Hvala na čestitkama!![]()
Izvjestaj md-a iz Osla, nigdje maski (niti u avionu iz Danske do Norveske), nigdje razmaka, i nijednom ga nisu pitali za covid potvrdu.
Ovo da ga nigdje ništa nisu pitali mi je bilo baš neobično -al izgleda da se u Norveškoj na nacionalnoj razini više ne koriste korona potvrde (https://www.fhi.no/nyheter/2021/nasj...jules-torsdag/ - upišite google translate) i da u principu nije moguće provjeriti nečiji korona status - izuzetak su granični prijelazi.
Hvala takodjer na cestitkama
Mi slavimo cijeli produzeni vikend u Budimpesti. Ni ovdje ne da ne traze potvrde nego nigdje ne nose maske, ni u jav.prijevozu, shopping centrima, nigdje u zatvorenom. :shock: Oni su ukinuli tu mjeru jos prije.
Mi smo doslovce jedini s maskama na licu u zatvorenom npr.u metrou.
Dakle, kao da smo upali u drugi univers, ono ko neki nas normalan zivot otprije korone.
Al da je cudan feeling, bas je, nama koji dolazimo iz drugih zemalja.
Norveska je super procijepljena, ko i danska. Madjarska je nesto bolje procijepljena od nas, al stalno imaju puno mrtvih i to im se dodatno penje sad.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...ljudi-15114444
O dugom covidu i dugom covidu u djece, koma strani ideje da se pusti da se svi prirodno imuniziramo bez zastite (brz cijepljenja), jesu li cjepiva za djecu sigurna i koji je postotak da zavrse snlong covidom, o nepovjerenju u znanost (poglavito u istocnim zemljama) i starenju.
Posljednje uređivanje od ina33 : 31.10.2021. at 09:02
Ja sam uvjerena da covid potvrde postanu obvezne u skolama, dio roditelja bi namjerno pustio djecu da se zaraze
Sto to uopce znaci?
Cim djecu saljes u skolu obzirom na mjere koje imamo saljes ih da se -zaraze.
U razredu moje kceri je 50% razreda uspjelo postati pozitivno u prvih mjesec i po nastave.
Ako to nije namjerno ne znam sto je.
Moja kcer je bila prva potvrdena krajem rujna. Obzirom da nije pokupila obiteljski i da je u razredu bilo netestirane djece sa tegobama i izostancima prilicni je jasno da se virus motao tamo ispod radara. Nakon njezinog povratka iz izolacije od 15 dana ( ostavila sam ju duze od propisanog jer je bila umorna) sve je buknulo.
Kad je ona potvrdena u izolaciju joj je isla samo prijateljica iz klupe koja je prva susjeda i idu zajedno doma. Obzirom da smo ju brzo dijagnisticirali cak ni susjeda nije postala pozitivna.
Nakon njezinog povratka samo je jedno po jedni dijete izostajalo , da bi otisli u izolaciju tek nakon 5 dana . U roku 7 dana bilo je 8 potvrdeno pozitivnih.
Ako to nije namjerno izlaganje ne znam sto je. U razredu se ne nose maske niti je poslana bilo kakva obavijest da se djeca ipak testiraju imaju tegobe ( to je bilo prije sluzbenih naputaka) niti je skola prijavila kontakte osim tog jednig djeteta.
Posljednje uređivanje od sirius : 31.10.2021. at 11:22
Pandemija i maske će biti stvar prošlosti kad velika većina ljudi bude imuna, bilo zbog preboljele infekcije ili zbog cijepljenja. Ali do tada će na ulazu u lokal netko od nas tražiti da stavimo maske jer se neki drugi ne žele cijepiti. Ti ljudi mogu utjecati na svoju odluku i odlučiti da će se cijepiti, no vi i ja ne možemo utjecati na njihovu odluku. Ljudi koji nisu cijepljeni imaju slobodu nešto odlučiti i promijeniti svoje stanje, a mi koji smo se cijepili moramo sačekati ove druge koji nas čine svojim taocima", dodao je.
Eto kod moje nije bio takav scenarij, a dosta iz je putnika iz sa
Gornji citat je iz ovog clanka:https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2314838
Kao i ovaj: Imunitet krda sada možemo jedino postići kad su odrasli cijepljeni, a djeca su se zarazila. Tu se postavlja pitanje isplati li se cijepiti djecu ili pustiti da se zaraze. Analize jasno govore da su teške bolesti i smrtni ishodi covid-19 infekcije rijetki kod djece, ali nisu nula. Ima i djece koja završe na respiratoru i ne oporave se. To znači da se dio života cijepljenjem može spasiti", navodi imunolog.
Sirius, mislim na prave djecje covid partije,kao sto su postojali chicken pox parties
Ako dijete bez potvrde ne moze u skolu, ne zele ga roditelji cijepiti ili stalno testirati, misle da covid nije strašan,ajmo ih zaraziti
U mojoj okolini za sad jos nije frka, ni u školi ni u vrtiću.
Pa mislim da dobar broj ljudi bas tako i misli.
Srecom da je covid vrlo blag za djecu, rekla bi kako se cini za vecinu blazi i od vodenih kozica.
Ali nije blag za clanove njihovih obitelji ako su stariji, rizicni i necijepljeni.
Meni iskreno nije jasno tko ce se brinuti za se te bolesne ljude jer ovaj stres i opterecenje zdravstvenog sustava predugo traje. Ljudi su iscrpljeni , kronicne bolesti su se aktivirale , dobar dio njih ima
burnout sindrom sindrom.
I ja medu njima. Od srijede ne radim dugotrajna prepoterecenist i stres me dotukla. I uopce ne vidim smisao u svemu . Imam dojam da samo djeca i zdravstveni radnici nose na ledima ovu epidemiju kod nas.
Iako imam direktan dodir samo s americkom skolom (vrtic smo prerasli prije dva mjeseca), kod nas je situacija zapravo drugacija. Odredjeni broj ljudi misli da kovid nije strasan za djecu (navodno za sad samo 27% posto roditelja namjerava cjepiti grupaciju 5-11, ali ne znam tocno koliko ih je sudjelovalo u anketi i je li ona pokrila veci dio od zapadne obale gdje anketar djeluje), ali u standardnoj praksi i najveci nevjerni Tome zapomazu i useru se cim bilo tko u obitelji dobije nepostojeci kovid.
Tako da, zapravo, s obzirom da je kod nas sve odobreno i doslovno cekamo da fizicki krene cijepljenje od 5 do 11 godina, bit ce interesantno gledati sto i kako se dogadja dalje. Kalifornija je najavila da ce cjepivo biti obavezno za djecu (kad postane zakonski izvedivo). Nadam se da ce i drugi slijediti taj primjer. Potvrde se, za sad, osim kod drzavnih poslodavaca (sto ukljucuje i javne skole) traze samo sporadicno. Tipa, ako zelimo s djecom u kazaliste sad u studenom kao pratnja (idu sa skolom), moramo ponijeti potvrdu o cijepljenju ili test ne stariji od 48 sati. Inace kazaliste ne pusta nikog unutra, osim dobne skupine koja u ovom trenutku jos nije mogla biti cijepljena.
Vidim Lauc nam je opet dao prognozu kao odgovor na apel HUBOL-a:
Znači - opet će bit kolaps.Trenutno imamo puno oboljelih od covid-19, no to je još uvijek daleko ispod brojeva od prošle jeseni i možemo biti sigurni da te brojeve hospitaliziranih nećemo imati ove godine.
Fakat dobro pravilo - kaj god Lauc izjavi treba samo obrnuti i eto točne info!
Kolaps već sada vidim, nažalost, i to prema znatnom povećanju dana/tjedana čekanja na određene specijalističke preglede/pretrage u PRIVATNOJ poliklinici.
Ono što se prije čekalo 1 tjedan, sad se čeka 6 tjedana, a sami kažu da imaju ogroman pritisak pacijenata.
.
Ljudi će se osvijestiti tek kada im počnu otkazivati davno dogovorene operacije, onda će početi kuknjava gdje su druge bolesti i zašto samo covid...
Nažalost, ova se piskarala ne liječe u državnim bolnicama.
Danas objavljeno: As of Nov. 1, Minnesota has had 8,184 instances of reinfections since the start of the pandemic. (Ukupan broj slucajeva u MN od pocetka pandemije: 797,984).
Inace, muz je danas prakticki dobio na lotu: osvojio je predzadnju od dvije sobe u bolnici. Sad jos samo da ne pokupi kovid.
Riri, kako je T?
Držite se!
Ima li podatak i za oboljele posle cjepljenja?
Uff Kaae, sretno!
T danas dolazi kući, idem po nju za sat vremena!![]()
Lijepa vijest, Riri.
Ne znam koji su točno kriteriji za kolaps zdravstvenog sustava, odnosno koja je to točka kada se ljude treba suočiti sa činjenicom da dalje ne ide (i kada to zdravstvene vlasti planiraju napraviti). Na osobnoj razini, kolaps je već nastupio - danas sam trebala biti primljena u bolnicu i sutra operirana, ali su me prije par dana nazvali i rekli da je operacija odgođena na tjedan dana - e sad, ako bude zaista tjedan dana, kolaps možda nije (još) nastupio, ali nekako me strah da, s obzirom na situaciju, ta odgoda na kraju bude i na neko duže vrijeme.
Srećom nije neka velika hitnoća (nadam se da bih u tom slučaju ipak "ulovila" termin).
Koliko je to par dana kaj su te prije nazvali?
Sretno i lijepe vijesti Riri
[QUOTE=jelena.O;3223623]Koliko je to par dana kaj su te prije nazvali?
zvali su u petak, 4 dana prije planiranog dolaska u bolnicu (operacija je bila zakazana za sutra, a prijem u bolnicu danas)
izgleda da se više ne može glumiti
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...rveno-20211102
Zna li netko link za prijavu pcr testova u recimo Zagreb zapad u svrhu predoperacijske indikacije, nalazim samo za brzi
Rebro,ima još vremena,ali se želi pripremiti
Evo svježe info iz Italije. Nitko nigdje nas nije pitao covid potvrdu, iako smo bili u medicinskoj ustanovi. Mjere temp na ulazu i uzmu osobne podatke.
Na granici ne pitaju ni dokumente, ustvari, Slovenci su pogledali za ulaz, za izlaz ni oni. Samo su mahnuli rukom iz kućice da slobodno prođemo.
Na cesti nitko nema masku. Kafići i restorani rade, unutra se sjedi bez maske. Šoping centri puni, svi imaju maske.
Red za ljekarne se čeka vani.
Ulice pune šetača. Kava i kroasan i dalje savršeni. Dućani prekrasni i dalje.
Bella Italia!
Bas sam htjela napisat da bih i ja ovako opisala svoj boravak u Sloveniji kao Beti za Italiju.
A moja Madjarona ispade bome na kraju rizicna s obzirom da su im sad najvece brojke (porasle bas za nas produzeni vikend, skuzili kad smo vec dosli u RH), al nama je tamo bilo odlicno.
Beti, tamo nitko maske nigdje ne nosi, to je neki mix osjecaja starih dobrih vremena, ali zapravo i riskiranja jer u metrou, busu, shopping centru svi ko sardine, a nitko masku nema osim nas
Bili smo ko jedine crne ovce medju njima, cak covjeku bude malo i neugodnjak da je tamo "izrod", gledaju te onako wtf iako su pristojni, kao sto ja gledam solo bicikliste na bajkovima s maskom na licu kod nas ili nocne solo setace pasa s maskom hahaha eto mi ga na sad.![]()
![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 02.11.2021. at 22:43
Ali zašto bi itko ikoga gledao "wtf" samo zbog maske na "čudnim" mjestima?! Nije ti palo napamet da taj biciklist možda ima doma Covid-pozitivnu osobu ili sam čeka na test (da, čeka se po nekoliko dana bez obzira što se odmah kad primijetiš simptome javiš LOM-u, grozne su gužve)
Imala sam takvu situaciju prošli tjedan, cijepljena sam i nisam "morala" u samoizolaciju, zapravo ono što jesam morala bilo je ići na posao, jer nema samoizolacije ako si cijepljen, jelte. Ali sam - o čudne li mene, ajmo se sad svi kolektivno zgražavat da kak sam lujka - nosila f*ckin masku od trena kad sam izašla iz stana pa sve dok se nisam vratila doma. Jer susrećem ljude i na cesti, skidanje i ponovno stavljanje maske mi je komplicirano i nehigijenski i nikad ne znam tko će mi se prikeljit na leđa jer... zakaj ne... i jebeno ne želim da AKO sam pozitivna ITKO od mene fasuje koronu, koliko god je šansa da se to dogodi na otvorenom bila malena. Ili da ipak riskiram, kajsad, tko živ-tko mrtav, trudnice, bebe, starčeki ("ionako su stari")... kogabriga, jer netko će me čudno gledat i pisati o tome po internetima... pa mi je neugodnjak pa idem skinut.
Aaaaaaaaaaaaa!
Svakodnevno pomislim na Lili kad hodam s maskom od auta do zgrade gdje radim ili od zgrade do auta (jer su mi pune ruke i nezgodno mi ju je namjestati).![]()
Ja sam isto nosila masku stalno sad dok su moji bili pozitivni. Na porodiljnom sam pa sam slabo morala izlaziti, osim do doktora, ali tad sam nosila masku cijelim putem. Već sam objašnjavala zašto to radim i inače, ali eto i šetala sam psa s maskom ovih dana.
Doduše, mene stvarno živo zaboli kako ljudima izgledam, ne može meni biti više neugodno nego njima kad ja ne mičem pogled s njihovog pogleda. Baš sam se znala i igrati sama sa sobom u tim večernjim šetnjama tko će prvi maknuti pogled, uvijek sam pobijedila kad ja mogu blejiti do besvijesti.![]()
Eto ga, prođe ovo sranje od virusa i kod nas, ne ponovilo se! I muž i T i L su negativni sad, ona je kući napokon. Djeci je ostao kašalj, nadam se da će brzo proći. Mužu se miris i okus nisu vratili još, kaže iskoristit će za dijetu.![]()
Kako je moglo, dobro je i prošlo, ali ipak mislim da svatko tko je još neodlučan treba barem još jednom razmisliti o cijepljenju djece. Super je što na njih uglavnom ne udara jako i to je stvarno odlična vijest, ali uvijek postoji to ali.. Ne mora biti bezazleno, nažalost.
Lili jesam dobro shvatila, u Sloveniji te nigdje nisu pitali covid pass? Jer si rekla da bi opisala kao beti3 Italiju.
Ja sam bila dojma (iz medija) da tamo traže covid pass za sve, i da radi toga ljudi prosvjeduju. Jučer sam poslala grupu s posla u Maribor i naoružali smo ih printanim passevima, organizirali put tako da im ne istekne 48 sati od testa da se ne moraju ponovo testirat..
Riri, jako jako mi je drago da je cura došla doma![]()
Nije mi jasno što ima komplicirano i nehigijenski u skidanju i stavljanju maske?
Ja to radim vrlo često. Medicinska maska mi se navlaži i promijenim ju. Ako ne mogu oprati ruke, imam dezinficijens.
Kako itko može biti satima pod istom maskom? Pa u trenu ju se zamijeni. Ili skine. Ili stavi.
Iako par dana prije isteka utakmice javljam da je nakon tri tjedna zivljenja s pozitivnim djetetom u kuci za sad rezultat
cjepivo : korona - 2 : 0
![]()
Posljednje uređivanje od sillyme : 03.11.2021. at 08:00
Mi smo dosli u Zagreb i moj dojam je kao Betin za Italiju![]()
Riri, drago mi je da je curka napokon doma!
Mislila sam na tu neku opuštenost koja tamo vlada (pričam o Ljubljani, ne znam za ostale gradove), doživljaj kao ovaj od Beti je upravo takav pretpostavljam jer smo tamo turistički.
Zapravo kad sam bolje razmislila oni nas na granici nisu tražili ni covid pass nego smo ga mi sami automatski dali zajedno s dokuemntima. E sad pitanje jel bi nas tražili da ga nismo dali.
Jedino mjesto na kojem su nas tražili covid pass je bio hotel.
Ni u jednom kafiću, restoranu, trgovini ili sl. Svi smo sjedili na terasama vani, jeli i pili, bilo je 18C.
Iako meni taj pass ne smeta, isto sam očekivala da će nas tražiti na svim mogućim mjestima (imala sam 2 kopije passa uz sebe jer mi se mob često zna ispraznit kad ne treba haha), al nitko nigdje.
Ajde baš javi kako je njima bilo s covid passom (sad su i brojke ipak gore). Mi smo svi bili cijepljeni, pa ne znam kako to ide s testiranjima.
Silly odličnooo
Kod mene su isto u BiH imali koronu striko od 90 god i 2 strine 70god+, evo prošli bez posebnih tegoba. Još najblaže simptome imao striko koji je najstariji. Bome su žilavi!
Ja sam se bojala najgorih vijesti. Btw striko im je i donio koronu jer ne odustaje od svog kafenisanja po Mostaru ni u toj dobi :/ Svi su bili cijepljeni.