Jadranka prvotno napisa
Moja motivacija za pisanje na ovoj temi je visestruka.
Polazno je to sto mi smeta kategoriziranje necijepljenih osoba u javnom prostoru, proglasavanje sebicnima i ne bas pametnima itd (ne nuzno na ovom forumu). Izricito sam protiv takve komunikacije i smatram, da u razgovorima u kojima sudjelujem, trebam reagirati na nju. Nadalje, smatram da je takva komunikacija stetna i za sam cilj cijepljenja i da zapravo "odgovara" ljude od cijepljenja jer ih tjera u tabor u kojem se trebaju braniti i u kojem ce vjerojatno ucvrstiti svoje stavove.
Pozive da se necijepljenima zabrani ulaz u kino, kazaliste, urede i javni prostor (opet ne nuzno s ovog foruma) smatram duboko zabrinjavajucima i mucno mi je od njih.
Nadalje, propitkivanje sigurnosti cjepiva i ucinkovitosti cjepiva smatram iznimno bitnim. Ja se zelim cijepiti sto sigurnijim cjepivima,a vjerujem i vecina drugih. I vjerujem da nisu bez medicinski opravdanih razloga neka cjepiva povucena ili se povlace ili su ogranicena s EU prostora.
Propitkivanje ucinkovitosti cjepiva i iznosenje postotaka zarazenih cijepljenih vs. necijepljenih je bitno i za zaustavljanje pandemije - jer kako bi se inace znalo je li ili nije potrebno docijepljivanje.
U osnovi vjerujem da je velika vecina ljudi u stanju donijeti informirani izbor. No, svrstavanje ljudi u kategorije i otpor propitkivanju stvaraju neugodnu situaciju i dojam da se nesto skriva.
I jos bi rekla da je "propitkivanje" upravo dominantan nacin napretka znanosti (a time i medicine) o kojem je Jelena pisala. Ne promjena paradigmi, to se rijetko dogadja, vec postepenog i kontinuiranog napretka.