Stranica 365 od 383 PrviPrvi ... 265315355363364365366367375 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 18,201 do 18,250 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    https://m.youtube.com/watch?v=5W0vHRUf_uo

Uvik kontra

Slat ću pakete Tiskom, hihi.
    Za cijepljenje: veliko DA.
    Za pokazivanje potvrda bilo kome: NE.

Ozbiljno, zar se ne osjećate loše kada nas dijele na one sa potvrdama i one bez?
    Zar se ne osjećate loše kada nas dijele?
    Dobar odabir pjesme

Ne jer nas ne dijele u smislu potvrde, covid potvrdu trebaju jednako imati i jedni i drugi i treći (imamo 3 načina), samo treći temeljem testiranja.

Ne vidim u čemu je problem?

Dijeljenje bi bilo da je jedni trebaju pokazivati, a drugi ne. Ovako se traži potvrda od svih.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.11.2021. at 14:10

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I ja sam umrla na Lilinog muža
    Lili, napokon se slažem s tobom

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo mene u tzv. izvrtanju činjenica.
    Još ću od svojih frendica i nove vještine savladat hahaha

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam umrla na Lilinog muža
    Lili, napokon se slažem s tobom
    ajde i to čudo da se desi hahaha možemo zahvalit ovim mojim inatlijama

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Sve je više cijepljenih.
    Sve je više onih koji su preboljeli.
    Sve više nas ima Covid potvrde.

Sve je više bolesnih.
    Sve je više hospitaliziranih.
    Sve je više umrlih od i sa koronom.

Nisam pogledala današnje brojke. Sigurno su velike.
    Kako će prestati epidemija? Mislim da Covid potvrde nisu odgovor. Bila bih presretna da jesu.
    Bojim se jer ne vidim rješenje.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ozbiljno, zar se ne osjećate loše kada nas dijele na one sa potvrdama i one bez?
    Ne.

Uopće to ne doživljavam kao dijeljenje.

Bila bih sretna da svugdje traže te potvrde.

Nadam se i da hoće.

Niti meni nije jasan tvoj stav.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    ha ha, ti si vrlo optimistična osoba ili se pak nisi do sada u životu nikada opekla ...
    izjaviti da nećeš koristiti medicinsku skrb je vrlo smiješno ... nisam znala da postoji čarobna kugla koja može proreći nečije buduće zdravstveno stanje
    Pa je, i ne radi se tu o optimizmu (iako jesam optimistična osoba), već o činjenici da kad mi se već toliko spočitava ta moja odluka o necijepljenju (ne mislim samo na ovaj forum), jednostavno nemam obraza još nekome uzimati mjesto u bolnici ili gdje već...barem dok sam svjesna/prisebna, što god ja mislila o tome...i bez obzira na moje zdravstveno stanje.
    I sad sam i ja kao toddler - znaš zašto još? I zbog poštovanja prema ljudima kao što je moja sveki. Žena se cijepila 2X i stradala, docjepljivati se sigurno neće i ako od siječnja neće moći u bolnicu (a stalno je po doktorima, stara je i bolesna) bez potvrde o cijepljenju ili preboljenju (a neće se, kako najavljuju, možda moći ući u prostor bolnice testiranjem), što će onda? Da i ona ganja papire i traži neke potvrde da se ne smije docjepljivati? Njezina ih joj doktorica ionako ne želi dati. Cijeli svoj radni vijek uplaćivala je zdravstveno... To je pravedan sustav? Ma mogu ga mačku okačiti o rep.
    Mogu razumjeti i Beti kad piše o tome da ne želi pokazivati covid potvrdu. Nikad zbog toga ne bih rekla da je razmažena ili djetinjasta.
    Pitanje oporuke smo MM i ja ionako već riješili.
    I ja ti, Lili, mislim da su maske počele padati.
    I nije život baš pod svaku cijenu. Meni sigurno ne.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne.

Uopće to ne doživljavam kao dijeljenje.

Bila bih sretna da svugdje traže te potvrde.

Nadam se i da hoće.

Niti meni nije jasan tvoj stav.
    Potpuno se slažem.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne znam logično objasnit zašto, al meni su recimo prihvatljivi Freyini razlozi za necijepljenje, razlozi ljudi koji se istinski boje nuspojava cjepiva zbog nekih svojih dijagnoza, al i korone, sve mi je to ljudski i imam puno razumijevanja za takve, ali nikako mi nisu prihvatljivi razlozi eto neću baš sad iz inata. Na to mi se diže svaka dlaka na glavi.

Samo ću reći da je u Malešnici na trgu ogroman red već danima za cijepljenje, većinom kažu oni koji se nisu htjeli cijepiti, al sad im je nezgodno zbog posla i uvođenja potvrdi, pa se idu cijepiti. Čeka se po 2h u redu. Pišu po fejsu.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.11.2021. at 14:29

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Samo ću reći da je u Malešnici na trgu ogroman red već danima za cijepljenje, većinom kažu oni koji se nisu htjeli cijepiti, al sad im je nezgodno zbog posla i uvođenja potvrdi, pa se idu cijepiti. Čeka se po 2h u redu. Pišu po fejsu.
    Offt. kaj nije cijepljenje u Španskom (Kukuljević)?

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kako mislis danima Lili? Pa jucer su krenuli s radom novi punktovi po kvartovima, pretpostavljam da mislis na Trg IK.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    Offt. kaj nije cijepljenje u Španskom (Kukuljević)?
    Špansko nikad neće biti Malešnica

Moram reći da je ovo cijepljenje po kvartovima odličan potez. Koliko god to nekome može zvučati smiješno, uopće nije svakome jednostavno doći na Velesajam. Mislim naravno prije svega na starije ljude. Doduše, moguće je da će ih na treću dozu zvati i kod LOM-a.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Joj da da u pravu ste, moj lapsus, ispričavam se.
    Špansko, TIK.

Pisali su na fejsu jučer za dan ranije da su guzveee, e sad ako lažu oni, lažem i ja. Bila je priložena i fotka, fakat redina ogromna.
    Kad je točno krenulo, ne znam više od toga što su objavili.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hm da, jucer je krenulo cijepljenje po kvartovima. Tako da nikako nisu mogli biti redovi danima, unatoc visku samopouzdanja u pojedinim postovima.
    Ono sto je super je da je jucer sveukupno cijepljeno u Zagrebu gotovo 4000 ljudi na tim punktovima i Velesajmu, dok je prosli tjedan u prosjeku cijepljeno po 1700 samo na Velesajmu! To je bas veliki porast!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

https://www.logicno.com/politika/lij...lijecenja.html

kad ucjene postanu metode javnog zdravlja.
    Posljednje uređivanje od nevena : 10.11.2021. at 15:10

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Još veća sramota je što je to moj kvart i idem tamo na plac svaku nedjelju.
    Boga pitaj o čemu sam razmišljala dok sam tipkala.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Znam, Jurana, u tome i jest poanta, sve to i radi. Ali se isto tako može zaraziti, kao i ja, pa svaki je dan u kontaktu sa zaraženom osobom. Preporuke i kritiziram.
    Svuda u svijetu, pa i i Hrvatskoj, grupe necijepljenih i/ili protivnika pandemije ustaju protiv mjera, zatvaranja, bilo cega, a da ima veze sa sprjecavanjem sirenja virusa.

Gledaj na ovo gore kao kompromis. Zarolas rukav, dobijes povlasticu. Ne zelis rolati rukav? Druga pravila.

A u krajnjem slucaju, lakse je zaraziti necijepljene pa... tko im kriv, ako su se mogli zastititi.

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Ajme, a mi nismo išli u Trst, jer smo se prepali kontrola i kazni radi nekih online formurala koje nismo imali - dragi je nešto iščitavao na netu.
    Za ulazak u SLO su nam gledali covid potvrde na granici. Mi smo preboleli koronu i još uvijek smatram da se preteruje sa svime. Vidim da kao iza Nove godine neće više važiti testovi, nego samo prebolelost ili cepljenje.

Do 3. mjeseca nam važe Covid potvrde, a za dalje ćemo videti - cijepiti se sigurno nećemo, jer nismo fanovi kemije i ne želim primati nešto što nije provjereno, pa onda zavisiti o pukoj sreći hoću li imate neke posledice. Budući da idemo u SLO 1x mesečno, nam dobro dodje da smo preboleli, da ne plaćamo svaki put testove jer fakat dodje preskupo.

elleanora avatar
    Datum pristupanja
    May 2020

Početno

Draga moja, dosta mi je ove pandemije u kojoj nas vi necijepljeni držite kao taoce. Too much mi je ideja da se mala djeca cijepe dok ogroman broj odraslih osoba nije cijepljen da bi se te iste zaštitiilo. Dosta više terora.
    Što se mene tiče, ja sam za testiranja i cijepljenih i necijepljenih samo tko to može platiti, nijedna država ovog svijeta.

Koje je tvoje rješenje ove pandemije? Molim lijepo konkretan prijedlog. Hvala.
    Nadam se da ću dobiti odgovor , a realno vjerojatno neću jer ni ti, ni tvoji istomišljenici pravog odgovora nemate.
    Žalosno.
    Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    A u krajnjem slucaju, lakse je zaraziti necijepljene pa... tko im kriv, ako su se mogli zastititi.
    Točno tako, što je najbolje mi se i slažemo s takvim stavom. Tko nam je kriv poslije, sami smo odabrali koji rizik nam je prihvatljiviji. Ali definitivno nije u redu da nam se taj izbor uskraćuje.
    Moje mišljenje od početka je da se ovoj pandemiji trebalo pristupiti kao i kod gripe. Da je cijepljenje (i nagovaranje na njega) trebalo usmjeriti prema starijima i onima s komorbiditetima, onima koji najviše i stradaju od kovida. I naravno da je cjepivo dostupno i svima ostalima koji to žele.
    Ove nove mjere i covid potvrde su opet najmanje usmjerene na starije, a cilj njihovog nametanja je krajnje sumnjiv.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Što je sumnjivo u cilju?

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa covid potvrdama se prvenstveno radi pritisak na radno aktivne i mlade osobe da se cijepe. Istovremeno se i cijepljeni zaražavaju i šire zarazu, i bivaju hospitalizirani, pa je nepotrebna polarizacija "zli, sebični necijepljeni" i "odgovorni cijepljeni", ko da već i bez te polarizacije situacija nije dovoljno teška. Nesumnjivo je da je postotak umrlih među necijepljenima veći. No mi u Hrvatskoj imamo gomilu starijeg stanovništva koje nije cijepljeno i koje je ugroženije od korone, a na njih se ne radi toliki pritisak niti ih se značajno stimulira da se cijepe:

Raspodjela svih preminulih osoba po dobi i spolu od početka epidemije do 24. listopada 2021:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/10/slika-6-2.png

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/covi...vjesce-hzjz-a/

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa zaražavaju se i cijepljeni, ali su ipak dali svoj doprinos u obuzdavanju pandemije.

Za razliku od necijepljenih.

A kako stimulirati starije na cijepljenje?

Nemam pojma. Meni su već uši probili s pozivima na cijepljenje .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da ne mogu u bolnice, ljekarne, trgovine, ne mogu dobit one kartice za javni prijevoz bez potvrde.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Come to the dark side Lili, we have cookies.
    i na lilinog muza.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Svuda u svijetu, pa i i Hrvatskoj, grupe necijepljenih i/ili protivnika pandemije ustaju protiv mjera, zatvaranja, bilo cega, a da ima veze sa sprjecavanjem sirenja virusa.

Gledaj na ovo gore kao kompromis. Zarolas rukav, dobijes povlasticu. Ne zelis rolati rukav? Druga pravila.
    Ja možda još i mogu, sveki sigurno ne.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pitanjce - mi koji se nadamo da cemo se dokopati operacije, moramo se testirati odredjeni dan prije prijema u bolnicu. Je l se moze to namjestiti nekako, s obzirom na cekanje?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanjce - mi koji se nadamo da cemo se dokopati operacije, moramo se testirati odredjeni dan prije prijema u bolnicu. Je l se moze to namjestiti nekako, s obzirom na cekanje?
    Sigurno može.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Da ne mogu u bolnice, ljekarne, trgovine, ne mogu dobit one kartice za javni prijevoz bez potvrde.
    Ako ćemo doći do toga da necijepljene nećemo pustiti u bolnice, onda su sve mjere poprilično nepotrebne. Oni će lijepo umrijeti od covida, ili od druge bolesti koja ih vodi u bolnicu. I eto ga, ostali samo cijepljeni i djeca mlađa od 12.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jadro, pa mogu se testirati na ulazu u bolnicu.Naravno hitni slucajevi idu hitno, to se podrazumijrva.
    Znam da sve zvuci jakooo nehumano, ali ja zaistq,ali zaista ne vidim drugog rjesenja.

Imas ti neku bolju ideju kako procijepiti starije stanovnistvo? Ja nemam :/
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.11.2021. at 16:54

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Jadro, pa mogu se testirati na ulazu u bolnicu.Naravno hitni slucajevi idu hitno, to se podrazumijrva.
    Znam da sve zvuci jakooo nehumano, ali ja zaistq,ali zaista ne vidim drugog rjesenja.

Imas ti neku bolju ideju kako procijepiti starije stanovnistvo? Ja nemam :/
    Aha, ako se mogu testirat, onda ok

Stariji koje ja znam, a da se ne zele cijepit, ne izgledaju kao da ce se predomislit. Odnosno, eventualno, ako hoce, predomislit ce se kad vide dovoljno losih ishoda.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Na Rebru dobijes internu uputnicu i testiras se na dogovoreni dan prije prijema kod njih.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ako ćemo doći do toga da necijepljene nećemo pustiti u bolnice, onda su sve mjere poprilično nepotrebne. Oni će lijepo umrijeti od covida, ili od druge bolesti koja ih vodi u bolnicu. I eto ga, ostali samo cijepljeni i djeca mlađa od 12.
    Ali necijepljeni su vecinom uvjereni u svoje zdravlje i imunitet, da im ne treba medicina. Dio njih je sigurno takav, tako da bi u tom slucaju ostali i oni. A ni djeca starija od 12 nisu veliki konzumenti medicinskih usluga.

A mi koji smo se cijepili, kojima su anesteziolozi i medicinske sestra nedostupni, cekamo svoj red za ozbiljne operacije i nek umremo dok cekamo da se namire covid pozitivni antivakseri.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A mi koji smo se cijepili, kojima su anesteziolozi i medicinske sestra nedostupni, cekamo svoj red za ozbiljne operacije i nek umremo dok cekamo da se namire covid pozitivni antivakseri.
    X.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Aha, ako se mogu testirat, onda ok

Stariji koje ja znam, a da se ne zele cijepit, ne izgledaju kao da ce se predomislit. Odnosno, eventualno, ako hoce, predomislit ce se kad vide dovoljno losih ishoda.
    Tesko ce se predomisliti ako su oko njih osobe poput Freyje koje "propitkuju" i sire alternativne cinjenice, recenice izvucene iz konteksta, vjerske pamflete pogotovo, s obzirom da je velik dio starije populacije u HR u kategoriji vjernika, prakticnih ili onako iz navike.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sjetim se često drame "Gorke suze Petre von Kant". Jedan od glavnih likova tu "tronuto" usklikne u nekom trenu "Ali ja želim samo svoje mjesto pod suncem!". Ajmo reći da je, za brojne nesretnike kojima to treba "mjesto pod suncem" bolnica tj. dostupnost liječnika. Ona je sad upitna jer svjetska pandemija, osoblje je u burnoutu, u KB Splitu opsadno stanje itd. itd.. Postoji i rješenje - cjepivo i maske. Skoro pa svima je to rješenje dostupno.

Kako da sad netko tko sa svojih visina (nije bolestan, ne treba mu liječnik, možda ima para ili je umrežen) na način "ja ne bih pokazivao potvrdu - uvik kontra" ili "ja bih se izvrnuo na trepavice pa neka naša "bogata" država nabavlja košer cjepivo za one s prigovorima" ili "prigovor, prigovor, razmatrajmo razmatranja do kraja" ili "neka država do svetog nigdarjeva financira testiranje na svojim plećima jer... hm. ja želim razmatrat dugotrajne posljedice" (pri čemu ne zna dugotrajne posljedice pola toga što u moderno doba koristi) ne ugrožava ovog drugoga koji sad treba operaciju? I još ne bi da snosi nikakve posljedice. E, bome, to je u mojim očima život na jastucima privilegija.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.11.2021. at 17:51

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I svatko od nas bi se trebao zapitati je li uovome ostao human i je li na strani svjetla i brige za drugoga ili na strani - neka umire kome smeta. Jer, o tome se radi, ogoljeno od svih slojeva pristojnih riječi i razmatranja i linkanja opskrunih linkova i likova.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj elleanora prvotno napisa Vidi poruku
    Točno tako, što je najbolje mi se i slažemo s takvim stavom. Tko nam je kriv poslije, sami smo odabrali koji rizik nam je prihvatljiviji. Ali definitivno nije u redu da nam se taj izbor uskraćuje.
    Moje mišljenje od početka je da se ovoj pandemiji trebalo pristupiti kao i kod gripe. Da je cijepljenje (i nagovaranje na njega) trebalo usmjeriti prema starijima i onima s komorbiditetima, onima koji najviše i stradaju od kovida. I naravno da je cjepivo dostupno i svima ostalima koji to žele.
    Ove nove mjere i covid potvrde su opet najmanje usmjerene na starije, a cilj njihovog nametanja je krajnje sumnjiv.
    Nitko ti ne uskracuje nikakav izbor. Iskrivljavanje sloboda i izbora kako kome pase je stvarno smijesno.

Imas izbor. Ako se ne zelis cijepiti ili testirati, mozes ODABRATI raditi negdje drugdje, ako poslodavac zahtijeva ovo sto ne zelis. Jednako kao sto si odabrala struku u kojoj jesi, trenutnog poslodavca, partnera, stan, grad u kojem zivis. Radnici na gradilistu ne biraju hoce li nositi HTZ opremu; obavezna je. Lijecnici ne biraju hipokratovu zakletvu; obavezna je. Ja ne biram ne sjediti gola u uredu; obavezno moram doci u odjeci. Nisam htjela raditi na polju kao farmer ili u trgovini kao blagajnik pa radim negdje drugdje. Ako poslodavac zatrazi od mene nesto sto mi se ne svidja, promijenit cu posao.

Tako je i s ovim. Promijeni posao. Nemoj ici u kazaliste. Nemoj se voziti javnim prijevozom. Nitko ti ne brani da radis, da se kulturno uzdises ili da se prevozis s jednog mjesta na drugo. Moras samo prilagoditi zelje, a prema propisima onih koji ti pruzaju usluge. To nema veze s ljudskim pravima, manjkom izbora ili bilo kakvim krsenjem sloboda.

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ja ne znam da li su ovi prestrašeni posljedicama cjepiva svjesni da postoji sindrom Post Covid?
    Da će sigurno uskoro krenuti i subspecijalizacija za Post Covid?
    Jer je tog sindroma toliko puno da mi minimalno 30% smjene otpada na ljude koji su preboljeli i ostali s posljedicama. Unazad 6 mjeseci dvoje ljudi mi je bilo s posljedicama cijepljenja. Dvoje. I kako sada da me brinu posljedice cjepiva u odnosu na posljedice bolesti koje gledam svaki dan?!

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj nevena prvotno napisa Vidi poruku
    https://www.logicno.com/politika/lij...lijecenja.html

kad ucjene postanu metode javnog zdravlja.
    Nevena, tek sad ovo vidim.
    A da, to je isti onaj liječnik koji je morao položiti Hipokratovu prisegu. Liječio je čovjeka bez ikakve prisile na nešto. U duhu prisege, da. Još jedan incident u ST bolnici, svaka čast.
    Kad kažeš, Kaae, kompromis, što predlažeš mojoj svekrvi kao kompromis, dvaput cijepljenoj (i s teškom reakcijom na cjepivo), s različitim komorbiditetima, koje cjepivo da uzme, a da ne završi kao čovjek u prilogu? Ne piše joj se dobro ni ako se docijepi ni ako odbije. Ali žena može birati - između dva zla. Dobar kompromis.
    Ne morate više kukati zbog necijepljenih vi koji se žalite na njih i svaljujete sav teret svijeta na njihova leđa. Od ponedjeljka nastupaju nove mjere, sve radi brige o dobrobiti i zdravlju građana. Ako se mjere ne pokažu dovoljnima, početkom siječnja nastupa 2G model kad će u zemlji konačno zavladati blagostanje jer necijepljeni više neće ugrožavati sustav kao što su ga dotad ugrožavali i počet će se nazirati obrisi kraja pandemije. Ali ne prije uvođenja 1G modela.
    Čini mi se da u Austriji već pomalo počinje renesansa.

Evo još jedan nevjerodostojan link, iz Lanceta.

https://www.thelancet.com/journals/l...AQ_yk42fs#box1

O vrlo maloj reinfekciji preboljelih. A njima covid potvrda, u Hrvatskoj, vrijedi 6 mjeseci, dok cijepljenima vrijedi 1 godinu, uz dokazano smanjenje učinka zaštite nakon 6 mjeseci što dokazuje i broj zaraženih cijepljenih. A nama se kaže da ne slušamo struku.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Tvojoj svekrvi toplo preporucam da razgovara s lijecnikom i nadam se da ce joj lijecnik preporuciti sto da radi dalje i kako da dodje do izuzeca od cijepljenja, ako je ono potrebno. Tebi ne vjerujem apsolutno nista pa ne bih ni tvojoj svekrvi preporucila da te slusa.

Odluke hrvatskog stozera me se (direktno) ne ticu, niti je kome moje misljenje o njima (ili clanovima stozera) uopce bitno jer nemam apsolutno nikakvu namjeru koristiti pravo glasa s obzirom da ne zivim u Hrvatskoj.

Clanak je izasao 8.11., prije dva dana. Nemam ga vremena citati u cijelosti, ali prilicno sam sigurna, sve i da je rijec o najbitnijim od bitnih novosti, nitko do sad ne bi imao vremena na njih reagirati.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Clanak je izasao 8.11., prije dva dana. Nemam ga vremena citati u cijelosti, ali prilicno sam sigurna, sve i da je rijec o najbitnijim od bitnih novosti, nitko do sad ne bi imao vremena na njih reagirati.
    Ali budu reagirali, je li tako?
    Zapravo, ne pitam tebe.
    Sveki ću reći što si mi savjetovala, dosad me imala tak rad, ali morat će te poslušati.
    Btw. pitala je ona liječnicu što da radi, izuzeće od cijepljenja nije opcija. Ne znam zašto, pretpostavljam zato što još nije na samrti.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Freya, i meni je bezveze da covid potvrda za cijepljenje vrijedi godinu dana jer po svemu sto citam zastita ne traje toliko dugo.
    Ali kakve to ima veze s odlukom hocemo li se cijepiti ili ne? To sto je stozer bezveze?
    Kako je netko rekao, cijepimo se unatoc njima, a ne zbog njih.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj eryngium prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne znam da li su ovi prestrašeni posljedicama cjepiva svjesni da postoji sindrom Post Covid?
    Da će sigurno uskoro krenuti i subspecijalizacija za Post Covid?
    Jer je tog sindroma toliko puno da mi minimalno 30% smjene otpada na ljude koji su preboljeli i ostali s posljedicama. Unazad 6 mjeseci dvoje ljudi mi je bilo s posljedicama cijepljenja. Dvoje. I kako sada da me brinu posljedice cjepiva u odnosu na posljedice bolesti koje gledam svaki dan?!

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
    O post covidu se fakat premalo govori.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Freya, i meni je bezveze da covid potvrda za cijepljenje vrijedi godinu dana jer po svemu sto citam zastita ne traje toliko dugo.
    Ali kakve to ima veze s odlukom hocemo li se cijepiti ili ne? To sto je stozer bezveze?
    Kako je netko rekao, cijepimo se unatoc njima, a ne zbog njih.
    https://www.index.hr/vijesti/clanak/...r/2317269.aspx

Nije stožer samo bezveze pa se neću složiti s njim... On je donio mjeru koju bi mogao i smio donijeti samo Hrvatski sabor. Ne čudim se da je Raspudić to nazvao državnim udarom.
    A kakve to veze ima s odlukom o necijepljenju? Vjerujem da mnogima ima jer ti se isti taj stožer miješa u sva područja života pa i u to. Meni osobno nema veze jer mi stožer ionako nije mjerilo ni za što.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja bih da nas napokon počnu dijeliti. Dosta mi je toga da moram raditi uz necijepljene kolegice i kolege koji stalno skidaju maske, pozivaju se na zaštitu osobnih podataka i slobodu izbora. I javno zdravstvo im je vjerojatno sloboda izbora, a ne nečiji dugogodišnji trud.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

https://m.youtube.com/watch?v=5W0vHRUf_uo

Uvik kontra

Slat ću pakete Tiskom, hihi.
    Za cijepljenje: veliko DA.
    Za pokazivanje potvrda bilo kome: NE.

Da, ja se osjecam lose.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Ali budu reagirali, je li tako?
    Zapravo, ne pitam tebe.
    Sveki ću reći što si mi savjetovala, dosad me imala tak rad, ali morat će te poslušati.
    Btw. pitala je ona liječnicu što da radi, izuzeće od cijepljenja nije opcija. Ne znam zašto, pretpostavljam zato što još nije na samrti.
    A gle, ja bih vjerovala lijecnici, ako sam si je sama izabrala. Mislim, naravno, osim ako tvoja sveki takodjer nije strucnjak u tom podrucju pa je u mogucnosti smisleno i argumentirano kontrirati i propitkivati.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja isto mislim da je mjere sukladno ustavu trebao donijeti sabor dvotrecinskom vecinom.
    U vjerujem da bi vecinu dobili bez puno problema.
    Ali djelujem po svojoj savjesti i preporukama znanstvene zajednice, i ne zelim nalaziti izlike u propustima vlade i stozera.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Djeca i long covid: https://www.facebook.com/dearpandemi...39770334318286

Link je s Facebooka, text je kopiran u ostatku posta, kao i linkovi na koji se ove lijecnice referiraju.

"A recent preprint in the BMJ (link below!) found about 1 in 7 children may have symptoms 15 weeks after infection. This study looked at kids aged 11-17 and compared 3065 kids who had positive COVID-19 PCR test results and 3739 kids who had negative test results. They found that 30% of those who tested positive had at least 3 symptoms at 15 weeks while only 16% of kids who tested negative had 3 or more symptoms."

Q: Can kids get “Long Covid?”

A: Sadly, yes. Though we don’t know exactly how many kids who had COVID-19 will have prolonged symptoms (often called Long Covid), Long Covid is possible even in kids who had mild or asymptomatic infections.

You might hear it called “Long Covid,” “Long Haul Covid,” or “Post-Covid Conditions.” All these names are talking about the same thing: symptoms that last more than 4 weeks after getting a COVID-19 infection. For some people, they can last for many months and have significant impacts on their lives. Long Covid is more likely to occur in adults but can happen in children too.

Just how many kids who had COVID-19 will have Long Covid is unclear, and research is ongoing. The estimates vary pretty dramatically, but many estimates are around 13% for children age 2 to 11 and 14% to children 12 to 16 years old. A recent preprint in the BMJ (link below!) found about 1 in 7 children may have symptoms 15 weeks after infection. This study looked at kids aged 11-17 and compared 3065 kids who had positive COVID-19 PCR test results and 3739 kids who had negative test results. They found that 30% of those who tested positive had at least 3 symptoms at 15 weeks while only 16% of kids who tested negative had 3 or more symptoms. You might be asking yourself, “Wait? Why would kids who tested negative have symptoms?” Good question! There are lots of reasons people report symptoms, including other illnesses, stress, lack of sleep, and so on. The takeaway is that there was a 14% difference in the COVID-19 positive group, suggesting prolonged symptoms are more likely after SARS-CoV-2 infection (the virus that causes COVID-19 illness). While this is just a preprint (which means we take all of this with a grain of salt), it is certainly concerning and consistent with earlier research.

The most common symptoms for children are fatigue, decreased physical endurance, trouble concentrating, cough, trouble breathing, pain, headache, and changes in taste or smell. Some kids will have symptoms that linger after the infection and others may develop news symptoms after they feel better. Children who have mild or even asymptomatic infections can develop Long Covid. The risk of Long Covid goes up as kids get older (check out the ONS data below) and it appears more likely for kids who had severe illness, like Multisystem Inflammation Syndrome in Children (MIS-C) or required hospitalization. We don’t yet know how long it will last and it likely is different for every child.

There are no specific tests to diagnose Long Covid. It is based on symptoms. The clinician looks for changes from the kiddo’s baseline (how they were feeling before the infection) and any other possible causes. Treatment is aimed at helping the symptoms feel better and can include medications (like for headaches or pain), therapies (like physical or occupational therapy), and other resources. Schools and treating clinicians can work together to help kids and families put in place any accommodations needed so that child can be successful. Kids might need additional mental health support too.

The best way to prevent Long Covid in kids is to prevent infection in the first place. In the US, children age 5 and up can get vaccinated (yay!!). You can check out our Q&A about vaccines for kids 5 to 11 here https://dearpandemic.org/category/videos/. We also need to keep going on those other measures to help prevent infection, like hand washing, wearing face masks, ensuring good ventilation or meeting outside, getting tested, and staying home when sick.

Stay Safe. Stay Sane.
    Those Nerdy Girls

Links:

BMJ Article: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2157

Long Covid and Children Research Article: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apa.15870

Office of National Statistics (ONS) Data on Post-Acute Symptoms: https://www.ons.gov.uk/peoplepopulat...83ayjLhXEBPJ9c

Long Haul COVID-19 in Children and Teens info sheet: https://www.healthychildren.org/Engl...and-Teens.aspx

Post Covid Conditions in Children and Teens: https://www.healthychildren.org/Engl...and-Teens.aspx

CDC Info on Post-Covid Conditions: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019...cts/index.html

File Under: Clinical symptoms

#LongCovid #longhaulcovid #postcovidconditions

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •