Najvise mi se u novoj izjavi svidja sto su napisali da se uz postovanje ovih preporuka odlazak u skole smatra jednako sigurnim kao ostanak kuci.
Najvise mi se u novoj izjavi svidja sto su napisali da se uz postovanje ovih preporuka odlazak u skole smatra jednako sigurnim kao ostanak kuci.
Očito ipak ne postoji politička volja da se djeca vrate u škole; nema anketa, nema ni članaka po portalima kojima bi se roditelji pozvali da vrate djecu u škole..rijetko ko će ići tražiti nove upute hzjz-a kad ni ne zna da su objavljene nove..
Jadranka, ovo je otprilike odgovor na tvoje pitanje, sad sam ga vidjela.
Posljednje uređivanje od Dijana : 20.05.2020. at 10:54
prema ovim preporukama te izjave nemaju više tu snagu (ako su ju ikad imale) da su presudne za uključivanje djece u nastavu
mogu služiti jedino za organizaciju rada škole, a i škola bi se trebala prilagođavati dan za danom, kako tko odluči uključiti dijete
bit će baš zanimljivo gledati na koji način će se postaviti škole sada
E to kaj ne znaju to je problem više politike i onih koji su to trebali dati
Gledam web naše škole nije se mijenjao već mjesecima
Dobioa maloprije uputu Hzjz, izgleda će moći sva djeca od pon od 1.-4 razr. Ne znam stavit dokument.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.05.2020. at 10:55
Roditelji su se DO SRIJEDE trebali izjasniti je li šalju djecu u školu.
Nove preporuke su objavljenje u SRIJEDU..
Pa stvarno nas prave ludima..
Što s alergičarima kojima sada smeta pelud trave i šmrcaju?
Ovo je samo za općeobrazovne škole 1. do 4. razred i za vrtiće.
Za umjetničke škole NEMA ni slova iz pera ministarstva (obratite pažnju da su preporuke izašle iz HZJZ!) pa su ravnateljima vezane ruke. U GŠ učenici do daljnjeg ne smiju ući jer ministarstvo nije odobrilo održavanje nastave. Odobreni su samo završni ispiti (tijekom lipnja prema posebnom rasporedu) za koje će se djeca pripremiti tko zna kako. U najgoroj su situaciji instrumentalisti oni koji idu na prijemni ispit jer MA nije pomakla termine (početak srpnja). Pretpostavljam da prof. s maturantima rade po kućama.
Evo uputa nova
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2184327.aspx
Od ponedjeljka, svi učenici nižih razreda mogu u školu:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...ndex_tid=16895
MOOLIM VAS cure šaljite djecu nizih razreda u skolu, vi koji imate i mozete, jer jedino tak se povecava sansa da i nasi 5-8 dobiju svoju sansu
pa nek je i "samo" na 2 tjedna!
Zakaj prekasno ?
Kažu da je prošli put isto došlo prekasno da klinci mogu sami u školu a većina ih je odustala samo radi te stavke
Nigdje ne vidim napitak da djeca dolaze s razmakom ne svi skupa u isto vrijeme
Ja šaljem. Osim ako će ih biti samo dvoje. Onda mi se ne da.
Po komentarima na fejsu:
- zašto više ne puste djecu na miru, zar nisu dovoljno propatila?
- zašto im već jednom ne zaključe ocjene, imaju ih dovoljno, i zaključe nastavnu godinu
- neka sve završe i neka krenu u školu na jesen, što sad uopće da kreću
- neću pustiti dijete u školu jer će ga sad samo izrešetati s ispitima i ocjenjivanjem kao i poslije štrajka
- i sl.
Bit ce prije ovo od Bubilo :/
Bubilo, nek ih je i dvoje. To olaksanje koje ces ti dozivit bez on-line nastave je neprocjenjivo.
Škola od M. je stavila link na svoju naslovnu stranicu, uz citirani pasus da se takav rad smatra jednako sigurnim kao ostanak kod kuće. Ja sam još prije bila zalijepila link na razrednu grupu, učiteljica se malo kasnije javila da će provjeriti sa školom, i onda se opet javila da ne treba više potpisivati nikakve izjave i da izgleda da krećemo. M. svakako kreće.
Ali ti odgovorni ne znaju jel ti ne šalješ dijete jer se bojiš ili radi njegovog ili tvojeg zdravstvenog stanja.samo znaju da je došlo xy klinaca u tu i tu školu,ako i to
Na faceu Rode: Roditelji skolaraca, jel netko zainteresiran za novinarski upit, hitno je
Postovanje, molim vas moze li mi netko od roditelja iz Zagreba prokomentirate najnovije preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o povratku na nastavu djece od 1. do 4. razreda osnovne skole od ponedjejlka, 25.5.? Zanima me hocete li poslati dijete u skole, kako gledate na najnovije epidemioloske upute i cine li vam se dovoljno sigurnima? Odgovor trebam sto prije, hvala lijepa, MC, Slobodna
Ajme tko vidi na fejsu grupu “Roditelji o korona školi”? Kakvi komentari. Oni tamo neće slati djecu. Ako nam je to prosjek populacije, opet neće biti nikoga...
"Nikoga" nece bit samo, ako roditelji koji zele poslati djecu, ne posalju djecu jer "nitko" ne ide. I tako n puta. U navodnicima jer ipak ima djece koja idu.
Meni je jasno da roditelji u Zg ne zele pustiti djecu u skolu koja ke stradala u potresu, isto tako djeca koja imaju alergije, respiratorne i teze bolesti ali ovi ostali nije mi jasno. Mi nismo u Zg i kod nas je skola ok, ali zasto roditelji ne budu slali djecu bar vecina mi javlja...ne znam... ja svoje saljem i nadam se da krece i da me ne budu opet uciteljice zvale da su moji jedini u razredu...kao...
sasvim sam sigurna da ne bi svi slali djecu u školu ali nadam se i pretpostavljam da većina ipak bi
što nije slučaj danas, danas se roditelje treba tjerati da pošalju djecu u školu, jer VEĆINA ih ne šalje
Današnja situacija je razumljiva jer do prije dva tjedna važila su vrlo rigidna pravila za povratak, a danas se mogu sva djeca vratiti, jer je kao situacija sigurna, a situacija je efektivno skoro ista kao prije dva tjedna.
Nisu ljudi na prekidač. Ja sam već bila napisala da je Ministarstvo još prošli tjedan trebalo pokrenuti intenzivnu kampanju povratka djece u škole, kao što su znali pokrenuti onu s odvraćanjem roditelja od povratka, a to su propustili učiniti. Ljudi su maksimalno iziritirani.
Ja se bojim da se neće dogoditi to "neće nitko, pa samo zato neće ni moj". To je recimo moj stav. Moj će ići ako ih bude više od 5. I stalno cimam u grupi druge da idu. Par ih se javi da bi isto to htjeli. Većina šuti.
I bojim se da ta većina koja šuti nije "pa ja bi da ide, ali ne ide jer ne ide niko", nego je ta većina moguće kategorički ovog stava:
"Mi ne idemo, hvala na preporukama.Vidimo se na jesen."
"Ne pada mi napamet slati ih, neka završe školu ovako"
"Ja sam mislila da je ova tema završila za ovu školsku godinu, za nas je. Ugodni praznici."
Shvaćam što želiš reći Dijana, ali mislim da ne možemo u potpunosti abolirati vlastitu odgovornost. Ta "vrlo rigidna pravila" nisu zakon nego preporuke, kojih su se u konačnici ova dva tjedna nastave uglavnom držali s izuzetkom fizičkog razmaka kojeg je nemoguće strogo kontrolirati kod male djece.
Sad kad nema tih rigidnih pravila je problem jer nam ne naređuju da pošaljemo djecu u školu.
Mislim da u jednom trenu ipak kao roditelji trebamo preuzeti dio odgovornosti za obrazovanje djece i to tako da pokažemo sustavu da nam ne treba narediti da šaljemo djecu u školu nego da zahtijevamo da djeca idu u školu.
bubilo, iz razreda moje kćeri ide (s njom) troje učenika. Spojili su sve prve razrede u jedan s 10 učenika (in your face preporuke HZJZ-a! )
pa ti savjetujem da se ne vodiš drugima nego sobom, jer se nastava može organizirati na razne načine
Pa ja ću poslati dijete, htjela sam i prije dva tjedna, ono što me odbilo je bila izjava.
Ja se slažem da trebamo preuzeti odgovornost za obrazovanje djece, ali stvar je u tome da onima koji su svjesni da treba poslati djecu, ni ne treba naređivati. Ali kako ja mogu utjecati na druge roditelje, na njihov mentalni sklop?
Moji u grupi, kao i kod bubilo, su se većinom izjasnili da neće slati djecu, čak sam ja lijepila nove upute, i intervju s ministricom, umjesto da to napravi učiteljica i pozove djecu u školu.