srećka Sladoljeva? Ja porukama? Osjećam nevjericu kad čitam o špeku i luku i poništenju učinka cjepiva?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se čini da se ovdje na rodinom forumu upravo to događa
    Kako na kojoj temi i kako u kojem trenutku rasprave. Da je kulturnije od nekih drugih mjesta, to se svakako slazem.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I ako u pandemiji 'svatko ima pravo na svoje mišljenje', gdje je i kad onda kraj pandemiji?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ajde otvorite temu o moderiranju ili tako nešto, jer stvarno ubijate ovu temu tim stalnim analizama tko je kome što rekao i tko je koga uvrijedio ili nije.

Ja osobno mislim da je ovaj forum najpristojnije mjesto na internetu, pa mi je tim više komično da se tako puno piše o tome tko koga vrijeđa ili ne vrijeđa.
    Amen!

koliko mi je poznato Sladoljev nije sudionik rasprave i javna je ličnost, stoga je sasvim legitimno kritizirati, pa čak i ismijavati njegove stavove

uostalom, nek mi netko objasni zašto nije u redu ismijavati nečiji stav na forumu? ok, jeste malo ekstremno i može se preskočiti, ali da se otvori tema gdje netko najozbiljnije pita jel sa vilama pričate na hrvatskom ili je ipak potrebno naučiti vilinski, zar biste zaista postavili potpitanja, kao: kada si probala pričati na hrvatskom, jesu li ti odgovorile ili barem izgledale kao da razumiju što govoriš? i onda kada netko poviče da je car gol, jave se oni koji pozivaju na toleranciju i kako svak ima pravo na svoje mišljenje
    pa ima, al onda nek podnese i kritiku tog mišljenja

nekima su stavovi od nevene ili Freye u rangu pričanja sa vilama
    Posljednje uređivanje od betty blue : 06.10.2021. at 08:56

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Imate temu admin vam pomqze u nevolji. Pa tamo se javite

Opomena je opomena. Vi djecu ne opominjete? Vec odmah kazna?

Ova tema je na srecu na filozofskom pa ima malo visu razinu tolerancije.

Sad nastavite al u laksem tonu.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    I ako u pandemiji 'svatko ima pravo na svoje mišljenje', gdje je i kad onda kraj pandemiji?
    Znači, u pandemiji nema svatko pravo na svoje mišljenje? Jako dobro.
    Znaš da za to postoji izraz, dobro objašnjen u rječnicima? Ali ne znam smijem li ga napisati da ne dobijem opomenu.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ok, kakvim bi se točno argumentima mogli poslužiti da komentiramo npr. Srećka Sladoljeva? Ja porukama? Osjećam nevjericu kad čitam o špeku i luku i poništenju učinka cjepiva?
    Zašto "ja porukama". "Ja poruke" nisu argument.

Da se poslužim granom koja mi je bliža od medicine i imunologije... Ako meni netko kaže usred hladne zime da je to dokaz da nema globalnog zatopljenja; ja mogu iznijeti niz argumenata da ga ima temeljnih na mjerenjima diljem svijeta. Mogu pokazati nizove prosječnih godišnjih (ljetnih/zimskih) temperatura mjerenih na tisućama lokacija diljem svijeta i ukazati na to da ih većina ima pozitivan trend. Naravno, da to ne mora utjecati na mišljenje druge osobe, i neće utjecati na svačije mišljenje. Ali to i nije poanta - ne možeš na svakoga utjecati... no neka osoba koja nema formirano mišljenje i koja čita raspravu će vidjeti, u najboljoj situaciji, s obje strane argumente. I, onda će, moći donijeti svoje argumentirano mišljenje. No, ako je rasprava na razini "ti si lud jer tako misliš", "ne, ti si lud", "ne, on je lud"... itd. A onda nikakve koristi od toga...

No, neovisno o tome, ne smatram da je "ta izjava koga god je suluda" vrijeđanje. I ja smatram da ima puno opasnih i suludih izjava. Al onda je dobro i objasniti zašto je ta izjava suluda.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku

nekima su stavovi od nevene ili Freye u rangu pričanja sa vilama
    Koji to stavovi od Freyye? Ja sam samo popamtila da se nije cijepila zbog straha od nuspojava (Freyya oprosti, ako sam krivo popamtila), i da smatra da bi trebalo testirati sve zaposlenike u zdravstvenom sustavu jer je pokazano da i cijepljeni i necijepljeni mogu prenositi virus, i da su covid potvrde način nametanja cijepljenja.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Koji to stavovi od Freyye? Ja sam samo popamtila da se nije cijepila zbog straha od nuspojava (Freyya oprosti, ako sam krivo popamtila), i da smatra da bi trebalo testirati sve zaposlenike u zdravstvenom sustavu jer je pokazano da i cijepljeni i necijepljeni mogu prenositi virus, i da su covid potvrde način nametanja cijepljenja.
    primjerice stav da je cjepivo protiv covida moralno neprihvatljivo za katolike usprkos tomu što vrhovni autoritet katoličke crkve potiče katolike na cijepljenje pa i tim cjepivom

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Više-manje. Osim što se ja ne bojim nuspojava cijepljenja za sebe nego za svoju djecu. A ja se dosad nisam cijepila iz vjerskih razloga. O tome sam puno pisala ovo ljeto... Kad se spomenu vjerski razlozi i Sladoljev, i vile pomalo uskaču u priču.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Znači, u pandemiji nema svatko pravo na svoje mišljenje? Jako dobro.
    Znaš da za to postoji izraz, dobro objašnjen u rječnicima? Ali ne znam smijem li ga napisati da ne dobijem opomenu.
    Na koji način misliš da treba privesti kraju ovu pandemiju?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zašto "ja porukama". "Ja poruke" nisu argument.

Da se poslužim granom koja mi je bliža od medicine i imunologije... Ako meni netko kaže usred hladne zime da je to dokaz da nema globalnog zatopljenja; ja mogu iznijeti niz argumenata da ga ima temeljnih na mjerenjima diljem svijeta. Mogu pokazati nizove prosječnih godišnjih (ljetnih/zimskih) temperatura mjerenih na tisućama lokacija diljem svijeta i ukazati na to da ih većina ima pozitivan trend. Naravno, da to ne mora utjecati na mišljenje druge osobe, i neće utjecati na svačije mišljenje. Ali to i nije poanta - ne možeš na svakoga utjecati... no neka osoba koja nema formirano mišljenje i koja čita raspravu će vidjeti, u najboljoj situaciji, s obje strane argumente. I, onda će, moći donijeti svoje argumentirano mišljenje. No, ako je rasprava na razini "ti si lud jer tako misliš", "ne, ti si lud", "ne, on je lud"... itd. A onda nikakve koristi od toga...

No, neovisno o tome, ne smatram da je "ta izjava koga god je suluda" vrijeđanje. I ja smatram da ima puno opasnih i suludih izjava. Al onda je dobro i objasniti zašto je ta izjava suluda.
    Upravo zato što na špek i luk i number of the beast NEMA razumnog argumenta, kako je betty lijepo opisala u primjeru s vilinskim jezikom, nemam što drugo reći nego se poslužiti ja porukom.
    O njegovim izjavama na tu temu samo mogu imati stav. A kako bih ostala na ovome da ne vrijeđam, na tome stajem. Uostalom, sasvim je moguće da se imenovani fantastično zabavlja trolajući.
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 06.10.2021. at 09:22

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nije li Freya pisala o ivermektinu kao ucinkovitom lijeku za koronu?
    Isprike ako sam nesto pobrkala.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

primjerice stav da je cjepivo protiv covida moralno neprihvatljivo za katolike usprkos tomu što vrhovni autoritet katoličke crkve potiče katolike na cijepljenje pa i tim cjepivom
    OK, ja to smatram legitimnim stavom.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Upravo zato što na špek i luk i number of the beast NEMA razumnog argumenta, kako je betty lijepo opisala u primjeru s vilinskim jezikom, nemam što drugo reći nego se poslužiti ja porukom.
    O njegovim izjavama na tu temu samo mogu imati stav. A kako bih ostala na ovome da ne vrijeđam, na tome stajem. Uostalom, sasvim je moguće da se imenovani fantastično zabavlja trolajući.
    Smatram da je u redu sve što ne ide prema vrijeđanju osobe koja nešto govori. Jedno je stav, drugo je osoba.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

OK, ja to smatram legitimnim stavom.
    pa i ja bih, da nije javno zdravlje on the line

ono, pandemija je, take one for the team
    čak i papa kaže isto

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

čak i papa kaže isto
    Veoma je kompleksna situacija kad nešto ide protiv naših osobnih načela. Bez obzira što o tome neki "autoritet" govorio.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Smatram da je u redu sve što ne ide prema vrijeđanju osobe koja nešto govori. Jedno je stav, drugo je osoba.
    Ne vidim praktičnu razliku između "ti si lud" i "to što misliš je ludo zato jer ....", ali ako je opće prihvaćeno da je ok napasti stav, a ne i osobu, onda ok, njegovi stavovi su ludi. Ali on nije

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Slazem se s Jadrom.
    Kritiziranje stavova, al ne vrijedjanje osobe.

Svugdje, uvijek i o kojoj god temi da se radi.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Nije li Freya pisala o ivermektinu kao ucinkovitom lijeku za koronu?
    Isprike ako sam nesto pobrkala.
    Jesi, Jennifer, pobrkala si. Pitala sam gdje je rasprava o tom lijeku jer ja o njemu vrlo malo znam.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Veoma je kompleksna situacija kad nešto ide protiv naših osobnih načela. Bez obzira što o tome neki "autoritet" govorio.
    pa dobro, ako su načela važnija od zdravlja bližnjih, onda nešto nije u redu s načelima

kako god, meni je Feyjin stav vrlo problematičan
    i u situaciji kada se zapomaže doklee višee, a pri tome se ne daje nikakav doprinos da se situacija razriješi, razumljivo mi je kada ljudi gube strpljenje pokušavajući kritizirati takve stavove a da pritom nedajbože ne uvrijede osobu s takvim stavovima

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ne vidim praktičnu razliku između "ti si lud" i "to što misliš je ludo zato jer ....", ali ako je opće prihvaćeno da je ok napasti stav, a ne i osobu, onda ok, njegovi stavovi su ludi. Ali on nije
    I baš zato mislim da je osoblje foruma trebalo biti još jasnije pri pisanju pravila - jer se baš sve može relativizirati.
    Iako ja mislim da značenje poštovanja tuđeg, možda drugačijeg mišljenja uopće ne bi trebalo posebno i dodatno objašnjavati/tumačiti.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Evo ovo je ono što sam pričala: https://www.index.hr/mobile/clanak.a...ca_najnovije_m
    Ovakve vijesti se pojave svako toliko i jednostavno zaborave, a "ona Slovenka" će se iznosit kao argument mjesecima.

Točno taj pattern vidim kod ljudi stalno, znaju puno više ljudi koji su imali nimalo bajan covid, ali podrazumijevaju da će oni bit ti koji će prehodat. A to što znaju puno ljudi koji su se cijepili i nije im bilo ništa zanemaruju, jer ima ta jedna cura u Sloveniji, ili od kolege prijatelj..

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Molim vas da se ne vracate na nesto.sto ste vec raspravile.
    Nova pravila nece se pisati.
    I vratite se na temu. Jel korona stvarna ili je pak tu za paniku.
    Beti nisi ni svjesna bila kako ce ovaj naslov biti bas tema nak9n dvije godine
    Beti ima staklenu kuglu.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

čak i papa kaže isto
    Samo jedna stvar, Betty, zbog poštovanja drugih forumaša kojima je ovo vrlo vjerojatno velika tlaka, ne želim o tome pisati, prije svega zato što se o papi i propitkivanju njegova autoriteta ljetos već pisalo (a to su neke forumašice objasnile puno bolje od mene – tako da tamo možeš pronaći odgovore na te neke svoje dvojbe) – samo ću jedno dodati, što nisam napisala – u katoličkoj su crkvi dogme nepromjenjiv nauk – i to je ono što mi vjernici nikad ne smijemo preispitivati (ako se smatramo vjernicima). A stajalište pape o cijepljenju me baš nimalo ne obvezuje. Sve ostalo je ljetos zaista dobro objašnjeno i nemojmo više ostale time maltretirati.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Jesi, Jennifer, pobrkala si. Pitala sam gdje je rasprava o tom lijeku jer ja o njemu vrlo malo znam.
    Ne bih rekla da sam pobrkala.
    Isla sam potraziti.
    Napisala si da ga cak i Sladoljev preporucuje, i ne samo on. I rekla da imas bar 50 linkova na tu temu.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Samo jedna stvar, Betty, zbog poštovanja drugih forumaša kojima je ovo vrlo vjerojatno velika tlaka, ne želim o tome pisati, prije svega zato što se o papi i propitkivanju njegova autoriteta ljetos već pisalo (a to su neke forumašice objasnile puno bolje od mene – tako da tamo možeš pronaći odgovore na te neke svoje dvojbe) – samo ću jedno dodati, što nisam napisala – u katoličkoj su crkvi dogme nepromjenjiv nauk – i to je ono što mi vjernici nikad ne smijemo preispitivati (ako se smatramo vjernicima). A stajalište pape o cijepljenju me baš nimalo ne obvezuje. Sve ostalo je ljetos zaista dobro objašnjeno i nemojmo više ostale time maltretirati.
    ja nemam nikakvih dvojbi vezano za autoritet pape, stoga neću tražiti odgovore

davno sam bila na katekizmu, pa se ne mogu sjetit posve točno, ali sam prilično sigurna da cijepljenje nije svrstano u dogme katoličke crkve
    što znači da je stav o cijepljenu katoličko učenje (a ne dogma), tj katekizam, koji je apsolutno podložan propitivanju, pa čak i katolicima

ali čak i da se radi o dogmi, stav da je važnija dogma od solidarnosti i sućuti prema bližnjima u pandemijskim uvjetima, da se osporava autoritet pape jer nam eto ne odgovora ono što govori, je zaista poražavajući
    zbog takvih stavova, ja gubim vjeru u čovječanstvo, a osobito u katolike s takvim stavovima

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ovo je ono što sam pričala: https://www.index.hr/mobile/clanak.a...ca_najnovije_m
    Ovakve vijesti se pojave svako toliko i jednostavno zaborave, a "ona Slovenka" će se iznosit kao argument mjesecima.

Točno taj pattern vidim kod ljudi stalno, znaju puno više ljudi koji su imali nimalo bajan covid, ali podrazumijevaju da će oni bit ti koji će prehodat. A to što znaju puno ljudi koji su se cijepili i nije im bilo ništa zanemaruju, jer ima ta jedna cura u Sloveniji, ili od kolege prijatelj..
    Jako tužno.

Mislim da je tu bitno nekoliko momenta; prvi je da kad se cijepiš to je konačno, unio si cjepivo u organizam i sad tu više ništa ne možeš; dok virus i dalje možeš, a i ne moraš dobiti - i virus kad ti ulazi u organizam pretpostavljam da ulazi pomalo; pa ga organizam može odmah i sredit (možda zato i ti slučajevi ljudi koji spavaju u istom krevetu, a ne zaraze se); dok s cjepivom odmah dobiješ punu dozu cjepiva.

Drugi moment je da strahovi nisu racionalni, i ne konzultiraju se sa statistikama. Sigurno je i da je npr. vožnja avionom puno puno sigurnija od vožnje autom. A opet, ne znam puno ljudi koji se boje vožnje autom (naročito, ako ih drugi voze), ali znam jako puno ljudi koji se boje vožnje avionom - sigurno više od 50% ljudi s kojima sam ikad pričala o toj temi se boji voziti avionom (uključujući i mene).

I, naravno, ljudi se pouzdaju (ili ne pouzdaju) u svoj imunitet i na temelju prethodnih iskustava s bolestima. A i na reakciju na cjepiva i lijekove na temelju prethodnih reakcija.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Evo malo ontopic

- Javljaju nam se roditelji i kažu da je svega petero djece došlo u vrtić, a mi smo toga svjesni jer su svi ostali već bili kod nas. Neuobičajena je učestalost infekcija probave i dišnog sustava, a neobično je i to što je klimatski vrijeme još povoljno, a slika koju sad imamo nalikuje učestalosti infekcija u razdoblju od prosinca do veljače. Dodatno, riječ je o virozama koje također nisu učestale u ovo doba godine, a to su respiratorni sincicijski virus, različiti rino virusi i gripa. Nemamo puno slučajeva gripe, ali su u porastu - pojašnjava dr. Jovančević.

Slična je situacija i u ordinacijama obiteljske medicine, a dr. Milan Mazalin kaže kako je najčešće riječ o tipičnim respiratornim infekcijama.

- Ovo je sezona za pojavu respiratornih infekcija koju vjerojatno ne bismo dramatično doživljavali da nema korone. Osnovni problem je to što su respiratorni infekti međusobno vrlo slični po simptomima te ih je gotovo nemoguće razlikovati. Fokusirani smo na te relativno banalne infekcije koje dolaze nakon ljeta kad smo se vratili u škole i na posao, vrijeme je hladnije i promjenjivije i više boravimo u zatvorenom. Sve su to faktori pojačanog rizika od širenja respiratornih standardnih viroza koje do pojave COVID-a nismo doživljavali kao nešto dramatično. No sad se te slike preklapaju i svaku virozu dobro promatramo bojeći se da je u podlozi COVID - kaže dr. Mazalin.

https://www.24sata.hr/lifestyle/upoz...ajte-se-788206

Znači i običnih viroza ima dosta

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

davno sam bila na katekizmu, pa se ne mogu sjetit posve točno, ali sam prilično sigurna da cijepljenje nije svrstano u dogme katoličke crkve
    što znači da je stav o cijepljenu katoličko učenje (a ne dogma), tj katekizam, koji je apsolutno podložan propitivanju, pa čak i katolicima

ali čak i da se radi o dogmi, stav da je važnija dogma od solidarnosti i sućuti prema bližnjima u pandemijskim uvjetima, da se osporava autoritet pape jer nam eto ne odgovora ono što govori, je zaista poražavajući
    zbog takvih stavova, ja gubim vjeru u čovječanstvo, a osobito u katolike s takvim stavovima
    Nije cijepljenje u dogmi katoličke crkve i nije kao takvo ono što brine Freyyu, a i druge. Već postupak proizvodnje nekih cjepiva koji je uključivao stanice pobačenih fetusa. Ja sam se recimo cijepila, i ovo mi nije bio problem (nije ni da sam razmišljala o tome), ali mogu shvatiti da je osobama kojima je pobačaj apsolutno neprihvatljiv ovakvo nešto jako problematično.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nije cijepljenje u dogmi katoličke crkve i nije kao takvo ono što brine Freyyu, a i druge. Već postupak proizvodnje nekih cjepiva koji je uključivao stanice pobačenih fetusa. Ja sam se recimo cijepila, i ovo mi nije bio problem (nije ni da sam razmišljala o tome), ali mogu shvatiti da je osobama kojima je pobačaj apsolutno neprihvatljiv ovakvo nešto jako problematično.
    I ja mogu shvatiti da je takvim osobama cijepljenje problematično. Međutim, tu bih se vratila na ono o čemu sam pisala neki dan, učenju suživota, odnosno života u društvu, ne na pustom otoku. Ne možeš u svako doba, neovisno o oklonostima, svoja uvjerenja stavljati ispred općeg dobra. Ili bar ne bi smio, ako živiš u društvu. Moja sloboda da živim svoja uvjerenja je ograničena tuđom slobodom (pravom) da ga ja tim svojim uvjerenjima ne ugrozim. Prosto ko pasulj.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

je li ti i razumljivo da je cjepivo - koje se teško i nategnuto može povezati s abortiranim fetusom, a čija je primarna svrha da zaštiti žive ljude od potencijalno smrtonosne bolesti - problematičnije od tridesetogodišnjaka koji umre?

u svakom slučaju, apsolutno je netočno da se radi o dogmi odnosno istini koja se ne smije propitivati

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da je tu bitno nekoliko momenta; prvi je da kad se cijepiš to je konačno, unio si cjepivo u organizam i sad tu više ništa ne možeš; dok virus i dalje možeš, a i ne moraš dobiti - i virus kad ti ulazi u organizam pretpostavljam da ulazi pomalo; pa ga organizam može odmah i sredit (možda zato i ti slučajevi ljudi koji spavaju u istom krevetu, a ne zaraze se); dok s cjepivom odmah dobiješ punu dozu cjepiva.
    može li se uspoređivati "polagani ulazak virusa" (ne znam što to znači, pa stavljam u navodnike) s punom dozom cjepiva?
    valjda je jasno da virus i cjepivo nisu usporedivi
    cjepivo ne sadrži viruse (vjerujem da ti to znaš, ali možda nije loše napisati za one koji ne znaju)
    moje laičko znanje o cjepivima seže dotle da znam da cjepiva sadrže upute tijelu o izgledu/svojstvima virusa, pa da ga tijelo zna prepoznati kada dođe u doticaj s istim, te da se na taj način potiče "prirodni imunitet" kojeg svi toliko volimo

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Kad krenu ove priče o fetusima u cjepivima, to sve zvuči kao da zla farmaceutska industrija otima trudne žene i ubija im bebe.

I meni je pobačaj neprihvatljiv, pa svejedno ne mogu shvatiti takve stavove.

Ali slažem se s betty u biti, i ja gubim vjeru u čovječanstvo. Čula sam jučer da postoji neki lokalni opg u Hrvatskoj koji cijepljenima prodaje skuplje povrće. Vlasnici su antivakseri, jel. Fuj.
    Išla sam i guglati jer sam u tom trenutku bila 100% spremna za prijavu i nažalost nisam njih našla, ali sam našla hrpu članaka o kafićima, trgovinama itd. i u regiji i u svijetu, koji recimo brane ulaz cijepljenima i tako...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

je li ti i razumljivo da je cjepivo - koje se teško i nategnuto može povezati s abortiranim fetusom, a čija je primarna svrha da zaštiti žive ljude od potencijalno smrtonosne bolesti - problematičnije od tridesetogodišnjaka koji umre?

u svakom slučaju, apsolutno je netočno da se radi o dogmi odnosno istini koja se ne smije propitivati
    Da, razumljivo mi je, ako je nekome pobačaj apsolutno neprihvatljiv.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I ja sam primila AZ drugu dozu u srpnju. Nadala sam se da nije - jednom AZ, uvijek AZ. Kad sam se ja cijepila, a cijepila sam se s velikim razlogom kad je bila guzva, cijepili su se starci i "sretnici" poput rektora Pfizerom. AZom su cijepili tada studente visih godina medicine. Nadam se da ce bar zbog njih promijeniti booster. Ali se definitivno osjecam gradjankom drugog reda. Za nas se samo po novinama pisalo da smo prioritetni i nista od toga na kraju.
    Po tom sam pitanju prilicno malodusna. Nasa uredjena drzava je pokazala pravo lice u tom trenutku. Kad su se cijepili "naši", a ja nisam nicija. I s mimom se preporcam da mi necjepise doniraju zdravstvenu za Pfizer (salim se).

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

može li se uspoređivati "polagani ulazak virusa" (ne znam što to znači, pa stavljam u navodnike) s punom dozom cjepiva?
    valjda je jasno da virus i cjepivo nisu usporedivi
    cjepivo ne sadrži viruse (vjerujem da ti to znaš, ali možda nije loše napisati za one koji ne znaju)
    moje laičko znanje o cjepivima seže dotle da znam da cjepiva sadrže upute tijelu o izgledu/svojstvima virusa, pa da ga tijelo zna prepoznati kada dođe u doticaj s istim, te da se na taj način potiče "prirodni imunitet" kojeg svi toliko volimo
    Htjela sam reći da se od virusa koji ulazi kroz nos/usta možeš obraniti dok je još u veoma maloj količini... dok, s cjepivom svi dobiju istu dozu. I da to s psihološke strane može biti problem - taj trenutak u kojem si se odlučio ubaciti u sebe nešto što može izazvati loše nuspojave. Zapravo, čini mi se da nas je većinu strah nečeg takvog; samo će netko odlučiti da su prednosti puno veće od mogućih posljedica, a netko neće. Na vladi i pripadnim službama je da uvjere ljude da su im prirodne prednosti (zaštita od korone) veće od mogućih posljedice. Samo, ne ide im baš, rekla bih.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, razumljivo mi je, ako je nekome pobačaj apsolutno neprihvatljiv.
    stvarno ne želim tjerati mak na konac, ali bih htjela naglasiti da se ne radi o izboru:
    pobačaj ili mogućnost zaraze (i smrti) coronom

nego izbor glasi:
    imunizacija cjepivom (koje se nategnuto može povezati s fetusom abortiranim prije 40 godina) ili (značajno veća) mogućnost zaraze (i značajno veća vjerojatnost smrti)

očito imamo različite sustave vrijednosti.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam primila AZ drugu dozu u srpnju. Nadala sam se da nije - jednom AZ, uvijek AZ. Kad sam se ja cijepila, a cijepila sam se s velikim razlogom kad je bila guzva, cijepili su se starci i "sretnici" poput rektora Pfizerom. AZom su cijepili tada studente visih godina medicine. Nadam se da ce bar zbog njih promijeniti booster. Ali se definitivno osjecam gradjankom drugog reda. Za nas se samo po novinama pisalo da smo prioritetni i nista od toga na kraju.
    Po tom sam pitanju prilicno malodusna. Nasa uredjena drzava je pokazala pravo lice u tom trenutku. Kad su se cijepili "naši", a ja nisam nicija. I s mimom se preporcam da mi necjepise doniraju zdravstvenu za Pfizer (salim se).
    Ne vjerujem da vama, zato što ste se cijepili AZ-om, neće biti ponuđena opcija za docijepljivanje - vjerujem da će Hrvatska napraviti kako EMA preporuči.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

stvarno ne želim tjerati mak na konac, ali bih htjela naglasiti da se ne radi o izboru:
    pobačaj ili mogućnost zaraze (i smrti) coronom

nego izbor glasi:
    imunizacija cjepivom (koje se nategnuto može povezati s fetusom abortiranim prije 40 godina) ili (značajno veća) mogućnost zaraze (i značajno veća vjerojatnost smrti)

očito imamo različite sustave vrijednosti.
    Da, znam da je to izbor. (S čime se točno može povezati i kako, to ne znam) I da, prihvatljivo mi je da nekome to neprihvatljivo. Ali, koliko sam shvatila Freyyu, postoje i druga prihvatljiva cjepiva za one kojima su ova neprihvatljiva zbog navedenih razloga.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne vjerujem da vama, zato što ste se cijepili AZ-om, neće biti ponuđena opcija za docijepljivanje - vjerujem da će Hrvatska napraviti kako EMA preporuči.
    Pa vjerojatno hoce. Al ce opet biti AZ. A ja i dalje nemam 50, a kamoli 60 godina.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih rekla da sam pobrkala.
    Isla sam potraziti.
    Napisala si da ga cak i Sladoljev preporucuje, i ne samo on. I rekla da imas bar 50 linkova na tu temu.
    Evo, molim te, citiraj mi dio gdje sam napisala da imam 50 linkova na temu ivermektina.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dr. Tess Lawrie, director of Evidence based medicine consultancy.
    'Ne bi bilo štete da se pauzira sa cijepljenjem, to nas ne bi ostavilo u kaosu epidemije. Ivermiktin može spriječiti pandemiju, vrlo je siguran i učinkovit. O tome su obaviješteni autoriteti u Velikoj Britaniji..... ali je lijek očito prejeftin, poruka liječnika koji koriste Ivermiktin je ignorirana. Kovid industrija zaradi ogroman novac, a Ivermiktin je jeftin.'

https://www.facebook.com/stojakovic....33979161176696

Nema krivca dok mu se ne dokaže krivnja, naravno, ali meni je dovoljno neke stvari pročitati/čuti te ću zbog toga dobro razmisliti hoću li cijepiti svoje dijete. Gdje je rasprava o Ivermektinu?
    I ozloglašeni antivakser Srećko Sladoljev ga preporučuje, i ne samo on. Imam 50-ak linkova na ovu temu, a ovo su samo najnoviji.

https://dokumentarac.hr/covid-19/pre...eva-imunologa/

Za nekoliko godina će se vidjeti što je zapravo istina (barem se nadam), ali mislim da je oprez itekako potreban.

https://www.facebook.com/ana.mihelj/...07782565955717

Nadam se da mi nitko neće ponovno prišiti da negiram pandemiju (i otkud vi znate da se nekom mojem bližnjem već nešto nije dogodilo) jer to nikad nigdje nisam napisala. Ako jesam, citirajte me.

https://dokumentarac.hr/covid-19/30-...d-cijepljenja/
    https://www.facebook.com/merima.spah...15387582608942

http://www.paraf.hr/dekan-medicine-s...NQPl3aryU65Qrs

I malo torture...
    https://www.youtube.com/watch?v=NQmzK_FgiiE
    https://www.facebook.com/ana.mihelj/...76759863329217
    https://www.facebook.com/greataustra...97264655507964

Pa da je samo 10 % svega istinito, meni je sasvim dovoljno.
    Evo ovdje

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Htjela sam reći da se od virusa koji ulazi kroz nos/usta možeš obraniti dok je još u veoma maloj količini... dok, s cjepivom svi dobiju istu dozu. I da to s psihološke strane može biti problem - taj trenutak u kojem si se odlučio ubaciti u sebe nešto što može izazvati loše nuspojave. Zapravo, čini mi se da nas je većinu strah nečeg takvog; samo će netko odlučiti da su prednosti puno veće od mogućih posljedica, a netko neće. Na vladi i pripadnim službama je da uvjere ljude da su im prirodne prednosti (zaštita od korone) veće od mogućih posljedice. Samo, ne ide im baš, rekla bih.
    jasno mi je da ovo boldano može predstavljati psihološki problem
    zato je dobro sagledati širu sliku, pa tako primjerice usporediti rizik neželjenih nuspojava cijepljenja sa svim ostalim rizicima koje postoje kod unošenje sve ostalog u tijelo
    primjerice, pušač koji se boji nuspojava cijepljenja očito nema dobar uvid u frapantnu razliku u rizicima jedne i druge radnje
    ako je u stanju unositi u sebe dokazano kancerogene tvari, ako su rizici pušenja poznati i vrapcima na grani te nastavlja pušiti, preuzima na sebe rizike koji su neusporedivo veći i fatalniji od ikakvog cijepljenja, te je samim time strah od cijepljenja u takvom kontekstu iracionalan, koliko god tebi bio razumljiv

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

sta se tice iznesenih freyjinih stavova, bila je i ona zgodica gdje je detektor na aerodromu 'detektirao' da je prijatelj cijepljen bez da je pokazao covid potvrdu...
    Posljednje uređivanje od summer : 06.10.2021. at 12:44

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Betty, pročitaj što sam napisala: "...u katoličkoj su crkvi dogme nepromjenjiv nauk – i to je ono što mi vjernici nikad ne smijemo preispitivati (ako se smatramo vjernicima). A stajalište pape o cijepljenju me baš nimalo ne obvezuje."

Cijepljenje ne spada pod dogme. Zato me papino stajalište o cijepljenju NE obvezuje. Da spada pod dogme, obvezivalo bi me. Je li sad jasno?
    A to što vi mislite o toj problematici je nešto sasvim drugo. Mislite što želite.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Pa vjerojatno hoce. Al ce opet biti AZ. A ja i dalje nemam 50, a kamoli 60 godina.
    Koliko sam ja shvatila, EU više neće kupovati cjepivo od AZ: https://vijesti.hrt.hr/eu/eu-nece-ob...nsonom-1450994
    Ni Hrvatska: https://vijesti.hrt.hr/eu/eu-nece-ob...nsonom-1450994

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Tko zna. Pričekaj odluku prije nego se kreneš brinuti. Čak, i u slučaju takve odluke EMA-a, nije isključeno da te tvoja doktorica ne može poslati na docijepljivanje nekim drugim cjepivom, ako bi ti to više odgovaralo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam čak iz nekog razloga mislila da se niti ne smije cijepiti trećom dozom AZ, radi tipa cjepiva. Svašta čitam, pa mi je ostalo u glavi, a vjerojatno sam krivo i skopčala.

No, i ja mislim da neće biti AZ-a za booster, jedino ako imaju još neke na sniženju jer se bliži istek roka trajanja

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •