Nakon terorističkih napada koji su se dogodili otmicom aviona, promijenile su se neke procedure vezano uz putovanje avionom. Postalo je malo kompliciranije, malo duže traje, ali se je nastavilo putovanje avionom.
Vjerujem da će biti slično nakon što ukinu ove trenutne izolacije/karantene i cjepivo bude dostupno. Razviti će se neke procedure na koje će se svi naviknuti.
Ja to isto mislim. Ljudska inventivnost je uvijek tu, što je danas nepremostivi problem za par mjeseci će možda biti jednostavno rješivo... Mi smo inventivna i prilagodljiva vrsta. I ovome ćemo se prilagoditi, a te izmjene će možda biti trajne, možda i ne, ali teško da će biti magnitude reda "svijet koji poznajemo više neće postojati" i sl. gluposti koje se svakodnevno mogu pročitati... Mislim, ne više nego se inače mijenja (a to je prilično brzo). Ako išta neki već prisutni trendovi će se ubrzati (npr digitalizacija, rad od kuće i sl).
A ako putovanja nisu prestala ni u doba kuge neće ni danas kad smo globalno selo... Neko vrijeme će biti malo kompliciranija, riskantnija, rjeđa -a onda ćemo opet u kolotečinu, možda malo promijenjenu spram danas (npr maske, nekad su nam japanci i kinezi bili čudni s tim, sad možda postane i kod nas norma bar u određenim situacijama).
Inače ja sam bila u Hong Kongu malo nakon SARS epidemije, i da bilo mi je čudno da ti mjere (iz daljine) temperaturu na izlazu iz avioina, da staze u parkovima peru detegentom a da u liftu stoji obavijest da će biti dezinficiran "svakih sat vremena" - no eto oni su to preživjeli i nešto naučili iz svega (i sad su to puno bolje riješili) a naučiti ćemo i mi valjda nešto iz ovoga kad prođe, pa drugi put pametnije.
Mi cemo gledat druge, pa malo olabavljat pa stezat ovisno o popunjenosti bolnica. Kad se prepune ce opet malo.stozer isplivat i opet jace mjere, kad se isprazne opet malo normalniji zivot i tako do imuniteta krda il cjepiva, whichever comes first. Svedska je speficna, ne znam jeste li gledali dokumentarac Svedska teorija ljubavi? Vjer. je biased jer ga je rezirao Talijan koji zivi u Svedskoj, al izrazito individualisticko drustvo, prema recenom u dokumentarcu izrazito velik broj samackih kucanstava (u dokumentarcu se spominje 50 posto al to mi je nejvjrojatno), kontrastirajte to s brojem kucanstava u mediteranskim i balkanskim zemljama.
U tom dokumentarcu su pokazali i kako imaju agencije za traženje obitelji preminulih starijih osoba (koje umiru same)... drugačiji je način života i zato mogu imati labavije mjere... stariji ionako žive sami, imaju trajne naloge za primanje mirovine, plaćanje režija i svih davanja...nemaju potrebu niti za druženjem niti za izlaskom iz kuće
Kod nas se u medijima uhvatili kafića i restorana koji su kod njih otvoreni... ja mislim da kod njih nisu cijeli dan puni kafići, terase i nema ih toliki broj (ali nisam bila, pa ne znam...)
Tako da usporedbe sa Švedskom nimalo ne stoje ...
Da. Recimo u mojoj opcini 9 zarazenih. Od tih 9, 6 su clanovi istog kucanstva. Prvi se zarazio u kontaktu negdje vani, i zarazio sve doma.
Tako i ide brzo sirenje
Ne znam jeste dobile ovo cirkularno, al meni je baš fora:
*O virusu je poznato slijedeće
1. Ne smijete napustiti kuću, ali ako je baš potrebno, možete.
2. Maske uopće ne pomažu, ali morate ih nositi.
3. Beskorisno je sa koronavirusom ići u bolnice, ali morate ići.
4. Ovaj virus je smrtonosan, ali u principu nije tako zastrašujuć. Više kao jaka prehlada.
5. Rukavice neće pomoći, ali su potrebne.
6. Svi ostaju kod kuće, ali svi šetaju.
7. Hrane u supermarketima je puno, ali se kupuje kao da je uopće nema.
8. Virus ne utječe na djecu, ali i djeca su ugrožena.
9. Nema dovoljno opreme, ali ipak ima dovoljno opreme.
10. Postoje mnoštvo simptoma da ste bolesni, ali možete se razboljeti i bez simptoma.
11. Da se ne biste razboljeli, morate trenirati, ali ne možete ići u teretane ili trčati na otvorenom.
12. Najbolje je hodati po zraku, ali ne smijete na zrak, posebno u parkove i na ulicu općenito.
13. Pretile osobe su u rizičnoj skupini, ali bolje je sjediti kod kuće i puno jesti nego šetati vani.
14. Svaka panična poruka započinje sa riječima "Ne želim širiti paniku, ali..."
15. Novčane kazne nisu ni na koji način opravdane, ali se izdaju.
16. Nema kućnog pritvora, ali nitko ne može van svoje općine.
17. Osobni su podaci zaštićeni zakonom, ali morate ih proslijediti po prvom pozivu programu za nadzor koji ih pohranjuje na nejasan način.
18. Obolijevaju većinom Azijati ali umire na tisuće Europljana.
19. Virus živi na različitim površinama dva sata. Ne, četiri. Ne, šest. Ne, sedamnaest dana. Ali treba mu vlažno okruženje. Ne, više mu ne treba.
Općenito, sve je jasno, ali ništa nije jasno!
I opet 50 novozarazenih. Rekoh ja da naša krivulja ne ide dolje... limbo
50 novih jer dom umirovljenika u zagrebu. i tako ce dok se svi domovi umirovljenika ne izvrte.
i obzirom na kriterije testiranja, nikad nece broj padati, testiraju se samo oni sa simptomima i visoko sumnjivi. no realno, 50 dnevno i nije neka velika brojka
To su odlucili da je 50 dobar broj? Bas sam danas rekla mami da bi mogli malo to promuckati pa da je barem 42 jedan dan, a 58 drugi.
Mi smo saznali da je velika vecina umrlih iz domova. Zato nam je broj veci od "ocekivanog". Guverner je bas zapeo za 5,000 testiranja na dan, bolesnih i onih s potencijalnim antitijelima. Kad cemo do toga doci, tko zna, kad je broj testiranih zapravo u padu. A dok ne dodjemo do 5,000 na dan, ne bi nam labavio preporuke.
Neće ni ići tako skoro. Ako je u početku cilj bio postići "flattened curve", to smo i postigli (nije bilo naglog skoka i ogromnog porasta broja oboljelih), ali posljedica je i da brojevi novozaraženih po danu dugo stagniraju, a ne opadaju. Kod nas je to vidljivo već bar tjedan dana, ako ne i duže. Srećom nismo ni u jednom danu prešli troznamenkast broj novozaraženih, ali baš zato što se sve vrti oko 50-60 novih po danu, taj broj neće tako skoro početi značajno opadati.
Ha ha, kako se u svedsku teoriju ljubavi uklapa neprikljucivanje na respirator i skidanje s istoga?
O hrvatskoj teoriji ljubavi bolje da ne govorim... cini mi se da u ovakvim situacijama ispliva ono najbolje i najgore. A mozda je samo vidljivije nego inace jer imamo svjezu perspektivu.
Uh, moj tetak ( koji zivi u Berlinu i ima 75g+) je Sirijac i ima puno rodbine u Švedskoj . Zove me jucer i kaze kako mu je umro bratic, korona, on i zena zarazeni. Bratica nisu niti pustili na intenzivnu jer su odlucili da nema sanse, a zeni su rekli da je umro tek nakon otpustanja iz bolnice.
Kaze da su se oni svi druzili tamo prije mjesec dana, nije bilo nikakvih preporuka za distancu niti za stariju populaciju. Cini se da bas i nisu presretni sa nacinom kako se nose s epidemijom. U svakom slucaju drzavi je svakako jeftinije ne zaustaviti proizvodnju , a smanjiti broj ljudi koji primaju mirovinu.
Ovaj koji je umro umro je u Njemačkoj?
VeraM kako ti je baka?
Tata od kume mi je takodjer zaražen i u Du bolnici (iz istog doma u kojem ti je bila baka).
Posljednje uređivanje od Lili75 : 16.04.2020. at 21:25
Apsolutno. Sjeca li se iko sf-a prastarog Loganov bijeg? Kad uvjere ljude od tipa preko 30 i kad im nesto u dlanu pocne blinkat crveno da sudjeluju u nekoj ceremoniji gdje ih zapravo ubijaju, a njima je to predstavljeno kao bolji oblik zivota? Pa kad logan i njegova cura izadju iz tog grada i skuze da im je to na dlanu posivilo i da najnormalnije zive i dalje. Uzasavaju me komentati po mrezama, danas preminuo nekieni nepoznat cro pjevac od korone, 60 god, a 50 posto komentara helou pa imao je je astmu i dokad cete sve prepisivat koroni? Kao da astma, tlak i stp toga nisu kron. bolesti s kojima se ugl. ok zivi do visoke dobi. Ko da smo u filmu Loganov bijeg, preko 30 il slucajno neka bolest - nisi vrijedan zivota. Medicina bi se onda bavila samo prevemcijom u takvom svijetu valjda :/.
Posljednje uređivanje od ina33 : 16.04.2020. at 21:46
Nadam se da to znači povratak u normalan život
De facto je cijeli svijet stao da bi se zastitilo osjetljive i stare, a ti ina pises o Loganovom bijegu?
Ne mogu misliti da je svijet stao da bi zaštitio stare. Sklonija sam mišljenju da je stao da bi zaštitio svih.
Iako, mora tu biti i još neki razlog. Još ga ne vidimo, ali cijelo nam naše iskustvo i znanje govori da jest.
Ovo što sad živi skoro cijeli ljudski rod, nedoživljeno je prije. Ništa ni blizu ovome nikad nije bilo.
Stvarno se pitam što se to događa. I zašto. Iako sam većinu vremena pomirena sa svime, letargična čak, povremeno se umjesto "čemu sve to" upitam "zašto sve to".
Aha, bit će sam površno čitala.
Ali opet, ovo je izbor između dva po svoj prilici otprilike jednaka zla. Uopće se ne slažem da je propitkivanje prevladavajućeg pristupa samo za zatucane, kako je Kaae ranije sugerirala, ili za bešćutne. Ljudski je nekako boriti se prvo s onim što neposredno prijeti pa se tako većinom i radi. Ali posao državnika bi i trebao biti da se traže dugoročno optimalna rješenja. Nije uopće lako.
Uopce nije nedozivljeno ovo sto sada zivi ljudski rod. Nedozivljeno je nama- ali je itekako dozivljeno prije. Nije ovo prva pandemija. A gotovo sigurno nije ni posljednja.
Inace slazem s Vertex u zadnjem postu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Nisam mislila na pandemiju, trebala sam biti preciznija u postu. Mislila sam na sve popratne pojave pandemije u današnjem društvu. Izoliranost najviše, nezaposlenost, vijesti na internetu, svakakvi zakoni preko noći, nema nastave...i nova bolest. Sve smo to već prolazili tokom života, ali jedno ili dvoje odjednom, nikad baš sve na kupu![]()
Beti sve nabrojeni ne bi bilo da nema pandemije,zakona preko noći to nam je stalna boljka
Posljednje uređivanje od jelena.O : 17.04.2020. at 11:13
Pa jednako kao i naši koji rade bilo gdje vani pa dođu doma za vikend, naši koji su otišli na poslovni put, naši koji su se vozili tramvajem pored njegovateljice u staračkom domu koji ima epidemiju itd... Trenutno bi radije turiste iz Wuhana ili Hong Konga nego naše s privremenog rada u DE - veća je šansa da nemaju zarazu.
Zaboravila di da naši moraju odraditi samoizolaciju
Ne vjerujem da bi jedan Čeh plaćao negdje smještaj 14 dana više
Citam da bi i turisti iz ceske i iznajmljivaci trebali prethodno biti testirani
Al sto to znaci kad ga testiraju negativno 3 dana prije dolaska, a za npr.5 dana moze biti pozitivan
Baš tako ili dobiju lažni negativni test
Uopće se ne bojim turista. Iako, čitam malo prije da se virus može prenijeti i vjetrovima, onim iz stražnjice. Malo smijeha dobro dođe. Pa ako je i istina, smiješno je na prvi pogled.
Može ako je i vanjski vjetar je jak uz maestral teško
Blago vam se... nemojte puno žaliti što vam se kriva ravna unedogled jer broj obolelih sporo raste.
Kod nas u selu proporcija pozitivnih je mrvicu manja od 1:1000 stanovnika (ima nas nešto preko 10 000 u opštini), bar troje su na poziciji super-prenosilaca jer su u kontaktu sa mnogo ljudi, i svih troje su 200-1000m od mene vazdušnom linijom.
Poznanica je na NS Sajmu danima, ona je sa lakim simptomima ali njeni stariji su puno gore. Brat prijatelja je od danas pozitivan, med. radnik na prvoj liniji sa nedovoljnom zaštitom. Zbog godina, pola, i drugih faktora rizika potencijalno bi mogao proći jako loše.
Uopšte ne razmišljam dalje od iduće dve nedelje.
Ako krenem da razmišljam, ne završi se dobro: ako prirodni imunitet od korone traje mesecima, a ne npr. godinama - kolike trajnosti se očekuje da će biti stečeni imunitet od vakcine? Stečeni imunitet je obično kraći i slabiji od prirodnog...
Danas mi je dan krenuo sa lošim vestima, inače nisam toliko negativna uživo koliko na ovom forumu zvučim, majke mi. Trenutno se malo ventiliram, do uveče ću se "skulirati".
Ugl. ima i gorih stvari od dosadnog karantina, htedoh reći....
Čitam i mislim pa zar SPENS radi?
A onda shvatim da je vjerojatno priručna bolnica.
A tako me lijepe uspomene vežu uz SPENS, proljetni sajmovi cvijeća, jesenska plesna natjecanja! Dane sam tamo znala provesti zadnjih nekoliko godina.
Da, ima gorih stvari od karantene. I samoće.
Ne SPENS, Sajam, on je nešto dalje od SPENS-a, ali nisi puno omašila jer je bilo planova da SPENS pretvore u priručnu bolnicu.
Ipak su se opredelili za Sajam, jer od Sajma do centralne NS Poliklinike ili Infektivne možeš bukvalno pregurati pacijenta u dva minuta peške...
Iako je "Ideš na Sajam?" dobilo sasvim drugačiju konotaciju ovih dana, videla sam fotke i nije baš takva jeza kako sam je zamislila, tim pre što je fotke napravila osoba koja ni u snu ne bi pokušala da stvarnost ulepša...
Biće valjda opet i SPENS-a i cveća na njemu, i meni jako nedostaje Novosadsko proleće, pola bašte sam dovukla odatle...
Sa vedrije strane, Vojvodina se za sada epidemiološki najbolje drži. Mentalitet najredovnijih platiša računa i poreza se aktivirao i u ovom slučaju. Samo što se u Vojvodini naše selo baš i ne drži tako dobro. Zapravo, mislim da nam je proporcija zaraženih veća nego novosadska, ali ne mili mi se ni da računam.
Podaci o distribuciji zaraženih nisu bili dostupni nedeljama, sinoć su objavljeni i moram reći da je brojka gora od seoskih govorkanja, koje sam čula još prošle nedelje...