Kad se sijetim budem stavila. Ali posve sigurno nije sa nekih nestrucnih izvora. Ili onih iz filmova katastrofe.
Kad se sijetim budem stavila. Ali posve sigurno nije sa nekih nestrucnih izvora. Ili onih iz filmova katastrofe.
Samo da dodam da to nisu nikakve sluzbene informacije WHO ili slicno.
Nece sluzbeno nista bit, nemoguce je pucat procjene. It situacija upucuje da je moguce sluzbeno saznat u 2 ujutro i opet se pitat, cek...jel to sad zabrana il je to preporuka ili? Pa onda ce bit par clanaka strucnjaka koji ce napravit undo sluzb info u smislu don't panic pa cu to ja iscitat ovako, neko drugi onako itd Nadam se da ce nam se sad aktivirat onaj austrougarski, dislovniji dio mentaliteta.
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.03.2020. at 12:53
Najbolje mi je ovo u it da se ne ide osim zbog dokazano poslovnih razloga. Kolika to tumacenja otvara.
Zapravo je pesimistično da će kratko trajati![]()
Ne mislim to, naravno. Iz iskustava sa španjolskom gripom se može vidjeti da tamo gdje nije bilo mjera (karantene) je gripa kraće trajala i imala više smrtnih slučajeva, a tamo gdje su uvođene mjere i karantena je trajalo duže, ali sa manje smrtnih ishoda.
Neki japanski epidemiolog je vukao paralelu s SARS-om da je poceo u studenom i završio u srpnju, pa očekuje da bi ovo moglo potrajati do kolovoza. Moram priznati da mi je to nategnuto. Vrhunac travanj/svibanj.
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...ovoza-20200309
Kad prvi ulove nekog tko je dan prije bio u mojoj cekaoni ( a broj ne pada , bude ih po 250) odoh ja na Sljeme.
Realno to je vrlo moguce.
Ja mislim da je lili mislila (ja tako citam), radje kineske mjere - odmah najjace na ogranicena podrucja, nego ove evropske ajde sad ne preko 1000 ljudi, pa za 7 dana ajde sad ne preko 500, al barovi nek rade do 18 h itd., pa se sad nemojte rukovat, pa nek ne idu starci o ugrozeni n skupive itd. Ovo su neke dripping mjere, kinezi su, cini se, imali akciju munja.
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.03.2020. at 14:00
Fascinantni su - koja bi to eu drzava napravila bolnicu za 7 dana? Za 7 dana ce jos bit tumacenje sto se misli pod opravdanim posl. putom. Drugacije je cijelo okruzje.
Čini smislenijim sad staviti Zagreb u karantenu, nego da nam dolazi na sastanke ekipa koja puno putuje pa kad nas bude 1000, onda nas staviti u karantenu kad se bojimo jedni drugih i da bježimo po vikendicama tko ima kamo.
Ovaj neki u Bruxellesu je došao s odmora u Italiji, majko moja.
kinezi su imali akciju kakvu su imali. podatke o svemu ćemo znati za koju godinu, a i to je pitanje koliko će pustiti u javnost.
ostatak svijeta će imati podatke točne koliko koja zemlja ima para i resursa, kod nas to sigurno neće biti ni blizu stvarnom stanju jer a) testiranje je skupo, b) testiranje je sporo, c) testiranje je samo na jednom mjestu, d) educirano osoblje je limitirano, e) sve je skupo
inace kako se odvija ta samoizolacija.
oprostite na pitanju.
ja zakljucim da sam se susrela s kinezom koji je dosao prije koji tjedan iz kine, neke tamo njihove provincije pa zakljucim idem u samoizolaciju.
ili ja javim epidemiologu da sam bila u kontaktu s kinezom, a on mi da neki papir za samoizolaciju?
ili prvo moraju dokazati da je kinez pozitivan na korona virus, pa i mene stavljaju kao kontakt u samoizolaciju, a pri tome me testiraju.
ok puno se pisalo po medijima i svasta se pisalo, al me zanima ovo.
bez ja mislim. vec stvarno kako odes u samoizolaciju a da dobijes naknadu?
Posljednje uređivanje od spajalica : 09.03.2020. at 14:25
Dok god dvojimo sto zapravo znaci 'preporucujemo', dok god mjera samoiz nije regulirana radnopravno, mislim da nece. Sad je makar talijanima u pogodjenim jasno da nema sprovoda, to su makar jasno napisali, mislim da su tu stavili zabranu, a ne preporuku, al mozda se i varam.
zagreb u karantenu? a varaždin? rijeka? dalmacija? slavonija? ovaj vikend je bilo zatvaranje skijaške sezone, masa ljudi je skijala. iz cijele hrvatske. ili ide cijela zemlja u karantenu ili ništa. ako ide sve, bolje da se odmah iselimo kad virus jenja jer neće biti para za održavanje državnog aparata, kamoli za išta drugo
Nadam se da se provodi neka edukacija po bolnicama da testiranje u slučaju nužde mogu raditi ljudi koji su već educirani za rad u takvim uvjetima. Ide sporo kod nas, može se spremiti za neki loš scenarij.
Zamišljam javnu nabavu respiratora... To valjda ne ide na taj način otkad su proglasili posebne uvjete, kako li se već zovu.
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.03.2020. at 14:27
evo ima na indexu
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2163403.aspx
ipak te epidemiolog salje u samoizolaciju, tako sam ja shvatila.
i tako pobih sama sebe s onim ja mislim![]()
Posljednje uređivanje od spajalica : 09.03.2020. at 14:28
A kad idu u zaraznu izolaciju, ona cura od blizanca je bila bas u zaraznoj i tek 3. bris je pokazao virus?
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.03.2020. at 14:29
sva sreca pa zivim u vecem prostoru. da zivim u manjem mi bi se pobili u tih dva tjedna.
Magriz, ne mislim da je realno. Ali mi se čini pametnijim, nego što Talijani sad bježe. Ovako ne bi nikog pustili unutra, a borili bi se sa svojima. A ne znam za druge gradove. Meni je svakako smisleno reducirati kontakte, samo ja nemam taj luksuz da si to mogu dozvoliti. Otvara se cijeli niz problema s putnicima na posao, sa studentima itd. Tako da ćemo vjerojatno u karantenu krajem travnja.
Pa nabavili su novih 9 respiratora prije 2 tjedna. I to je to.
Sto se tice testiranja koliko mi je poznato rade samo na Zaraznoj na zavodu za javno zdravstvo jos nisu pokrenuli.
Manje od 400 testiranih u 2 tjedna ako se mene pita puno premalo. Kriteriji za testiranje itekako nedovoljni . Totalno je suludo i dalje se drzati samo onih koji su boravili u rizicnim podrucjima i njihovim kontaktima.
Posljednje uređivanje od sirius : 09.03.2020. at 14:31
Pa ne bih rekla da te pitaju jesi li spreman
I manji je ukupni broj novozaraženih od broja izliječenih. Naravno, zahvaljujući Kini.
Upravo tako.
Da odgovorim Cubani. Znači naše cijelo Stalno predstavništvo (SPRH) u Bxl je krajem prošlog tjedna isti tren zatvoreno kad se saznalo da je vlp Andrassy bila u direktnom kontaktu s potvrđeno zaraženim iz GTV-a. Daleko od toga da je vlp bila u svakodnevnom ili bilo kakvom kontaktu sa svim zaposlenicima u SP-U, no isti tren su svi morali napustiti prostorije SP-a radi dezinfekcije (radi kako rekoše "deep cleaning") i dobili zabranu rada ulaska u zgradu i isključivi rad od doma do daljnjega. To je mreža ljudi koji su jako izloženi svakodnevnim mnogoborojnim međunarodnim kontaktima. Sukladno tome svakim danom se otkazuje sve više sastanak, al ne kužim kako znaju da je sastanak A rizičniji od sastanka B. Jedni mogu, drugi ne. Te mjere su mi onako dvojbene.
Naši kolege su išli u prostorije koje nisu dezinficirane a upravo tih dana je otkriveno da je na sastancima u tom prostoru boravila zaražena osoba koja je također koristila sve te prostorije i komunicirala s velikim brojem tih ljudi tamo, uključujući i kantinu tako da svaki dan čekam kako će reći da je sve veći broj zaraženih iz te institucije (u međuvremenu su ih potvrdili još). Inače te premises su specifične jer nema tamo mogućnosti otvaranja prozora, luftanja, svaki put kad sam tamo me boli glava, sve unutra cirkulira, sigurnosne mjere su takve da ne možeš pod kratkom pauzom ni izaći van na zrak pa ući, pa izvolte se cijeli dan banjat u tom zatvorenom prostoru.Ne trebam ni reći da su prešli više zračnih luka i aviona. Naravno dok su bili tamo su bili stalno uz osobu koja je bila uz vlp Andrassy tako da ako se ona pokaže zaraženom, velika je vjerojatnost da je i ova kolegica koja je s njima sjedila cijeli dan trebala bit možda malo opreznija. Tim više što je kolega iz njenog tima u karanteni, čujem da taje al da je on zaražen.
Jedan od naše dvojice kolega o kojima pričam je inače slabijeg imuniteta zbog izloženosti stresu i načina života, cijeli današnji sastanak je šmrcao, kašljao, pljuckao i sam rekao fakat ću se sutra javiti epidemiologu. Ovaj drugi kolega je od onih koji kažu ma to je samo obična gripa čak i manje smrtonosna, treba jest češnjak i sve će biti ok.
Ja se na njihovom mjestu sasvim sigurno ne bih vratila na posao (s obzirom da visoki rizik s više strana) nego bih se prvo obratila epidemiologu a onda postupila po njegovim naputcima, sve drugo mi je krajnje neodgovorno. Nema šanse da bi došla bezbrižna na posao i konstatirala da ću ipak sutra kontaktirati epidemiologa :/
A i za svoju karantenu imam rješenje unaprijed, odoh ja u svoj apartman na more da ne zarazim cijelu obitelj
Nano, da baš zato što je kod nas sve temeljeno na turizmu, a već su počela otkazivanja angažmana.
Sigurna sam da bi se nasao jos koji labos koji radi tu metodu .
Barem jedan
Ali to je slabo za potrebe.
Posljednje uređivanje od sirius : 09.03.2020. at 14:52
Bez da umanjujem stručnost osoblja, mislim da bi se hrpa nas koji radimo po labosima našlo koji bi se snašli s tom opremom za 10tak dana edukacije koje sad imamo na raspolaganju.
Jedino krv ne znamo izvaditi sigurno.
Posljednje uređivanje od Jelena : 09.03.2020. at 14:58
svatko laboratorijski educiran ce s kuharicom napravit test, ali nije svaki lab opremljen za to.
iskreno, ja ne bih da mi priuceni industrijski lab odreduje uzorak. a i pitanje je kontsminavije takvih lab za svoj kasniji posao.
no, ima u rh dovoljno adekvatnih lab za koronu, ali nema bas para
Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk
*kontaminacije
Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk