Page 43 of 383 FirstFirst ... 3341424344455393143 ... LastLast
Results 2,101 to 2,150 of 19127

Thread: Korona virus, panika ili?

jelena.O's Avatar

Ali cura koja je s memom išla u osnovnu i srednju već više od dvadeset godina živi u Švedskoj je pred dva tri tjedna pričala o karanteni
    Last edited by jelena.O; 01.04.2020 at 11:33.

Quote Originally Posted by sasa View Post
    Sto znaci da bi mnogi od nas mogli dati petama vjetra, ako nasa vlada i dalje misli zdravstvo tretirati kao do sada. Ne treba nama pljeskanje ni moja domovina.
    Baš sam i sama ovih dana pomislila slično. Iskreno, meni je to pljeskanje i pjevanje "za zdravstvene djelatnike" prilično ponižavajuće za ljude koji trenutno spadaju s nogu od posla kojem se kraj ne nazire.
    Prioriteti se u cijelom društvu trebaju drukčije posložiti, a ne da nam se 4 (ili više?) velike bolnice usred epidemije uruše u potresu zbog neulaganja u infrastrukturu, dok narod plješće i pjeva s balkona i to na poziv javne televizije

zakaj je bolje ne pljeskati!?
    zakaj je to ponizavajuce?!?

na stranu cinjenica da imamo vladajucu ekipu kakvu imamo, da malo pojasnimo:
    da svi u RH jesu platili sve poreze i sve se radilo "na bijelo" bilo bi puno vise para za uloziti i u zdravstvo..
    ajde napisi kolko ljudi znas da sve po zakonu jesu uplatili za proslu godinu

Moj je dojam da se dirigiranim pljeskanjem i pjevanjem pažnja javnosti skreće s bitnih problema na nešto drugo, manje bitno.
    Ok, ajde, nije ponižavajuće (iako se ne mogu oteti nelagodi kad pomislim na sve to, ali uzmimo da pretjerano reagiram na neke pojave). Nego je patetično i isprazno. I opet, skreće pažnju s vitalnih problema na nebitno. A naročito mi je odbojno kad takve akcije potiče i promiče državna televizija.

A ovo drugo - to koga ja poznajem ne govori apsolutno ništa o tome kako radi i postupa većina ljudi.

jelena.O's Avatar

I u Italiji koje je puno bogatija od nas nema ni pol zdrastvenih kapaciteta na ni četvrtinu isto su pljeskali,jer su htjeli pokazati zahvalu onima koji brinu o njima.
    Kolega s faksa mi slao svaki dan slike kad je bio na terenu u Dubravi u stvaranju tvrđave svaki dan bio tamo više od 18sati,jednom mu ja velim hvala ,a on će meni na to je dužnost i drago mi je da je dopalo meni jer znam kako to napraviti, mada je rješavao i mozgao u hodu
    Last edited by jelena.O; 01.04.2020 at 13:11.

j-la's Avatar

Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Poznanik je imao full simptome korone..u jednoj drzavi je EU, zdravstveni sustav im puca po šavovima jer je jako puno zarazenih i testiraju samo kritične i jače oboljele...njemu je dr.rekao da ostane doma u samoizolaciji
    Ovako i moja prijateljica. Misli da joj je virus prenio kolega s posla (bio u zarištu zaraze). Sredinom marta je dobila prve simptome, kod nje je prvi bio jak bol u grudima. Zatim suh kašalj, bolovi u svakoj koščici i mišiću na tijelu, te potpuni gubitak čula mirisa. Kaže prohodan i suh nos, ali nema čula nikako. Par dana nakon prvog simptoma, jednu noć je imala tresavicu i sljedeći dan blažu temperaturu. Ta slabost i kašalj su je držali 10 dana.
    Muž je imao par dana proliv, kao i dijete.
    Njena najbolja prijateljica, koja je stalno s njima, nijedan simptom a nemoguće da je nisu zarazili.
    Prijavila se nadležnim, rekli joj sve dok nema težih simptoma da ostane kući, a nisu je testirali jer sad testiraju oboljele sa težom kliničkom slikom.

Quote Originally Posted by sirius View Post
    Svedani su posebna prica
    Njihov razvoj dogadaja jos cekamo ( iako im je prije tjedan broj umrlih bio skoro 70)
    Prema https://www.worldometers.info/coronavirus/ danas je 180, ili 18 na milijun stanovnika
    Ali oni jesu prekinuli redovna predavanja na fakultetima, a škole i vrtići rade zbog toga da roditelji imaju kamo s djecom, tako sam shvatila

Mislim da nisu primjer prepuštanja "prirodnom stjecanju kolektivnog imuniteta", nego kemijaju kako znaju i umiju
    Činjenica je da stariji ne žive u istim kućanstvima s mlađim, što je različito od Italije, Španjolske, pa i od nas

Kakogod, sve skupa je zamršeno i budućnost se pokazati što i kako....

jelena.O's Avatar

Javila se moja šveđanka
    Kaže 70 posto ih je u izolaciji,zat

Otvorene visoke škole, zatvorene srednjerazmišljaju o nekim osnovnim,ona radi 60 posto radno vrijeme zadnjih godinu dana ,većini radno sposobnih smanjili radno vrijeme na 50 posto
    Veli zrak je čist
    Last edited by jelena.O; 01.04.2020 at 13:44.

Vrci's Avatar

Kako to da je u Srbiji toliko slucajeva i smrti, stekla sam dojam da imaju puno stroze mjere od nas?

Nisu kontrolisali ljude pristigle iz inostranstva. Oni nisu poštovali samoizolaciju, policija nije kontrolisala sve. Nisu zatvorili kafiće, restorane, itd. Mere nisu epidemiološki koherentne i konzistentne, neke su kontraproduktivne: policijski čas od 12 sati dnevno znači veću frekvenciju ljudi tokom preostalih 12 slobodnih sati...
    Što se tiče smrti, to je konačno slika propasti našeg zdravstva...
    Last edited by pulinka; 01.04.2020 at 15:53.

Vrci's Avatar

Aha,mislila sam da su zatvoreni kafici. Jer mi nema smisla policijski sat ako inace sve normalno radi

Osoblje foruma sirius's Avatar

Kasne u mjerama 10 dana. Tj. prva dva tjedna su izgubili umanjujuci opasnost. I sad je tesko sve poloviti.
    Last edited by sirius; 01.04.2020 at 16:08.

Quote Originally Posted by Vrci View Post
    Aha,mislila sam da su zatvoreni kafici. Jer mi nema smisla policijski sat ako inace sve normalno radi
    Sad su zatvoreni. Ali kasno. Na početku su radili tokom dana do policijskog časa. Puno toga nije imalo smisla, a ono što je imalo smisla nije dosledno sprovedeno. I sad je rezultat počeo da se obija o naše glave na svim nivoima.

Pa zar nije onaj doktor s Vučićem ismijavao sve i pozivao da se ide u shopping u Italiju?!
    Naravno, ti koji pogriješe, sad se ne pokrivaju, nego se uz tešku situaciju iživljavaju na narodu...
    Last edited by Vrijeska; 01.04.2020 at 16:35.

Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    Pa zar nije onaj doktor s Vučićem ismijavao sve i pozivao da se ide u shopping u Italiju?!
    Naravno, ti koji pogriješe, sad se ne pokrivaju, nego se uz tešku situaciju iživljavaju na narodu...
    Među prvim umrlima preovladavale su žene :/. Šta bi tek bilo da su škole ostale otvorene kako je bio prvobitni plan, ne smem ni da mislim... Ovako su zatvorene kad i vaše, ali naravno uz opštu pometnju nedeljom uveče za ponedeljak ujutru... U poslednjem trenutku. Ljudi su svakako već počinjali da ne šalju decu u vrtiće i škole na svoju ruku, ako su mogli.
    Za ostalo, kao što sam rekla, vanredno je stanje i ćutanje je zlato u mom slučaju.

jelena.O's Avatar

Pilinka od kad su kod vas zatvorene škole?isto 16.3
    Last edited by jelena.O; 01.04.2020 at 17:21.

jelena.O's Avatar

Pilinka jel nedavno bio i raspust kod vas?

..pauzaaa!
    svi cure, decki koji ste doma celi dan
    nazdravljam nam svima s casom finog vina!
    žifiliiii

Da i ne. Da za datum, ne za raspust. Bio je prekid nastave zbog gripa, zato sada u karantinu nemamo prolećni raspust za Uskrse (kao da bi nam išta značilo i da ga ima ).

E neću više ići na fb. Evo na svim mogućim jezicima koje znam šire se statistike o uzrocima smrti u svetu u prvom tromesečju 2020, ne bi li se ikako dokazalo kako je smrtnost od korone beznačajna. Samo nikako ne vidim te iste ljude koji to šire da su vreme ispunili, umesto fb trolovanjem, volontiranjem po korona centrima u svojim mestima .

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Koji vrag mi je bio da otvaram hrvatske novine i to jos, slucajno, 24 sata...

"Ima sve više oboljelih, a tek će uslijediti drama jer je u Philadelphiji, primjerice, puno doseljenika iz Meksika koji rade i sav novac šalju obiteljima, nemaju zdravstveno osiguranje pa ni ne idu kod doktora jer je liječenje tamo jako skupo. Ne drže se distance, ne koriste maske, idu po trgovinama, restoranima. Svi oni će biti rizične skupine i doista nam je drago što smo se vratili jer se u Hrvatskoj osjećamo sigurnije. Imamo svog liječnika kojemu se možemo obratiti za bilo što - dodala je Šimunova majka koja se još oporavlja od jet-laga i promjene šest vremenskih zona."

Fuj. Mogla je i ostati doma, a ne voditi dijete na lijecenje u zemlju u kojoj meksicki doseljenici sire zarazu.

Tko je " Šimunova majka"?
    Neka koka koja putuje okolo?

Neka gospodja cije je dijete bilo na lijecenju u SAD-u, na Floridi. Spina bifida ili tako nesto. Sad hoda pa eto, isplatilo se biti okruzen doseljenicima iz Meksika. Trebali bi jos na operaciju u Boston, ali bolje im je da ne idu, tamo je 25% afro-amerikanaca i 19% Hispanic/Latino.

Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Neka gospodja cije je dijete bilo na lijecenju u SAD-u, na Floridi. Spina bifida ili tako nesto. Sad hoda pa eto, isplatilo se biti okruzen doseljenicima iz Meksika. Trebali bi jos na operaciju u Boston, ali bolje im je da ne idu, tamo je 25% afro-amerikanaca i 19% Hispanic/Latino.
    Nije ona dosla Ameriku upoznavati razlicitosti. Nju zanima sto se bolje za novac od onog u Hrvatskoj moze dobiti.
    I jos joj sve to pokriva zdravstveno, za razliku od sirotih Meksikanaca . Uglavnom cini se da bolje da nije pisala o svojim iskustvima.
    Last edited by sirius; 02.04.2020 at 06:40.

sillyme's Avatar

Vidim ameri već na 30% ukupno bolesnih na svijetu.
    Ali svakako znakovito da i južne države imaju podosta bolesnih (florida, texas, luisiana) a najmanje alaska i sl rijetko naseljene drzave - čini se da nam ljeto neće samo po sebi donijeti olakšanje, nego samo soc. distanca i stroga izolacija bolesnih i suspektnih. A ako nemamo jako testiranje a ovo se produlji mjesecima opet ćemo svako malo imati burstove epidemije.... ili to ili ovo pravljenje ludima gdje odbijaju vrlo vjerojatne slučajeve testirati jer ovisis o (ne)milosti LOM da ti da uputnicu a oni ko papgaji ponavljaju da ako nemaš otežano disanje ili bio u inozemstvu nisi za testiranje, nevermind što ćeš zaraziti cijelu familiju a oni prodavačicu dućanu (jest moraju) sestru u domu za starije (nositi pelene i maramice moraju) itd...

Možda u nekom trenutku vlada ipak shvati da su jeftiniji testovi nego ove subvencije za firme...

vertex's Avatar

Bilo je rečeno na jednoj od pres konferencija da testova na tržištu ima za 10% svjetskih potreba, još uvijek dakle, prije nekoliko dana.

Quote Originally Posted by sillyme View Post
    Vidim ameri već na 30% ukupno bolesnih na svijetu.
    Ali svakako znakovito da i južne države imaju podosta bolesnih (florida, texas, luisiana) a najmanje alaska i sl rijetko naseljene drzave -
    Osim sto je sasvim logicno da ce gusce naseljene drzave, odnosno one s vise urbanih povrsina imati vise zarazenih nego pustopoljine poput North i South Dakote, Wyominga ili Montane. S druge strane, neke drzave su zahebale vise od drugih pa su, ako izuzmemo naglo sirenje zaraze po starackim domovima (Seattle), proglasile stay-at-home/shelter in place orders puno prekasno. Npr. Florida krece tek sutra.

Tanči's Avatar

Možda u nekom trenutku vlada ipak shvati da su jeftiniji testovi nego ove subvencije za firme...
    I onda ćemo jesti testove?

sillyme's Avatar

Quote Originally Posted by Tanči View Post
    I onda ćemo jesti testove?
    Razmisli - što je veća šansa da ćeš dobiti plaću, ako samo oni koji su zaraženi moraju ostat idoma 3 tjedna ili ako (skoro) cijela država mora ostati doma 2 mjeseca (trenutno "furamo" ovaj drugi scenarij)?

Plus, što misliš koliko dugo će država imati novaca za subvencije ako gospodarstvo ne radi, nema plaća, nema doprinosa... To što država plati doprinos nekom je samo prelijevanje iz lijevog u desni džep, od nekud ti novci moraju doći... a
    Last edited by sillyme; 02.04.2020 at 09:47.

Razmisli - što je veća šansa da ćeš dobiti plaću, ako samo oni koji su zaraženi moraju ostat idoma 3 tjedna ili ako (skoro) cijela država mora ostati doma 2 mjeseca (trenutno "furamo" ovaj drugi scenarij)?

Plus, što misliš koliko dugo će država imati novaca za subvencije ako gospodarstvo ne radi, nema plaća, nema doprinosa... To što država plati doprinos nekom je samo prelijevanje iz lijevog u desni džep, od nekud ti novci moraju doći... a
    Do sad se testiralo samko na antigen -virus.
    Tek su prije dva dana napravili test na antijela.
    Znaci, za rad nas zanimaju antijela. Koja pokazuju da je bolest prosla i da je osoba ( pretpostavljamo ) sigurna od ponovne infekcije ( ne znamo koliko dugo) . Nakon sto testiramo na antijela osobu ss treba testirati i na antigen ( virus) da se vidi da nije zarazna.
    I onda bi osobe sa pozitivnim antijelima i negativnim antigenim u brisu bile sigurne od zaraze i bile sigurne da nece zaraziti druge.
    Dakle, test je proizveden tek prije nekoliko dana i tek je krenuo u upotrebu. Vjerujem da cemo ga i mi imati uskoro.
    Last edited by sirius; 02.04.2020 at 09:56.

Sam.test na antigen ne znaci puni jer je vrijeme inkubacije i preiod zaraznosti ( prije i nakon simptoma) jako dug.
    Last edited by sirius; 02.04.2020 at 09:55.

Mima's Avatar

sillyme možda misli na način na koji se Južna Koreja bori s pandemijom, masovna testiranja i izolacija (ne samo zaraženih nego i svih njihovih kontakata), dok ostatak zemlje donekle normalno funkcionira. Bojim se da je kod nas to slabo moguće, prvo tu je potrebna gomila testova koje Hrvatska nema, drugo, oni digitalno prate ljude i identificiraju kontakte na taj način, treće tu je velika disciplina ljudi, nošenje maski je potpuno normalna stvar, a vidimo da se kod nas ljudi tome opiru.

Quote Originally Posted by Mima View Post
    sillyme možda misli na način na koji se Južna Koreja bori s pandemijom, masovna testiranja i izolacija (ne samo zaraženih nego i svih njihovih kontakata), dok ostatak zemlje donekle normalno funkcionira. Bojim se da je kod nas to slabo moguće, prvo tu je potrebna gomila testova koje Hrvatska nema, drugo, oni digitalno prate ljude i identificiraju kontakte na taj način, treće tu je velika disciplina ljudi, nošenje maski je potpuno normalna stvar, a vidimo da se kod nas ljudi tome opiru.
    Potpuni je jasno da nismo juzna koreja.
    Ali sad je konacno napravljen test na specificna antijela i to bi moglo ciniti razliku kroz neko vrijeme. Moci cemk identificirati ljude za koje pretpostavljamo da su imuni.
    Sto je velika stvar.

Mima's Avatar

To je definitivno velika stvar, premda mi nije baš jasna do kraja. Sasvim sigurno se neće moći testirati cijelo stanovništvo, znači eventualno će se moći na temelju nekog broja testova zaključiti koliki je postotak ljudi imun, i onda - što?

To je definitivno velika stvar, premda mi nije baš jasna do kraja. Sasvim sigurno se neće moći testirati cijelo stanovništvo, znači eventualno će se moći na temelju nekog broja testova zaključiti koliki je postotak ljudi imun, i onda - što?
    Onda se oni testiraju na antigen( virus) i pretpostavlja da nisu zarazni i da su imuni.
    Jasni koliko i da li jos je pretpostavka jer je bolest nova. Ali onda bi ti ljudi mogli raditi bez straha.
    Velim, to je teorija, ali ipak je pomak u situaciji.

Mima's Avatar

Ma nema šanse, pa tko bi nabavio takvu količinu testova? Koga testirati, sve?

Ja mislim da će se tu napraviti testiranje na nekom uzorku i reći, ok od 5000 ljudi njih 60% je imuno, znači možemo delati.

sillyme's Avatar

Quote Originally Posted by sirius View Post
    Do sad se testiralo samko na antigen -virus.
    Tek su prije dva dana napravili test na antijela.
    Znaci, za rad nas zanimaju antijela. Koja pokazuju da je bolest prosla i da je osoba ( pretpostavljamo ) sigurna od ponovne infekcije ( ne znamo koliko dugo) . Nakon sto testiramo na antijela osobu ss treba testirati i na antigen ( virus) da se vidi da nije zarazna.
    I onda bi osobe sa pozitivnim antijelima i negativnim antigenim u brisu bile sigurne od zaraze i bile sigurne da nece zaraziti druge.
    Dakle, test je proizveden tek prije nekoliko dana i tek je krenuo u upotrebu. Vjerujem da cemo ga i mi imati uskoro.
    Moram priznati da se ne slažem, mislim da je dovoljno testirati sve u kontaktu sa dokazano zaraženim (+ one koji dolaze izvana) na antigen i ako nakon 3-5 dana opet ima negativan test da onda puste ljude raditi i hodati okolo (naravno ne na pune stadione ali sjedit na terasi kafića - zašto ne)... I naravno testirati apsolutno sve sa sumnjom + možda ipak uvesti centralne karantene za zaražene jer ove "samoizolacije" ne funkcioniraju baš, pogotovo u višečlanim kućanstvima. To za prvu fazu. Za drugu bi naravno bilo dobro da znamo za sve jesu li već preboljeli ili ne...

sillyme's Avatar

Tako je.

sillyme's Avatar

Ma nema šanse, pa tko bi nabavio takvu količinu testova? Koga testirati, sve?

Ja mislim da će se tu napraviti testiranje na nekom uzorku i reći, ok od 5000 ljudi njih 60% je imuno, znači možemo delati.
    Ma to je samo stvar masovne proizvodnje... Ali čak i uz sadašnju sporu proizvodnju testova apsolutno ne identificiramo kao zarazne ni one koji imaju sve simptome, niti ih izdvajamo od drugih zdravih, žive u istom kućanstvu i zaraziti će i dio ukućana a onda oni dalje druge...

Mima's Avatar

Testiranje kontakata sa zaraženim uopće nema smisla, zašto nakon 3-5 dana? Odakle ta brojka?

Koreja izolira sve kontakte, i testira sve sumnjive. Ali kao što rekoh, imaju vrlo sofisticirane načine za detekciju kretanja zaraženih, sve je digitalno, identificiraju kontakte i obaviještavaju ih smsovima. I nose maske i distanciraju se, to je dio kulture. Oni imaju iskustva sa ovakvim situacijama, za razliku od evropskih zemalja, koje niti jedna ne rade što radi Koreja. Nije Hrvatska nikakva iznimka.

Mima's Avatar

Ma to je samo stvar masovne proizvodnje... Ali čak i uz sadašnju sporu proizvodnju testova apsolutno ne identificiramo kao zarazne ni one koji imaju sve simptome, niti ih izdvajamo od drugih zdravih, žive u istom kućanstvu i zaraziti će i dio ukućana a onda oni dalje druge...
    Da, samo mi nemamo tu masovnu proizvodnju, a trenutačno cijeli svijet želi testove.

Izdvajanje od zdravih, hm. KAkvo je to tek kršenje ljudskih prava.

sillyme's Avatar

Testiranje kontakata sa zaraženim uopće nema smisla, zašto nakon 3-5 dana? Odakle ta brojka?

Koreja izolira sve kontakte, i testira sve sumnjive. Ali kao što rekoh, imaju vrlo sofisticirane načine za detekciju kretanja zaraženih, sve je digitalno, identificiraju kontakte i obaviještavaju ih smsovima. I nose maske i distanciraju se, to je dio kulture. Oni imaju iskustva sa ovakvim situacijama, za razliku od evropskih zemalja, koje niti jedna ne rade što radi Koreja. Nije Hrvatska nikakva iznimka.
    Testirati odmah i ponoviti nakon par dana. A u međuvremenu - zabrana izlaska iz kuće svih članova obitelji. Svatko tko je bio u kontaktu je sumnjiv.

mitovski's Avatar

Moram priznati da se ne slažem, mislim da je dovoljno testirati sve u kontaktu sa dokazano zaraženim (+ one koji dolaze izvana) na antigen i ako nakon 3-5 dana opet ima negativan test da onda puste ljude raditi i hodati okolo (naravno ne na pune stadione ali sjedit na terasi kafića - zašto ne)... I naravno testirati apsolutno sve sa sumnjom + možda ipak uvesti centralne karantene za zaražene jer ove "samoizolacije" ne funkcioniraju baš, pogotovo u višečlanim kućanstvima. To za prvu fazu. Za drugu bi naravno bilo dobro da znamo za sve jesu li već preboljeli ili ne...
    Trenutno ne testiraju ni ljude koji imaju blage simptome i kontakt s dokazano zaraženim. I u izolaciji mora biti samo taj koji je bio u kontaktu a njegova obitelj slobodno šeće.
    Last edited by mitovski; 02.04.2020 at 10:27.

sillyme's Avatar

Da, samo mi nemamo tu masovnu proizvodnju, a trenutačno cijeli svijet želi testove.

Izdvajanje od zdravih, hm. KAkvo je to tek kršenje ljudskih prava.
    Ljudska prava su stvar dogovora... bila i bit će. Potrebe zajednice uvijek nadjačavaju potrebe pojedinaca u društvima koja preživljavaju. Njie da ih se eutanazira nego im se neda da šire okolo zarazu. Uostalom to je odavno regulirano i postojećim zakonima.

Mima's Avatar

NE vidim smisla zašto testirati odmah.
    Potvrđeno je (i kod nas, cura prvog zaraženog) da test prvo može biti negativan pa pozitivan. Zašto par dana ako je enka opće prihvaćena brojka d ainkubacija može trajati i 14 dana.
    Što se tiče zabrane izlaska iz kuće, to je OK ako imaš logistiku kojom možeš opskrbljivati te ljude i brinuti o svim njihovim potrebama tih 14 dana.

sillyme's Avatar

Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Trenutno ne testiraju ni ljude koji imaju blage simptome i kontakt s dokazano zaraženim. I u izolaciji mora biti samo taj koji je bio u kontaktu a njegova obitelj slobodno šeće.
    Pa da... zato kažem da su sve ove mjere bez poštenog testiranja samo otezanje... odnosno nije ni blizu max efikasnosti koja bi mogla biti.

Mima's Avatar

Ljudska prava su stvar dogovora... bila i bit će. Potrebe zajednice uvijek nadjačavaju potrebe pojedinaca u društvima koja preživljavaju. Njie da ih se eutanazira nego im se neda da šire okolo zarazu. Uostalom to je odavno regulirano i postojećim zakonima.
    U svjetlu toga da se recimo tvrdi da veća količina virusa producira i jaču bolest? Trpati sve bolesne u nekakvu karantenu i pustiti ih da se tako kuhaju u loncu?

sillyme's Avatar

NE vidim smisla zašto testirati odmah.
    Potvrđeno je (i kod nas, cura prvog zaraženog) da test prvo može biti negativan pa pozitivan. Zašto par dana ako je enka opće prihvaćena brojka d ainkubacija može trajati i 14 dana.
    Što se tiče zabrane izlaska iz kuće, to je OK ako imaš logistiku kojom možeš opskrbljivati te ljude i brinuti o svim njihovim potrebama tih 14 dana.
    Ako je 14 dana onda toliko. Bolje njih par tisuća nego svih 4 milijuna. Uostalom bila je pozitivna nakon par dana. A naravno da testiraš odmah jer se već odmah možda može znati da su zaraženi. I nakon toga proširiti analizu i na njihove kontakte.

sillyme's Avatar

U svjetlu toga da se recimo tvrdi da veća količina virusa producira i jaču bolest? Trpati sve bolesne u nekakvu karantenu i pustiti ih da se tako kuhaju u loncu?
    Ako mislite da u zemlji čijih 20% bdp ovisi o turizmu nema dovoljno smještajnih jedinica gdje se može bit sam u sobi...

Mima's Avatar

Mislim da nema nikakvog smisla odmah testirati. KAže se da su ljudi zarazni dva dana prije pojave simptoma. Prema tome, testiranje nekoga tko nema simptome - to nije smisleno. Kad bi imali neograničeno testova, onda bi se moglo pričati o takvim stvarima, ovako nema smisla.

Mima's Avatar

Ako mislite da u zemlji čijih 20% bdp ovisi o turizmu nema dovoljno smještajnih jedinica gdje se može bit sam u sobi...
    Pa nema država te smještajne jedinice, što da radi, da nacionalizira hotele?